Аграрний тиждень. Україна
АТУ»Тваринництво»Сало до хліба
АТУ»Тваринництво»Сало до хліба

    Сало до хліба


    Ми вже розповідали про результати роботи корпорації «Тваринпром», які красномовно свідчать, зокрема, про те, що українське свинарство набирає обертів: у більшості господарств «Тваринпрому» зросло поголів'я, збільшилися обсяги виробництва свинини.

     

    А які в нас перспективи годувати світ не лише хлібом, а ще й справжнім українським салом до хліба? Таке питання ми й обговоримо цього разу з  генеральним директором Української корпорації по виробництву м'яса на промисловій основі «Тваринпром» Сергієм Гнатюком.

    alt

        - При нинішній нестабільності в економіці країни відродити галузь дуже складно, - з такої не вельми мажорної ноти розпочав розмову з нами Сергій Андрійович. - Україна має сприятливі умови для ефективного ведення свинарства, та якщо ми їх не використаємо, цим скористаються іноземні компанії. Вони сформують конкурентне середовище зі своїми стандартами і технологією виробництва, а потім повністю заволодіють ринком України. Тож нам необхідно прискорити відновлення спецгоспів, наполегливіше впроваджувати конкурентно здатні технології, розвивати мережу великотоварних виробників свинини.

     

    - Сергію Андрійовичу, а що, у невеликих господарствах вирощувати свиней не вигідно?

    - Господарства, що мають менше 2000 голів свиней, не зможуть ефективно вести галузь і бути конкурентоспроможними. Це неодноразово підтверджувала і підтверджує практика.

     

    - Які Ви бачите резерви, що можуть прискорити піднесення українського свинарства?

     - Кожен додатково одержаний грам приросту свиней збільшує обсяги виробництва свинини за рік в цілому по корпорації на 170 тонн на суму близько 3 млн. гривень.

    Аналіз підсумків роботи за 2008 рік показує: наші підприємства мають хороший виробничий потенціал. При бажанні керівників і за підтримки держави наші виробничі потужності можуть дати на 30% м'яса більше, ніж отримуємо його зараз. Породний склад поголів'я і ветеринарне благополуччя дають можливість підвищити продуктивність тварин як мінімум на 10-20%, а в окремих господарствах навіть більше 50%. Зокрема, збільшення здавальної ваги худоби - це не тільки значний резерв виробництва м'яса, а й зміцнення економіки.

    Скажімо, значна частина господарств неефективно використовує свиноматок. В умовах товарного виробництва свинини від свиноматки в рік потрібно одержувати 2 або 2,2 опороси і на опорос - не менше 9-10 поросят. Таких показників уже досягають багато господарств.

     

    alt

    - Нещодавно ми говорили з Вами про ефективність використання кормів у свинарстві. Яким кормовим культурам варто віддавати перевагу в раціонах?

    - Ми разом з інститутами розробили рекомендації з виробництва соєвих кормів безпосередньо в господарствах. Це сприятиме підвищенню продуктивності і зниженню затрат кормів. Більшість наших підприємств орендують земельні угіддя і займаються рослинництвом. Тож у поточному році варто більше посівних площ відвести під фуражні та зернобобові культури. Особливу увагу звернути на ячмінь, горох, сою. До речі, третина підприємств «Тваринпрому» займається вирощуванням сої. Посівні площі в них займають від 70 до 256 га, а врожаї - від 4 до 23 ц/гектар.

    До речі, раціони з достатньою кількістю соєвих шротів забезпечують високу енергію росту молодняка свиней, який вже у 6 місячному віці досягає здавальних кондицій - 105-110 к   ілограмів.

     

    - А як справи з ідентифікацією тварин?

    - Дійсно, багато нарікань було щодо високої оплати за цю процедуру. Та зараз питання розв'язане. Будемо ідентифікувати товарних свиней татуюванням без оплати, своїми силами і засобами.

     

    - А ще якими планами можете поділитися?

    - В поточному році плануємо на 20% збільшити виробництво свинини, з них 10% - за рахунок підвищення здавальної ваги тварин і зниження падежу, а решту - за рахунок збільшення поголів'я свиней. Задля цього слід відбирати додатково для парування разових свинок і протягом квітня спарувати, щоб отримати опороси вже в літні місяці.

     

    alt

    - Що інколи заважає здійснювати намічене?

