Аграрний тиждень. Україна
» » Ефективне свинарство
» » Ефективне свинарство

    Ефективне свинарство


    altЯк відомо, одним із напрямків забезпечення продовольчої незалежності та безпеки держави є підвищення ефективності рослинництва і тваринництва, в тому числі за рахунок збільшення обсягів виробництва сої та використання продуктів її переробки у кормовиробництві.

    Соя є унікальною кормовою і однією з основних стратегічних культур землеробства. Вона забезпечила динамічний розвиток сільського господарства в тих країнах світу, де культивується на мільйонах і десятках мільйонів гектарів. У 1960 році її було вироблено 31 млн. т, в 2010-му очікується в межах 240 млн. т (за даними ФАО, у 2009 р. отримано 222,15 млн. т сої).

    Основні виробники культури - США (91,42 млн. т), Бразилія (56,96 млн. т), Аргентина (30,99 млн. т), Китай (14,5 млн. т), Індія (10,21 млн. т), Парагвай (3,85 млн. т), Канада (3,5 млн. т), Болівія (1,49 млн. т). А відтепер і Україна - 1,04 млн. тонн.

    Згідно даних академіка Бабича А.О., у США тільки за рахунок введення сої                  у сівозміну і зміни структури посівів отримано 40% приростів ефективності сільського господарства.

    Актуальність збільшення виробництва сої гостро поставлена часом і перед нашою країною. Особливо, якщо за визначенням міністра аграрної політики Миколи Присяжнюка, одним із основних пріоритетів розвитку вітчизняного АПК є рослинництво, свинарство, молочне скотарство та собівартість виробленої ними продукції.

    Про значну роль сої у відгодівлі тварин свідчать наступні данні: в країнах ЄС для відгодівлі тварин і птиці щороку використовують 32 млн. т соєвого шроту, а в Україні - у межах 0,5 млн. т, тобто 25% від потреби. Як наслідок, показники ефективності тваринництва, наприклад, свинарства, в цих країнах значно вищі, ніж в Україні.

    Позитивний вплив на показники ефективності відгодівлі свиней в країнах ЄС має також і використання нових технологій відгодівлі: обладнання, кормів, система обліку і контролю.

     

    Порівняння ефективності основних технологічних показників вирощування свиней в країнах ЄС і в Україні

    Назва показника ефективності

    ЄС

    Україна

    20%

    свини-ни

    Україна

    80%

    свинини

    мета «Ефективне свинарство»

    1

    Середньодобовий приріст (на відгодівлі), від г

    820

    700

    372

    816

    2

    Конверсія корму кг на 1 кг живої маси

    2,8

    3,5

    8

    2,9

    3

    Собівартість 1 кг живої маси, грн. з ПДВ

    10

    14

    20

    12

    4

    Ціна за 1 кг живої маси, грн. з ПДВ

    12

    18

    16

     

    5

    Чистий прибуток, грн.

    2

    4

    -4

    5

    6

    Рентабельність виробництва, %

    +20

    +28

    -20

    +40

    7

    Отримано від 1 свиноматки м'яса живої маси в рік, кг

    2500

    1980

    1430

    2500

    8

    Опороси на свиноматку, в рік

    2,3

    2,0

    1,2

    2,2

    9

    Отримано від свиноматки поросят, в рік

    25

    18

    13

    25

    10

    Відлучення поросят, днів

    25

    28

    50

    28

    11

    Вага поросят в 28 днів відлучених, кг

    9

    7,0

    6

    8,5

    12

    Збереженість поросят до 60 днів, %

    95

    85

    70

    92

    13

    Заплідненість свиноматок, %

    90

    80

    60

    90

    14

    Штучне осіменіння свиноматок, %

    80

    70

    20

    80

    15

    Заміна основного стада свиноматок, %

    60

    40

    30

    60

    16

    Втрата кормів при годівлі, %

    2

    5

    10

    2

    17

    Використання незбалансованих кормів, %

    10

    30

    90

    10

    18

    Період відгодівлі, днів

    175

    180

    335

    175

    19

    Вихід м'яса із однієї свині, %

    75

    70

    50

    75

     

    Як видно із наведених даних, показники в нашій країні не йдуть у порівняння з показниками країн ЄС. Тому вітчизняні переробники купуватимуть для переробки дешевше м'ясо, імпортоване з Польщі, Німеччини, Бразилії.

