Аграрний тиждень. Україна
» » Свинарство: досвід Франції
» » Свинарство: досвід Франції

    Свинарство: досвід Франції



      alt  «Переваги французької генетики свиней» - організаторами цього міжнародного семінару в Україні став IFIP (Інститут свинарства, Франція). А цікавились досвідом французів представники свинарської галузі та наукових установ нашої країни.

        Гуртом ліпше

        У вступному слові генеральний директор Української корпорації «Тваринпром» Сергій Гнатюк дав реальну оцінку сучасному стану вітчизняної галузі свинарства. За його словами, виробництво свинини в країні значно збільшилося. Завдяки співпраці з фахівцями галузі інших країн, зокрема Франції, зросла й продуктивність свиней. Якщо протягом тривалого періоду прирости на вітчизняних свинокомплексах складали 230 г на голову на рік, то в минулому році цей показник майже подвоївся – до 478 грамів. Разом із тим, як підкреслив Сергій Андрійович, близько десятка підприємств, які входять в корпорацію «Тваринпром», мають продуктивність вже понад 500 грамів. «Але наше завдання - отримувати на відгодівлі по 600-700 г приросту, чого ми досягнемо за роки 3-4», - впевнений керівник корпорації.

        Водночас, за його словами, українське свинарство потерпає від недолугих дій можновладців. «Дуже сумнівною є перспектива вітчизняної галузі виробництва свинини, - підкреслив Гнатюк, - коли ми ячмінь вивозимо за межі України, а назад завозимо низькосортне, дешеве м'ясо». За таких обставин вітчизняному виробникові надзвичайно важко конкурувати із зарубіжним, оскільки той має сильну підтримку з боку ЄС.

     

    alt

     

       Сергій Гнатюк вважає, що держава могла б сприяти збільшенню виробництва м’яса свинини не лише для забезпечення внутрішніх потреб, а й для експорту в інші країни. Передусім це можливо за рахунок повернення доплати на свинину, що мало місце кілька років тому. Така практика показала: навіть невелика компенсація (до 1 грн./кг живої маси) стала стимулом для активної розбудови галузі.

        Тому Сергій Андрійович закликав підприємства свинарської галузі до гуртування. «Сьогодні у Верховній Раді та Уряді дуже слабке аграрне лоббі, - відмітив він. - І тому виникає потреба в об’єднанні зусиль свинарських господарств незалежно від їхньої величини». Досвід «Тваринпрому» говорить про те, що завдяки цьому можливо розв’язати низку таких важливих питань як збут продукції, кормова база, розроблення стандартів, а також проведення ідентифікації тварин.

        Третій виробник в ЄС

        Про те, як живеться свинологам у Франції, розповів представник Французького науково-дослідного інституту свинарства Жоель Біданель. Місією цієї установи є супровід і допомога всім підприємствам галузі, а також проведення досліджень стосовно економіки, конкурентоспроможності, технології тваринництва, генетики і якості продукції.

    Біданель нагадав, що французькі виробники посідають третє місце у постачанні живих тварин в Україну. При цьому

     

    altзагальне поголів’я свиней у Франції майже вдвічі більше, аніж у нас – 1,3 млн. свиноматок, 26 млн. свиней щорічного виробництва. З таким обсягом ця країна знову ж таки на третьому місці серед виробників свинини в ЄС.

        Коопсила

        Виробництво свинини у Франції сконцентровано на північному заході країни - у Бретані та Нормандії, де знаходиться три чверті всіх свиноферм. Зазвичай, це сімейні ферми. Однак, за словами Жоеля Біданеля, загальна тенденція у французькому свинарстві полягає в укрупненні таких ферм і кооперації. Так, для сімейної ферми поголів’я в 200-300 голів стало вже нормою, проте дедалі більше з’являється господарств, які тримають понад 500 голів свиней. Зрештою, те саме спостерігається і в інших провідних країнах ЄС.

        Кооперація дає виробникам багато переваг. Передусім це допомога в оптимізації виробництва і виборі відповідного технічного забезпечення, а також проведення ветеринарних заходів і надання консалтингових послуг. Окрім цього кооперативи інвестують багато коштів не тільки в самі господарства, а й в мережу переробки свинини.

