Аграрний тиждень. Україна
» » Досвід ефективного тваринництва
» » Досвід ефективного тваринництва

    Досвід ефективного тваринництва


    У Сквирському районі на Київщині відбувся міжнародний науково-практичний семінар за програмою “Прогресивні технології вирощування молодняка великої рогатої худоби в молочний період”. Уперше його провели на базі ТОВ “Агросолюшнс” (с. Дулицьке).

     Організаторами заходу стали Мінагрополітики, Головне управління агропромислового розвитку Київської ОДА під керівництвом Олександра Покотило, науково-дослідні інститути, іноземні фірми-виробники обладнання, комбікормів і добавок, господарі ТОВ “Агросолюшнс”.

    На форум завітали керівники районних управлінь АПР, спеціалісти господарств п’яти сусідніх областей України, що займаються тваринництвом, працівники наукових установ. Вітаючи присутніх, голова райдержадміністрації Т.Г.Власюк від щирого серця побажала всім плідної праці та успіхів у розбудові високопродуктивної тваринницької галузі.

     Лише одного швидкого погляду вистачило, щоб переконатися: “Агросолюшнс” спеціально було обране для проведення семінару. Всіх приємно вразили чистота і порядок в приміщеннях, доглянута худоба, процеси годівлі й догляду за тваринами.

    - Господарство було засноване на початку січня 2005 року, - розповів директор підприємства В.С. Завадський. – Ми реконструювали 4 приміщення, поставили на дорощування перших тварин. Нині на відгодівлі, що є головним завданням, утримуємо вже 4100 голів ВРХ. А до кінця року поголів’я зросте до 5,0-5,5 тисячі.

    Аби мати свої корми, товариство орендує майже стільки ж гектарів землі. Телят – щомісяця по 500-600 голів – закуповують в основному у населення й на молочнотоварних фермах. Приміщення розділено на клітки, у кожній з яких утримується по 50 тварин. Щодня на кожну тварину, залежно від віку, припадає в середньому по 15 кг кормосуміші з п’яти компонентів, один з яких – солодові ростки. Увесь цей процес контролює менеджер з відгодівлі.

    Добові прирости живої ваги телят нині досягають одного кілограма. Й це не межа.

    Заступник директора С.В. Тимчак поділився практикою застосування прогресивних технологій вирощування телят у молочний період розвитку. Найефективнішим є так зване холодне утримання телят в індивідуальних будиночках. Тварини ростуть на свіжому повітрі, тому менше хворіють і краще розвиваються. Період випоювання триває 50-60 днів. У цей час до їхнього раціону не додають ні грубі, ні соковиті корми. На 60-й день телятко споживає 1,8 кг комбікорму. До сіна не привчають, щоб корм не розтягував шлунок. Особливі вимоги в цей період розвитку молодняка приділяються заміннику молока, зокрема, його змішуванню та температурі.

    Замінники молока й кормові добавки німецької фірми “Іннталер” забезпечують економічно вигідну годівлю телят при повному забезпеченні їх всіма життєво необхідними елементами.

     - Половину раціону становить подрібнений силос, який має 38% сухої речовини, – розповів головний зоотехнік товариства І.В. Євніцький. - Силосна відгодівля триває протягом усього року, тому зелені корми не згодовуються.

    Відкриваючи пленарну частину семінару, голова РДА Т.Г. Власюк звернула увагу учасників форуму на те, що за 4 місяці відбулося збільшення виробництва м’ясної продукції на 70% (порівняно із відповідним періодом минулого). Тож на половину вдалося перевершити рівень 1990 року.

    Нині в господарствах району утримується 2228 корів та 9800 ВРХ. Вже найближчим часом є можливість збільшити ці показники до 3 тисяч та 12 тисяч голів відповідно. Вже розроблена програма стабілізації розвитку молочного тваринництва із застосуванням нових прогресивних технологій, у т.ч. безприв’язного утримання корів на глибокій підстилці.

    Як реалізувати концепцію “Від поля – до столу”, розповів директор розвитку бізнесу в Україні та Росії Х. Шімічек. Компанія інвестує у розвиток тваринництва України, працює у всьому світі. На Київщині вкладено чималі гроші на модернізацію Козятинського м’ясо- та птахокомбінату. З 2003-го тут стали виготовляти гамбургери. Нині випускають й інші види напівфабрикатів зі свинини та яловичини, один з яких – охолоджений фарш. І зупинятись на досягнутому не збираються.

