Аграрний тиждень. Україна
» » Щоб столовий виноград був якісним
» » Щоб столовий виноград був якісним

    Щоб столовий виноград був якісним


              Сьогодні на ринку України з’явились мікродобрива нового покоління. Вивчаючи, зокрема, вплив мікродобрив Еколіст на формування якості столових сортів винограду, призначених для реалізації і зберігання в свіжому і замороженому вигляді, ми провели досліди в умовах двох зон АР Крим і зоні ризикованого виноградарства на базі ампелографічної колекції Запорізької ДС НААН.

     

                  Аналіз результатів досліджень Дженєєва С.Ю. та інших показав: для зберігання придатні сорти, що мають стійкий пруїновий наліт, міцну шкірку, щільну і хрустку м'якоть, гармонійний смак, інтенсивне забарвлення. Важливою умовою формування якості столового винограду і його збереження при різних способах зберігання є агрофон, в основі якого і є створення сприятливих умов для рослини.

              Через втрати природної родючості ґрунту однією з перешкод отримання якісної сировини є дефіцит в ґрунті мікроелементів, без яких навіть високі дози NPK не дають належного ефекту.

              Поряд із органічними добривами і мінеральними речовинами формування якості врожаю немислиме без мікроелементів, роль яких надзвичайно велика - під їх впливом змінюється хімічний склад рослин, посилюється фотосинтез і ферментативна активність, покращуються процеси дихання, вуглеводний, фосфорний, нуклеїновий, ауксиновий, білковий і енергетичний обміни.

              Отже, дослідження впливу позакореневих мікродобрив для направленого формування якості грон для зберігання різними способами є актуальним.

              В результаті проведених досліджень в умовах ДП «Морське» (м. Судак) і ДП ім. П. Осипенко (м. Севастополь) та зоні ризикованого виноградарства (ампелографічна колекція Запорізької дослідної станції НААН) відмічено, що вживання мікродобрив сприяло збільшенню розміру та маси ягід і грон; підвищенню врожайності та виходу стандартної продукції з поля.

              В умовах гірничо-долинного приморського району Криму (ДП «Морське») маса однієї ягоди сорту Молдова в контролі склала 4,0 г, маса грона – 323 г, врожайність – 127,3 ц/га, вихід стандартної продукції з поля – 81,5%; у дослідному варіанті маса однієї ягоди була на рівні 4,38 г, грона - 457 г, при цьому врожайність склала 170,5 ц/га, вихід стандартної продукції з поля – 97,4%. Масова концентрація цукрів у контролі склала 16,1 г/100 см3, у результаті обробки Еколістом підвищилася на 1,8 г/100 см3; титрована кислотність – 7,1 г/дм3 (контроль) і 6,5 г/дм3 (дослід). Щільна хрустка м'якоть ягід дослідних зразків була проекцією підвищення вмісту пектинових речовин на 18,6% (контроль – 639 мг/100 г, дослід – 758,2 мг/100 г). З групи біофлавоноїдів на обробку мікродобривом найчуйніше реагували катехіни – 97,6 мг/100 г (дослід), 84,0 мг/100 г (контроль).

               При дослідженні сорту Італія врожайність в дослідному варіанті була на рівні 166,2 ц/га проти 121,0 ц/га – в контролі; вихід стандартної продукції з поля – 85,9% і 76,8% відповідно. Сорт Італія виявився більш чутливим відносно накопичення цукрів: так, їх масова концентрація в дослідному варіанті перевищувала контроль на 3,8 г/100 см3; концентрація титрованих кислот – 4,7 г/дм3 (контроль); 3,9 г/дм3 (дослід). На відміну від Молдови різниця у вмісті пектинових речовин між дослідним і контрольним варіантом була нижчою і склала 6,1%. Зміни сумарного вмісту біофлавоноїдів у досліді були незначними (на 4,0% відносно контролю).

              В умовах західної передгірсько-приморської зони АР Крим (ДП ім. П. Осипенко) у сорті Мускат гамбурзький в досліді маса ягоди перевищувала контрольний варіант на 1,4 г, сорті Агадаї – на 1,7 г; врожайність Мускату гамбурзького в контролі склала 42,13 ц/га, у досліді - 56,24 ц/га; вихід стандартної продукції - 22,7% (контроль) і 64,6% (дослід); у Агадаї – врожайність - 103,5 ц/га і 148,0 ц/га відповідно; вихід стандартної продукції у варіанті з Еколістом, на відміну від Мускату гамбурзького, практично був на одному рівні з контролем. Вміст цукрів у контрольному варіанті Мускату гамбурзького склав 17,9 г/100 см3, в досліді – 18,5 г/100 см3; титрована кислотність практично була на одному рівні - 5,2 - 5,3 г/дм3. По сорту Агадаї відмічено незначне підвищення масової концентрації цукрів, аналогічна картина відмічена відносно титрованої кислотності, при цьому показано значне зниження активності окислювальних ферментів – у 1,5-3 рази. Встановлено, що відгук сорту Мускат гамбурзький на позакореневу обробку Еколістом був значним, вміст пектинових речовин перевищував контроль на 24,8%.

