Твердження про те, що українське свинарство має величезний потенціал, не нове. Експерти теж запевняють, що свинарство України не може бути збитковим. Чи справді це так? І тоді чому вже багато років поспіль ми говоримо лише про можливості, а не здобутки в цій галузі?
На найактуальніші питання галузі свинарства відповідали найкращі українські та світові експерти на ІІІ Міжнародному конгресі "Прибуткове свинарство".
Найцікавішою темою для обговорення стала аналітика галузі, де порушили питання світових тенденцій та перспектив розвитку свинарства. Про сучасний стан розвитку галузі в Україні та конкурентні переваги України на світовому ринку розповів директор ТОВ «Деміс-Агро» (на підприємстві утримують 1800 свиноматок) Артур Лоза. За його словами, започаткований три роки тому захід набуває все більших обсягів. «Приємно, що фахівці в галузі свинарства, інфраструктурні компанії, які працюють в цьому напрямі, мають можливість додаткового спілкування і отримують високоякісну аналітичну інформацію, - наголосив Артур Анатолійович. - Незважаючи на те, що в галузі свинарства є певні труднощі, коло людей, які приймають участь у Міжнародному конгресі, з кожним роком збільшується. Це говорить про те, що ця галузь має потенціал і є привабливою для виробників. Я впевнений, що ця галузь має майбутнє в Україні».
З технологіями виробництва учасників ІІІ Міжнародного конгресу ознайомили іноземні експерти. Цьогоріч темами для обговорення стали відгодівля, правильне осіменіння, профілактика інфекційних захворювань та використання енергозберігаючих систем на свинофермах.
За словами президента Асоціації свинарів України Ярослава Кабала, в нашій країні свинарство має великі шанси для потужного розвитку. «Але поки що Україні не вистачає досвіду, умов, кадрів, - зазначив Ярослав Володимирович. - Завдання нашої асоціації і полягає в тому, щоб збирати і навчати людей, давати можливість сільгоспвиробникам обмінюватися досвідом. Крім того, асоціація лобіює у владних структурах інтереси виробників свинини, проводить роботу з оптимізації виробництва».
Асоціація свинарів України - співорганізатор найбільшого конгресу зі свинарства в Україні. Це галузеве об’єднання, ініціативу про створення якого торік висунули самі виробники. Як розповів Ярослав Кабала, наразі в асоціацію входить шістнадцять господарств-засновників із десяти областей України. Серед них і ті господарства, що вже тривалий час працюють на ринку та за рівнем виробництва входять до двадцятки найбільших в Україні, і зовсім нові, що тільки починають нарощувати обсяги, господарства виключно українські та зі стовідсотково іноземними інвестиціями. Об’єднує їх всіх бажання спільно вирішувати складні виробничі питання, ділитися досвідом задля розвитку як окремих господарств, так і галузі в цілому, захищати внутрішній ринок, популяризувати вітчизняну свинину на внутрішньому ринку тощо. На думку Ярослава Володимировича, усі ці завдання досяжні тільки за умови залучення у роботу українських свиногосподарств найкращих світових технологій та ідей ефективного господарювання.
Якщо говорити про ціни, то Артур Лоза зазначив, що останнім часом намітилася певна позитивна цінова тенденція. «Маю на увазі сегмент виробників свинини. Адже переробні підприємства мають свою додану вартість і свої особливості бізнесу, про тонкощі яких я не знаю, - сказав Артур Анатолійович. - Для виробників буде позитивна динаміка, періодично очікуються сезонні спади цін, які традиційно припадають на червень та жовтень, і підйом в грудні. На м’ясну свинину ціновий коридор у другій половині року буде на рівні 16,5-17,5 гривень».
Хоча потенціал свинарства в Україні досить великий, але через використання застарілих методів годівлі й вирощування свиней, через недосконалий менеджмент у деяких господарствах, відсутність кваліфікованих кадрів він майже не реалізується. Але якщо подумати, то, мабуть, недаремно ж з давніх-давен прийнято робити скарбнички у вигляді поросят. Значить свинарство – це прибутково. Просто, можливо, виробникам свинини варто подивитись на галузь з іншого боку, більше прислухатись до експертів, переймати досвід успішних господарств, які вже функціонують на території України.
Людмила ОГОРОДНІК