    У такій ситуації дехто пропонує обмежити імпорт. Можливо, це правильно, але і в Україні є всі можливості вийти на міжнародні показники ефективності виробництва свинини. Це підтверджує і практика роботи агропідприємств.

    Фахівці асоціації «Українська асоціація виробників і переробників сої», Інституту кормів НААНУ, Інституту свинарства НААН України, ТОВ «Єврокорм сучасна годівля» провели аналіз причин низьких показників у свинарстві.

    Основними визначені:

    -         недостатній рівень знань і компетенції спеціалістів, що працюють в господарствах;

    -         годівля тварин незбалансованими, у першу чергу на білок, кормами (без використання продуктів переробки сої);

    -         порушення технологій відтворення і відгодівлі свиней;

    -         незадовільний оперативний облік, незадовільна система зберігання кормів.

    Для усунення недоліків і сприяння розвитку свинарства в Україні спеціалісти зазначених організацій розробили проект «Ефективне свинарство». Його розпочато у листопаді 2009 року. Перша презентація проекту відбулась на початку 2010 року у Вінниці в Інституті кормів НААНУ, де тривало навчання з питань виробництва сої і впровадження продуктів її переробки в кормовиробництві фахівців наукового забезпечення агропромислового виробництва, вищих навчальних закладів, дорадчих служб, спеціалістів господарств України.

    Нині проект впроваджується в господарствах Вінницької, Дніпропетровської, Полтавської, Черкаської областей. Його також включено у Програму розвитку сільського господарства Полтавської області на період 2010-2014 років (розділ «Кормовиробництво. Використання сої в годівлі худоби»).

    Координацію проекту «Ефективне свинарство» здійснює асоціація «Українська асоціація виробників і переробників сої».

    Ефективне свинарство - комплекс з технології вирощування, утримання, селекції, годівлі, бухгалтерського, оперативного та управлінського обліку, менеджменту рішень, спрямованих на переведення підприємств свинарства з екстенсивного типу виробництва на інтенсивний з упровадженням повнораціонних комбікормів із використанням продуктів переробки сої.

    Порівняння економічних показників екстенсивної та інтенсивної систем вирощування свиней

    Показники

    Виробництво свинини:

    Екстенсивне

    Інтенсивне

     

    Результат

    (+), (-)

    Період годівлі, днів

    335

    175

    -160

    Середній добовий приріст (на відгодівлі), г

    372

    816

    +444

    Вага на кінець періоду, кг

    110

    110

    -

    Потреба в комбікормі, кг

    813

    320

    -493

    Конверсія корму, кг

    7,39

    2,9

    -4,49

    Ціна комбікорму, грн.

    1,5

    2,45

    +0,95

    Розрахункова вартість готових кормів, грн.

    1219,5

    785,7

    -433,8

    Собівартість 1 кг живої маси, грн. з ПДВ

    14-20

    10-12

    -4-8

     

    Мета моделі: підвищення рентабельності підприємств свинарства, зниження собівартості виробництва з 14-20 грн. до 10-12 грн. 1 кг живої маси, доведення цих показників до рівня країн ЄС, що сприятиме зменшенню імпорту і забезпеченню населення м'ясом свинини вітчизняного виробництва, збільшенню поголів'я свиней і створенню нових робочих місць.

    Торік в Україну імпортовано 240 тис. т м'яса свиней (3,4 млн. голів). А це робочі місця, що могли бути створені в країні для 34 тис. людей (10 чоловік на 1000 голів свиней).