        Що стосується біобезпеки, то тут кооперативи теж відіграють важливу роль. Вчений розповів, що у Франції існує Національна програма відстеження та ідентифікації, яка контролюється органами державної влади. Зі свого боку кооперативи забезпечують нагляд за переміщенням тварин, гарантуючи оптимальний моніторинг свинокомплексів на належному санітарному рівні. Таким чином забезпечується відстежуваність виробленої продукції.

        Селекція

        Однак позиції французького свинарства не були б такими міцними, якби не результати селекціонерів, які добре себе зарекомендували не лише у власній країні, але й відомі у понад 40 країнах світу.

        Схема селекційного процесу у Франції включає в себе господарства трьох типів: ті, що займаються селекцією, ті, де відбувається репродукія, і власне товарні підприємства. За словами Жоеля Біданеля, результати такої роботи показують: у Франції вдалося отримати генетичні поліпшення за критеріями репродукції, росту та складу туші. Також значний прогрес відбувся за такими показниками як багатоплідність свиноматок, індекс споживання, а також приріст живої маси.

        Однією з ланок селекційного процесу у наших сусідів є центри штучного осіменіння, які надають селекціонерам і свиноводам матеріал найкращих чистопородних кнурів. Це створює необхідний генетичний зв’язок між свинарськими господарствами, а також прискорює розповсюдження генетичного поліпшення зверху вниз.

    Щодо порід, які використовуються в їхній селекції, то Міністерство сільського господарства Франції веде перелік визнаних селекціонованих популяцій тварин. За словами науковця, основними є велика біла, ландрас, п’єтрен і в меншому ступені дюрок. Окрім цього як складові породи для деяких ліній використовуються гемпшір та китайські породи.

    Поділитись цим досвідом приїхали представники чотирьох французьких компаній, які займаються селекцією свиней: Франс Гібрид (France Hybrides), Мульті Жен+ (Multi Gиnes+), Нюклеус (Nuclйus) та Пен Ар Лан (Pen Ar Lan). Всі вони вже мають певний досвід співпраці і з українськими виробниками свинини.

                                                                                      Ростислав ПАНІЧЕВ

     

     





    Схожі новини
  • №7-8(261)
  • №4 (259)
  • №2 (257)
  • №42 (254)
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Свинарство: досвід Франції



  alt  «Переваги французької генетики свиней» - організаторами цього міжнародного семінару в Україні став IFIP (Інститут свинарства, Франція). А цікавились досвідом французів представники свинарської галузі та наукових установ нашої країни.

    Гуртом ліпше

    У вступному слові генеральний директор Української корпорації «Тваринпром» Сергій Гнатюк дав реальну оцінку сучасному стану вітчизняної галузі свинарства. За його словами, виробництво свинини в країні значно збільшилося. Завдяки співпраці з фахівцями галузі інших країн, зокрема Франції, зросла й продуктивність свиней. Якщо протягом тривалого періоду прирости на вітчизняних свинокомплексах складали 230 г на голову на рік, то в минулому році цей показник майже подвоївся – до 478 грамів. Разом із тим, як підкреслив Сергій Андрійович, близько десятка підприємств, які входять в корпорацію «Тваринпром», мають продуктивність вже понад 500 грамів. «Але наше завдання - отримувати на відгодівлі по 600-700 г приросту, чого ми досягнемо за роки 3-4», - впевнений керівник корпорації.

    Водночас, за його словами, українське свинарство потерпає від недолугих дій можновладців. «Дуже сумнівною є перспектива вітчизняної галузі виробництва свинини, - підкреслив Гнатюк, - коли ми ячмінь вивозимо за межі України, а назад завозимо низькосортне, дешеве м'ясо». За таких обставин вітчизняному виробникові надзвичайно важко конкурувати із зарубіжним, оскільки той має сильну підтримку з боку ЄС.

 

alt

 

   Сергій Гнатюк вважає, що держава могла б сприяти збільшенню виробництва м’яса свинини не лише для забезпечення внутрішніх потреб, а й для експорту в інші країни. Передусім це можливо за рахунок повернення доплати на свинину, що мало місце кілька років тому. Така практика показала: навіть невелика компенсація (до 1 грн./кг живої маси) стала стимулом для активної розбудови галузі.

