Аграрний тиждень. Україна
» » Кропива: скарб під нашими ногами
» » Кропива: скарб під нашими ногами

    Кропива: скарб під нашими ногами


    Мабуть, ще з босоногого дитинства кожен із нас пам'ятає, якою неприємною є зустріч із цією рослиною. Та у кусючої кропиви є сестра-близнючка, яка не тільки лагідніша  на дотик, а й має безліч неперевершених достоїнств.

     

    altКропива дводомна - так звуть цю популярну лікарську рослину. Вона теж може трохи пожалити, адже у волосинках, що вкривають її листочки, міститься мурашина кислота. Тому народна медицина рекомендує цією кропивою щодня шмагати коліна при ревматизмі до зникнення відповідних симптомів.

    Росте кропива дводомна у садах, чагарниках, вільшняках, біля доріг. Ця багаторічна рослина, що сягає 120 см заввишки, має пряме чотиригранне стебло, продовгуваті зубчасті листочки. Цвіте у червні - серпні. Поширена по всій Україні. Її промислову заготівлю ведуть в усіх областях, особливо в Лісостепу і на півдні Полісся.

     

    Жагуча цілителька

    Рослина має виняткові лікувальні, вітамінні, харчові, кормові, фарбувальні та косметичні властивості. У кропиві є унікальний вітамін К, без якого кров не згортається. Тому традиційна медицина її рекомендує при маткових, легеневих, геморойних, кишкових кровотечах. У вигляді сухого екстракту кропива входить до складу препарату «алахол», який використовується при лікуванні гострих і хронічних запалень печінки, жовчних шляхів, при хронічних запорах, при жовчнокам'яній хворобі. Відвар рослини знижує вміст цукру в крові.

     

    У листі кропиви міститься багато хлорофілу, це гемоглобін рослини, який мало чим відрізняється від людського гемоглобіну. Тож кропива збільшує кількість еритроцитів. Клінічно доведено: як засіб лікування недокрів'я ця рослина не поступається препаратам заліза. За вмістом вітаміну С (до 200 мг %) кропива залишає далеко позаду всі овочі, до того ж провітаміну А у ній більше, ніж у моркві.
              Речовина b-ситостерин, якою теж не обділена ця рослина, пригнічує ріст ракових клітин, загальмовує розвиток атеросклерозу, тож кропиву можна брати в союзники у боротьбі проти раку та інфаркту. Кремній, марганець, інші корисні речовини зумовлюють інсуліноподібні властивості: кропива активізує діяльність підшлункової залози, знижує рівень цукру в сечі та крові.

     

    У народній медицині кропиву рекомендують як сечогінний засіб, при проносі, пропасниці, подагрі, ревматизмі, при хронічних хворобах шкіри, хворобах нирок, сечового міхура, печінки, водянці, грижі, при застарілому кашлі, недокрів'ї, початковому туберкульозі, при нирковокам'яній хворобі.

    Зовнішньо кропиву застосовують для лікування ревматизму (жалять болючі місця або роблять ванни), при паралічі, корості, кропивниці, опіках, хворобах шкіри, для загоювання ран. Розтерте насіння кропиви застосовують при задусі та кам'яних хворобах; корені - при зубному болі, астмі, шлункових хворобах, для спринцювання при білях. У гомеопатії застосовують есенцію із свіжої трави.

    Кропива має фітонцидну дію - здатна вбивати мікроби при запальних процесах. Широко використовують кропиву й у ветеринарії. Особливо як зовнішній засіб при лікуванні гангрени та гнійних ран (прикладають потовчене листя).

     

    Якщо ви вирішили підлікуватися кропивою, звісно, найліпше пити сік - свіжий, приготований з листя та молодих соковитих пагонів. Протягом 3-4 тижнів вживайте щоденно по 3-4 ст. л. соку, розвівши водою (1:3). Добре комбінувати із соком кульбаби (1:2).
              А заготувати сік кропиви, окремо або в суміші з соком кульбаби, дуже просто: на дно пляшки з темного скла налити 50 мл горілки, далі до шийки - соку, поверх по вінця - знову горілки. Закоркувати, тримати в прохолодному місці. Пити зимою з медом і лимоном (по 1 ст. л.), тоді ніякі інфекції не вчепляться.
              Узагалі народна медицина рекомендує свіжий сік чи настій листя (15 г на склянку води) вживати з медом. Стверджується, що такий «кропив'яний мед» знижує артеріальний тиск, зводить головний біль, поліпшує функції печінки, шлунка, серця, легень, нирок.

