Аграрний тиждень. Україна
» » Яблунівські печериці
» » Яблунівські печериці

    Яблунівські печериці



    Гриби здавна вход
    ять до десятки традиційних українських страв. Смажені, сушені, солені - вони були у кожній українській оселі. Улюбленим заняттям для багатьох і донині є збирання грибів. Утім, якщо часу і бажання немає, за грибами можна сходити і до найближчої крамниці.

    В період перебудови в наших магазинах з'явились шампіньйони, штучно вирощені або завезені з Польщі, Нідерландів, Німеччини. Та з часом на полицях магазинів забіліли й соковиті шапочки печериць, на етикетках яких красувалася позначка «Вироблено в Україні». Їх вирощують в екологічно чистих умовах, максимально наближених до природних. А за смаковими і поживними якостями такі гриби не відрізняються від лісових. До того ж, вони безпечні настільки, що їсти їх можна навіть сирими!

     

    Сімейний бізнес

    Дев’ять років тому Михайло і Наталія Ільчуки вирішили продовжити сімейний бізнес. Було в кого перейняти багатий досвід: їхні батьки почали вирощувати гриби багато років тому у домашньому підвалі. Початківці придбали занедбаний тваринний комплекс у селі Яблунівка Макарівського району на Київщині, відбудували його та переобладнали під ферму для вирощування печериць.

    - Обладнання для вирощування закупили в Польщі, переймати досвід їздили в Нідерланди, а компост, засіяний міцелієм, купуємо на двох підприємствах Черкаської і Тернопільської областей, - каже Михайло Ільчук, керівник ПП «Яблунівський виробничий комплекс».

    - В Україні, здається, немає навчального закладу, який би готував грибівників. Де ви навчилися премудростям цієї делікатної справи? – цікавимося.

    - Насамперед, свої знання і досвід нам передали наші батьки. Ми опанували велику кількість спеціальної літератури. А ще їздимо до Польщі, Німеччини, Нідерландів, вивчаємо досвід 

    наших закордонних колег. Зараз у нас працює молодий агроном, який пише магістерську роботу на тему грибівництва. Ми сподіваємося, що він і надалі працюватиме на нашій фермі.

    - Зі збутом продукції є проблеми?

    - Наша продукція пройшла всі екологічні та санітарні перевірки, маємо відповідні сертифікати. Все це є гарантією високої якості грибів і для наших партнерів – мережі київських супермаркетів, і для всіх споживачів. Тому наші шампіньйони користуються попитом.

    - А як часто поставляєте печериці до супермаркетів?

    - Виробництво побудоване так, щоб свіжий гриб споживач зміг купити кожного дня.

    - Будівництво нового комплексу з виробництва міцелію на Київщині може сприяти появі нових підприємств, які також вирощуватимуть гриби. Не боїтеся конкуренції?

    - Ми - за здорову конкуренцію, бо саме вона спонукає до розвитку і виготовлення продукції лише високої якості. До того ж поява нових підприємств призведе до збільшення кількості робочих місць у Макарівському районі і розвитку грибівництва в області. Зрештою, наші печериці варті того, щоб завойовувати і зарубіжний ринок.

     

    Корисна і смачна продукція

    Шампіньйони містять 87-90% води, що не зменшує їх харчову цінність. Це - низькокалорійний продукт (в 100 г міститься 25 ккал і при цьому практично відсутні жири). Холестерин у складі ліпідів печериць відсутній.

    Вуглеводи складають майже 30% від сухої маси, п’ята частина їх припадає на глюкозу, фруктозу і сахарозу. В невеликій кількості міститься хітин. З макроелементів у шампіньйонах багато калію, фосфору, заліза. Містять вони і мікроелементи – цинк, бор, магній, молібден, селен, марганець, кальцій, йод тощо. Гриби є джерелом вітамінів В1, В6, В12.

    - Основна маса населення навіть не здогадується, наскільки корисні печериці, - розповідає Михайло Ільчук. - В їх плодових тілах містяться речовини, що руйнують холестеринові бляшки і мають протипухлинну активність.

    Печериця є також хорошим продуктом для низьковуглеводної дієти, бо складні вуглеводи та крохмаль не відразу засвоюються, а деякий час присутні у крові. Це дає тривале відчуття насиченості. І, головне, поступово й повністю використовуються для переробки в енергію, не перетворюючись на жир.

    В 100 г шампіньйонів - 4% від рекомендованої добової норми споживання клітковини, яка перешкоджає накопиченню жирів і зменшує ризик захворювання на атеросклероз, а ще - зменшує токсичний вплив на організм хімічних добавок і барвників, присутніх у деяких продуктах.

    - Але ж не всім можна їсти гриби?

    - Так, їх не радять вживати дітям до 5 років і людям з проблемами травлення, а також тим, кому лікарі забороняють включати цей продукт у свій раціон. Правильно готувати культивовані печериці раджу так: гриб промити під проточною водою, подрібнити на шматочки потрібного розміру, викласти на пательню і смажити на невеликому вогні під кришкою. Печериця має пустити сік, який згодом повинен випаруватися (зняти кришку). Далі додаємо олію, сіль, при бажанні – цибулю, борошно та сметану. А коли гриби підсмажаться – 1 ст. ложку вершкового масла. Їжте на здоров’я!

