Аграрний тиждень. Україна
» » Справа молочна
» » Справа молочна

    Справа молочна


    Незважаючи на те, що останніми роками виробництво молока зростає як у світі, так і в Україні, проблем в українських виробників молока не поменшало, вважають учасники IV Всеукраїнського молочного конгресу, який відбувся в столиці України 19 лютого.

                                                  

    Тенденції молочного ринку

    «Найприбутковішим роком у виробництві молока в світі був 2011 рік», - нагадав Вадим Чагаровський, голова ради директорів Спілки молочних підприємств України. Торік загальне світове виробництво коров’ячого молока склало 621 млн. тонн. 50% його споживають три країни світу – Індія, Пакистан і Китай.

    В країнах ЄС виробництво молока теж зростає, хоча кількість поголів’я корів знижується. Ріст виробництва відбувається завдяки впровадженню новітніх технологій, які сприяють зростанню продуктивності тварин. 90% виробленого молока йде на переробку.

    Україна, за словами Вадима Чагаровського, від усього виробництва в світі виробляє лише 1% молока. Але попит у країні, починаючи з 2008 року, коли відбулося стрімке його падіння, зростає кожного року на 2,7%. Така картина, за аналізом спеціалістів ринку, зберігатиметься до 2017 року (збільшення щороку на 3-4%).

    За словами Андрія Геті, директора Департаменту тваринництва Мінагрополітики, показники минулого року в тваринництві країни значно кращі, ніж у 2011-му. Виробництво тваринної продукції за 2012-й не зменшилося, а яєць - навіть зросло. Взагалі спостерігалося зростання виробництва молока на 2,3% в порівнянні з 2011 р. по всіх категоріях господарств. В агропідприємствах ця цифра склала 13%. Причому така картина спостерігається в усіх регіонах України, винятком лише є господарства Криму. А от лідерами галузі є, як і раніше, Полтавська і Вінницька області.

    «Відбулось це,- вважає Андрій Анатолійович, - і завдяки підтримці держави. Торік зросло поголів’я ВРХ. 62 млн. грн. відшкодовано на купівлю як імпортованого, так і українського поголів’я. 10 тис. тварин було закуплено по імпорту. Та поки що поголів’я корів зменшується (на 2,2% в минулому році в порівнянні з 2011-м)».

    Вадим Чагаровський вважає, що баланс споживання молока, складений спеціалістами галузі, значно відрізняється від офіційних даних. На його думку, в Україні за 2012 р. вироблено 11380 тис. т молока, та лише 4760 тис. т переробляється, що складає всього 42% від загального виробництва. Маніпуляції з цифрами відбуваються за рахунок господарств населення. Втім, у 2012-му вперше спостерігалося збільшення питомої ваги виробленого молока сільгосппідприємствами, а не господарствами населення.

    Українці щороку споживають 7 млн. 150 тис. т молока: 155 кг на душу населення в рік при науково обґрунтованій нормі – 380 кілограмів.

    Той факт, що головними гравцями на ринку молока України є мультикомпанії, говорить про те, що цей ринок має перспективи розвитку. І основною його рисою є консолідація молочних підприємств країни, яка продовжуватиметься до 2014 року. На думку спеціалістів ринку, їх буде не більше 210-214.

     

    Ціни

    У 2012-му нестабільність цін на молоко відбувалась за рахунок «сирних баталій». «На даний час ціни прийшли до показників початку 2012 р., і з 1 квітня підстав для їх зменшення немає», - вважає Чагаровський.

    Та виробники молока повинні розуміти: працювати з компаніями-переробниками, які виробляють тільки одну категорію продукції, - великі ризики. Яскравим показником цього був експорт сиру в Росію в 2012 році.

    На переконання Вадима Чагаровського і Андрія Дикуна (президент Асоціації виробників молока України), при формуванні ціни на молоко за основу треба брати світові принципи. Велика ціна – це загроза імпорту, який заходитиме на ринок. Ціна повинна бути не вища за європейські, а то і нижча. Інакше ринок буде наповнений імпортною продукцією.

     

    Продаж

    Торік відбулось зростання каналу продажу молочних продуктів у мережах супермаркетів, вони склали 68% від усієї проданої продукції. Тоді як в магазинах та інших місцях продажу - всього 32%.

    Але дуже складний вхід до мереж супермаркетів і несвоєчасна виплата ними за реалізовану продукцію робить працю виробників молока та молочної продукції неперспективною. Закон про торгівлю, якого не перший рік чекають виробники, має покласти край однобічній вигоді. Повинні бути єдині правила гри як для переробників і торгівлі, так і для виробників молока. Затримки виплат від торгівлі провокують проблеми по всьому ланцюжку виробництва.

    А поки що, у середньому, продаж молочної продукції зростає на 4%, а в мережах супермаркетів – на 7%.

    І чи розвиватиметься молочний ринок в Україні, залежить від самих виробників молока, вважає Андрій Дикун. Від того, чи зможуть вони разом захищати свої інтереси.

