Приділяючи особливу увагу заготівлі кукурудзяного силосу, можна значно підвищити надої. Що ж потрібно знати про його якість?
Якісний кукурудзяний силос здатен підвищити молочну продуктивність на 5 кг/корову/на добу. Такі дані наводять фахівці молочного напряму передових країн світу, зокрема голландські експерти з годівлі.
Фураж (об’ємисті корми) - є основою будь-якого раціону корів. Об’ємисті корми можуть складати від 40% до навіть 100% раціону корів. Тому якість фуражу має надзвичайно великий вплив на продуктивність корів та економічні результати господарства.
Сьогодні в Україні цікавість до сучасних технологій силосування значно вирісла, а деякі передові господарства навчилися виготовляти силоси, що не поступаються за якістю європейським. Але є все ще багато господарств, де через неправильну технологію закладання втрачають на поживності силосу і в результаті – на додаткових літрах молока. Про це свідчать дані об’ємистих кормів різних господарств України, які 2-й рік поспіль аналізує один із лідерів кормовиробництва в Україні – компанія AVA Group разом із голландською лабораторією BLGG AgroXpertus в рамках щорічних конкурсів «Кукурудзяний Оскар» та «Люцерновий Олімп».
За даними аналізу українських кукурудзяних силосів, проблеми виникають з рівнем крохмалю в силосі, коефіцієнта перетравності органічної речовини і, як результат, чистої енергії лактації. Годівельна різниця між високоякісним силосом і звичайним може легко трансформуватися в потенційну молочну продуктивність. Різниця в енергетичній цінності між «середнім» кукурудзяним силосом (900 VEM) та «ТОП-силосом» (999 VEM) трансформується в додаткові 5 кг молока за добу.
Крохмаль
Справжня якість кукурудзяного силосу та молочний потенціал від його згодовування залежить від рівня крохмалю. Загалом, що вищий рівень крохмалю - то кращим є кукурудзяний силос, і тим більше молока (та молочного протеїну) корова може продукувати. У якісному силосі рівень (%) крохмалю має бути як мінімум ідентичним до рівня (%) сухої речовини.
В українських же кукурудзяних силосах показник крохмалю є дуже низьким (22%). Тому найбільше уваги слід приділяти саме підвищенню рівня крохмалю. Якщо господарство зможе отримати вищий рівень крохмалю в кукурудзі, то і загальна якість та кількість кукурудзяного силосу стане набагато кращою. На збільшення рівня крохмалю впливають кілька факторів:
· удобрення (базуючись на аналізі ґрунту),
· обробіток ґрунту,
· вибір гібридів кукурудзи,
· водопостачання,
· момент закладання.
«Байпас» крохмаль
Рівень «байпас» крохмалю є набагато вищим у силосі-переможці, і складає 32%. «Байпас» крохмаль є дуже цікавим показником поживності, що використовується при розрахунках раціонів. «Байпас» крохмаль належить до так званих «глюкогенних» джерел енергії і є потужним нутрієнтом для підтримки високих надоїв молока на піку лактації. «Байпас» крохмаль також піднімає рівень протеїну в молоці.
Дослідження показують: рівень «байпас» крохмалю в кукурудзяному силосі не є стабільним. Так, відразу після закладки рівень «байпас» крохмалю є найвищим, хоча може відрізнятися у різних силосних траншеях. Тому при розрахунку раціонів рівень «байпас» крохмалю завжди повинен братись до уваги. Адже коли корови споживають завелику кількість «байпас» крохмалю, то, як результат, багато неперетравлених частинок силосу виходить із гноєм. А це – втрата поживних речовин.
Упродовж кількох місяців зберігання силосу у траншеї рівень «байпас» крохмалю значно знижується. Це може призвести до ацидотичної ситуації, оскільки більша кількість крохмалю буде ферментуватися в рубці. Тож завжди слід коригувати раціони, беручи до уваги зміну рівня «байпас» крохмалю.
Порівняння з іншими країнами
Лабораторія BLGG AgroXpertus аналізує об’ємисті корми в багатьох країнах світу і має найбільшу у світі доступну базу даних (табл. 1).
Табл. 1. Поживність кукурудзяного силосу в Україні, Данії та Нідерландах
Показники поживності |
Україна (2016) |
Данія (2015) |
Нідерланди (2015) |
Суха речовина |
318 |
313 |
357 |
pH |
4,0 |
4,0 |
3,9 |
VEM |
900 |
973 |
985 |
Крохмаль |
227 |
297 |
361 |
Bypass крохмаль |
22 |
32 |
29 |
NDF |
462 |
422 |
369 |
ADF |
264 |
229 |
204 |
ADL |
21 |
17 |
16 |
Перетравність OM |
72 |
75,6 |
76,5 |
Перетравність NDF |
53 |
56,8 |
53,6 |
Порівняння з Данією
Данія є відносно холодною країною, з досить коротким сезоном і не найкращими умовами для вирощування кукурудзяного силосу. Особливо короткий сезон - на півночі Данії. Данський кукурудзяний силос, вирощений у 2015-му, є відносно вологим: він містить 313 г сухої речовини і є подібним за цим показником до українського кукурудзяного силосу.
Незважаючи на тотожність за вмістом сухої речовини, якість данського кукурудзяного силосу дуже відрізняється. Рівень крохмалю в ньому набагато вищий і наближається до 30%. Набагато вищими є і показники перетравності органічної речовини та NDF. Дуже важлива в даному випадку - особливо висока перетравність NDF, бо вміст NDF в силосі складає 42%. Що краща перетравність стінок клітин, то більше молока корова може продукувати з даного силосу.
Порівняння з Нідерландами
У голландському кукурудзяному силосі набагато більший вміст сухої речовини за рахунок високого рівня крохмалю. Як результат, маємо високу енергетичну цінність корму, що дозволяє коровам виробити більшу кількість молока з об’ємистого корму.
Нідерландські фермери завжди багато уваги приділяють якості та кількості кукурудзяного силосу. У сприятливий рік фермер може зібрати близько 20 т сухої речовини силосу з 1 гектару. Тому використання концентратів у Нідерландах є відносно низьким, із середнім показником 27 кг концентрованих кормів на 100 кг молока.
Якість фуражних кормів є фундаментом для високої продуктивності корови. І саме кукурудзяний силос є найкращим об’ємистим кормом для корів. Але щоб отримати максимальну користь від використання в годівлі кукурудзяного силосу, потрібно найбільше уваги приділяти рівню крохмалю, бо це - найважливіший чинник. Регулярно перевіряйте і покращуйте якість вашого кукурудзяного силосу, консультуйтесь і співпрацюйте з фахівцями даного напрямку. А за гарний силос корови завжди вам віддячать більшою кількістю молока!
Пітер ВАН ДОРЕН, технічний директор напряму ВРХ AVA Group,
Віталій ШКАРБАН, керівник бізнес-напряму ВРХ ГК AVA Group