                                                                                                 Тетяна СОЛОВЕЙ

     





    Схожі новини
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • №38 (250)
  • №35 (247
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Яблунівські печериці



Гриби здавна вход
ять до десятки традиційних українських страв. Смажені, сушені, солені - вони були у кожній українській оселі. Улюбленим заняттям для багатьох і донині є збирання грибів. Утім, якщо часу і бажання немає, за грибами можна сходити і до найближчої крамниці.

В період перебудови в наших магазинах з'явились шампіньйони, штучно вирощені або завезені з Польщі, Нідерландів, Німеччини. Та з часом на полицях магазинів забіліли й соковиті шапочки печериць, на етикетках яких красувалася позначка «Вироблено в Україні». Їх вирощують в екологічно чистих умовах, максимально наближених до природних. А за смаковими і поживними якостями такі гриби не відрізняються від лісових. До того ж, вони безпечні настільки, що їсти їх можна навіть сирими!

 

Сімейний бізнес

Дев’ять років тому Михайло і Наталія Ільчуки вирішили продовжити сімейний бізнес. Було в кого перейняти багатий досвід: їхні батьки почали вирощувати гриби багато років тому у домашньому підвалі. Початківці придбали занедбаний тваринний комплекс у селі Яблунівка Макарівського району на Київщині, відбудували його та переобладнали під ферму для вирощування печериць.

- Обладнання для вирощування закупили в Польщі, переймати досвід їздили в Нідерланди, а компост, засіяний міцелієм, купуємо на двох підприємствах Черкаської і Тернопільської областей, - каже Михайло Ільчук, керівник ПП «Яблунівський виробничий комплекс».

- В Україні, здається, немає навчального закладу, який би готував грибівників. Де ви навчилися премудростям цієї делікатної справи? – цікавимося.

- Насамперед, свої знання і досвід нам передали наші батьки. Ми опанували велику кількість спеціальної літератури. А ще їздимо до Польщі, Німеччини, Нідерландів, вивчаємо досвід 

наших закордонних колег. Зараз у нас працює молодий агроном, який пише магістерську роботу на тему грибівництва. Ми сподіваємося, що він і надалі працюватиме на нашій фермі.

- Зі збутом продукції є проблеми?

- Наша продукція пройшла всі екологічні та санітарні перевірки, маємо відповідні сертифікати. Все це є гарантією високої якості грибів і для наших партнерів – мережі київських супермаркетів, і для всіх споживачів. Тому наші шампіньйони користуються попитом.

- А як часто поставляєте печериці до супермаркетів?

- Виробництво побудоване так, щоб свіжий гриб споживач зміг купити кожного дня.

- Будівництво нового комплексу з виробництва міцелію на Київщині може сприяти появі нових підприємств, які також вирощуватимуть гриби. Не боїтеся конкуренції?

- Ми - за здорову конкуренцію, бо саме вона спонукає до розвитку і виготовлення продукції лише високої якості. До того ж поява нових підприємств призведе до збільшення кількості робочих місць у Макарівському районі і розвитку грибівництва в області. Зрештою, наші печериці варті того, щоб завойовувати і зарубіжний ринок.

 

Корисна і смачна продукція

Шампіньйони містять 87-90% води, що не зменшує їх харчову цінність. Це - низькокалорійний продукт (в 100 г міститься 25 ккал і при цьому практично відсутні жири). Холестерин у складі ліпідів печериць відсутній.

Вуглеводи складають майже 30% від сухої маси, п’ята частина їх припадає на глюкозу, фруктозу і сахарозу. В невеликій кількості міститься хітин. З макроелементів у шампіньйонах багато калію, фосфору, заліза. Містять вони і мікроелементи – цинк, бор, магній, молібден, селен, марганець, кальцій, йод тощо. Гриби є джерелом вітамінів В1, В6, В12.

- Основна маса населення навіть не здогадується, наскільки корисні печериці, - розповідає Михайло Ільчук. - В їх плодових тілах містяться речовини, що руйнують холестеринові бляшки і мають протипухлинну активність.

Печериця є також хорошим продуктом для низьковуглеводної дієти, бо складні вуглеводи та крохмаль не відразу засвоюються, а деякий час присутні у крові. Це дає тривале відчуття насиченості. І, головне, поступово й повністю використовуються для переробки в енергію, не перетворюючись на жир.

В 100 г шампіньйонів - 4% від рекомендованої добової норми споживання клітковини, яка перешкоджає накопиченню жирів і зменшує ризик захворювання на атеросклероз, а ще - зменшує токсичний вплив на організм хімічних добавок і барвників, присутніх у деяких продуктах.

- Але ж не всім можна їсти гриби?

- Так, їх не радять вживати дітям до 5 років і людям з проблемами травлення, а також тим, кому лікарі забороняють включати цей продукт у свій раціон. Правильно готувати культивовані печериці раджу так: гриб промити під проточною водою, подрібнити на шматочки потрібного розміру, викласти на пательню і смажити на невеликому вогні під кришкою. Печериця має пустити сік, який згодом повинен випаруватися (зняти кришку). Далі додаємо олію, сіль, при бажанні – цибулю, борошно та сметану. А коли гриби підсмажаться – 1 ст. ложку вершкового масла. Їжте на здоров’я!

                                                                                             Тетяна СОЛОВЕЙ

 





Схожі новини
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • №38 (250)
  • №35 (247
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.