                                                                                                       Жанна ДАРКОВА





    Схожі новини
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • №35 (247
  • Микола Присяжнюк: «Загальне надходження молока на переробні підприємства зросло на 10%
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Справа молочна


Незважаючи на те, що останніми роками виробництво молока зростає як у світі, так і в Україні, проблем в українських виробників молока не поменшало, вважають учасники IV Всеукраїнського молочного конгресу, який відбувся в столиці України 19 лютого.

                                              

Тенденції молочного ринку

«Найприбутковішим роком у виробництві молока в світі був 2011 рік», - нагадав Вадим Чагаровський, голова ради директорів Спілки молочних підприємств України. Торік загальне світове виробництво коров’ячого молока склало 621 млн. тонн. 50% його споживають три країни світу – Індія, Пакистан і Китай.

В країнах ЄС виробництво молока теж зростає, хоча кількість поголів’я корів знижується. Ріст виробництва відбувається завдяки впровадженню новітніх технологій, які сприяють зростанню продуктивності тварин. 90% виробленого молока йде на переробку.

Україна, за словами Вадима Чагаровського, від усього виробництва в світі виробляє лише 1% молока. Але попит у країні, починаючи з 2008 року, коли відбулося стрімке його падіння, зростає кожного року на 2,7%. Така картина, за аналізом спеціалістів ринку, зберігатиметься до 2017 року (збільшення щороку на 3-4%).

За словами Андрія Геті, директора Департаменту тваринництва Мінагрополітики, показники минулого року в тваринництві країни значно кращі, ніж у 2011-му. Виробництво тваринної продукції за 2012-й не зменшилося, а яєць - навіть зросло. Взагалі спостерігалося зростання виробництва молока на 2,3% в порівнянні з 2011 р. по всіх категоріях господарств. В агропідприємствах ця цифра склала 13%. Причому така картина спостерігається в усіх регіонах України, винятком лише є господарства Криму. А от лідерами галузі є, як і раніше, Полтавська і Вінницька області.

«Відбулось це,- вважає Андрій Анатолійович, - і завдяки підтримці держави. Торік зросло поголів’я ВРХ. 62 млн. грн. відшкодовано на купівлю як імпортованого, так і українського поголів’я. 10 тис. тварин було закуплено по імпорту. Та поки що поголів’я корів зменшується (на 2,2% в минулому році в порівнянні з 2011-м)».

Вадим Чагаровський вважає, що баланс споживання молока, складений спеціалістами галузі, значно відрізняється від офіційних даних. На його думку, в Україні за 2012 р. вироблено 11380 тис. т молока, та лише 4760 тис. т переробляється, що складає всього 42% від загального виробництва. Маніпуляції з цифрами відбуваються за рахунок господарств населення. Втім, у 2012-му вперше спостерігалося збільшення питомої ваги виробленого молока сільгосппідприємствами, а не господарствами населення.

Українці щороку споживають 7 млн. 150 тис. т молока: 155 кг на душу населення в рік при науково обґрунтованій нормі – 380 кілограмів.

Той факт, що головними гравцями на ринку молока України є мультикомпанії, говорить про те, що цей ринок має перспективи розвитку. І основною його рисою є консолідація молочних підприємств країни, яка продовжуватиметься до 2014 року. На думку спеціалістів ринку, їх буде не більше 210-214.

 

Ціни

У 2012-му нестабільність цін на молоко відбувалась за рахунок «сирних баталій». «На даний час ціни прийшли до показників початку 2012 р., і з 1 квітня підстав для їх зменшення немає», - вважає Чагаровський.

Та виробники молока повинні розуміти: працювати з компаніями-переробниками, які виробляють тільки одну категорію продукції, - великі ризики. Яскравим показником цього був експорт сиру в Росію в 2012 році.

На переконання Вадима Чагаровського і Андрія Дикуна (президент Асоціації виробників молока України), при формуванні ціни на молоко за основу треба брати світові принципи. Велика ціна – це загроза імпорту, який заходитиме на ринок. Ціна повинна бути не вища за європейські, а то і нижча. Інакше ринок буде наповнений імпортною продукцією.

 

Продаж

Торік відбулось зростання каналу продажу молочних продуктів у мережах супермаркетів, вони склали 68% від усієї проданої продукції. Тоді як в магазинах та інших місцях продажу - всього 32%.

Але дуже складний вхід до мереж супермаркетів і несвоєчасна виплата ними за реалізовану продукцію робить працю виробників молока та молочної продукції неперспективною. Закон про торгівлю, якого не перший рік чекають виробники, має покласти край однобічній вигоді. Повинні бути єдині правила гри як для переробників і торгівлі, так і для виробників молока. Затримки виплат від торгівлі провокують проблеми по всьому ланцюжку виробництва.

А поки що, у середньому, продаж молочної продукції зростає на 4%, а в мережах супермаркетів – на 7%.

І чи розвиватиметься молочний ринок в Україні, залежить від самих виробників молока, вважає Андрій Дикун. Від того, чи зможуть вони разом захищати свої інтереси.

                                                                                                   Жанна ДАРКОВА





Схожі новини
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • №35 (247
  • Микола Присяжнюк: «Загальне надходження молока на переробні підприємства зросло на 10%
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.