    Порівняння цін на свинину в Україні, ЄС, Бразилії у вересні 2010 року, забійна маса

    Ціна на свинину в забійній масі (напівтуші) за 1 кг грн. без ПДВ

    Країна

    2009 рік, без ПДВ

    грн./євро

    2010 рік, без ПДВ

    грн./євро

    Ціна на імпортовану свинину в Україні, грн./євро без ПДВ

    Бразилія

    13,0/1,0

    10,0/1,0

    12,2/1,22

    ЄС

    16,9/1,3

    13,5/1,35

    15,6/1,56

    Україна

    21,0/1,7

    20,0/2,0

    -

     

    Вартість свинини з Бразилії в Україні була на рівні 16 грн. з ПДВ за 1 кг в забійній масі, з країн ЄС - 19,0 грн. з ПДВ за 1 кг в забійній масі при ціні на внутрішньому ринку на українську свинину 25,0 грн. з ПДВ за 1 кг в забійній масі. Висока собівартість м'яса свиней в країні обумовлює високі роздрібні ціни на свинину для населення, що, в свою чергу, є однією з причин найнижчого показника в Європі споживання свинини на душу населення. Так, у 2009 році на 1 українця припадало 17,5 кг свинини, при цьому в Росії - 18,5 кг, а в країнах ЄС, наприклад, в Данії - 81 кг, Іспанії - 76 кг, Німеччині - 56 кг, Угорщині - 45 кілограмів.

     

    Порівняння ефективності свинарства в Росії та Україні

    Країна

    Об'єм виробництва м'яса свиней в 2009 році,

    млн. т в забійній масі

    Поголів'я, млн. голів на грудень 2009 року

    Співвідношення поголів'я до м'яса

    Росія

    2,2

    17,5

    0,12

    Україна

    0,5

    7,1

    0,07

     

    Різниця ефективності:

    1,71 рази

    Висновок: виробництво свинини в Росії в 1,7 рази ефективніше, тобто поголів'я 7,1 млн. голів дає в рік свинини 0,85 млн. тонн. 

     

    altШлях впровадження: через аналіз існуючої ефективності виробництва свинини і розробку пропозицій щодо її удосконалення. Пропозиції впроваджуються безпосередньо спеціалістами виконавця та замовника, а також через навчання спеціалістів господарств. «Ефективне свинарство» - інструмент для прийняття управлінських рішень власнику, директору, технологу, бухгалтеру.

             Модель «Ефективне свинарство» може впроваджуватися на приватних, державних, великих, середніх і малих спеціалізованих та багатогалузевих агропідприємствах, у фермерських господарствах і господарствах населення.

    Впровадження моделі «Ефективне свинарство» здійснюється поетапно:

    1.     Аналіз показників ефективності вирощування свиней.

    2.     Висновки, пропозиції і робота по забезпеченню підвищення показників ефективності.

    3.     Аналіз технології вирощування свиней.

    4.     Висновки і пропозиції з удосконалення технології.

    5.     Виробництво свинини на гібридній основі з організацією пірамідально-інтегрованої системи забезпечення селекційно-племінної роботи на базі існуючих порід.

    6.     Розробка рекомендацій і впровадження моделі «Ефективне свинарство».

     

    Впровадження моделі потокового виробництва свинини «Ефективне свинарство» допоможе підприємству вийти на фактичну собівартість до 12,0 грн. 1 кг приросту (включені всі витрати) через:

    - зменшення витрат на корми до 60%;

    - зменшення витрат корму на 1 кг приросту живої маси, в середньому до 8,0-10,0 грн. в т. ч. ПДВ;

    - скорочення відгодівлі до 175 днів;

    - збільшення кількості поросят на 1 свиноматку в рік до 25 голів;

    - середню собівартість 1 поросяти у 250 грн.;

    - середню вагу поросят при відлученні в 28 днів - 8 кг;

    - збільшення до 90% заплідненості свиноматок;

    - збільшення до 92% збереженості поросят від народження до 60 днів та інші;

    - впровадження штучного осіменіння свиноматок;

    - перехід на вирощування трипорідних свиней на відгодівлі.

