Аграрний тиждень. Україна
» » » На сторожі нашого здоров’я
» » » На сторожі нашого здоров’я

    На сторожі нашого здоров’я


     

    Майже тридцять років тому за спільної ініціативи Міністерства сільського господарства і Міністерства внутрішніх справ в Україні були створені підрозділи ветеринарної міліції. Саме їхні фахівці допомогли у короткі терміни ліквідувати численні вогнища ящуру, класичної та африканської чуми свиней, сибірки тощо. Проведені заходи дозволили заощадити уряду значні кошти та попередити економічні збитки.

    Про сьогоднішні проблеми і завдання служби нам вдалося дізнатися у начальника Відділу ветеринарної міліції МВС України, полковника міліції Сергія Оксюти.

    - Наші працівники - не просто фахівці ветеринарного профілю, але ще і юристи, - розпочав розмову Сергій Іванович. – І вимоги до них дійсно дуже високі. Нині у підрозділах ветеринарної міліції країни працює всього 130-140 чоловік, тому у деяких областях це лише 3-4 фахівці. Але ми намагаємося тримати ситуацію під контролем, бо наша мета – захищати здоров’я наших співгромадян, вилучаючи з обігу небезпечну продукцію тваринного походження, а також попереджаючи економічні збитки в масштабах держави.

         - Чи багато небезпечної сировини вилучено й утилізовано за 2012 рік?

         - Завдяки ефективній співпраці ветеринарної міліції з іншими службами за дев’ять місяців вилучено більше 700 тонн неякісної продукції, 95% якої компетентні органи визнали небезпечною для здоров’я людини. Все утилізовано на спеціалізованих підприємствах. Зазвичай таку продукцію наші співробітники вилучають під час перевірки складів, великих баз, при транспортуванні вантажів.

    - Ветеринарна міліція контролює неофіційні (стихійні) ринки?

    - На мою думку, існування таких ринків залежить насамперед від свідомості громадян. Тобто це явище має суто соціальне походження і виходить здебільшого із бажання людей зекономити. Звісно, ветеринарна міліція не може водночас делегувати своїх представників до всіх місць, де є такі порушення. Проте тільки цього року ліквідовано приблизно 900 місць несанкціонованої торгівлі. Близько 15 тонн небезпечної продукції вилучено саме у таких місцях. Продукцію утилізували, а підприємці понесли відповідне адміністративне покарання.

    - Нині в моді екзотика. Деякі українці купують диких чи екзотичних тварин без медичних довідок та відповідних документів. Наскільки це небезпечно?

    - Питання дуже проблемне. Наприклад, у Криму та інших приморських регіонах у відпочивальників часто виникає бажання сфотографуватися з удавом, мавпою чи папугою. Та, по-перше, їхні власники часто уникають сплати податків, тоді ми передаємо матеріали до податкової. А по-друге, іноді невідомо навіть яким шляхом та з якої країни ці тварини потрапили на територію нашої держави, здорові вони чи хворі, бо часто немає ані ветеринарного дослідження, ані ветеринарного свідоцтва. Тому цього року, зокрема у південних областях України, наша служба провела відповідну роботу. Екзотичні тварини без відповідних документів вилучалися, направлялися на карантин та перерозподілялися у місцеві зоопарки.

    - А які порушення виявлені в закладах громадського харчування?

    - Ви знаєте про малі архітектурні форми та торгівлю шаурмою. Напередодні Євро-2012 ми провели масштабне відпрацювання території Києва саме для недопущення реалізації неякісних продуктів. На всіх 78 перевірених об’єктах, які працювали, були виявлені порушення. Понад 50% з них не мали дозволів на свою діяльність. Під час перевірок часто виявлялися суміжні правопорушення, матеріали за якими передавалися у відповідні контролюючі органи. Так, в одному зі столичних ресторанів кухарями були іноземні громадяни. Під час перевірки ми виявили відсутність у них санітарних книжок, а отже ніхто не міг підтвердити, що вони пройшли медичний огляд і не є носіями збудників небезпечних хвороб. До того ж з’ясувалося, що іноземці, які входили до складу персоналу закладу, взагалі не мали права вести свою діяльність. Більше того, перебували на території України нелегально.

    - Ваші рекомендації: що потрібно знати пересічному покупцеві, аби не натрапити на неякісні продукти та вберегти своє здоров’я?

    - Запам’ятайте елементарні правила безпечного споживання м’яса, особливо в теплу пору року: купуйте його лише на муніципальному ринку або в спеціалізованих магазинах, адже м'ясо має пройти кілька принципово важливих експертиз, без яких продаж його є неприпустимим. Ще перед забоєм тварину має оглянути ветеринарний лікар, потім настає черга за комплексом ветеринарно-санітарної експертизи. А те, що продається за межами офіційних ринків і не проходить необхідних досліджень, не гарантує безпечного споживання і може стати джерелом серйозних захворювань.

                 Взагалі ж, якщо хтось до нас звернеться, ми завжди допоможемо. Є у нас спеціальні дні прийому для громадян. А ще ми завжди відкриті для діалогу з пресою і громадськістю.

     

                                                                        Спілкувалась Анна БОНДАРЧУК





    Схожі новини
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • №38 (250)
  • №35 (247
  • Молока стало меньше

  • Комментарі


    те же гадючники в количестве 9 (девяти!) штук стоят на маленьком пятачке размером 100 м возле общежитий КПИ на улице Борщаговской 128 и станцией скоростного трамвая "Полевая". Притом , что три из них работают в 4 метрах от разрытого канализационного коллектора! Представляете эти ароматы?. А теперь представьте тысячи детей- студентов КПИ, которых эти мерзавцы травят. Я на месте их матерей разорвал бы хозяев"Doner time". Я не расист, но работают в этих точках иммигранты.