     

     

    altІ лікує, і годує

    Не можна оминути увагою вітамінні властивості рослини. Листки кропиви дводомної - справжній полівітамінний препарат. Вони містять вітамін С (36-269 мг%), провітамін А (13,5-19,4%), вітаміни К (1,5-4 мг %), Ві, В2. Окрім цього, в них є мінеральні солі, залізо, кальцій, крохмаль, кислоти. За вмістом білків кропива не поступається бобовими рослинами. Тому її застосовують як харчову рослину в свіжому і квашеному вигляді. З неї готують перші страви (супи), салати (з відвареного листя), ікру, додають до картопляного пюре, котлет, використовують як начинку, вживають як приправу до м'яса тощо.

    Знавці стверджують, що кропива корисніша за петрушку і селеру.

     

    А ще в умілих руках ліки перетворюються на вишукані кулінарні шедеври. Адже з кропиви можна приготувати безліч смачних салатів, комбінуючи її з листям кульбаби, щавлю, деревію, подорожника, огіркової трави, салату, додаючи волоські горіхи, варені яйця, кріп, зелену цибулю.
              Досвідчені господарки рекомендують: l 200 г кропиви опустити на 30 секунд в окріп, вийняти друшляком. Як стече, дрібно посікти, додати солі та оцту за смаком, ложку сметани, добавити посічене варене яйце. Чи такий рецепт: l 200 г верхівок кропиви ошпарити, посікти. 200 г сиру розтерти з 3-4 зубками часнику, змішати з кропивою, заправити олією (3-4 ст. л). Або такий: підготувати 100 г листя кропиви, 100 г листя кульбаби, додати по 50 г нарізаної петрушки та щавлю, 2 дрібно порізаних яйця, 2 яблука, 2-3 розтертих у ступці горіхів, сіль та чорний перець, 3 ст. л. олії чи майонезу (останні 2 рецепти особливо рекомендовані чоловікам).
             Омлет: 2 яйця збити, додати 50 г порізаної шинки, 30 г твердого сиру, 3 ст. л. кропиви, 1 ст. л. ріпчастої цибулі, сіль, перець, добре перемішати, запекти в жиру з обох боків.
             Паста: 100 г сиру та 100 г бринзи протерти крізь сито, додати 2 ст. л. майонезу, по 3 ст. л. посіченої кропиви та зеленої цибулі, збити. Мастити на хліб.

     

     

    altІ худобі до вподоби

    Також кропиву дводомну рекомендують як кормову рослину. Вона дає урожай сіна по 50-70 ц/га; 100 кг абсолютно сухої речовини містить 73 кормові одиниці; молоду кропиву охоче поїдають свині, коні, птиця (особливо індики), велика рогата худоба. Сіно має тонізуючу дію, сприяє підвищенню несучості курей, удоїв молока у корів, придатна для силосування. Листки використовують для підгодівлі шовковичної гусені.

    З кропиви добувають і тонке еластичне волокно, придатне для виготовлення тканин, мішковини, мотузок, шпагату, риболовних сіток. Стебло придатне для виробництва паперу. Листки кропиви використовують для промислового виділення хлорофілу, якого в листках міститься 2-5% . З них добувають чудову зелену фарбу, а з коренів - жовту.

    Як косметичну рослину відвар кропиви використовують проти облисіння і для поліпшення росту волосся. Особливо корисно ополіскувати волосся відваром кропиви людям з темним волоссям. Воно при цьому набуває особливої пишності та здорового блиску.

    Добре укріплює волосяні цибулини настойка з кропиви. Для цього потрібно коріння рослини, викопане весною або восени, добре почистити щіточкою під проточною водою, дрібно посікти, покласти у пляшку та залити горілкою (2 ст. л кропиви на 0, 25 л горілки). Поставити у тепле місце на 14 днів і настойка готова до використання.