              В умовах Запорізької області маса однієї ягоди сорту Молдова у випадку Еколіста перевищувала контроль – на 1,29 г, маса грона – на 45 грамів. Врожайність у контролі склала 75,6 ц/га, в дослідному варіанті - 112,5 ц/га. Сорт показав максимальну чутливість на внесення мікродобрива – вміст цукрів у контролі склав 18,7 г/100 см3, в дослідному варіанті – 22,1 г/100 см3, титрована кислотність була на одному рівні - 8,4 і 8,2 г/дм3.

              Показано, що обробка макро- і мікроелементними добривами в певні фази розвитку рослин сприяє зниженню інтенсивності дихання ягід.     При однаковому рівні, вмісту загальної води, як у досліді, так і в контролі, в дослідному варіанті переважає колоїдно-зв'язана форма відносно контролю. Це свідчить про утворення щільної м'ясистої консистенції м'якоті ягід, що є одним із показників придатності сорту до зберігання.

              Отже, позакореневі мікродобрива є чинником, формуючим якість столового винограду, призначеного і для реалізації у свіжому вигляді, і зберігання у свіжому та замороженому.

              Контролюючи макро- і мікроелементний склад мікродобрива Еколіст, призначеного для живлення рослин у різні фази розвитку, можливе формування якості винограду шляхом цілеспрямованої дії і управління біохімічними процесами. Втім, ринок пропонує нові види добрив, нові сорти. Змінюється і клімат. Все це, а також виключно індивідуальна реакція сорту на умови живлення, потребує постійного коригування наявних пропозицій.

     

    Г. МОДОНКАЄВА,

    зав. сектором зберігання відділу агротехніки НІВіВ «Магарач», к. с.-г. н.

    В. БОЙКО,

    аспірант сектору зберігання відділу агротехніки НІВіВ «Магарач»





    Схожі новини
  • №7-8(261)
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • №38 (250)
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Щоб столовий виноград був якісним


          Сьогодні на ринку України з’явились мікродобрива нового покоління. Вивчаючи, зокрема, вплив мікродобрив Еколіст на формування якості столових сортів винограду, призначених для реалізації і зберігання в свіжому і замороженому вигляді, ми провели досліди в умовах двох зон АР Крим і зоні ризикованого виноградарства на базі ампелографічної колекції Запорізької ДС НААН.

 

              Аналіз результатів досліджень Дженєєва С.Ю. та інших показав: для зберігання придатні сорти, що мають стійкий пруїновий наліт, міцну шкірку, щільну і хрустку м'якоть, гармонійний смак, інтенсивне забарвлення. Важливою умовою формування якості столового винограду і його збереження при різних способах зберігання є агрофон, в основі якого і є створення сприятливих умов для рослини.

          Через втрати природної родючості ґрунту однією з перешкод отримання якісної сировини є дефіцит в ґрунті мікроелементів, без яких навіть високі дози NPK не дають належного ефекту.

          Поряд із органічними добривами і мінеральними речовинами формування якості врожаю немислиме без мікроелементів, роль яких надзвичайно велика - під їх впливом змінюється хімічний склад рослин, посилюється фотосинтез і ферментативна активність, покращуються процеси дихання, вуглеводний, фосфорний, нуклеїновий, ауксиновий, білковий і енергетичний обміни.

          Отже, дослідження впливу позакореневих мікродобрив для направленого формування якості грон для зберігання різними способами є актуальним.

          В результаті проведених досліджень в умовах ДП «Морське» (м. Судак) і ДП ім. П. Осипенко (м. Севастополь) та зоні ризикованого виноградарства (ампелографічна колекція Запорізької дослідної станції НААН) відмічено, що вживання мікродобрив сприяло збільшенню розміру та маси ягід і грон; підвищенню врожайності та виходу стандартної продукції з поля.

