Аграрний тиждень. Україна
» » Коли треба стригти овець?
» » Коли треба стригти овець?

    Коли треба стригти овець?


    Галузь вівчарства в Україні стає дедалі популярнішою і виходить на новий рівень розвитку. Поки складно стверджувати наскільки вівчарство прибуткове в Україні. Але, якщо правильно планувати витрати на вирощування овець, виробництво баранини і вовни, то швидше за все ви отримаєте і якісне м'ясо, шерсть і бринзу.

    Найбільш розвинене вівчарство у Львівській, Івано-Франківській областях, це і зрозуміло, оскільки там історично сформувалося приватне виробництво виробів з вовни, та й гірська місцевість Карпат з великими гірськими пасовищами дозволяє випасати овець в природних умовах. Відсутність в Україні промисловості з переробки вовни суттєво впливає на розвиток вівчарства, але заповзятливі фермери завжди знайдуть шляхи вирішення проблем, адже овеча шерсть має унікальні властивості. Вміст в шерсті природного воску - ланоліну дозволяє використовувати овечу вовну для виробництва екологічно-чистих і лікувальних виробів.

     
    Рентабельність галузі вівчарства та козівництва в Україні більшою мірою залежить не від виробництва вовни, а від розвитку м'ясного, молочного та багатоплідного напряму продуктивності овець. Але в будь-якому випадку вівці потребують періодичного догляду за шерстю.
    Залежно від породи овець визначається періодичність стрижки, але, як правило, час стрижки овець визначається з урахуванням погодних факторів і оброслості овець, погода повинна бути стійко теплою, оскільки на протязі 2-3 тижнів після стрижки вівці стають більш вразливими до простуд. Але затягувати зі стрижкою не можна, тому що в жарку пору року нестрижені вівці втрачають апетит, худнуть і знижується молочність.
     
    Від правильної організації стрижки овець і оптимального терміну залежить якість, попередження втрат і пороків вовни.
    Перша стрижка ягнят потрапляє на 5-6 міс. їх життя, в подальшому в залежності від породи, напряму продуктивності залежать терміни і кратність її проведення. Наприклад, тварин з однорідною вовною стрижуть навесні 1 раз на рік, навесні та восени (2 рази на рік) стрижуть овець зі змішаною шерстю, деякі породи піддаються стрижці 3 рази на рік - це тварини з грубою шерстю. Також вибираючи час стрижки звертають увагу на температуру зовнішнього середовища і погодні умови, адже після проведення маніпуляцій на протязі 2-3 тижнів тварини легко піддаються простудним захворюванням.
     
    Тому погода повинна бути суха і в міру тепла. Не варто затягувати стрижку до жарких днів, оскільки при високих температурах нестрижені тварини втрачають апетит, втрачають вагу, крім того, шерсть починає засмічуватись рослинними частинками, що значно знижує якість руна. Терміни другої стрижки овець повинні залишити запас часу для відновлення вовняного покриву до настання холодів.
    Перед стрижкою тварин не годують і не напувають, проводять максимальну очистку вовни від забруднень. Шерсть повинна бути суха. Стрижку проводять спеціальними ножицями або стригальною машинкою. При використанні ножиць, стригалю необхідно в середньому 20-25 хвилин на 1 тварину, машинна стрижка займає до 10 хв. Тому саме вона підвищує продуктивність і вихід продукції.
     
    Починати треба з обробки голови, потім стрижуть шию, груди, пах, ноги і черево. Далі прибирають шерсть з боків, спини і хвоста. Потім тварину перевертають, і обробляють іншу сторону.
    Зістригання вовни проводять якомога ближче до шкіри проходячи 1 раз по 1 місцю, щоб уникнути утворення січки, яка призводить до зниження товарних якостей вовни.
     
    Проводячи маніпуляцію, необхідно дотримуватися певних заходів безпеки, щоб не пошкодити соски у самок і мошонки у самців.
    Овець для забою на м'ясо стрижуть за кілька місяців до забою, щоб шерсть встигла відновитися і овчина зберегла свої якості.
    По завершенню стрижки овець очищують, оглядають на наявність порізів шкіри, проводять їх обробку. Інструмент піддається чищенню та дезінфекції.
     
    Обирати інструмент для стрижки, звичайно тільки фермеру, оскільки це залежить і від масштабів і від спрямованості діяльності фермерського господарства. Переваги машинки не тільки в швидкості, але і в безпеці. А рекомендації по використанню коштів для стрижки овець може надати тільки досвідчений стригаль.
    Все для вівчарства ви можете знайти на сайті //pigtec.com/









    Схожі новини
  • Експерти знають, що необхідно для розвитку вівчарства в Україні
  • У Криму на 14% збільшилося поголів'я овець
  • Чому зазнають фіаско спроби відродити вівчарство на Херсонщині
  • Особливості вівчарства Хмельниччини
  • Витоки відродження

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Коли треба стригти овець?


