Аграрний тиждень. Україна
» » „Євро" українського свинарства
» » „Євро" українського свинарства

    „Євро" українського свинарства


    Буджацькі степи, що на півдні Одещини, мають недобру славу солончакового випаленого сонцем краю і добру - своїми працьовитими людьми...

    Хоча всі вони такі різні. Але живуть в мирі й злагоді, шануючи свої споконвічні традиції, культуру, національний колорит. Чимало тут і болгарських сіл, і молдавських, і гагаузьких, і українських, ба навіть є й циганські.

    altДонедавна цей регіон вважався «непід'ємним». Тутешні ферми нагадували наслідки бомбардування. Але буквально за кілька років усе докорінно змінилося. Сюди дійшла справжня європейська цивілізація. Сільськогосподарське виробництво набирає обертів. Люди, які ще вчора безнадійно оббивали пороги центру зайнятості, отримали чудову роботу за європейськими мірками. Надія повернулася. Піонером піднесення сміливо можна назвати холдинг «Агропрайм»      

     

    Основними напрямками діяльності компанії є:
    - вирощування зернових та олійних культур;
    - зберігання сільськогосподарської продукції;
    - овочівництво;
    - племінне та товарне свинарство.

     

     

    А ведеться історія цієї компанії віднедавна.
    - ТОВ «Агропрайм» було засноване в грудні 2005 року, - розповідає головний технолог холдингу Василь Лимар. - Тоді до складу підприємства входило два відділення, що на 5 000 га землі вирощували кукурудзу, соняшник та пшеницю. За неповних три роки ми втричі збільшили площу сільськогосподарських угідь, опанували нові види діяльності, налагодили реалізацію нашої продукції в Україні та на експорт.
    Зараз ми обробляємо 16 262 га ріллі в п'яти районах Одеської області, в тому числі 700 га - на зрошуваних землях, маємо власний елеваторний комплекс та активно розвиваємо тваринництво.
    Станом на жовтень 2008 року до складу підприємства входять 13 відділень, в яких працює понад 200 осіб.

     

     

    altПлемрепродуктор - усьому голова  

    В 2008 році почав функціонувати племінний репродуктор ТОВ «Агропрайм». Сьогодні його золотий фонд - 200 високопродуктивних свиноматок порід велика біла та ландрас від знаної у світі компанії «Нуклеус» (Франція). Достатньо погодувати поросят від цих племінних свинок лише 105-155 днів, і вони важитимуть понад 100 кілограмів. А високоякісного м'яса вийде 52,5-56,4%. На один кілограм приросту достатньо 2,8-3,2 кормових одиниць. І не дивно, що за такими елітними поросятами на колись неперспективний південь Одещини приїжджають не лише з багатьох регіонів України, а ще й з Молдови, Білорусі, Росії, адже господарства відчувають гострий дефіцит високопродуктивних племінних тварин.

     

    Це зумовлено тим, що свині:
    - мають короткий цикл відтворення, 
    - велику плодовитість,
    - більш епідеміологічно благополучні, ніж птахи та велика рогата худоба,
    - м'ясо свиней має високі смакові якості.

     

     

     

     Чому велика біла та ландрас?
     Вони ідеально підходять для селекції, відрізняються виходом високоякісного пісного м'яса, стійкі до інфекцій та стресу, багатоплідні, мають високу резистентність, швидко набирають товарну масу.
    Європейським лідером в галузі селекції свиней на базі цих порід є фірма «Нуклеус» (Франція). Саме тому ТОВ «Агропрайм» прийняло рішення про створення племінного репродуктору свиней, генетичною основою якого стали чистопорідні свинки altта кнурці порід велика біла та ландрас французької селекції.

     

     

     

    Помісі першого покоління
    Висока продуктивність свиней забезпечується схрещуванням тварин спеціалізованих порід, типів та ліній, що вигідно поєднуються за відтворювальними, відгодівельними та м'ясними якостями. Гібридизація (схрещування) тварин дає можливість отримати значну прибавку в продуктивності свиней за рахунок ефекту гетерозису. Так, скороспілість помісного молодняку потомків за рахунок гетерозису підвищується на 5-12% при одночасному зниженні витрат кормів на 1 кг приросту на 0,3-0,8 кормової одиниці. Помісі першого покоління порід велика біла та ландрас мають вихід м'яса на 5% більший, ніж в материнських породах.

