Якщо є попит споживача, то і виробництво нарощує обсяги. За останні два десятиріччя споживчі уподобання зазнали значних змін. Практично вдвічі знизився вжиток м'яса на душу населення. Якщо в 1990 році м'яса всіх категорій середньостатистичний житель України споживав 84 кг у рік, то з 2000-го по 2005-й ця цифра падає аж до 34 кілограмів. Після 2005 року, щоправда, споживання зростає, але повільно.
Та водночас в останні роки значно змінилися й смаки українців. На це впливала, найшвидше, не відсутність різних видів м'яса, а ціна, яка, що не кажіть, «регулює» гаманець і бюджет кожної сім’ї. Якщо пригадати, то за радянських часів найдешевшим м'ясом була яловичина, та й вироблялося її значно більше. Кілограм свинини на 20-30 коп. був дорожчим (ціни державні), птиці - в межах свинини, а деколи і на 60 коп. дорожче. Все залежало від категорії м'яса.
Не дивно, що в 90-ті роки минулого століття переважало виробництво яловичини і телятини (45,4% від усього виробництва м'яса і птиці), майже наздоганяла ці показники продукція свинарства (40,7%), разом вони і представляли практично весь м'ясний ринок (більше 86%).
Сьогодні м’ясні баланси інші: перше місце на ринку посідає виробництво м'яса птиці (46,4%), у виробництві свинини обсяги знизились, та не набагато (32,9 %). А ось відсоток виробництва яловичини і телятини впав значно (18,6%). Баранина, козлятина, кролятина і конина, як і в минулі часи, залишаються м'ясом для гурманів (2,1% від усього виробництва в 2011 р. проти 2,3% у 2000-му). На думку міжнародних експертів, і в найближчі 10-15 років ринок вжитку м'яса не зміниться. Пріоритетним у виборі споживача залишатиметься м'ясо птиці та свинина.
Переваги свинини
Залишаючись перспективним і розвиваючись, свинарство дає поштовх для розвитку виробництва кормів, ветпрепаратів, м'ясопереробної промисловості, торгівлі. Крім того, воно здатне забезпечити продовольчу безпеку держави, а населення – вітчизняною високоякісною свіжою продукцією. А за умови виходу на міжнародний ринок держава матиме збільшення валютних находжень. Адже сучасні технології дозволили виробникам свинини збільшити середньодобовий приріст свиней при вирощуванні, відгодівлі й вигулі: так торік, порівняно з 1990-м, він збільшився на 185 грамів.
Як прогнозують експерти ринку, ціна на м'ясо свинини до кінця нинішнього року буде стабільною. Проте вона виросте в лютому - березні 2013-го на 10-20%. Таку думку, зокрема, висловив президент Союзу сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів України Іван Томич. Причина в тому, що в останні роки спостерігається подорожчання кормів. За словами Томича, значна частина господарств, що займаються виробництвом свинини, забезпечені комбікормами на найближчий період і мають куплене зерно ще за низькими цінами. «Тому на найближчий час не варто говорити про зростання цін на м'ясо, - підкреслив він. - Проте у весняний період можна чекати незначного зростання ціни залежно від ситуації на ринку. А вона однозначно йтиме до дорожчання зернової групи кормів, тоді можна прогнозувати зростання вартості м'яса. Воно може скласти 10-20%».
Тож ціна на свинину напряму залежить від цін на корми: тільки-но вони дешевшають, збільшується прибутковість галузі, що, відповідно, призводить до зростання виробництва. Ще один фактор, який впливає на ціноутворення, - залежність ціни на свинину від обсягів імпорту. Якщо він більший за 20 тис. т, український ринок цього виду м’яса починає це відчувати. А за даними Держкомстату, у січні - вересні 2012-го в Україну вже завезено 146,7 тис. т імпортної свинини.
Олександра ГАГАРІНА
Діаграма 1. Показники виробництва поголів’я та свинини по роках
2000 |
2005 |
2006 |
2007 |
2008 |
2009 |
2010 |
2011 |
Поголів’я (тис. голів) |
|||||||
7652 |
7053 |
8055 |
7020 |
6526 |
7577 |
7960 |
7373 |
Продуктивність у сільгосппідприємствах (кг) |
|||||||
91 |
110 |
109 |
107 |
106 |
108 |
108 |
108 |
Виробництво свинини у забійній масі (тис. т) |
|||||||
676 |
494 |
526 |
635 |
590 |
526 |
631 |
704 |
Діаграма 2. Виробництво поголів’я свиней у 2012 році
тис. голів |
у % до відповідної дати попереднього року |
||
січень |
7283,1 |
93,2 |
|
лютий |
7423,6 |
94,1 |
|
березень |
7549,7 |
95,6 |
|
квітень |
7499,7 |
96,5 |
|
травень |
7706,1 |
97,1 |
|
червень |
7847,7 |
98,5 |
|
липень |
7924,3 |
99,1 |
|
серпень |
7991,8 |
99,7 |
|
вересень |
8088,7 |
100,7 |
|
жовтень |
8085,3 |
101,6 |
|
Таблиця. 1. Поголів’я свиней у 2012 р. у порівнянні з 2011 р. (тис. голів)
2011 |
2012 |
% |
Усі категорії господарств |
||
7961,6 |
8085,3 |
101,6 |
Сільгосппідприємства |
||
3499,2 |
3641,4 |
104,1 |
Господарства населення |
||
4462,4 |
4443,9 |
99,6 |