Птахівництво в Україні, і на Київщині зокрема, розвивається швидше за будь-яку іншу галузь сільського господарства. У результаті на ринку м’яса продукція птахівників відвоювала 75%, тоді як частка свинини і телятини коливається у межах 12-10%. А от курячими яйцями український ринок навіть перенасичений, тому виробники дедалі більше їх експортують.
Не один рік поспіль Київська область займає перше місце в державі з валового виробництва яєць, а друге - за чисельністю поголів’я і реалізацією м’яса птиці. Та попри всі позитивні показники, голова правління виробничого об’єднання «Київптахопром» Микола Жеребов вважає: на 32 потужних птахофабриках області ще є питання, що потребують вирішення. Насамперед, сьогодні вкрай потрібні кошти для модернізації галузі, будівництва нових підприємств, що використовуватимуть новітні технології.
«Сьогодні відбуваються структурні зміни у виробництві яєць, - зазначає Микола Єпіфанович. - Якщо ще кілька років тому їх виробництво було зосереджено в особистих підсобних господарствах населення, то за п’ять останніх років ситуація змінилася кардинально: основна продукція виробляється на спецпідприємствах. Це відбувається переважно за рахунок відродження великих птахофабрик. За цей період виробники зуміли «відмінити» й сезонність на виробництво продукції, й формування ціни: відтепер упродовж року у супермаркетах вистачає необхідних м’ясопродуктів, які витіснили з прилавків «ніжки Буша».
За прогнозами Миколи Жеребова, ринок курячого яйця буде і далі індустріалізуватися та консолідуватися. «Загальновідомо, що будь-який бізнес буде прибутковим, коли зменшуватиметься собівартість виробленої продукції, - пояснює він. - Зараз вона на десяток яєць складає у середньому 6 гривень. Водночас оптова ціна – знову ж таки, у середньому – становить 7 гривень. Тобто рентабельність хоча й не дуже висока, але є. Але при цьому слід звернути увагу на постійне підвищення витратної частини виробництва, а це зростання цін на корми, енергію та купівлю високопродуктивних курок-несучок».
Окрім курей, на Київщині останнім часом зростає поголів’я інших видів птиці - качок, індиків, страусів, перепелів. За інформацією ВО «Київптахопром», зростає виробництво м’яса індиків: спеціалізуються у цій справі господарства Броварського та Володарського районів. Поступово збільшується кількість міні-ферм, де вирощують ще донедавна екзотичних страусів. Наразі їх налічується понад 500 штук.
На Київщині діє також чотири потужних птахогосподарства, де виробляють продукцію перепелівництва - у Макарівському, Білоцерківському, Баришівському та Обухівському районах. Сьогодні поголів’я цієї птиці становить понад 200 тис. голів.
А нещодавно, 24 липня нинішнього року, чотири вітчизняних підприємства вперше за роки незалежності України отримали право експортувати продукцію птахівництва на ринки країн Євросоюзу. Про це повідомив генеральний директорат Єврокомісії з охорони здоров'я і захисту прав споживачів ЄС (SANCO). Згідно з повідомленням, дозволи отримали Миронівська птахофабрика, миронівський м'ясопереробний завод «Легко» і птахофабрика «Снятинська Нова» (входять у агрохолдинг «Миронівський хлібопродукт»), а також компанія «Агромарс».
1 млрд. 301 млн. штук яєць вироблено у області за сім місяців нинішнього року,що більше проти відповідного періоду минулого року на 86 млн. штук.
85,8% м’яса птиці в області виробляють у Вишгородському районі на ТОВ «Комплекс Агромарс».
Україна налагодила зв’язки для постачання яєць майже з 20 країнами світу.
За півроку в господарствах населення і на сільгосппідприємствах було вироблено 10,1 млрд. шт. яєць.
За оцінками учасників ринку, щорічно Україна може постачати в ЄС не менше 1 млрд. яєць на суму більше $133 мільйонів.
Вікторія ЛЯХОВЕЦЬ