Одне з найвідоміших питань філософії з античних часів стосується курки: чи була вона раніше за яйце? Те, що лишається після птиці та що з цим робити, філософів не цікавило, і вирішувати це питання мають саме птахівники. Утилізація курячого пір’я є однією з виробничих проблем птахівництва.
Пір’я, заоране в прилеглих полях, що зрадницьки стирчить з-під землі, або таємні поховання в довколишніх лісосмугах і штрафи, які перевершують за величиною перерахування на утилізацію цього клопіткого відходу...
Боротьба з пером є традиційним тягарем галузі. Та, здається, маємо надію, що однією проблемою у птахівників найближчим часом стане менше. А однією статтею прибутку стане більше!
Словацька компанія РОКОСАН винайшла і запровадила унікальну технологію переробки курячого пір’я та виробництва з нього чудового листового добрива, що містить потужний коктейль з 17 амінокислот, пептидів, поліпептидів і дрібнодисперсного кератину. До появи «Рокогуміну», а саме так назвали свій новий продукт словацькі розробники, рослинникам всього світу вже були відомі інші органічні листові добрива, що містять амінокислоти. В якості сировини для їх виробництва використовувалися водорості, відходи переробки риби, шкіряної промисловості й навіть каліфорнійські хробаки (близькі родичі наших гнойових хробаків).
Високій вартості сировини, як у випадку з хробаками, або обмеженому вмісту амінокислот, властивому для сировини нетваринного походження, РОКОСАН протиставив максимально дешеву сировину (за відвантаження якої постачальники готові платити, як за утилізацію) і унікальну технологію обробки. Ці фактори тріумфальним чином визначили собівартість нового продукту, і на сьогоднішній день вартість «Рокогуміну» в три і більше разів нижча вартості аналогічних амінокислотних комплексів, відомих на агрохімічному ринку.
Сенс виробництва «Рокогуміну» полягає в запатентованій технології розрідження тканин пера і дефрагментації кератину на амінокислоти зі збереженням цілісності білкової молекули. У процесі термохімічної реакції активні неорганічні речовини, за допомогою яких відбувається ця сама дефрагментація, після реакції залишаються в складі «Рокогуміну» у вигляді мінеральних компонентів, що містять фосфор і калій у зрозумілому та прийнятному для рослин вигляді й у кількості, здатній, з одного боку, частково компенсувати недолік внесення мінеральних добрив, з іншого - не заподіяти хімічного опіку листковій поверхні. Азот присутній в добриві у вигляді амонійних і нітратних груп, пов'язаних амінокислотами. Кількісно сукупний білок складає третю частину сухого залишку добрива.
Для підвищення цінних якостей «Рокогуміну» до його складу додані гумінові та фульвові кислоти, але головною діючою речовиною «Рокогуміну» виступає комплекс амінокислот, які сприймаються рослиною як своєрідний конструктор, з якого клітини рослин, практично без зусиль, формують необхідні для конкретного періоду вегетації фітогормони та ферменти. У свою чергу, ці складні органічні сполучення безпосередньо впливають на повноцінний ріст, утворення плодів і дозрівання врожаю.
«Рокогумін» дає можливість рослині якнайповніше реалізувати свій генетичний потенціал і протистояти хворобам, шкідникам і несприятливим погодним умовам. Мінеральна складова «Рокогуміну», представлена в основному Р2О5і К2О, виступає як традиційна мінеральна підгодівля. Необхідні мікроелементи в традиційному асортименті входять до складу «Рокогуміну» в хелатованому за допомогою гумінових і фульвових кислот вигляді.
Простіше кажучи, словацькі підприємці компанії РОКОСАН у ході наполегливих і плідних досліджень винайшли той самий, заповітний «порох непромокальний», сировина для виробництва якого, фактично, лежить у нас під ногами. Історія пам'ятає приклади дивовижних відкриттів, що радикально змінили життя людства. Деякі з них, такі як пеніцилін, були винайдені випадково. Інші, як термоядерний синтез, стали результатом тривалих зусиль, сфокусованих на конкретну мету.
«Рокогумін» став плодом багаторічних досліджень, експериментів і удосконалень. Це звичайне диво з'явилося не випадково і своєчасно.
Висновки експертів.На замовлення компанії РОКОСАН швейцарська аудиторська компанія Deloitte провела економічний аналіз ефективності виробництва «Рокогуміну» як бізнес-проекту. Виявилося, що 0,75 євро прибутку від м'яса однієї курки протистоїть 2,5 євро прибутку від пір’я тієї ж самої курки, використаного для виробництва «Рокогуміну». Згідно з розрахунками Deloitte, український ринок виробництва курятини здатен забезпечити сировиною виробництво добрив у такому обсязі, що можна буде не тільки обробити всі 33 млн га українських земель, ще й експортувати цей продукт за межі країни. При цьому витрати на закупівлю сировини, як такі, відсутні. При чітко спланованій роботі із залученням державних інститутів, впровадження даної технології через три роки здатне замістити до 15% хімічно синтезованих добрив екологічно чистим продуктом.
Виробництво і застосування «Рокогуміну» знайшло всебічну підтримку керівництва Міністерства аграрної політики та продовольства України. «Рокогумін» одночасно вирішує, як мінімум, два господарські завдання. Це підвищення кількості та якості врожаю всіх культурних рослин, починаючи від озимого жита, закінчуючи фруктами, а також утилізація проблемних відходів птахівництва. Враховуючи те, що птахівники мають власні посіви зернових культур, користь від виробництва і застосування «Рокогуміну» очевидна.
Любов ЛАНОВА