    Для забезпечення підвищення ефективності в свинарстві, з нашої точки зору, потрібно продовжити навчання спеціалістів, яке було організоване у відповідності до спільного наказу Мінагрополітики України та НААНУ (№879/141 від 10.12.2009 р.) «Про організацію навчання з питань виробництва та використання сої у молочному скотарстві, відгодівлі тварин і вирощуванні птиці з використанням продуктів переробки сої».

          Варто доручити НААНУ і асоціації «Українська асоціація виробників і переробників сої» створити регіональні центри підвищення ефективності в тваринництві з навчання спеціалістів підприємств із вирощування високопротеїнової сої та спеціалістів тваринництва (агрономів, зооінженерів, ветеринарних лікарів, техніків штучного осіменіння, технологів кормовиробництва, бухгалтерів, операторів на робочих місцях).

                Потрібно визнати сою стратегічною культурою, чітко визначивши її місце в сівозміні у всіх ґрунтово-кліматичних зонах України. Як вважають академік НААНУ О.А. Бабич і член-кореспондент НААНУ В.Ф. Петриченко (Інститут кормів НААНУ), посівні площі під культурою повинні займати в структурі посівних площ всіх агрокультур щонайменше 10-15% з доведенням їх у 2015 році до 2,5 млн. га з валовим збором 4,3 млн. тонн. Це дасть можливість забезпечити у 2015 році тваринництво вітчизняними збалансованими кормами, підвищити його конкурентоспроможність з країнами ЄС і його ефективність.

                alt Якщо цього не зробити, Україна в 2015 році буде змушена закуповувати 1,5-2,0 млн. т соєвого шроту на 500-660 млн. дол. США. Такий же об'єм шроту, виробленого в Україні, коштує 350-400 млн. дол. США.

                 Час будувати, відновлювати і вводити в експлуатацію великі комплекси з вирощування свиней, а також організувати створення міні-комбікормових заводів для оснащення ними фермерських господарств і кооперативів, виробництво і продаж збалансованих, з використанням продуктів переробки сої, кормів, виготовлення яких має бути в основному з української сировини, як для сільгосппідприємств, так і для фермерських господарств і господарств населення, в яких на 01.09.2010 року було від 47% до 68% тварин і птиці.

                  Необхідно забезпечити перехід від екстенсивного виробництва свинини до інтенсивного, в т.ч. шляхом впровадження моделі рентабельного потокового виробництва свинини в Україні «Ефективне свинарство».

    Виконання вищевикладених пропозицій реально сприятиме збільшенню виробництва сої, м'яса, укріпленню продовольчої безпеки країни, створенню робочих місць, зменшенню собівартості виробництва м'яса і підвищенню його якості, збільшенню надходжень до бюджету, ефективному розпорядженню наявними ресурсами.

             Інакше Україна ризикує стати ринком збуту дешевшої продукції тваринництва з Росії, країн ЄС, Бразилії, тобто тих країн, де собівартість цієї продукції нижча, ніж в Україні.

             Україна має матеріальні і трудові ресурси й може у найближчі 3-5 років зайняти одне з провідних місць по забезпеченню ефективності тваринництва, і в першу чергу, свинарства. А також принести заробіток як у короткостроковій, так і в довгостроковій перспективі тим, хто вирощує сільгоспкультури для кормовиробництва. Тим, хто виробляє корми, премікси, кормові добавки. Тим, хто виробляє обладнання. Тим, хто виробляє препарати захисту здоров'я тварин. Тим, хто вирощує свиней. А ще, відповідно, переробним підприємствам і споживачам свинини.

