Хоча розведення перепелів у нашій країні не є масштабним явищем, проте бажаючих займатися перепільництвом доволі багато. Ознайомитись із досвідом ведення цього виду бізнесу, з напрацюваннями досвідчених перепеловодів, послухати поради експертів учасникам ІІ Міжнародної виставки з тваринництва та птахівництва «Animal Farming Ukraine – 2011» надали можливість всеукраїнський діловий тижневик «Аграрний тиждень. Україна» та ВО «Київптахопром», організувавши першу конференцію «Аграрна країна: прибуткова перепілка».
Виступаючи з вітальним словом до учасників заходу, директор Департаменту тваринництва Мінагрополітики Андрій Гетя відмітив, що конференцію відвідало неочікувано багато людей і це свідчить про перспективність цього напряму птахівництва. «Для міністерства перепільництво поки що, на жаль, не є пріоритетним. Хоча загалом птахівництво в Україні розвивається непогано, - констатував Андрій Анатолійович. - Щоправда, нині вся наша увага і зусилля спрямовані на молочне скотарство. Та водночас є розуміння, що споживати лише одну курятину з усього розмаїття м’яса птиці – це неправильно. Тож треба звернути увагу на перепільництво, розвивати його, створювати більше племінних господарств».
Як з’ясувалось, серед усіх регіонів України Київщина є флагманом у виробництві яєць і м’яса птиці. Тому й не дивно, що лідирує область і в перепільництві. Тут знаходиться найбільше перепелине господарство «Агросоюз-Фенікс», а також чимало фермерських і особистих господарств, які займаються перепільництвом на промисловій основі. Як зазначив голова ВО «Київптахопром» Микола Жеребов, на Київщині працює 8 потужних господарств, які займаються розведенням перепела.
Цікавою була розповідь керівника господарства «Агросоюз-Фенікс» Любомира Романіва, якому вдалося за рік створити найбільшу на Київщині перепелину ферму. Наразі в його господарстві утримується 70 тисяч перепілок-несучок та ще є м’ясні породи перепелів. І це ще не межа, впевнений Любомир Романів, адже, за оцінками експертів, ринок України лише на 50% заповнений продукцією перепільництва. «Проблема, яка турбує потужних перепеловодів сьогодні, – це зниження невеликими господарствами цін на яйце перепілки, але й це питання можна вирішити шляхом об’єднання і домовленостей», - переконаний Любомир Зіновійович.
Корисні і потрібні речі розповів Володимир Отченашко, докторант кафедри годівлі тварин і технології кормів НУБіП. За його словами, за останні п’ять років відбулися зміни норм годівлі перепелів, і наука не була осторонь цього процесу, адже науковцями розроблено нові стандарти. «Годівля перепелів поділяється на два періоди: 1-3 тиждень та 4-7 тиждень. Після тритижневого віку птиці недоцільно давати висококалорійні корми. Але з першого тижня життя потрібно забезпечити в раціоні протеїн на рівні 27%. Хоча такі корми й дорогі, та виправдовують себе», - зазначив Володимир Іванович.
В НУБіП розробили й матрицю годівлі перепелів породи фараон, де враховано максимальні прирости, а також економічно дешевшу програму годівлі птиці. А на кафедрі птахівництва того ж таки НУБіП є навчальна і наукова частина по перепелам, є і власна навчальна перепелина ферма.
Науковими напрацюваннями поділився і заступник директора Інституту птахівництва НААН з наукової роботи Олег Катеринич. Так, на базі інституту розроблено спеціальну програму для селекційного перепільництва. А от начальник відділу організації ветсправи Головного управління ветмедицини в Київській області Юрій Кириченко розповів присутнім про стандарти, яким повинна відповідати продукція ферм, і про вимоги до господарства, що утримує перепелів.
Фахівці погодилися, що сьогодні чималою проблемою для фермерських та й особистих господарств є обладнання для утримання птиці. Свідчення тому й те, що лише одне підприємство в Україні – «Ніжинсільмаш» - виготовляє спеціалізоване кліткове обладнання для перепела. Тож запитань до представника заводу було достатньо. Та виявилося, все просто – підприємство нині виготовляє і монтує кліткове обладнання для стандартних і нестандартних приміщень, має в портфелі пропозиції по 5, 6 і 8-ярусних клітках. А якщо звернутись до арифметики, то одне перепелине місце коштує, починаючи від 25 гривень. Можна зробити клітки і на замовлення. Були б тільки гроші.
Найбільше досвіду та запалу до перепелиної справи передав учасникам конференції керівник господарства «Повіт Агро» Олександр Павлик. Він вивчив цю справу, як то кажуть, від початку й до кінця і вже остаточно може відповісти на запитання: що було першим - яйце чи перепел? Бачачи знання, потенціал та можливості Олександра Васильовича, українські перепеловоди вирішили обрати його головою своєї майбутньої професійної асоціації. І вже під його керівництвом говорити про селекцію, ціни, ринок та спільно вирішувати «перепелині» проблеми.
Людмила ЛЕБІДЬ