Аграрний тиждень. Україна
» » Чи можна вважати досягненням виключення України з ТОП-10 світових імпортерів свинини
» » Чи можна вважати досягненням виключення України з ТОП-10 світових імпортерів свинини

    Чи можна вважати досягненням виключення України з ТОП-10 світових імпортерів свинини


    Однозначно – ні. До 2014 року Україна входила в ТОП-10 імпортерів свинини в світі. Імпорт свинини в 2012 році – 264 тис. т, в 2013 – 196 тис. т, в 2014 – 40 тис. т, далі імпорт був незначним – до 5 тис. т, а відновив своє зростання з 2018 року.


    Причини збільшення обсягів імпорту свинини – висока собівартість і ціна на свиней в Україні. Не зважаючи на подорожчання свинини в ЄС за 2019 рік на 48%, імпорт залишається вигіднішим і дешевшим за українську свинину в напівтушах – 58 грн/кг з ПДВ проти 68 грн/кг з ПДВ. Це при середній за рік ціні на живих свиней в Україні  45 грн/кг. Щоби зрівнятися з європейськими цінами, свині живою вагою в Україні мають коштувати не більше 38 грн/кг.

    Натомість курятина і яловичина не лише забезпечують внутрішню потребу переробки та споживання, а стали потужними драйверами експорту та валютних надходжень в Україну. В 2019 році експорт птиці був в 10 разів більший за експорт яловичини, а експорт яловичини в 17 разів більший за експорт свинини.

    Джерело: Державна митна служба України, 2019 рік

    Прогнозується, що виробництво свинини в 2020 році становитиме 581 тис. т – обсяг, близький до часів найглибшої кризи в свинарстві в Україні 2008/2009 рр.

    Джерело: Баланс м’яса, FAO

    За даними Держстату України, 2190 агропідприємств припинили займатися свинарством за 6 років.

    Поголів’я свиней, яке утримується на свинокомплексах 24 областей України на початок 2020 року – 3,3 млн голів –  менше за поголів’я свиней на територіях чи в державах за розмірами, як одна область України. 4 млн голів у Бєлгородській області, що межує з Україною, 6 млн голів у Бельгії, 12 млн голів у Данії. До прикладу, збільшення виробництва свинини в Росії у 2019 році склало 150 тис. т, а в 2020 році очікується додатково 300 тис. т. Собівартість живої ваги становить уже менше 30 грн/кг, тоді як в Україні, за даними Асоціації “Свинарі України”, – 40 грн/кг.

    В Україні попит населення на свинину через високі ціни став рекордно низьким 

    Споживання свинини впало до 15 кг/рік і дедалі більше витісняється майже вдвічі дешевшою курятиною:


    Головна причина – одна з найвищих у світі собівартість, а відтак і неконкурентна ціна на свиней для переробної галузі і свинини для населення.

    Чому так відбувається, кому вигідне падіння виробництва свинини

    Кризові процеси в українському свинарстві очевидні. Кому вони вигідні? Мабуть, насамперед, тим, хто дезінформує громадськість, що кризи в українському свинарстві немає, приховує 8 млрд грн перевитрат на корми і ліки в українському свинарстві, блокує понад 8 років компенсації свинокомплексам за свиней у випадку африканської чуми свиней (АЧС), перетворивши бізнеси у свинарстві на гру із сірниками на діжці з порохом.

    Виглядає так, що галузева асоціація в свинарстві, яка мала би дбати про розвиток галузі, фактично стала інструментом витіснення з ринку малих, середніх і великих виробників, спроб монополізації вирощування та переробки кількома виробниками свинини – учасниками тієї асоціації.

    У результаті переробна галузь перетворилася на заручника, з одного боку, дефіциту сировини – живих свиней, а з іншого, – необґрунтовано високих цін на свиней, спричинених неефективним і безвідповідальним веденням бізнесу у вирощуванні. Водночас українські споживачі м'ясної продукції стали заручниками високих цін на свинину вітчизняного виробництва.

    У червні 2020 року Асоціація “М’ясної галузі” розпочала реалізацію програми “Нове свинарство 2025” 

    Програма передбачає нарощення з 5,7 до 20 млн поголів’я свиней в Україні до 2025 року, збільшення виробництва свинини до 3 млн т, з яких планується практично подвоїти обсяги споживання в Україні за рахунок доступних цін на м’ясо свиней для населення, довівши його приблизно до 1 млн т, а також експортувати 2 млн т. В такий спосіб м’ясна галузь України ще й частково вирішить проблему дефіциту свинини в світі.

    Крім того, «Нове свинарство 2025» – це:

    • 88 млрд грн доданої вартості щороку; 
    • 50 тис. робочих місць у селах (тільки у вирощуванні); 
    • 9 млрд грн фонд оплати праці з середньою заробітною платою в українському свинарстві 15 тис грн на місяць; 
    • понад 4 млрд грн відрахувань із зарплати.

    Реалізація програми «Нове свинарство 2025» у партнерстві із Центром підвищення ефективності в тваринництві сприятиме швидкому досягненню результатів у зниженні собівартості та виході на конкурентний з основними країнами-експортерами свинини рівень ефективності вирощування свиней.

