Аграрний тиждень. Україна
» » Поки що нішевий
» » Поки що нішевий

    Поки що нішевий


    У сучасних умовах виробництва органічної продукції соняшник є нішевою культурою. Основна причина - низька ціна на імпорт олії, бо нині існує лише обмежений локальний ринок. Так, за матеріалами досліджень німецького університету Albstadt-Sigmaringen, визначено два типи органічного соняшникового протеїну Heliaflor 45 та 55, який містить його від 45 до 55% і є альтернативою соєвого протеїну, що вирішує проблему з ГМ-продукцією. 
    Подальше збільшення частки органічного соняшникового насіння в світі теж має здійснюватися за рахунок вітчизняного виробництва із особливостями системи захисту посівів від комплексу шкідників усіх видів комах-фітофагів. Характерно, що для проходження органічної сертифікації вченими НУБіП України розроблений екологічний паспорт, який характеризує кожне поле, із науково обґрунтованими технологіями вирощування та реалізації екологічно чистої продукції. При цьому органічна технологія вирощування соняшнику повністю виключає хімічні методи боротьби зі шкідниками, хворобами та бур’янами, що в свою чергу викликає низку питань щодо біологічного захисту соняшнику від комплексу шкідливих організмів.
    Доцільно також нагадати, що критичними фазами розвитку соняшнику є період сходів і формування насіння, оскільки вони супроводжуються масовим заселенням посівів шкідниками, які сприяють загибелі посівів на ранніх стадіях проростання.
    Для отримання майбутнього врожаю органічної продукції соняшнику важливим є добір сорту та гібриду з урахуванням регіону вирощування, зокрема стійких до посухи, полягання, осипання та шкідників. Вирощування соняшнику на порівняно легких ґрунтах можливе за умов достатнього вмісту гумусу та запасів ґрунтової вологи. Оптимальним середовищем для рослини є слабокисла, близька до нейтральної реакція (значення показника рН – 6,2-7).
    У науковій літературі вказуються високі вимоги до клімату місця вирощування, а особливо до температури та інтенсивності освітлення, адже соняшник позитивно реагує на теплий і сухий регіон. Середньодобова температура повітря у першій половині вегетації має бути близько +22°С, а в період цвітіння-дозрівання - +24-25°С. 
    Для дозрівання соняшнику необхідна сума ефективних температур, що становить 2300-2700°С. Критична фаза у водоспоживанні припадає на період цвітіння і наливу насіння, що є фактором стійкості соняшнику до шкідливих видів комах-фітофагів.




    Науково обґрунтоване чергування культур у сівозмінах є головним чинником оптимізації фітосанітарного стану посівів соняшнику, основним заходом у контролі шкідників. У біологічному землеробстві рекомендується використовувати класичний принцип їхньої побудови на основі науково обґрунтованої організації структури посівних площ для певних ґрунтово-кліматичних умов.
    У сучасних сівозмінах важливим є збільшення посівів медоносів, проміжних посівів і видового різноманіття рослин в агробіоценозах, що сприяють розвитку корисних комах-ентомофагів у 8-10 разів і оптимізують фітосанітарний стан посівів за рахунок природних популяцій ентомофагів, акарифагів і ентомопатогенів. 
    Перспективним є збагачення агробіоценозу польових культур ентомофагами - хижими жужелицями, дзюрчалками, сирфідами, тахінами, кокцинелідами, мурашками, павуками тощо), а також застосування новітніх біологічних засобів захисту соняшнику: Бітоксибацилін-БТУ, Гаупсин, Лепідоцид та інші.

    Позитивним є поліпшення здатності кореневих виділень окремих рослин щодо виходу личинок нематод із цист.
    Нагальним є внесення органічних добрив до посіву соняшнику з позитивним балансом гумусу за норми внесення 10-20 т/га. Однак через повільне засвоєння азоту рослинами соняшнику в першій рік внесення гною, що впливає на зменшення чисельності ґрунтових видів шкідників, доступна лише його частина, тому рекомендовано проводити внесення добрива під попередник.
    В останні роки альтернативна технологія вирощування соняшнику не передбачає повної відмови від мінеральних добрив, але норми мають бути оптимально-мінімальними, що забезпечує сталу продуктивність соняшнику та його стійкість до комах-фітофагів. Зокрема, зменшення доз мінеральних туків, рекомендованих для інтенсивного землеробства, на 30-40%. 
    У технологічних операціях вирощування соняшнику в органічних посівах важливим є прогноз, розмноження шкідливої ентомофауни та сезонної динаміки популяцій поліфагів і спеціалізованих шкідників соняшнику залежно від коливання температури повітря, що сприяє прискоренню виходу шкідників із зимівлі та заселення посівів комплексом фітофагів.
    Отже, вирощування соняшнику альтернативним методом потребує високої кваліфікаційної підготовки фахівців. Актуальним є дотримання рекомендацій щодо вирощування соняшнику, особливо заходів контролю чисельності шкідників з отриманням екологічно чистого насіння з високим рівнем урожаю.

