Цього літа спостерігається ситуація, не притаманна для сезону виробництва найбільшої кількості молока, вважають фахівці Департаменту тваринництва Мінагропроду.
Бо нинішня конкуренція переробних підприємств за постачальника сировини створює сприятливі умови для виробників молока. Оскільки цього року є попит на молочні продукти тривалого зберігання, особливо – масло, тому молокопереробні підприємства прагнуть збільшити обсяги закупівлі молока.
Нині пропозиція сировини на відносно високому сезонному рівні, проте по відношенню до попереднього року виробництво молока в країні скоротилось майже на 3%. Як результат, на сировинному ринку виник певний його дефіцит, що вплинуло на цінову ситуацію на ринку.
За даними статистики, у травні 2011 р., проти відповідного періоду минулого року, середня реалізаційна ціна однієї тонни молока від сільгосппідприємств була вищою на 205 грн. (8,3%) і становила 2665 грн./тонна.
За оперативною інформацією регіонів (станом на 23 червня 2011 р.), закупівельні ціни на молоко різних ґатунків за червень поточного року в порівнянні з минулим роком зросли в середньому на 4-18% і становлили на молоко, яке закупляється у:
сільськогосподарських підприємствах:
- 3,04 грн. за 1 л - І ґатунку;
- 2,50 грн. за 1 л - ІІ ґатунку;
господарствах населення:
- 1,99 грн. за 1 л - ІІ ґатунку.
Закупівельні ціни на молоко, закуплене у господарствах населення, зросли проти минулого року на 20% і знизились проти минулого місяця на 2%.
У порівнянні з минулим роком споживчі ціни на молоко у червні 2011 р. зросли на 18% (з 4,51 грн./л до 5,34 грн./л) і протягом місяця знизились на 1%.
Роздрібні ціни підвищились за рік на 13% (з 5,53 грн./л до 6,23 грн./л), тоді як впродовж місяця залишалися незмінними.
У зв'язку з тим, що пік виробництва молока минув, можливе незначне збільшення закупівельних цін на молоко як від агропідприємств, так і від господарств населення.
Дефіциту не буде
Забезпечення населення високоякісними молочними продуктами харчування є надзвичайно актуальним. В останні роки обсяги виробництва молока в Україні (11- 12 млн. тонн за рік) повністю задовольняли купівельну спроможність населення в молоці та молочних продуктах.
Згідно з балансом попиту та пропозиції молока та молочних продуктів, затвердженим Мінекономрозвитку та Мінагропродом, в 2011 році прогнозується збільшення виробництва молока всіма категоріями господарств на 0,4% (становитиме 11,3 млн. тонн).
Це дозволить забезпечити цього року середній рівень споживання молока і молокопродуктів (у перерахунку на молоко) однією особою – 210 кг (55% від раціональної норми - 380 кг).
Водночас заплановано мати експортний потенціал близько 800 тис. т, при необхідному імпорті близько 300 тис. т молока і молокопродуктів у перерахунку на молоко.
Разом з тим, із вироблених 11,2 млн. т молока на переробні підприємства надходить 4,7 млн. т (становить 42%). Тож і виробникам, і переробникам молока є над чим працювати, а саме – необхідно вжити конкретні заходи для збільшення надходження молока на промислову переробку.
Експорт молочної продукції до Росії
Як зазначають у профільному міністерстві, торговельне сальдо по даній товарній групі (лише молоко та молочні продукти) за 5 місяців 2011 р. залишалось позитивним і склало 153,0 млн. дол. США.
За інформацією Держмитслужби, в січні - травні поточного року експорт молочних продуктів до Росії становив 31,1 тис. т на загальну суму 167,4 млн. дол. США. Це на 3,4% більше (+1,0 тис. т), ніж у січні - травні 2010 року та складає 45,4% від загального обсягу експорту.
Найбільша частка експорту молокопродуктів як і раніше припадає на сири – 82,2% (25,6 тис. т), а також молоко згущене – 11,1% (3,5 тис. т), кисломолочну продукцію – 2,9% (0,9 тис. т). Крім того, також було експортовано 641 т масла, 348 тис. т морозива і 160 т молочної сироватки.
Нині право експорту молочної продукції до Російської Федерації мають 18 молокопереробних підприємств. А 5-17 червня поточного року відбулося інспектування ще 13 молокопереробних підприємств російськими спеціалістами на відповідність ветеринарно-санітарним вимогам Митного союзу з метою надання дозволу на експорт молочної продукції до країн-членів цього союзу. Це свідчить про зацікавленість російського споживчого ринку в продукції наших переробних підприємств.
Для розширення ринків збуту молочної продукції підприємства активізували роботу з упровадження систем управління якістю НАССР та ISO. Так, на сьогодні ці системи запроваджено у більше ніж 150 підприємствах харчової галузі. На 88 підприємствах тривають підготовчі заходи з упровадження таких систем на усіх етапах виробництва.
Водночас для підвищення якості молочної сировини в регіонах розроблені програми (обласні, районні) з реконструкції і будівництва нових тваринницьких комплексів і ферм з виробництва молока. Ці заходи дозволять підвищити виробництво якісної молочної сировини, збільшити обсяги виробництва конкурентоздатних молочних продуктів, розширити надходження на зовнішні ринки, в т. ч. до Росії.
Товарообіг з Білоруссю
Торговельне сальдо по даній товарній групі (лише молоко та молочні продукти) за 5 місяців 2011 р. - негативне і склало 4,2 млн. дол. США.
За інформацією Держмитслужби, в січні - травні поточного року імпорт молочних продуктів з Республіки Білорусь становив 2,1 тис. т на загальну суму 4,6 млн. дол. США, що у 2,9 рази більше (+1,4 тис. т), ніж у січні - травні минулого року та складає 18% від загального обсягу імпорту в 2011 році.
Довідково. На сьогодні імпортовано молока згущеного – 998 тонн (+818 т до минулого року), кисломолочної продукції – 400 т (+380 т), молока і вершків незгущених – 322 т (+300 т), сирів – 116 т (+4 т). Крім того, ще було імпортовано 120 т масла, що на 177 тонн або 60% менше, ніж торік.
Імпорт молочних продуктів на рівні до 10% від їх виробництва на внутрішньому ринку не загрожує галузі, а служить стимулом для забезпечення здорової конкуренції між вітчизняними та зарубіжними виробниками, що сприятиме виробництву якісної молочної продукції, збільшенню асортименту.
За 5 місяців уже імпортовано до України 85 тис. т молочних продуктів з Білорусі, що в перерахунку на молоко становить 2% від загального його виробництва або 5% від закупленого переробними підприємствами від усіх категорій господарств.
Безперечно, Україна може забезпечити ці обсяги молочної продукції власним ресурсом. Для цього необхідно підвищити товарність виробництва молока, яка складає 43% по всіх категоріях господарств. В агропідприємствах цей показник складає близько 80%, тоді як у господарствах населення тільки 28%, що дозволить збільшити виробництво молока, підвищити продуктивність тварин та ефективно використати кошти, передбачені за різними механізмами держпідтримки, спрямованими на досягнення цих цілей.
Переробним підприємствам необхідно створювати, як це було раніше, сировинні зони, виробничі об'єднання, не дивлячись, якої вони форми власності, адже метою цього буде розвиток конкурентоспроможного виробництва і переробки, розширення асортименту та якості молочної продукції.
Реальні факти свідчать: виробник і переробник повинні виступати не як конкуренти, а як партнери на ринку молочної продукції і спільно працювати на підвищення ефективності молочного ланцюга.
За даними Департаменту тваринництва Мінагропроду