    Додати комментар
    Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

На сторожі нашого здоров’я


 

Майже тридцять років тому за спільної ініціативи Міністерства сільського господарства і Міністерства внутрішніх справ в Україні були створені підрозділи ветеринарної міліції. Саме їхні фахівці допомогли у короткі терміни ліквідувати численні вогнища ящуру, класичної та африканської чуми свиней, сибірки тощо. Проведені заходи дозволили заощадити уряду значні кошти та попередити економічні збитки.

Про сьогоднішні проблеми і завдання служби нам вдалося дізнатися у начальника Відділу ветеринарної міліції МВС України, полковника міліції Сергія Оксюти.

- Наші працівники - не просто фахівці ветеринарного профілю, але ще і юристи, - розпочав розмову Сергій Іванович. – І вимоги до них дійсно дуже високі. Нині у підрозділах ветеринарної міліції країни працює всього 130-140 чоловік, тому у деяких областях це лише 3-4 фахівці. Але ми намагаємося тримати ситуацію під контролем, бо наша мета – захищати здоров’я наших співгромадян, вилучаючи з обігу небезпечну продукцію тваринного походження, а також попереджаючи економічні збитки в масштабах держави.

     - Чи багато небезпечної сировини вилучено й утилізовано за 2012 рік?

     - Завдяки ефективній співпраці ветеринарної міліції з іншими службами за дев’ять місяців вилучено більше 700 тонн неякісної продукції, 95% якої компетентні органи визнали небезпечною для здоров’я людини. Все утилізовано на спеціалізованих підприємствах. Зазвичай таку продукцію наші співробітники вилучають під час перевірки складів, великих баз, при транспортуванні вантажів.

- Ветеринарна міліція контролює неофіційні (стихійні) ринки?

- На мою думку, існування таких ринків залежить насамперед від свідомості громадян. Тобто це явище має суто соціальне походження і виходить здебільшого із бажання людей зекономити. Звісно, ветеринарна міліція не може водночас делегувати своїх представників до всіх місць, де є такі порушення. Проте тільки цього року ліквідовано приблизно 900 місць несанкціонованої торгівлі. Близько 15 тонн небезпечної продукції вилучено саме у таких місцях. Продукцію утилізували, а підприємці понесли відповідне адміністративне покарання.

- Нині в моді екзотика. Деякі українці купують диких чи екзотичних тварин без медичних довідок та відповідних документів. Наскільки це небезпечно?

- Питання дуже проблемне. Наприклад, у Криму та інших приморських регіонах у відпочивальників часто виникає бажання сфотографуватися з удавом, мавпою чи папугою. Та, по-перше, їхні власники часто уникають сплати податків, тоді ми передаємо матеріали до податкової. А по-друге, іноді невідомо навіть яким шляхом та з якої країни ці тварини потрапили на територію нашої держави, здорові вони чи хворі, бо часто немає ані ветеринарного дослідження, ані ветеринарного свідоцтва. Тому цього року, зокрема у південних областях України, наша служба провела відповідну роботу. Екзотичні тварини без відповідних документів вилучалися, направлялися на карантин та перерозподілялися у місцеві зоопарки.

- А які порушення виявлені в закладах громадського харчування?

- Ви знаєте про малі архітектурні форми та торгівлю шаурмою. Напередодні Євро-2012 ми провели масштабне відпрацювання території Києва саме для недопущення реалізації неякісних продуктів. На всіх 78 перевірених об’єктах, які працювали, були виявлені порушення. Понад 50% з них не мали дозволів на свою діяльність. Під час перевірок часто виявлялися суміжні правопорушення, матеріали за якими передавалися у відповідні контролюючі органи. Так, в одному зі столичних ресторанів кухарями були іноземні громадяни. Під час перевірки ми виявили відсутність у них санітарних книжок, а отже ніхто не міг підтвердити, що вони пройшли медичний огляд і не є носіями збудників небезпечних хвороб. До того ж з’ясувалося, що іноземці, які входили до складу персоналу закладу, взагалі не мали права вести свою діяльність. Більше того, перебували на території України нелегально.

- Ваші рекомендації: що потрібно знати пересічному покупцеві, аби не натрапити на неякісні продукти та вберегти своє здоров’я?

- Запам’ятайте елементарні правила безпечного споживання м’яса, особливо в теплу пору року: купуйте його лише на муніципальному ринку або в спеціалізованих магазинах, адже м'ясо має пройти кілька принципово важливих експертиз, без яких продаж його є неприпустимим. Ще перед забоєм тварину має оглянути ветеринарний лікар, потім настає черга за комплексом ветеринарно-санітарної експертизи. А те, що продається за межами офіційних ринків і не проходить необхідних досліджень, не гарантує безпечного споживання і може стати джерелом серйозних захворювань.

             Взагалі ж, якщо хтось до нас звернеться, ми завжди допоможемо. Є у нас спеціальні дні прийому для громадян. А ще ми завжди відкриті для діалогу з пресою і громадськістю.

 

                                                                    Спілкувалась Анна БОНДАРЧУК





Схожі новини
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • №38 (250)
  • №35 (247
  • Молока стало меньше

  • Комментарі


    те же гадючники в количестве 9 (девяти!) штук стоят на маленьком пятачке размером 100 м возле общежитий КПИ на улице Борщаговской 128 и станцией скоростного трамвая "Полевая". Притом , что три из них работают в 4 метрах от разрытого канализационного коллектора! Представляете эти ароматы?. А теперь представьте тысячи детей- студентов КПИ, которых эти мерзавцы травят. Я на месте их матерей разорвал бы хозяев"Doner time". Я не расист, но работают в этих точках иммигранты.

    Додати комментар
    Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.