    - Зайві перевірки. Справа в тім, що підприємства корпорації «Тваринпром» у своїх районах є найбільшими виробниками сільгосппродукції. Тому всі служби райадміністрацій постійно контролюють роботу тих, хто працює найефективніше. І, як правило, у перевіряючих одна мета - відшукати недоліки і накласти штрафні санкції, а також вирішити якісь особисті питання. Така практика стримує розвиток сільгосппідприємств, відволікає керівника і спеціалістів від виконання своїх обов'язків. Ми намагаємося у міру можливостей інформувати державні установи аби узаконити кількість перевірок. Між іншим, окремі районні служби вимагають навіть оплату за довідки, які вони зобов'язані видавати безкоштовно...


    -У кредитуванні є добрі новини?

    - Так. Нещодавно 2 зарубіжні банки «ОТП Банк» і «Астра Банк» запропонували нам кредити для тваринницьких комплексів. До речі, всі хто бажає скористатися ними, можуть ознайомитися з умовами.


    - Сьогодні чимало аграріїв бідкаються з приводу невпинного подорожчання енергоносіїв, що позначається на собівартості готової продукції. У цивілізованих країнах вбачають вихід з паливного лабіринту в енергозбереженні та запровадженні альтернативних джерел. Як енергетичний вузол розв'язують у  «Тваринпромі» ?

    -Промислова технологія виробництва свинини постійно удосконалюється. І енергозбереження тут не на останньому місці. Тому не випадково минулого місяця у Кабінеті Міністрів відбулася нарада з проблем використання біовідходів і решток рослинництва для одержання біометану. Низка компаній відгукнулися і пропонують свої послуги. Зокрема, фірма «Елтеко-Україна» готова співробітничати в питаннях придбання, встановлення і обслуговування когенераційних установок із можливим залученням інвестицій словацьких банків. А в «Агропромисловій компанії» завершується будівництво установки з виробництва біогазу з використанням гною та решток рослинництва. Відносно цих питань маємо намір провести спеціальний семінар.

     

    - І насамкінець, Сергію Андрійовичу, що б Ви побажали тим аграріям, які взялися відроджувати українське свинарство?

    - У народі кажуть: «немає кращого м'яса як свинина». Тож бажаю, щоб у результаті нашої спільної праці саме цей вид м'яса був завжди на столі наших людей, а свинина в структурі споживання м'яса посіла перше місце.

     

                                                                  Спілкувався Володимир ВІЛЬОВИЧ





    Схожі новини
  • Переформатування галузі свинарства
  • №42 (254)
  • №4 (259)
  • Микола Присяжнюк: «Загальне надходження молока на переробні підприємства зросло на 10%
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Сало до хліба

17 квітень, Розділ Тваринництво, переглядів 5 954

Ми вже розповідали про результати роботи корпорації «Тваринпром», які красномовно свідчать, зокрема, про те, що українське свинарство набирає обертів: у більшості господарств «Тваринпрому» зросло поголів'я, збільшилися обсяги виробництва свинини.

 

А які в нас перспективи годувати світ не лише хлібом, а ще й справжнім українським салом до хліба? Таке питання ми й обговоримо цього разу з  генеральним директором Української корпорації по виробництву м'яса на промисловій основі «Тваринпром» Сергієм Гнатюком.

alt

    - При нинішній нестабільності в економіці країни відродити галузь дуже складно, - з такої не вельми мажорної ноти розпочав розмову з нами Сергій Андрійович. - Україна має сприятливі умови для ефективного ведення свинарства, та якщо ми їх не використаємо, цим скористаються іноземні компанії. Вони сформують конкурентне середовище зі своїми стандартами і технологією виробництва, а потім повністю заволодіють ринком України. Тож нам необхідно прискорити відновлення спецгоспів, наполегливіше впроваджувати конкурентно здатні технології, розвивати мережу великотоварних виробників свинини.

 

- Сергію Андрійовичу, а що, у невеликих господарствах вирощувати свиней не вигідно?

- Господарства, що мають менше 2000 голів свиней, не зможуть ефективно вести галузь і бути конкурентоспроможними. Це неодноразово підтверджувала і підтверджує практика.

 

- Які Ви бачите резерви, що можуть прискорити піднесення українського свинарства?

 - Кожен додатково одержаний грам приросту свиней збільшує обсяги виробництва свинини за рік в цілому по корпорації на 170 тонн на суму близько 3 млн. гривень.

Аналіз підсумків роботи за 2008 рік показує: наші підприємства мають хороший виробничий потенціал. При бажанні керівників і за підтримки держави наші виробничі потужності можуть дати на 30% м'яса більше, ніж отримуємо його зараз. Породний склад поголів'я і ветеринарне благополуччя дають можливість підвищити продуктивність тварин як мінімум на 10-20%, а в окремих господарствах навіть більше 50%. Зокрема, збільшення здавальної ваги худоби - це не тільки значний резерв виробництва м'яса, а й зміцнення економіки.