     

    Віктор ТИМЧЕНКО,

    президент асоціації «Українська асоціація 

    виробників і переробників сої»,

    заслужений економіст України,

    кандидат економічних наук,

    почесний член НААНУ 

     

    Василь ПЕТРИЧЕНКО,

    директор Інституту кормів НААНУ,

    член-кореспондент НААНУ, професор,

    доктор с.-г. наук 

     

    Андрій ГЕТЯ,

    директор Інституту свинарства

    ім. О.В. Квасницького НААНУ,

    кандидат с.-г. наук                                         

     

    Микола БАБЕНКО,

    генеральний директор ТОВ

    «Єврокорм сучасна годівля» 

     





    Схожі новини
  • Переформатування галузі свинарства
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • Молока стало меньше
  • Spiraflex A/S (Дания) інженерно-проектна компанія

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Ефективне свинарство


altЯк відомо, одним із напрямків забезпечення продовольчої незалежності та безпеки держави є підвищення ефективності рослинництва і тваринництва, в тому числі за рахунок збільшення обсягів виробництва сої та використання продуктів її переробки у кормовиробництві.

Соя є унікальною кормовою і однією з основних стратегічних культур землеробства. Вона забезпечила динамічний розвиток сільського господарства в тих країнах світу, де культивується на мільйонах і десятках мільйонів гектарів. У 1960 році її було вироблено 31 млн. т, в 2010-му очікується в межах 240 млн. т (за даними ФАО, у 2009 р. отримано 222,15 млн. т сої).

Основні виробники культури - США (91,42 млн. т), Бразилія (56,96 млн. т), Аргентина (30,99 млн. т), Китай (14,5 млн. т), Індія (10,21 млн. т), Парагвай (3,85 млн. т), Канада (3,5 млн. т), Болівія (1,49 млн. т). А відтепер і Україна - 1,04 млн. тонн.

Згідно даних академіка Бабича А.О., у США тільки за рахунок введення сої                  у сівозміну і зміни структури посівів отримано 40% приростів ефективності сільського господарства.

Актуальність збільшення виробництва сої гостро поставлена часом і перед нашою країною. Особливо, якщо за визначенням міністра аграрної політики Миколи Присяжнюка, одним із основних пріоритетів розвитку вітчизняного АПК є рослинництво, свинарство, молочне скотарство та собівартість виробленої ними продукції.

Про значну роль сої у відгодівлі тварин свідчать наступні данні: в країнах ЄС для відгодівлі тварин і птиці щороку використовують 32 млн. т соєвого шроту, а в Україні - у межах 0,5 млн. т, тобто 25% від потреби. Як наслідок, показники ефективності тваринництва, наприклад, свинарства, в цих країнах значно вищі, ніж в Україні.

Позитивний вплив на показники ефективності відгодівлі свиней в країнах ЄС має також і використання нових технологій відгодівлі: обладнання, кормів, система обліку і контролю.

 

Порівняння ефективності основних технологічних показників вирощування свиней в країнах ЄС і в Україні

Назва показника ефективності

ЄС

Україна

20%

свини-ни

Україна

80%

свинини

мета «Ефективне свинарство»

1

Середньодобовий приріст (на відгодівлі), від г

820

700

372

816

2

Конверсія корму кг на 1 кг живої маси

2,8

3,5

8

2,9

3

Собівартість 1 кг живої маси, грн. з ПДВ

10

14

20

12

4

Ціна за 1 кг живої маси, грн. з ПДВ

12

18

16

 

5

Чистий прибуток, грн.

2

4

-4

5

6

Рентабельність виробництва, %

+20

+28

-20

+40

7

Отримано від 1 свиноматки м'яса живої маси в рік, кг

2500

1980

1430

2500

8

Опороси на свиноматку, в рік

2,3

2,0

1,2

2,2

9

Отримано від свиноматки поросят, в рік

25

18

13

25

10

Відлучення поросят, днів

25

28

50

28

11

Вага поросят в 28 днів відлучених, кг

9

7,0

6

8,5

12

Збереженість поросят до 60 днів, %

95

85

70

92

13

Заплідненість свиноматок, %

90

80

60

90

14

Штучне осіменіння свиноматок, %

80

70

20

80

15

Заміна основного стада свиноматок, %

60

40

30

60

16

Втрата кормів при годівлі, %

2

5

10

2

17

Використання незбалансованих кормів, %

10

30

90

10

18

Період відгодівлі, днів

175

180

335

175

19

Вихід м'яса із однієї свині, %

75

70

50

75

 

Як видно із наведених даних, показники в нашій країні не йдуть у порівняння з показниками країн ЄС. Тому вітчизняні переробники купуватимуть для переробки дешевше м'ясо, імпортоване з Польщі, Німеччини, Бразилії.