    Директор ТОВ “Агросолюшнс” В.С. Завадський повідомив, що у Кам’янець-Подільську планує звести «з нуля» новий відгодівельний комплекс. Вдалося керівникові вирішити й проблему кадрів. Перевагу у виробництві віддає вузькій спеціалізації, бо саме таким шляхом йде увесь світ.

    Олександр Покотило відзначив те, що протягом незначного періоду (5 місяців) господарство майже подвоїло поголів’я ВРХ і висловив сподівання, що не все ще втрачено в молочній галузі. Адже є приклади хорошого почину. Хоча б на одній із згурівських ферм, де утримується 2 тис. корів, встановлено обладнання кращих світових зразків, застосовується надбання німецьких генетиків, доять в середньому по 30- 32 кг молока.

    На його думку, будівництво надпотужних комплексів – не догма. Треба давати поштовх до розвитку і невеликих ферм (до 30 корів і свиней), як це, скажімо, успішно робиться у Польщі.

    Доктор сільськогосподарських наук, академік АНУ М.М. Луценко з тривогою повідомив, що в Україні практично знищене молочне поголів’я корів. На 1 січня цього року їх залишилося 3 млн. голів у приватному та 670 тисяч – у колективному секторі.

    За даними вченого, нині 60% ферм утримують до 100 корів. Молоко на переробку доводиться збирати у радіусі 300 км. Тому наша продукція не може конкурувати із західноєвропейською. Потрібно й надалі нарощувати молочне поголів’я, яке стане базою для виробництва яловичини. І щоб мати високу продуктивність молочного стада, необхідно переходити на безприв’язне на глибокій підстилці утримання, одноразову годівлю тварин тощо.

    «Виробництво ж молока в Україні – рентабельне, удвічі прибутковіше, ніж м’яса, - вважає академік. - І там, де ефективніше залучають науковців до програми створення ферм, отримують позитивні результати».

    Отже, є в нас де повчитися ефективному господарюванню. Якщо є бажання.

                                                                                            Віталій ГУДЗЕНКО

                                                                                                         Фото автора





    Схожі новини
  • Тваринницька галузь Кіровоградської області збільшилась на 185 корів елітної селекції
  • Тваринницька галузь Черкащини зміцнила свої позиції
  • В Україні зросло поголів’я корів на 1,3%, свиней – на 2,7% та птиці – на 8,7%
  • На Черкащині за кошти внутрішніх інвесторів відроджується галузь молочного скотарства
  • В Охтирському районі будують молочний комплекс

  • Додати комментар
    Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Досвід ефективного тваринництва


У Сквирському районі на Київщині відбувся міжнародний науково-практичний семінар за програмою “Прогресивні технології вирощування молодняка великої рогатої худоби в молочний період”. Уперше його провели на базі ТОВ “Агросолюшнс” (с. Дулицьке).

 Організаторами заходу стали Мінагрополітики, Головне управління агропромислового розвитку Київської ОДА під керівництвом Олександра Покотило, науково-дослідні інститути, іноземні фірми-виробники обладнання, комбікормів і добавок, господарі ТОВ “Агросолюшнс”.

На форум завітали керівники районних управлінь АПР, спеціалісти господарств п’яти сусідніх областей України, що займаються тваринництвом, працівники наукових установ. Вітаючи присутніх, голова райдержадміністрації Т.Г.Власюк від щирого серця побажала всім плідної праці та успіхів у розбудові високопродуктивної тваринницької галузі.

 Лише одного швидкого погляду вистачило, щоб переконатися: “Агросолюшнс” спеціально було обране для проведення семінару. Всіх приємно вразили чистота і порядок в приміщеннях, доглянута худоба, процеси годівлі й догляду за тваринами.

- Господарство було засноване на початку січня 2005 року, - розповів директор підприємства В.С. Завадський. – Ми реконструювали 4 приміщення, поставили на дорощування перших тварин. Нині на відгодівлі, що є головним завданням, утримуємо вже 4100 голів ВРХ. А до кінця року поголів’я зросте до 5,0-5,5 тисячі.

Аби мати свої корми, товариство орендує майже стільки ж гектарів землі. Телят – щомісяця по 500-600 голів – закуповують в основному у населення й на молочнотоварних фермах. Приміщення розділено на клітки, у кожній з яких утримується по 50 тварин. Щодня на кожну тварину, залежно від віку, припадає в середньому по 15 кг кормосуміші з п’яти компонентів, один з яких – солодові ростки. Увесь цей процес контролює менеджер з відгодівлі.

Добові прирости живої ваги телят нині досягають одного кілограма. Й це не межа.