Скажімо, значна частина господарств неефективно використовує свиноматок. В умовах товарного виробництва свинини від свиноматки в рік потрібно одержувати 2 або 2,2 опороси і на опорос - не менше 9-10 поросят. Таких показників уже досягають багато господарств.

 

alt

- Нещодавно ми говорили з Вами про ефективність використання кормів у свинарстві. Яким кормовим культурам варто віддавати перевагу в раціонах?

- Ми разом з інститутами розробили рекомендації з виробництва соєвих кормів безпосередньо в господарствах. Це сприятиме підвищенню продуктивності і зниженню затрат кормів. Більшість наших підприємств орендують земельні угіддя і займаються рослинництвом. Тож у поточному році варто більше посівних площ відвести під фуражні та зернобобові культури. Особливу увагу звернути на ячмінь, горох, сою. До речі, третина підприємств «Тваринпрому» займається вирощуванням сої. Посівні площі в них займають від 70 до 256 га, а врожаї - від 4 до 23 ц/гектар.

До речі, раціони з достатньою кількістю соєвих шротів забезпечують високу енергію росту молодняка свиней, який вже у 6 місячному віці досягає здавальних кондицій - 105-110 к   ілограмів.

 

- А як справи з ідентифікацією тварин?

- Дійсно, багато нарікань було щодо високої оплати за цю процедуру. Та зараз питання розв'язане. Будемо ідентифікувати товарних свиней татуюванням без оплати, своїми силами і засобами.

 

- А ще якими планами можете поділитися?

- В поточному році плануємо на 20% збільшити виробництво свинини, з них 10% - за рахунок підвищення здавальної ваги тварин і зниження падежу, а решту - за рахунок збільшення поголів'я свиней. Задля цього слід відбирати додатково для парування разових свинок і протягом квітня спарувати, щоб отримати опороси вже в літні місяці.

 

alt

- Що інколи заважає здійснювати намічене?

- Зайві перевірки. Справа в тім, що підприємства корпорації «Тваринпром» у своїх районах є найбільшими виробниками сільгосппродукції. Тому всі служби райадміністрацій постійно контролюють роботу тих, хто працює найефективніше. І, як правило, у перевіряючих одна мета - відшукати недоліки і накласти штрафні санкції, а також вирішити якісь особисті питання. Така практика стримує розвиток сільгосппідприємств, відволікає керівника і спеціалістів від виконання своїх обов'язків. Ми намагаємося у міру можливостей інформувати державні установи аби узаконити кількість перевірок. Між іншим, окремі районні служби вимагають навіть оплату за довідки, які вони зобов'язані видавати безкоштовно...


-У кредитуванні є добрі новини?

- Так. Нещодавно 2 зарубіжні банки «ОТП Банк» і «Астра Банк» запропонували нам кредити для тваринницьких комплексів. До речі, всі хто бажає скористатися ними, можуть ознайомитися з умовами.


- Сьогодні чимало аграріїв бідкаються з приводу невпинного подорожчання енергоносіїв, що позначається на собівартості готової продукції. У цивілізованих країнах вбачають вихід з паливного лабіринту в енергозбереженні та запровадженні альтернативних джерел. Як енергетичний вузол розв'язують у  «Тваринпромі» ?

-Промислова технологія виробництва свинини постійно удосконалюється. І енергозбереження тут не на останньому місці. Тому не випадково минулого місяця у Кабінеті Міністрів відбулася нарада з проблем використання біовідходів і решток рослинництва для одержання біометану. Низка компаній відгукнулися і пропонують свої послуги. Зокрема, фірма «Елтеко-Україна» готова співробітничати в питаннях придбання, встановлення і обслуговування когенераційних установок із можливим залученням інвестицій словацьких банків. А в «Агропромисловій компанії» завершується будівництво установки з виробництва біогазу з використанням гною та решток рослинництва. Відносно цих питань маємо намір провести спеціальний семінар.

 

- І насамкінець, Сергію Андрійовичу, що б Ви побажали тим аграріям, які взялися відроджувати українське свинарство?

- У народі кажуть: «немає кращого м'яса як свинина». Тож бажаю, щоб у результаті нашої спільної праці саме цей вид м'яса був завжди на столі наших людей, а свинина в структурі споживання м'яса посіла перше місце.

 

                                                              Спілкувався Володимир ВІЛЬОВИЧ





Схожі новини
  • Переформатування галузі свинарства
  • №42 (254)
  • №4 (259)
  • Микола Присяжнюк: «Загальне надходження молока на переробні підприємства зросло на 10%
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.