У такій ситуації дехто пропонує обмежити імпорт. Можливо, це правильно, але і в Україні є всі можливості вийти на міжнародні показники ефективності виробництва свинини. Це підтверджує і практика роботи агропідприємств.

Фахівці асоціації «Українська асоціація виробників і переробників сої», Інституту кормів НААНУ, Інституту свинарства НААН України, ТОВ «Єврокорм сучасна годівля» провели аналіз причин низьких показників у свинарстві.

Основними визначені:

-         недостатній рівень знань і компетенції спеціалістів, що працюють в господарствах;

-         годівля тварин незбалансованими, у першу чергу на білок, кормами (без використання продуктів переробки сої);

-         порушення технологій відтворення і відгодівлі свиней;

-         незадовільний оперативний облік, незадовільна система зберігання кормів.

Для усунення недоліків і сприяння розвитку свинарства в Україні спеціалісти зазначених організацій розробили проект «Ефективне свинарство». Його розпочато у листопаді 2009 року. Перша презентація проекту відбулась на початку 2010 року у Вінниці в Інституті кормів НААНУ, де тривало навчання з питань виробництва сої і впровадження продуктів її переробки в кормовиробництві фахівців наукового забезпечення агропромислового виробництва, вищих навчальних закладів, дорадчих служб, спеціалістів господарств України.

Нині проект впроваджується в господарствах Вінницької, Дніпропетровської, Полтавської, Черкаської областей. Його також включено у Програму розвитку сільського господарства Полтавської області на період 2010-2014 років (розділ «Кормовиробництво. Використання сої в годівлі худоби»).

Координацію проекту «Ефективне свинарство» здійснює асоціація «Українська асоціація виробників і переробників сої».

Ефективне свинарство - комплекс з технології вирощування, утримання, селекції, годівлі, бухгалтерського, оперативного та управлінського обліку, менеджменту рішень, спрямованих на переведення підприємств свинарства з екстенсивного типу виробництва на інтенсивний з упровадженням повнораціонних комбікормів із використанням продуктів переробки сої.

Порівняння економічних показників екстенсивної та інтенсивної систем вирощування свиней

Показники

Виробництво свинини:

Екстенсивне

Інтенсивне

 

Результат

(+), (-)

Період годівлі, днів

335

175

-160

Середній добовий приріст (на відгодівлі), г

372

816

+444

Вага на кінець періоду, кг

110

110

-

Потреба в комбікормі, кг

813

320

-493

Конверсія корму, кг

7,39

2,9

-4,49

Ціна комбікорму, грн.

1,5

2,45

+0,95

Розрахункова вартість готових кормів, грн.

1219,5

785,7

-433,8

Собівартість 1 кг живої маси, грн. з ПДВ

14-20

10-12

-4-8

 

Мета моделі: підвищення рентабельності підприємств свинарства, зниження собівартості виробництва з 14-20 грн. до 10-12 грн. 1 кг живої маси, доведення цих показників до рівня країн ЄС, що сприятиме зменшенню імпорту і забезпеченню населення м'ясом свинини вітчизняного виробництва, збільшенню поголів'я свиней і створенню нових робочих місць.

Торік в Україну імпортовано 240 тис. т м'яса свиней (3,4 млн. голів). А це робочі місця, що могли бути створені в країні для 34 тис. людей (10 чоловік на 1000 голів свиней).