Заступник директора С.В. Тимчак поділився практикою застосування прогресивних технологій вирощування телят у молочний період розвитку. Найефективнішим є так зване холодне утримання телят в індивідуальних будиночках. Тварини ростуть на свіжому повітрі, тому менше хворіють і краще розвиваються. Період випоювання триває 50-60 днів. У цей час до їхнього раціону не додають ні грубі, ні соковиті корми. На 60-й день телятко споживає 1,8 кг комбікорму. До сіна не привчають, щоб корм не розтягував шлунок. Особливі вимоги в цей період розвитку молодняка приділяються заміннику молока, зокрема, його змішуванню та температурі.

Замінники молока й кормові добавки німецької фірми “Іннталер” забезпечують економічно вигідну годівлю телят при повному забезпеченні їх всіма життєво необхідними елементами.

 - Половину раціону становить подрібнений силос, який має 38% сухої речовини, – розповів головний зоотехнік товариства І.В. Євніцький. - Силосна відгодівля триває протягом усього року, тому зелені корми не згодовуються.

Відкриваючи пленарну частину семінару, голова РДА Т.Г. Власюк звернула увагу учасників форуму на те, що за 4 місяці відбулося збільшення виробництва м’ясної продукції на 70% (порівняно із відповідним періодом минулого). Тож на половину вдалося перевершити рівень 1990 року.

Нині в господарствах району утримується 2228 корів та 9800 ВРХ. Вже найближчим часом є можливість збільшити ці показники до 3 тисяч та 12 тисяч голів відповідно. Вже розроблена програма стабілізації розвитку молочного тваринництва із застосуванням нових прогресивних технологій, у т.ч. безприв’язного утримання корів на глибокій підстилці.

Як реалізувати концепцію “Від поля – до столу”, розповів директор розвитку бізнесу в Україні та Росії Х. Шімічек. Компанія інвестує у розвиток тваринництва України, працює у всьому світі. На Київщині вкладено чималі гроші на модернізацію Козятинського м’ясо- та птахокомбінату. З 2003-го тут стали виготовляти гамбургери. Нині випускають й інші види напівфабрикатів зі свинини та яловичини, один з яких – охолоджений фарш. І зупинятись на досягнутому не збираються.

Директор ТОВ “Агросолюшнс” В.С. Завадський повідомив, що у Кам’янець-Подільську планує звести «з нуля» новий відгодівельний комплекс. Вдалося керівникові вирішити й проблему кадрів. Перевагу у виробництві віддає вузькій спеціалізації, бо саме таким шляхом йде увесь світ.

Олександр Покотило відзначив те, що протягом незначного періоду (5 місяців) господарство майже подвоїло поголів’я ВРХ і висловив сподівання, що не все ще втрачено в молочній галузі. Адже є приклади хорошого почину. Хоча б на одній із згурівських ферм, де утримується 2 тис. корів, встановлено обладнання кращих світових зразків, застосовується надбання німецьких генетиків, доять в середньому по 30- 32 кг молока.

На його думку, будівництво надпотужних комплексів – не догма. Треба давати поштовх до розвитку і невеликих ферм (до 30 корів і свиней), як це, скажімо, успішно робиться у Польщі.

Доктор сільськогосподарських наук, академік АНУ М.М. Луценко з тривогою повідомив, що в Україні практично знищене молочне поголів’я корів. На 1 січня цього року їх залишилося 3 млн. голів у приватному та 670 тисяч – у колективному секторі.

За даними вченого, нині 60% ферм утримують до 100 корів. Молоко на переробку доводиться збирати у радіусі 300 км. Тому наша продукція не може конкурувати із західноєвропейською. Потрібно й надалі нарощувати молочне поголів’я, яке стане базою для виробництва яловичини. І щоб мати високу продуктивність молочного стада, необхідно переходити на безприв’язне на глибокій підстилці утримання, одноразову годівлю тварин тощо.

«Виробництво ж молока в Україні – рентабельне, удвічі прибутковіше, ніж м’яса, - вважає академік. - І там, де ефективніше залучають науковців до програми створення ферм, отримують позитивні результати».

Отже, є в нас де повчитися ефективному господарюванню. Якщо є бажання.

                                                                                        Віталій ГУДЗЕНКО

                                                                                                     Фото автора





Схожі новини
  • Тваринницька галузь Кіровоградської області збільшилась на 185 корів елітної селекції
  • Тваринницька галузь Черкащини зміцнила свої позиції
  • В Україні зросло поголів’я корів на 1,3%, свиней – на 2,7% та птиці – на 8,7%
  • На Черкащині за кошти внутрішніх інвесторів відроджується галузь молочного скотарства
  • В Охтирському районі будують молочний комплекс

  • Додати комментар
    Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.