     


    До великотоварного свинарства - один крок

     

    Рік тому ТОВ «Агропрайм» розпочало будівництво великого відгодівельного комплексу, розрахованого на утримання в цивілізованих європейських умовах понад 24 тисячі свиней. Спорудження цього «фешенебельного готелю» для свиней завершується в кількох кілометрах від села Жовтневе Болградського району Одеської області. Тут передбачено промислове потокове виробництво свинини в замкнутому циклі, що безперебійно продукуватиме цінне м'ясо протягом altусього року. А це близько 3 тисяч тонн.
     Таким чином можна буде зменшити дефіцит свинини в Одеському регіоні майже на 7%. Материнське ядро стада на комплексі складають помісні свинки першого покоління та чистопородні кнурці, яких постачає племінний репродуктор ТОВ «Агропрайм». Свинки - помісі першого покоління велика біла та ландрас. Кнурці - чистопорідні французької селекції ( п'єтрен). Запроваджуватиметься трьохфазна технологія вирощування товарних свиней. Асаме:
    - 7-денне перебування свиноматок в індивідуальних станках для опоросу, опорос та 28-денний підсисний період для новонароджених поросят;
    - дорощування поросят протягом 63 днів до живої маси 25-30 кг;
    - відгодівля 90 днів до живої маси 100-110 кг.

     

    І весь цей процес триватиме не більше 180 днів.

     

    Поживні й екологічно чисті корми власного виготовлення

     

     Раціон кормових сумішей, яким тут годуватимуть свиней, складається на 96% з зернових, зернобобових та силосних культур, що вирощуються на ланах ТОВ «Агропрайм». Такий підхід гарантує виробництво екологічно чистого м'яса, що відповідає міжнародним стандартам безпеки харчових продуктів.
    Свинокомплекс має власний комбікормовий завод потужністю 40 тонн кормосумішей на добу. Передбачено виготовлення 6 altваріантів кормосумішей для всіх категорій тварин, що утримуються на комплексі.
    Автоматична система керування виробництвом та подачею кормів дозволятиме максимально точно витримувати добовий режим годування, що забезпечує досягнення запланованої живої ваги в точно визначені терміни.
    На комплексі може одночасно зберігатися до 16 000 тон зерна та готових кормів.

     

     

    М'ясокомбінат в стилі «євро»

    Сьогодні чи не в кожному селі є кілька «підпільних» боєнь. Їх тримають так звані «перекупники», які за безцінь скуповують у селян живих свиней і везуть на певне подвір'я, де встромляють хрюшам ножа прямо на землі серед усякого мотлоху. Потім тварину обпалюють і кромсають на шматки серед бруду та мух. Поруч знаходять собі поживу й пацюки, що розносять небезпечні хвороби. Щоби м'ясо не засмерділося після того, як по ньому поповзали комахи, його сприскують оцтом - і на базар.

    А от племрепродуктор, відгодівельний комплекс і м'ясокомбінат ТОВ «Агропрайм» вельми нагадують операційні блоки елітної лікарні. І це не марево. Тут дійсно все стирільно та ідеально чисто. А поросят та дорослих свиней і «свинями» у прийнятому розумінні цього слова язик не повертається назвати. Які ж вони тут охайні й чистесенькі...

    Тварини, набравши товарної ваги, потраплятимуть на власний  м'ясокомбінат ТОВ «Агропрайм», де їх в тих же стерильних умовах забиватимуть, розділятимуть до напівтуш і зберігатимуть продукцію в охолодженому й замороженому стані. Перед забоєм в цеху передбачена анестезія тварин, що відповідає міжнародним вимогам забезпечення якості продукції. Устаткування м'ясокомбінату дозволятиме здійснювати обробку й розділку туш відповідно до європейських стандартів якості. Цехи будуть обладнані спеціальними транспортерами продукції й напівфабрикатів, системами збору й видалення відходів, що забезпечить високі санітарні умови переробки.

    Усе в безпеці

     

     

    Відстань від свинокомплексу до жилої забудови відповідає всім вимогам Державних санітарних норм та правил.
    Гній видалятиметься за допомогою спеціальної системи ванн, клапанів, каналів та шиберів до трьох гноєсховищ. Система утилізації та сепарації гною дозволяє його використовувати в якості органічного добрива.
    Також передбачено монтаж установки для отримання біогазу з гною, що дозволить частково забезпечити потреби комплексу в енергоносіях.

     

     

    Санітарна безпека передбачає наявність ділянок для карантування тварин, санпропускник, а також багаторівневу систему санітарного та ветеринарного контролю.
     А висока якість утримання та обслуговування тварин забезпечується автоматичною системою регулювання мікроклімату в приміщеннях та потужною системою вентиляції.    

     

     

                                                        Підготував Василь ШАЛЕНКО

     

    Контактні телефони:

    8-067-488-08-89,

    8-04846-4-06-03

     


     





    Схожі новини
  • Переформатування галузі свинарства
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • Микола Присяжнюк: «Загальне надходження молока на переробні підприємства зросло на 10%
  • Spiraflex A/S (Дания) інженерно-проектна компанія

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

„Євро" українського свинарства


Буджацькі степи, що на півдні Одещини, мають недобру славу солончакового випаленого сонцем краю і добру - своїми працьовитими людьми...