    За матеріалами Асоціації "М'ясної галузі"



    Схожі новини
  • Чому зростають обсяги імпорту свинини в Україну?
  • За два роки Україна наростила імпорт свинини у 10 разів
  • Польща є головним постачальником свинини до України
  • Україна збільшила експорт м'яса птиці, а свинини - скоротила
  • Україна зменшила імпорт свинини на 5,5%

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Чи можна вважати досягненням виключення України з ТОП-10 світових імпортерів свинини


Однозначно – ні. До 2014 року Україна входила в ТОП-10 імпортерів свинини в світі. Імпорт свинини в 2012 році – 264 тис. т, в 2013 – 196 тис. т, в 2014 – 40 тис. т, далі імпорт був незначним – до 5 тис. т, а відновив своє зростання з 2018 року.


Причини збільшення обсягів імпорту свинини – висока собівартість і ціна на свиней в Україні. Не зважаючи на подорожчання свинини в ЄС за 2019 рік на 48%, імпорт залишається вигіднішим і дешевшим за українську свинину в напівтушах – 58 грн/кг з ПДВ проти 68 грн/кг з ПДВ. Це при середній за рік ціні на живих свиней в Україні  45 грн/кг. Щоби зрівнятися з європейськими цінами, свині живою вагою в Україні мають коштувати не більше 38 грн/кг.

Натомість курятина і яловичина не лише забезпечують внутрішню потребу переробки та споживання, а стали потужними драйверами експорту та валютних надходжень в Україну. В 2019 році експорт птиці був в 10 разів більший за експорт яловичини, а експорт яловичини в 17 разів більший за експорт свинини.

Джерело: Державна митна служба України, 2019 рік

Прогнозується, що виробництво свинини в 2020 році становитиме 581 тис. т – обсяг, близький до часів найглибшої кризи в свинарстві в Україні 2008/2009 рр.

Джерело: Баланс м’яса, FAO

За даними Держстату України, 2190 агропідприємств припинили займатися свинарством за 6 років.

Поголів’я свиней, яке утримується на свинокомплексах 24 областей України на початок 2020 року – 3,3 млн голів –  менше за поголів’я свиней на територіях чи в державах за розмірами, як одна область України. 4 млн голів у Бєлгородській області, що межує з Україною, 6 млн голів у Бельгії, 12 млн голів у Данії. До прикладу, збільшення виробництва свинини в Росії у 2019 році склало 150 тис. т, а в 2020 році очікується додатково 300 тис. т. Собівартість живої ваги становить уже менше 30 грн/кг, тоді як в Україні, за даними Асоціації “Свинарі України”, – 40 грн/кг.

В Україні попит населення на свинину через високі ціни став рекордно низьким 

Споживання свинини впало до 15 кг/рік і дедалі більше витісняється майже вдвічі дешевшою курятиною:


Головна причина – одна з найвищих у світі собівартість, а відтак і неконкурентна ціна на свиней для переробної галузі і свинини для населення.

Чому так відбувається, кому вигідне падіння виробництва свинини

Кризові процеси в українському свинарстві очевидні. Кому вони вигідні? Мабуть, насамперед, тим, хто дезінформує громадськість, що кризи в українському свинарстві немає, приховує 8 млрд грн перевитрат на корми і ліки в українському свинарстві, блокує понад 8 років компенсації свинокомплексам за свиней у випадку африканської чуми свиней (АЧС), перетворивши бізнеси у свинарстві на гру із сірниками на діжці з порохом.

Виглядає так, що галузева асоціація в свинарстві, яка мала би дбати про розвиток галузі, фактично стала інструментом витіснення з ринку малих, середніх і великих виробників, спроб монополізації вирощування та переробки кількома виробниками свинини – учасниками тієї асоціації.

У результаті переробна галузь перетворилася на заручника, з одного боку, дефіциту сировини – живих свиней, а з іншого, – необґрунтовано високих цін на свиней, спричинених неефективним і безвідповідальним веденням бізнесу у вирощуванні. Водночас українські споживачі м'ясної продукції стали заручниками високих цін на свинину вітчизняного виробництва.

У червні 2020 року Асоціація “М’ясної галузі” розпочала реалізацію програми “Нове свинарство 2025” 

Програма передбачає нарощення з 5,7 до 20 млн поголів’я свиней в Україні до 2025 року, збільшення виробництва свинини до 3 млн т, з яких планується практично подвоїти обсяги споживання в Україні за рахунок доступних цін на м’ясо свиней для населення, довівши його приблизно до 1 млн т, а також експортувати 2 млн т. В такий спосіб м’ясна галузь України ще й частково вирішить проблему дефіциту свинини в світі.

Крім того, «Нове свинарство 2025» – це:

Реалізація програми «Нове свинарство 2025» у партнерстві із Центром підвищення ефективності в тваринництві сприятиме швидкому досягненню результатів у зниженні собівартості та виході на конкурентний з основними країнами-експортерами свинини рівень ефективності вирощування свиней.

За матеріалами Асоціації "М'ясної галузі"



Схожі новини
  • Чому зростають обсяги імпорту свинини в Україну?
  • За два роки Україна наростила імпорт свинини у 10 разів
  • Польща є головним постачальником свинини до України
  • Україна збільшила експорт м'яса птиці, а свинини - скоротила
  • Україна зменшила імпорт свинини на 5,5%

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.