    Тому Сергій Андрійович закликав підприємства свинарської галузі до гуртування. «Сьогодні у Верховній Раді та Уряді дуже слабке аграрне лоббі, - відмітив він. - І тому виникає потреба в об’єднанні зусиль свинарських господарств незалежно від їхньої величини». Досвід «Тваринпрому» говорить про те, що завдяки цьому можливо розв’язати низку таких важливих питань як збут продукції, кормова база, розроблення стандартів, а також проведення ідентифікації тварин.

    Третій виробник в ЄС

    Про те, як живеться свинологам у Франції, розповів представник Французького науково-дослідного інституту свинарства Жоель Біданель. Місією цієї установи є супровід і допомога всім підприємствам галузі, а також проведення досліджень стосовно економіки, конкурентоспроможності, технології тваринництва, генетики і якості продукції.

Біданель нагадав, що французькі виробники посідають третє місце у постачанні живих тварин в Україну. При цьому

 

altзагальне поголів’я свиней у Франції майже вдвічі більше, аніж у нас – 1,3 млн. свиноматок, 26 млн. свиней щорічного виробництва. З таким обсягом ця країна знову ж таки на третьому місці серед виробників свинини в ЄС.

    Коопсила

    Виробництво свинини у Франції сконцентровано на північному заході країни - у Бретані та Нормандії, де знаходиться три чверті всіх свиноферм. Зазвичай, це сімейні ферми. Однак, за словами Жоеля Біданеля, загальна тенденція у французькому свинарстві полягає в укрупненні таких ферм і кооперації. Так, для сімейної ферми поголів’я в 200-300 голів стало вже нормою, проте дедалі більше з’являється господарств, які тримають понад 500 голів свиней. Зрештою, те саме спостерігається і в інших провідних країнах ЄС.

    Кооперація дає виробникам багато переваг. Передусім це допомога в оптимізації виробництва і виборі відповідного технічного забезпечення, а також проведення ветеринарних заходів і надання консалтингових послуг. Окрім цього кооперативи інвестують багато коштів не тільки в самі господарства, а й в мережу переробки свинини.

    Що стосується біобезпеки, то тут кооперативи теж відіграють важливу роль. Вчений розповів, що у Франції існує Національна програма відстеження та ідентифікації, яка контролюється органами державної влади. Зі свого боку кооперативи забезпечують нагляд за переміщенням тварин, гарантуючи оптимальний моніторинг свинокомплексів на належному санітарному рівні. Таким чином забезпечується відстежуваність виробленої продукції.

    Селекція

    Однак позиції французького свинарства не були б такими міцними, якби не результати селекціонерів, які добре себе зарекомендували не лише у власній країні, але й відомі у понад 40 країнах світу.

    Схема селекційного процесу у Франції включає в себе господарства трьох типів: ті, що займаються селекцією, ті, де відбувається репродукія, і власне товарні підприємства. За словами Жоеля Біданеля, результати такої роботи показують: у Франції вдалося отримати генетичні поліпшення за критеріями репродукції, росту та складу туші. Також значний прогрес відбувся за такими показниками як багатоплідність свиноматок, індекс споживання, а також приріст живої маси.

    Однією з ланок селекційного процесу у наших сусідів є центри штучного осіменіння, які надають селекціонерам і свиноводам матеріал найкращих чистопородних кнурів. Це створює необхідний генетичний зв’язок між свинарськими господарствами, а також прискорює розповсюдження генетичного поліпшення зверху вниз.

Щодо порід, які використовуються в їхній селекції, то Міністерство сільського господарства Франції веде перелік визнаних селекціонованих популяцій тварин. За словами науковця, основними є велика біла, ландрас, п’єтрен і в меншому ступені дюрок. Окрім цього як складові породи для деяких ліній використовуються гемпшір та китайські породи.

Поділитись цим досвідом приїхали представники чотирьох французьких компаній, які займаються селекцією свиней: Франс Гібрид (France Hybrides), Мульті Жен+ (Multi Gиnes+), Нюклеус (Nuclйus) та Пен Ар Лан (Pen Ar Lan). Всі вони вже мають певний досвід співпраці і з українськими виробниками свинини.

                                                                                  Ростислав ПАНІЧЕВ

 

 





Схожі новини
  • №7-8(261)
  • №4 (259)
  • №2 (257)
  • №42 (254)
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.