Порівняння цін на свинину в Україні, ЄС, Бразилії у вересні 2010 року, забійна маса

Ціна на свинину в забійній масі (напівтуші) за 1 кг грн. без ПДВ

Країна

2009 рік, без ПДВ

грн./євро

2010 рік, без ПДВ

грн./євро

Ціна на імпортовану свинину в Україні, грн./євро без ПДВ

Бразилія

13,0/1,0

10,0/1,0

12,2/1,22

ЄС

16,9/1,3

13,5/1,35

15,6/1,56

Україна

21,0/1,7

20,0/2,0

-

 

Вартість свинини з Бразилії в Україні була на рівні 16 грн. з ПДВ за 1 кг в забійній масі, з країн ЄС - 19,0 грн. з ПДВ за 1 кг в забійній масі при ціні на внутрішньому ринку на українську свинину 25,0 грн. з ПДВ за 1 кг в забійній масі. Висока собівартість м'яса свиней в країні обумовлює високі роздрібні ціни на свинину для населення, що, в свою чергу, є однією з причин найнижчого показника в Європі споживання свинини на душу населення. Так, у 2009 році на 1 українця припадало 17,5 кг свинини, при цьому в Росії - 18,5 кг, а в країнах ЄС, наприклад, в Данії - 81 кг, Іспанії - 76 кг, Німеччині - 56 кг, Угорщині - 45 кілограмів.

 

Порівняння ефективності свинарства в Росії та Україні

Країна

Об'єм виробництва м'яса свиней в 2009 році,

млн. т в забійній масі

Поголів'я, млн. голів на грудень 2009 року

Співвідношення поголів'я до м'яса

Росія

2,2

17,5

0,12

Україна

0,5

7,1

0,07

 

Різниця ефективності:

1,71 рази

Висновок: виробництво свинини в Росії в 1,7 рази ефективніше, тобто поголів'я 7,1 млн. голів дає в рік свинини 0,85 млн. тонн. 

 

altШлях впровадження: через аналіз існуючої ефективності виробництва свинини і розробку пропозицій щодо її удосконалення. Пропозиції впроваджуються безпосередньо спеціалістами виконавця та замовника, а також через навчання спеціалістів господарств. «Ефективне свинарство» - інструмент для прийняття управлінських рішень власнику, директору, технологу, бухгалтеру.

         Модель «Ефективне свинарство» може впроваджуватися на приватних, державних, великих, середніх і малих спеціалізованих та багатогалузевих агропідприємствах, у фермерських господарствах і господарствах населення.

Впровадження моделі «Ефективне свинарство» здійснюється поетапно:

1.     Аналіз показників ефективності вирощування свиней.

2.     Висновки, пропозиції і робота по забезпеченню підвищення показників ефективності.

3.     Аналіз технології вирощування свиней.

4.     Висновки і пропозиції з удосконалення технології.

5.     Виробництво свинини на гібридній основі з організацією пірамідально-інтегрованої системи забезпечення селекційно-племінної роботи на базі існуючих порід.

6.     Розробка рекомендацій і впровадження моделі «Ефективне свинарство».

 

Впровадження моделі потокового виробництва свинини «Ефективне свинарство» допоможе підприємству вийти на фактичну собівартість до 12,0 грн. 1 кг приросту (включені всі витрати) через:

- зменшення витрат на корми до 60%;

- зменшення витрат корму на 1 кг приросту живої маси, в середньому до 8,0-10,0 грн. в т. ч. ПДВ;

- скорочення відгодівлі до 175 днів;

- збільшення кількості поросят на 1 свиноматку в рік до 25 голів;

- середню собівартість 1 поросяти у 250 грн.;

- середню вагу поросят при відлученні в 28 днів - 8 кг;

- збільшення до 90% заплідненості свиноматок;

- збільшення до 92% збереженості поросят від народження до 60 днів та інші;

- впровадження штучного осіменіння свиноматок;

- перехід на вирощування трипорідних свиней на відгодівлі.

Для забезпечення підвищення ефективності в свинарстві, з нашої точки зору, потрібно продовжити навчання спеціалістів, яке було організоване у відповідності до спільного наказу Мінагрополітики України та НААНУ (№879/141 від 10.12.2009 р.) «Про організацію навчання з питань виробництва та використання сої у молочному скотарстві, відгодівлі тварин і вирощуванні птиці з використанням продуктів переробки сої».