Хоча всі вони такі різні. Але живуть в мирі й злагоді, шануючи свої споконвічні традиції, культуру, національний колорит. Чимало тут і болгарських сіл, і молдавських, і гагаузьких, і українських, ба навіть є й циганські.

altДонедавна цей регіон вважався «непід'ємним». Тутешні ферми нагадували наслідки бомбардування. Але буквально за кілька років усе докорінно змінилося. Сюди дійшла справжня європейська цивілізація. Сільськогосподарське виробництво набирає обертів. Люди, які ще вчора безнадійно оббивали пороги центру зайнятості, отримали чудову роботу за європейськими мірками. Надія повернулася. Піонером піднесення сміливо можна назвати холдинг «Агропрайм»      

 

Основними напрямками діяльності компанії є:
- вирощування зернових та олійних культур;
- зберігання сільськогосподарської продукції;
- овочівництво;
- племінне та товарне свинарство.

 

 

А ведеться історія цієї компанії віднедавна.
- ТОВ «Агропрайм» було засноване в грудні 2005 року, - розповідає головний технолог холдингу Василь Лимар. - Тоді до складу підприємства входило два відділення, що на 5 000 га землі вирощували кукурудзу, соняшник та пшеницю. За неповних три роки ми втричі збільшили площу сільськогосподарських угідь, опанували нові види діяльності, налагодили реалізацію нашої продукції в Україні та на експорт.
Зараз ми обробляємо 16 262 га ріллі в п'яти районах Одеської області, в тому числі 700 га - на зрошуваних землях, маємо власний елеваторний комплекс та активно розвиваємо тваринництво.
Станом на жовтень 2008 року до складу підприємства входять 13 відділень, в яких працює понад 200 осіб.

 

 

altПлемрепродуктор - усьому голова  

В 2008 році почав функціонувати племінний репродуктор ТОВ «Агропрайм». Сьогодні його золотий фонд - 200 високопродуктивних свиноматок порід велика біла та ландрас від знаної у світі компанії «Нуклеус» (Франція). Достатньо погодувати поросят від цих племінних свинок лише 105-155 днів, і вони важитимуть понад 100 кілограмів. А високоякісного м'яса вийде 52,5-56,4%. На один кілограм приросту достатньо 2,8-3,2 кормових одиниць. І не дивно, що за такими елітними поросятами на колись неперспективний південь Одещини приїжджають не лише з багатьох регіонів України, а ще й з Молдови, Білорусі, Росії, адже господарства відчувають гострий дефіцит високопродуктивних племінних тварин.

 

Це зумовлено тим, що свині:
- мають короткий цикл відтворення, 
- велику плодовитість,
- більш епідеміологічно благополучні, ніж птахи та велика рогата худоба,
- м'ясо свиней має високі смакові якості.

 

 

 

 Чому велика біла та ландрас?
 Вони ідеально підходять для селекції, відрізняються виходом високоякісного пісного м'яса, стійкі до інфекцій та стресу, багатоплідні, мають високу резистентність, швидко набирають товарну масу.
Європейським лідером в галузі селекції свиней на базі цих порід є фірма «Нуклеус» (Франція). Саме тому ТОВ «Агропрайм» прийняло рішення про створення племінного репродуктору свиней, генетичною основою якого стали чистопорідні свинки altта кнурці порід велика біла та ландрас французької селекції.

 

 

 

Помісі першого покоління
Висока продуктивність свиней забезпечується схрещуванням тварин спеціалізованих порід, типів та ліній, що вигідно поєднуються за відтворювальними, відгодівельними та м'ясними якостями. Гібридизація (схрещування) тварин дає можливість отримати значну прибавку в продуктивності свиней за рахунок ефекту гетерозису. Так, скороспілість помісного молодняку потомків за рахунок гетерозису підвищується на 5-12% при одночасному зниженні витрат кормів на 1 кг приросту на 0,3-0,8 кормової одиниці. Помісі першого покоління порід велика біла та ландрас мають вихід м'яса на 5% більший, ніж в материнських породах.