Галузь вівчарства в Україні стає дедалі популярнішою і виходить на новий рівень розвитку. Поки складно стверджувати наскільки вівчарство прибуткове в Україні. Але, якщо правильно планувати витрати на вирощування овець, виробництво баранини і вовни, то швидше за все ви отримаєте і якісне м'ясо, шерсть і бринзу.

Найбільш розвинене вівчарство у Львівській, Івано-Франківській областях, це і зрозуміло, оскільки там історично сформувалося приватне виробництво виробів з вовни, та й гірська місцевість Карпат з великими гірськими пасовищами дозволяє випасати овець в природних умовах. Відсутність в Україні промисловості з переробки вовни суттєво впливає на розвиток вівчарства, але заповзятливі фермери завжди знайдуть шляхи вирішення проблем, адже овеча шерсть має унікальні властивості. Вміст в шерсті природного воску - ланоліну дозволяє використовувати овечу вовну для виробництва екологічно-чистих і лікувальних виробів.

 
Рентабельність галузі вівчарства та козівництва в Україні більшою мірою залежить не від виробництва вовни, а від розвитку м'ясного, молочного та багатоплідного напряму продуктивності овець. Але в будь-якому випадку вівці потребують періодичного догляду за шерстю.
Залежно від породи овець визначається періодичність стрижки, але, як правило, час стрижки овець визначається з урахуванням погодних факторів і оброслості овець, погода повинна бути стійко теплою, оскільки на протязі 2-3 тижнів після стрижки вівці стають більш вразливими до простуд. Але затягувати зі стрижкою не можна, тому що в жарку пору року нестрижені вівці втрачають апетит, худнуть і знижується молочність.
 
Від правильної організації стрижки овець і оптимального терміну залежить якість, попередження втрат і пороків вовни.
Перша стрижка ягнят потрапляє на 5-6 міс. їх життя, в подальшому в залежності від породи, напряму продуктивності залежать терміни і кратність її проведення. Наприклад, тварин з однорідною вовною стрижуть навесні 1 раз на рік, навесні та восени (2 рази на рік) стрижуть овець зі змішаною шерстю, деякі породи піддаються стрижці 3 рази на рік - це тварини з грубою шерстю. Також вибираючи час стрижки звертають увагу на температуру зовнішнього середовища і погодні умови, адже після проведення маніпуляцій на протязі 2-3 тижнів тварини легко піддаються простудним захворюванням.
 
Тому погода повинна бути суха і в міру тепла. Не варто затягувати стрижку до жарких днів, оскільки при високих температурах нестрижені тварини втрачають апетит, втрачають вагу, крім того, шерсть починає засмічуватись рослинними частинками, що значно знижує якість руна. Терміни другої стрижки овець повинні залишити запас часу для відновлення вовняного покриву до настання холодів.
Перед стрижкою тварин не годують і не напувають, проводять максимальну очистку вовни від забруднень. Шерсть повинна бути суха. Стрижку проводять спеціальними ножицями або стригальною машинкою. При використанні ножиць, стригалю необхідно в середньому 20-25 хвилин на 1 тварину, машинна стрижка займає до 10 хв. Тому саме вона підвищує продуктивність і вихід продукції.
 
Починати треба з обробки голови, потім стрижуть шию, груди, пах, ноги і черево. Далі прибирають шерсть з боків, спини і хвоста. Потім тварину перевертають, і обробляють іншу сторону.
Зістригання вовни проводять якомога ближче до шкіри проходячи 1 раз по 1 місцю, щоб уникнути утворення січки, яка призводить до зниження товарних якостей вовни.
 
Проводячи маніпуляцію, необхідно дотримуватися певних заходів безпеки, щоб не пошкодити соски у самок і мошонки у самців.
Овець для забою на м'ясо стрижуть за кілька місяців до забою, щоб шерсть встигла відновитися і овчина зберегла свої якості.
По завершенню стрижки овець очищують, оглядають на наявність порізів шкіри, проводять їх обробку. Інструмент піддається чищенню та дезінфекції.
 
Обирати інструмент для стрижки, звичайно тільки фермеру, оскільки це залежить і від масштабів і від спрямованості діяльності фермерського господарства. Переваги машинки не тільки в швидкості, але і в безпеці. А рекомендації по використанню коштів для стрижки овець може надати тільки досвідчений стригаль.
Все для вівчарства ви можете знайти на сайті //pigtec.com/









Схожі новини
  • Експерти знають, що необхідно для розвитку вівчарства в Україні
  • У Криму на 14% збільшилося поголів'я овець
  • Чому зазнають фіаско спроби відродити вівчарство на Херсонщині
  • Особливості вівчарства Хмельниччини
  • Витоки відродження

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.