Сучасна високопродуктивна генетика свиней для успішного розкриття потенціалу та максимального прояву своїх можливостей потребує дотримання технології утримання, годування та управління. Впродовж кількох номерів «Аграрного тижня. Україна» ми спробуємо висвітлити всі ключові моменти технології роботи з високопродуктивним генетичним матеріалом.
Ключові моменти для успішного осіменіння
Успіх парування у великій мірі залежить від того, наскільки добре свиноматка утримувалась при попередній супоросності та лактації. Саме тут закладаються основи наступного циклу.
Період супоросності
Що важливо для цього періоду? На що потрібно звернути увагу?
Цех опоросу
Наступного разу ми зосередимо увагу на технологічних процесах відлучки та осіменіння.
Мал. №1. Система градації кондиції тіла свиноматок
Градація |
Стан |
Визначення ребер та кісток хребта |
1 |
Виснажена |
Очевидне |
2 |
Худа |
Легко знаходите при натискуванні |
3 |
Ідеальна |
Ледь відчутне при сильному натиску долоні |
4 |
Розкормлена |
Не визначається |
5 |
Перекормлена |
Не визначається |
Мал. №2. Приклад графіку годівлі свиноматок на лактації для сухого (кг/свиноматку/день) і рідкого (МДж перетравної енергії/свиноматку/день) типу годівлі
Дні |
вказівки1 |
Повноцінне годування кожного дня 2 |
|
|
|
Сухе (kg) |
М3 (MJ) |
112 |
Перед опоросом |
2 |
28 |
115 |
Опорос |
2 |
28 |
1 |
|
2.9 |
40 |
2 |
|
3.2 |
45 |
3 |
|
3.7 |
52 |
4 |
|
4.3 |
60 |
5 |
|
4.6 |
65 |
6 |
|
5 |
70 |
7 |
|
5.4 |
75 |
8 |
|
5.7 |
80 |
9 |
|
6.1 |
85 |
10 |
|
6.4 |
90 |
11 |
|
6.6 |
92 |
12 |
|
6.8 |
95 |
13 |
|
6.9 |
97 |
14 |
|
7.1 |
100 |
15 |
|
7.4 |
104 |
16 |
|
7.6 |
106 |
17 |
|
7.7 |
108 |
18 |
|
7.9 |
110 |
19 |
|
8 |
112 |
20 |
|
8.1 |
114 |
21 – Відлучка |
Збільшувати відповідно до поїдаємості |
|
|
1 Рекомендовано годувати ремонтних свинок на 10% менше від даного графіка годівлі.
2 Графік годівлі свиноматок змінюєтся від підприємства до підприємства.
3 Рекомендовано використовувати воду для раціона рідкої годівлі в пропорції приблизно 3.8:1
Графік значно змінюватиметься від ферми до ферми у залежності від кількості народжених поросят, стану їх здоров'я і температури в приміщенні. Графік годування на мал. №2 представлений як приклад. Він коригуватиметься на кожній індивідуальній фермі в залежності від чинників, позначених вище.