 


До великотоварного свинарства - один крок

 

Рік тому ТОВ «Агропрайм» розпочало будівництво великого відгодівельного комплексу, розрахованого на утримання в цивілізованих європейських умовах понад 24 тисячі свиней. Спорудження цього «фешенебельного готелю» для свиней завершується в кількох кілометрах від села Жовтневе Болградського району Одеської області. Тут передбачено промислове потокове виробництво свинини в замкнутому циклі, що безперебійно продукуватиме цінне м'ясо протягом altусього року. А це близько 3 тисяч тонн.
 Таким чином можна буде зменшити дефіцит свинини в Одеському регіоні майже на 7%. Материнське ядро стада на комплексі складають помісні свинки першого покоління та чистопородні кнурці, яких постачає племінний репродуктор ТОВ «Агропрайм». Свинки - помісі першого покоління велика біла та ландрас. Кнурці - чистопорідні французької селекції ( п'єтрен). Запроваджуватиметься трьохфазна технологія вирощування товарних свиней. Асаме:
- 7-денне перебування свиноматок в індивідуальних станках для опоросу, опорос та 28-денний підсисний період для новонароджених поросят;
- дорощування поросят протягом 63 днів до живої маси 25-30 кг;
- відгодівля 90 днів до живої маси 100-110 кг.

 

І весь цей процес триватиме не більше 180 днів.

 

Поживні й екологічно чисті корми власного виготовлення

 

 Раціон кормових сумішей, яким тут годуватимуть свиней, складається на 96% з зернових, зернобобових та силосних культур, що вирощуються на ланах ТОВ «Агропрайм». Такий підхід гарантує виробництво екологічно чистого м'яса, що відповідає міжнародним стандартам безпеки харчових продуктів.
Свинокомплекс має власний комбікормовий завод потужністю 40 тонн кормосумішей на добу. Передбачено виготовлення 6 altваріантів кормосумішей для всіх категорій тварин, що утримуються на комплексі.
Автоматична система керування виробництвом та подачею кормів дозволятиме максимально точно витримувати добовий режим годування, що забезпечує досягнення запланованої живої ваги в точно визначені терміни.
На комплексі може одночасно зберігатися до 16 000 тон зерна та готових кормів.

 

 

М'ясокомбінат в стилі «євро»

Сьогодні чи не в кожному селі є кілька «підпільних» боєнь. Їх тримають так звані «перекупники», які за безцінь скуповують у селян живих свиней і везуть на певне подвір'я, де встромляють хрюшам ножа прямо на землі серед усякого мотлоху. Потім тварину обпалюють і кромсають на шматки серед бруду та мух. Поруч знаходять собі поживу й пацюки, що розносять небезпечні хвороби. Щоби м'ясо не засмерділося після того, як по ньому поповзали комахи, його сприскують оцтом - і на базар.

А от племрепродуктор, відгодівельний комплекс і м'ясокомбінат ТОВ «Агропрайм» вельми нагадують операційні блоки елітної лікарні. І це не марево. Тут дійсно все стирільно та ідеально чисто. А поросят та дорослих свиней і «свинями» у прийнятому розумінні цього слова язик не повертається назвати. Які ж вони тут охайні й чистесенькі...

Тварини, набравши товарної ваги, потраплятимуть на власний  м'ясокомбінат ТОВ «Агропрайм», де їх в тих же стерильних умовах забиватимуть, розділятимуть до напівтуш і зберігатимуть продукцію в охолодженому й замороженому стані. Перед забоєм в цеху передбачена анестезія тварин, що відповідає міжнародним вимогам забезпечення якості продукції. Устаткування м'ясокомбінату дозволятиме здійснювати обробку й розділку туш відповідно до європейських стандартів якості. Цехи будуть обладнані спеціальними транспортерами продукції й напівфабрикатів, системами збору й видалення відходів, що забезпечить високі санітарні умови переробки.

Усе в безпеці

 

 

Відстань від свинокомплексу до жилої забудови відповідає всім вимогам Державних санітарних норм та правил.
Гній видалятиметься за допомогою спеціальної системи ванн, клапанів, каналів та шиберів до трьох гноєсховищ. Система утилізації та сепарації гною дозволяє його використовувати в якості органічного добрива.
Також передбачено монтаж установки для отримання біогазу з гною, що дозволить частково забезпечити потреби комплексу в енергоносіях.

 

 

Санітарна безпека передбачає наявність ділянок для карантування тварин, санпропускник, а також багаторівневу систему санітарного та ветеринарного контролю.
 А висока якість утримання та обслуговування тварин забезпечується автоматичною системою регулювання мікроклімату в приміщеннях та потужною системою вентиляції.    

 

 

                                                    Підготував Василь ШАЛЕНКО

 

Контактні телефони:

8-067-488-08-89,

8-04846-4-06-03

 


 





Схожі новини
  • Переформатування галузі свинарства
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • Микола Присяжнюк: «Загальне надходження молока на переробні підприємства зросло на 10%
  • Spiraflex A/S (Дания) інженерно-проектна компанія

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.