          В умовах гірничо-долинного приморського району Криму (ДП «Морське») маса однієї ягоди сорту Молдова в контролі склала 4,0 г, маса грона – 323 г, врожайність – 127,3 ц/га, вихід стандартної продукції з поля – 81,5%; у дослідному варіанті маса однієї ягоди була на рівні 4,38 г, грона - 457 г, при цьому врожайність склала 170,5 ц/га, вихід стандартної продукції з поля – 97,4%. Масова концентрація цукрів у контролі склала 16,1 г/100 см3, у результаті обробки Еколістом підвищилася на 1,8 г/100 см3; титрована кислотність – 7,1 г/дм3 (контроль) і 6,5 г/дм3 (дослід). Щільна хрустка м'якоть ягід дослідних зразків була проекцією підвищення вмісту пектинових речовин на 18,6% (контроль – 639 мг/100 г, дослід – 758,2 мг/100 г). З групи біофлавоноїдів на обробку мікродобривом найчуйніше реагували катехіни – 97,6 мг/100 г (дослід), 84,0 мг/100 г (контроль).

           При дослідженні сорту Італія врожайність в дослідному варіанті була на рівні 166,2 ц/га проти 121,0 ц/га – в контролі; вихід стандартної продукції з поля – 85,9% і 76,8% відповідно. Сорт Італія виявився більш чутливим відносно накопичення цукрів: так, їх масова концентрація в дослідному варіанті перевищувала контроль на 3,8 г/100 см3; концентрація титрованих кислот – 4,7 г/дм3 (контроль); 3,9 г/дм3 (дослід). На відміну від Молдови різниця у вмісті пектинових речовин між дослідним і контрольним варіантом була нижчою і склала 6,1%. Зміни сумарного вмісту біофлавоноїдів у досліді були незначними (на 4,0% відносно контролю).

          В умовах західної передгірсько-приморської зони АР Крим (ДП ім. П. Осипенко) у сорті Мускат гамбурзький в досліді маса ягоди перевищувала контрольний варіант на 1,4 г, сорті Агадаї – на 1,7 г; врожайність Мускату гамбурзького в контролі склала 42,13 ц/га, у досліді - 56,24 ц/га; вихід стандартної продукції - 22,7% (контроль) і 64,6% (дослід); у Агадаї – врожайність - 103,5 ц/га і 148,0 ц/га відповідно; вихід стандартної продукції у варіанті з Еколістом, на відміну від Мускату гамбурзького, практично був на одному рівні з контролем. Вміст цукрів у контрольному варіанті Мускату гамбурзького склав 17,9 г/100 см3, в досліді – 18,5 г/100 см3; титрована кислотність практично була на одному рівні - 5,2 - 5,3 г/дм3. По сорту Агадаї відмічено незначне підвищення масової концентрації цукрів, аналогічна картина відмічена відносно титрованої кислотності, при цьому показано значне зниження активності окислювальних ферментів – у 1,5-3 рази. Встановлено, що відгук сорту Мускат гамбурзький на позакореневу обробку Еколістом був значним, вміст пектинових речовин перевищував контроль на 24,8%.

          В умовах Запорізької області маса однієї ягоди сорту Молдова у випадку Еколіста перевищувала контроль – на 1,29 г, маса грона – на 45 грамів. Врожайність у контролі склала 75,6 ц/га, в дослідному варіанті - 112,5 ц/га. Сорт показав максимальну чутливість на внесення мікродобрива – вміст цукрів у контролі склав 18,7 г/100 см3, в дослідному варіанті – 22,1 г/100 см3, титрована кислотність була на одному рівні - 8,4 і 8,2 г/дм3.

          Показано, що обробка макро- і мікроелементними добривами в певні фази розвитку рослин сприяє зниженню інтенсивності дихання ягід.     При однаковому рівні, вмісту загальної води, як у досліді, так і в контролі, в дослідному варіанті переважає колоїдно-зв'язана форма відносно контролю. Це свідчить про утворення щільної м'ясистої консистенції м'якоті ягід, що є одним із показників придатності сорту до зберігання.

          Отже, позакореневі мікродобрива є чинником, формуючим якість столового винограду, призначеного і для реалізації у свіжому вигляді, і зберігання у свіжому та замороженому.

          Контролюючи макро- і мікроелементний склад мікродобрива Еколіст, призначеного для живлення рослин у різні фази розвитку, можливе формування якості винограду шляхом цілеспрямованої дії і управління біохімічними процесами. Втім, ринок пропонує нові види добрив, нові сорти. Змінюється і клімат. Все це, а також виключно індивідуальна реакція сорту на умови живлення, потребує постійного коригування наявних пропозицій.

 

Г. МОДОНКАЄВА,

зав. сектором зберігання відділу агротехніки НІВіВ «Магарач», к. с.-г. н.

В. БОЙКО,

аспірант сектору зберігання відділу агротехніки НІВіВ «Магарач»





Схожі новини
  • №7-8(261)
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • №38 (250)
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.