Аграрний тиждень. Україна
» » М'ясні уподобання
» » М'ясні уподобання

    М'ясні уподобання


    Якщо є попит споживача, то і виробництво нарощує обсяги. За останні два десятиріччя споживчі уподобання зазнали значних змін. Практично вдвічі знизився вжиток м'яса на душу населення. Якщо в 1990 році м'яса всіх категорій середньостатистичний житель України споживав 84 кг у рік, то з 2000-го по 2005-й ця цифра падає аж до 34 кілограмів. Після 2005 року, щоправда, споживання зростає, але повільно.

     

    Та водночас в останні роки значно змінилися й смаки українців. На це впливала, найшвидше, не відсутність різних видів м'яса, а ціна, яка, що не кажіть, «регулює» гаманець і бюджет кожної сім’ї. Якщо пригадати, то за радянських часів найдешевшим м'ясом була яловичина, та й вироблялося її значно більше. Кілограм свинини на 20-30 коп. був дорожчим (ціни державні), птиці - в межах свинини, а деколи і на 60 коп. дорожче. Все залежало від категорії м'яса.

    Не дивно, що в 90-ті роки минулого століття переважало виробництво яловичини і телятини (45,4% від усього виробництва м'яса і птиці), майже наздоганяла ці показники продукція свинарства (40,7%), разом вони і представляли практично весь м'ясний ринок (більше 86%).

    Сьогодні м’ясні баланси інші: перше місце на ринку посідає виробництво м'яса птиці (46,4%), у виробництві свинини обсяги знизились, та не набагато (32,9 %). А ось відсоток виробництва яловичини і телятини впав значно (18,6%). Баранина, козлятина, кролятина і конина, як і в минулі часи, залишаються м'ясом для гурманів (2,1% від усього виробництва в 2011 р. проти 2,3% у 2000-му). На думку міжнародних експертів, і в найближчі 10-15 років ринок вжитку м'яса не зміниться. Пріоритетним у виборі споживача залишатиметься м'ясо птиці та свинина.

     

    Переваги свинини

    Залишаючись перспективним і розвиваючись, свинарство дає поштовх для розвитку виробництва кормів, ветпрепаратів, м'ясопереробної промисловості, торгівлі. Крім того, воно здатне забезпечити продовольчу безпеку держави, а населення – вітчизняною високоякісною свіжою продукцією. А за умови виходу на міжнародний ринок держава матиме збільшення валютних находжень. Адже сучасні технології дозволили виробникам свинини збільшити середньодобовий приріст свиней при вирощуванні, відгодівлі й вигулі: так торік, порівняно з 1990-м, він збільшився на 185 грамів.

    Як прогнозують експерти ринку, ціна на м'ясо свинини до кінця нинішнього року буде стабільною. Проте вона виросте в лютому - березні 2013-го на 10-20%. Таку думку, зокрема, висловив президент Союзу сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів України Іван Томич. Причина в тому, що в останні роки спостерігається подорожчання кормів. За словами Томича, значна частина господарств, що займаються виробництвом свинини, забезпечені комбікормами на найближчий період і мають куплене зерно ще за низькими цінами. «Тому на найближчий час не варто говорити про зростання цін на м'ясо, - підкреслив він. - Проте у весняний період можна чекати незначного зростання ціни залежно від ситуації на ринку. А вона однозначно йтиме до дорожчання зернової групи кормів, тоді можна прогнозувати зростання вартості м'яса. Воно може скласти 10-20%».

    Тож ціна на свинину напряму залежить від цін на корми: тільки-но вони дешевшають, збільшується прибутковість галузі, що, відповідно, призводить до зростання виробництва. Ще один фактор, який впливає на ціноутворення, - залежність ціни на свинину від обсягів імпорту. Якщо він більший за 20 тис. т, український ринок цього виду м’яса починає це відчувати. А за даними Держкомстату, у січні - вересні 2012-го в Україну вже завезено 146,7 тис. т імпортної свинини.

                                                                               Олександра ГАГАРІНА

     

    Діаграма 1. Показники виробництва поголів’я та свинини по роках

    2000

    2005

    2006

    2007

    2008

    2009

    2010

    2011

    Поголів’я (тис. голів)

    7652

    7053

    8055

    7020

    6526

    7577

    7960

    7373

    Продуктивність у сільгосппідприємствах (кг)

    91

    110

    109

    107

    106

    108

    108

    108

    Виробництво свинини у забійній масі (тис. т)

    676

    494

    526

    635

    590

    526

    631

    704

     

     

    Діаграма 2. Виробництво поголів’я свиней у 2012 році

     

     

    тис. голів

    у % до відповідної дати попереднього року

     
     

    січень

    7283,1

    93,2

     

    лютий

    7423,6

    94,1

     

    березень

    7549,7

    95,6

     

    квітень

    7499,7

    96,5

     

    травень

    7706,1

    97,1

     

    червень

    7847,7

    98,5

     

    липень

    7924,3

    99,1

     

    серпень

    7991,8

    99,7

     

    вересень

    8088,7

    100,7

     

    жовтень

    8085,3

    101,6

     

     

    Таблиця. 1. Поголів’я свиней у 2012 р. у порівнянні з 2011 р. (тис. голів) 

    2011

    2012

    %

    Усі категорії господарств

    7961,6

    8085,3

    101,6

    Сільгосппідприємства

    3499,2

    3641,4

    104,1

    Господарства населення

    4462,4

    4443,9

    99,6

     





    Схожі новини
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • №38 (250)
  • №35 (247
  • Молока стало меньше

  • Комментарі


    Рынок свинины растет, но до европейской нормы нам еще далеко. Даже в Японии, рыбной стране, свинины едят больше, чем у нас чуть ли не в два раза. А по поводу подорожания мяса из-за роста цен на корма, я бы поспорил. Почти все производители мяса имеют собственные комбикормовые заводы и не зависят от внешних цен на рынке. И это не только на крупных предприятиях.

    Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

М'ясні уподобання


Якщо є попит споживача, то і виробництво нарощує обсяги. За останні два десятиріччя споживчі уподобання зазнали значних змін. Практично вдвічі знизився вжиток м'яса на душу населення. Якщо в 1990 році м'яса всіх категорій середньостатистичний житель України споживав 84 кг у рік, то з 2000-го по 2005-й ця цифра падає аж до 34 кілограмів. Після 2005 року, щоправда, споживання зростає, але повільно.

 

Та водночас в останні роки значно змінилися й смаки українців. На це впливала, найшвидше, не відсутність різних видів м'яса, а ціна, яка, що не кажіть, «регулює» гаманець і бюджет кожної сім’ї. Якщо пригадати, то за радянських часів найдешевшим м'ясом була яловичина, та й вироблялося її значно більше. Кілограм свинини на 20-30 коп. був дорожчим (ціни державні), птиці - в межах свинини, а деколи і на 60 коп. дорожче. Все залежало від категорії м'яса.

Не дивно, що в 90-ті роки минулого століття переважало виробництво яловичини і телятини (45,4% від усього виробництва м'яса і птиці), майже наздоганяла ці показники продукція свинарства (40,7%), разом вони і представляли практично весь м'ясний ринок (більше 86%).

Сьогодні м’ясні баланси інші: перше місце на ринку посідає виробництво м'яса птиці (46,4%), у виробництві свинини обсяги знизились, та не набагато (32,9 %). А ось відсоток виробництва яловичини і телятини впав значно (18,6%). Баранина, козлятина, кролятина і конина, як і в минулі часи, залишаються м'ясом для гурманів (2,1% від усього виробництва в 2011 р. проти 2,3% у 2000-му). На думку міжнародних експертів, і в найближчі 10-15 років ринок вжитку м'яса не зміниться. Пріоритетним у виборі споживача залишатиметься м'ясо птиці та свинина.

 

Переваги свинини

Залишаючись перспективним і розвиваючись, свинарство дає поштовх для розвитку виробництва кормів, ветпрепаратів, м'ясопереробної промисловості, торгівлі. Крім того, воно здатне забезпечити продовольчу безпеку держави, а населення – вітчизняною високоякісною свіжою продукцією. А за умови виходу на міжнародний ринок держава матиме збільшення валютних находжень. Адже сучасні технології дозволили виробникам свинини збільшити середньодобовий приріст свиней при вирощуванні, відгодівлі й вигулі: так торік, порівняно з 1990-м, він збільшився на 185 грамів.

Як прогнозують експерти ринку, ціна на м'ясо свинини до кінця нинішнього року буде стабільною. Проте вона виросте в лютому - березні 2013-го на 10-20%. Таку думку, зокрема, висловив президент Союзу сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів України Іван Томич. Причина в тому, що в останні роки спостерігається подорожчання кормів. За словами Томича, значна частина господарств, що займаються виробництвом свинини, забезпечені комбікормами на найближчий період і мають куплене зерно ще за низькими цінами. «Тому на найближчий час не варто говорити про зростання цін на м'ясо, - підкреслив він. - Проте у весняний період можна чекати незначного зростання ціни залежно від ситуації на ринку. А вона однозначно йтиме до дорожчання зернової групи кормів, тоді можна прогнозувати зростання вартості м'яса. Воно може скласти 10-20%».

Тож ціна на свинину напряму залежить від цін на корми: тільки-но вони дешевшають, збільшується прибутковість галузі, що, відповідно, призводить до зростання виробництва. Ще один фактор, який впливає на ціноутворення, - залежність ціни на свинину від обсягів імпорту. Якщо він більший за 20 тис. т, український ринок цього виду м’яса починає це відчувати. А за даними Держкомстату, у січні - вересні 2012-го в Україну вже завезено 146,7 тис. т імпортної свинини.

                                                                           Олександра ГАГАРІНА

 

Діаграма 1. Показники виробництва поголів’я та свинини по роках

2000

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

Поголів’я (тис. голів)

7652

7053

8055

7020

6526

7577

7960

7373

Продуктивність у сільгосппідприємствах (кг)

91

110

109

107

106

108

108

108

Виробництво свинини у забійній масі (тис. т)

676

494

526

635

590

526

631

704

 

 

Діаграма 2. Виробництво поголів’я свиней у 2012 році

 

 

тис. голів

у % до відповідної дати попереднього року

 
 

січень

7283,1

93,2

 

лютий

7423,6

94,1

 

березень

7549,7

95,6

 

квітень

7499,7

96,5

 

травень

7706,1

97,1

 

червень

7847,7

98,5

 

липень

7924,3

99,1

 

серпень

7991,8

99,7

 

вересень

8088,7

100,7

 

жовтень

8085,3

101,6

 

 

Таблиця. 1. Поголів’я свиней у 2012 р. у порівнянні з 2011 р. (тис. голів) 

2011

2012

%

Усі категорії господарств

7961,6

8085,3

101,6

Сільгосппідприємства

3499,2

3641,4

104,1

Господарства населення

4462,4

4443,9

99,6

 





Схожі новини
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • №38 (250)
  • №35 (247
  • Молока стало меньше

  • Комментарі


    Рынок свинины растет, но до европейской нормы нам еще далеко. Даже в Японии, рыбной стране, свинины едят больше, чем у нас чуть ли не в два раза. А по поводу подорожания мяса из-за роста цен на корма, я бы поспорил. Почти все производители мяса имеют собственные комбикормовые заводы и не зависят от внешних цен на рынке. И это не только на крупных предприятиях.

    Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.