    С. МОРОЗ, аспірант,
    М. ДОЛЯ, д-р с.-г. наук, професор, наук. керівник,
    Національний університет біоресурсів і природокористування України





    Схожі новини
  • Сьогодні вступив в силу закон щодо органічної продукції
  • «Органічний» Закон: Встановлені вимоги до органів сертифікації органічної продукції
  • Президент Петро Порошенко підписав Закон України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції»
  • ПОЄДНАННЯ НАУКИ, ОСВІТИ, ПРАКТИЧНОГО ВИРОБНИЦТВА І СПРАВЕДЛИВОГО ПРОДАЖУ ЯКІСНОЇ ОРГАНІЧНОЇ ПРОДУКЦІЇ
  • Держава економічно стимулюватиме виробництво органічної продукції

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Поки що нішевий


У сучасних умовах виробництва органічної продукції соняшник є нішевою культурою. Основна причина - низька ціна на імпорт олії, бо нині існує лише обмежений локальний ринок. Так, за матеріалами досліджень німецького університету Albstadt-Sigmaringen, визначено два типи органічного соняшникового протеїну Heliaflor 45 та 55, який містить його від 45 до 55% і є альтернативою соєвого протеїну, що вирішує проблему з ГМ-продукцією. 
Подальше збільшення частки органічного соняшникового насіння в світі теж має здійснюватися за рахунок вітчизняного виробництва із особливостями системи захисту посівів від комплексу шкідників усіх видів комах-фітофагів. Характерно, що для проходження органічної сертифікації вченими НУБіП України розроблений екологічний паспорт, який характеризує кожне поле, із науково обґрунтованими технологіями вирощування та реалізації екологічно чистої продукції. При цьому органічна технологія вирощування соняшнику повністю виключає хімічні методи боротьби зі шкідниками, хворобами та бур’янами, що в свою чергу викликає низку питань щодо біологічного захисту соняшнику від комплексу шкідливих організмів.
Доцільно також нагадати, що критичними фазами розвитку соняшнику є період сходів і формування насіння, оскільки вони супроводжуються масовим заселенням посівів шкідниками, які сприяють загибелі посівів на ранніх стадіях проростання.
Для отримання майбутнього врожаю органічної продукції соняшнику важливим є добір сорту та гібриду з урахуванням регіону вирощування, зокрема стійких до посухи, полягання, осипання та шкідників. Вирощування соняшнику на порівняно легких ґрунтах можливе за умов достатнього вмісту гумусу та запасів ґрунтової вологи. Оптимальним середовищем для рослини є слабокисла, близька до нейтральної реакція (значення показника рН – 6,2-7).
У науковій літературі вказуються високі вимоги до клімату місця вирощування, а особливо до температури та інтенсивності освітлення, адже соняшник позитивно реагує на теплий і сухий регіон. Середньодобова температура повітря у першій половині вегетації має бути близько +22°С, а в період цвітіння-дозрівання - +24-25°С. 
Для дозрівання соняшнику необхідна сума ефективних температур, що становить 2300-2700°С. Критична фаза у водоспоживанні припадає на період цвітіння і наливу насіння, що є фактором стійкості соняшнику до шкідливих видів комах-фітофагів.




Науково обґрунтоване чергування культур у сівозмінах є головним чинником оптимізації фітосанітарного стану посівів соняшнику, основним заходом у контролі шкідників. У біологічному землеробстві рекомендується використовувати класичний принцип їхньої побудови на основі науково обґрунтованої організації структури посівних площ для певних ґрунтово-кліматичних умов.
У сучасних сівозмінах важливим є збільшення посівів медоносів, проміжних посівів і видового різноманіття рослин в агробіоценозах, що сприяють розвитку корисних комах-ентомофагів у 8-10 разів і оптимізують фітосанітарний стан посівів за рахунок природних популяцій ентомофагів, акарифагів і ентомопатогенів. 
Перспективним є збагачення агробіоценозу польових культур ентомофагами - хижими жужелицями, дзюрчалками, сирфідами, тахінами, кокцинелідами, мурашками, павуками тощо), а також застосування новітніх біологічних засобів захисту соняшнику: Бітоксибацилін-БТУ, Гаупсин, Лепідоцид та інші.

Позитивним є поліпшення здатності кореневих виділень окремих рослин щодо виходу личинок нематод із цист.
Нагальним є внесення органічних добрив до посіву соняшнику з позитивним балансом гумусу за норми внесення 10-20 т/га. Однак через повільне засвоєння азоту рослинами соняшнику в першій рік внесення гною, що впливає на зменшення чисельності ґрунтових видів шкідників, доступна лише його частина, тому рекомендовано проводити внесення добрива під попередник.
В останні роки альтернативна технологія вирощування соняшнику не передбачає повної відмови від мінеральних добрив, але норми мають бути оптимально-мінімальними, що забезпечує сталу продуктивність соняшнику та його стійкість до комах-фітофагів. Зокрема, зменшення доз мінеральних туків, рекомендованих для інтенсивного землеробства, на 30-40%. 
У технологічних операціях вирощування соняшнику в органічних посівах важливим є прогноз, розмноження шкідливої ентомофауни та сезонної динаміки популяцій поліфагів і спеціалізованих шкідників соняшнику залежно від коливання температури повітря, що сприяє прискоренню виходу шкідників із зимівлі та заселення посівів комплексом фітофагів.
Отже, вирощування соняшнику альтернативним методом потребує високої кваліфікаційної підготовки фахівців. Актуальним є дотримання рекомендацій щодо вирощування соняшнику, особливо заходів контролю чисельності шкідників з отриманням екологічно чистого насіння з високим рівнем урожаю.

С. МОРОЗ, аспірант,
М. ДОЛЯ, д-р с.-г. наук, професор, наук. керівник,
Національний університет біоресурсів і природокористування України





Схожі новини
  • Сьогодні вступив в силу закон щодо органічної продукції
  • «Органічний» Закон: Встановлені вимоги до органів сертифікації органічної продукції
  • Президент Петро Порошенко підписав Закон України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції»
  • ПОЄДНАННЯ НАУКИ, ОСВІТИ, ПРАКТИЧНОГО ВИРОБНИЦТВА І СПРАВЕДЛИВОГО ПРОДАЖУ ЯКІСНОЇ ОРГАНІЧНОЇ ПРОДУКЦІЇ
  • Держава економічно стимулюватиме виробництво органічної продукції

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.