      Варто доручити НААНУ і асоціації «Українська асоціація виробників і переробників сої» створити регіональні центри підвищення ефективності в тваринництві з навчання спеціалістів підприємств із вирощування високопротеїнової сої та спеціалістів тваринництва (агрономів, зооінженерів, ветеринарних лікарів, техніків штучного осіменіння, технологів кормовиробництва, бухгалтерів, операторів на робочих місцях).

            Потрібно визнати сою стратегічною культурою, чітко визначивши її місце в сівозміні у всіх ґрунтово-кліматичних зонах України. Як вважають академік НААНУ О.А. Бабич і член-кореспондент НААНУ В.Ф. Петриченко (Інститут кормів НААНУ), посівні площі під культурою повинні займати в структурі посівних площ всіх агрокультур щонайменше 10-15% з доведенням їх у 2015 році до 2,5 млн. га з валовим збором 4,3 млн. тонн. Це дасть можливість забезпечити у 2015 році тваринництво вітчизняними збалансованими кормами, підвищити його конкурентоспроможність з країнами ЄС і його ефективність.

            alt Якщо цього не зробити, Україна в 2015 році буде змушена закуповувати 1,5-2,0 млн. т соєвого шроту на 500-660 млн. дол. США. Такий же об'єм шроту, виробленого в Україні, коштує 350-400 млн. дол. США.

             Час будувати, відновлювати і вводити в експлуатацію великі комплекси з вирощування свиней, а також організувати створення міні-комбікормових заводів для оснащення ними фермерських господарств і кооперативів, виробництво і продаж збалансованих, з використанням продуктів переробки сої, кормів, виготовлення яких має бути в основному з української сировини, як для сільгосппідприємств, так і для фермерських господарств і господарств населення, в яких на 01.09.2010 року було від 47% до 68% тварин і птиці.

              Необхідно забезпечити перехід від екстенсивного виробництва свинини до інтенсивного, в т.ч. шляхом впровадження моделі рентабельного потокового виробництва свинини в Україні «Ефективне свинарство».

Виконання вищевикладених пропозицій реально сприятиме збільшенню виробництва сої, м'яса, укріпленню продовольчої безпеки країни, створенню робочих місць, зменшенню собівартості виробництва м'яса і підвищенню його якості, збільшенню надходжень до бюджету, ефективному розпорядженню наявними ресурсами.

         Інакше Україна ризикує стати ринком збуту дешевшої продукції тваринництва з Росії, країн ЄС, Бразилії, тобто тих країн, де собівартість цієї продукції нижча, ніж в Україні.

         Україна має матеріальні і трудові ресурси й може у найближчі 3-5 років зайняти одне з провідних місць по забезпеченню ефективності тваринництва, і в першу чергу, свинарства. А також принести заробіток як у короткостроковій, так і в довгостроковій перспективі тим, хто вирощує сільгоспкультури для кормовиробництва. Тим, хто виробляє корми, премікси, кормові добавки. Тим, хто виробляє обладнання. Тим, хто виробляє препарати захисту здоров'я тварин. Тим, хто вирощує свиней. А ще, відповідно, переробним підприємствам і споживачам свинини.

 

Віктор ТИМЧЕНКО,

президент асоціації «Українська асоціація 

виробників і переробників сої»,

заслужений економіст України,

кандидат економічних наук,

почесний член НААНУ 

 

Василь ПЕТРИЧЕНКО,

директор Інституту кормів НААНУ,

член-кореспондент НААНУ, професор,

доктор с.-г. наук 

 

Андрій ГЕТЯ,

директор Інституту свинарства

ім. О.В. Квасницького НААНУ,

кандидат с.-г. наук                                         

 

Микола БАБЕНКО,

генеральний директор ТОВ

«Єврокорм сучасна годівля» 

 





Схожі новини
  • Переформатування галузі свинарства
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • Молока стало меньше
  • Spiraflex A/S (Дания) інженерно-проектна компанія

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.