Майже тридцять років тому за спільної ініціативи Міністерства сільського господарства і Міністерства внутрішніх справ в Україні були створені підрозділи ветеринарної міліції. Саме їхні фахівці допомогли у короткі терміни ліквідувати численні вогнища ящуру, класичної та африканської чуми свиней, сибірки тощо. Проведені заходи дозволили заощадити уряду значні кошти та попередити економічні збитки.
Про сьогоднішні проблеми і завдання служби нам вдалося дізнатися у начальника Відділу ветеринарної міліції МВС України, полковника міліції Сергія Оксюти.
- Наші працівники - не просто фахівці ветеринарного профілю, але ще і юристи, - розпочав розмову Сергій Іванович. – І вимоги до них дійсно дуже високі. Нині у підрозділах ветеринарної міліції країни працює всього 130-140 чоловік, тому у деяких областях це лише 3-4 фахівці. Але ми намагаємося тримати ситуацію під контролем, бо наша мета – захищати здоров’я наших співгромадян, вилучаючи з обігу небезпечну продукцію тваринного походження, а також попереджаючи економічні збитки в масштабах держави.
- Чи багато небезпечної сировини вилучено й утилізовано за 2012 рік?
- Завдяки ефективній співпраці ветеринарної міліції з іншими службами за дев’ять місяців вилучено більше 700 тонн неякісної продукції, 95% якої компетентні органи визнали небезпечною для здоров’я людини. Все утилізовано на спеціалізованих підприємствах. Зазвичай таку продукцію наші співробітники вилучають під час перевірки складів, великих баз, при транспортуванні вантажів.
- Ветеринарна міліція контролює неофіційні (стихійні) ринки?
- На мою думку, існування таких ринків залежить насамперед від свідомості громадян. Тобто це явище має суто соціальне походження і виходить здебільшого із бажання людей зекономити. Звісно, ветеринарна міліція не може водночас делегувати своїх представників до всіх місць, де є такі порушення. Проте тільки цього року ліквідовано приблизно 900 місць несанкціонованої торгівлі. Близько 15 тонн небезпечної продукції вилучено саме у таких місцях. Продукцію утилізували, а підприємці понесли відповідне адміністративне покарання.
- Нині в моді екзотика. Деякі українці купують диких чи екзотичних тварин без медичних довідок та відповідних документів. Наскільки це небезпечно?
- Питання дуже проблемне. Наприклад, у Криму та інших приморських регіонах у відпочивальників часто виникає бажання сфотографуватися з удавом, мавпою чи папугою. Та, по-перше, їхні власники часто уникають сплати податків, тоді ми передаємо матеріали до податкової. А по-друге, іноді невідомо навіть яким шляхом та з якої країни ці тварини потрапили на територію нашої держави, здорові вони чи хворі, бо часто немає ані ветеринарного дослідження, ані ветеринарного свідоцтва. Тому цього року, зокрема у південних областях України, наша служба провела відповідну роботу. Екзотичні тварини без відповідних документів вилучалися, направлялися на карантин та перерозподілялися у місцеві зоопарки.
- А які порушення виявлені в закладах громадського харчування?
- Ви знаєте про малі архітектурні форми та торгівлю шаурмою. Напередодні Євро-2012 ми провели масштабне відпрацювання території Києва саме для недопущення реалізації неякісних продуктів. На всіх 78 перевірених об’єктах, які працювали, були виявлені порушення. Понад 50% з них не мали дозволів на свою діяльність. Під час перевірок часто виявлялися суміжні правопорушення, матеріали за якими передавалися у відповідні контролюючі органи. Так, в одному зі столичних ресторанів кухарями були іноземні громадяни. Під час перевірки ми виявили відсутність у них санітарних книжок, а отже ніхто не міг підтвердити, що вони пройшли медичний огляд і не є носіями збудників небезпечних хвороб. До того ж з’ясувалося, що іноземці, які входили до складу персоналу закладу, взагалі не мали права вести свою діяльність. Більше того, перебували на території України нелегально.
- Ваші рекомендації: що потрібно знати пересічному покупцеві, аби не натрапити на неякісні продукти та вберегти своє здоров’я?
- Запам’ятайте елементарні правила безпечного споживання м’яса, особливо в теплу пору року: купуйте його лише на муніципальному ринку або в спеціалізованих магазинах, адже м'ясо має пройти кілька принципово важливих експертиз, без яких продаж його є неприпустимим. Ще перед забоєм тварину має оглянути ветеринарний лікар, потім настає черга за комплексом ветеринарно-санітарної експертизи. А те, що продається за межами офіційних ринків і не проходить необхідних досліджень, не гарантує безпечного споживання і може стати джерелом серйозних захворювань.
Взагалі ж, якщо хтось до нас звернеться, ми завжди допоможемо. Є у нас спеціальні дні прийому для громадян. А ще ми завжди відкриті для діалогу з пресою і громадськістю.
Спілкувалась Анна БОНДАРЧУК