    Заготовляти кропиву найкраще наприкінці весни та у першій половині літа.

    Втім, ящо ви вирішили використати цю рослину для харчування або лікування, порадьтесь із лікарем. І тоді кропива стане для вас дорогоцінним дарунком природи.

     

                                                                               Оксана ШАПОВАЛ





    Схожі новини
  • №7-8(261)
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • №38 (250)
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Кропива: скарб під нашими ногами


Мабуть, ще з босоногого дитинства кожен із нас пам'ятає, якою неприємною є зустріч із цією рослиною. Та у кусючої кропиви є сестра-близнючка, яка не тільки лагідніша  на дотик, а й має безліч неперевершених достоїнств.

 

altКропива дводомна - так звуть цю популярну лікарську рослину. Вона теж може трохи пожалити, адже у волосинках, що вкривають її листочки, міститься мурашина кислота. Тому народна медицина рекомендує цією кропивою щодня шмагати коліна при ревматизмі до зникнення відповідних симптомів.

Росте кропива дводомна у садах, чагарниках, вільшняках, біля доріг. Ця багаторічна рослина, що сягає 120 см заввишки, має пряме чотиригранне стебло, продовгуваті зубчасті листочки. Цвіте у червні - серпні. Поширена по всій Україні. Її промислову заготівлю ведуть в усіх областях, особливо в Лісостепу і на півдні Полісся.

 

Жагуча цілителька

Рослина має виняткові лікувальні, вітамінні, харчові, кормові, фарбувальні та косметичні властивості. У кропиві є унікальний вітамін К, без якого кров не згортається. Тому традиційна медицина її рекомендує при маткових, легеневих, геморойних, кишкових кровотечах. У вигляді сухого екстракту кропива входить до складу препарату «алахол», який використовується при лікуванні гострих і хронічних запалень печінки, жовчних шляхів, при хронічних запорах, при жовчнокам'яній хворобі. Відвар рослини знижує вміст цукру в крові.

 

У листі кропиви міститься багато хлорофілу, це гемоглобін рослини, який мало чим відрізняється від людського гемоглобіну. Тож кропива збільшує кількість еритроцитів. Клінічно доведено: як засіб лікування недокрів'я ця рослина не поступається препаратам заліза. За вмістом вітаміну С (до 200 мг %) кропива залишає далеко позаду всі овочі, до того ж провітаміну А у ній більше, ніж у моркві.
          Речовина b-ситостерин, якою теж не обділена ця рослина, пригнічує ріст ракових клітин, загальмовує розвиток атеросклерозу, тож кропиву можна брати в союзники у боротьбі проти раку та інфаркту. Кремній, марганець, інші корисні речовини зумовлюють інсуліноподібні властивості: кропива активізує діяльність підшлункової залози, знижує рівень цукру в сечі та крові.

 

У народній медицині кропиву рекомендують як сечогінний засіб, при проносі, пропасниці, подагрі, ревматизмі, при хронічних хворобах шкіри, хворобах нирок, сечового міхура, печінки, водянці, грижі, при застарілому кашлі, недокрів'ї, початковому туберкульозі, при нирковокам'яній хворобі.

Зовнішньо кропиву застосовують для лікування ревматизму (жалять болючі місця або роблять ванни), при паралічі, корості, кропивниці, опіках, хворобах шкіри, для загоювання ран. Розтерте насіння кропиви застосовують при задусі та кам'яних хворобах; корені - при зубному болі, астмі, шлункових хворобах, для спринцювання при білях. У гомеопатії застосовують есенцію із свіжої трави.

Кропива має фітонцидну дію - здатна вбивати мікроби при запальних процесах. Широко використовують кропиву й у ветеринарії. Особливо як зовнішній засіб при лікуванні гангрени та гнійних ран (прикладають потовчене листя).

 

Якщо ви вирішили підлікуватися кропивою, звісно, найліпше пити сік - свіжий, приготований з листя та молодих соковитих пагонів. Протягом 3-4 тижнів вживайте щоденно по 3-4 ст. л. соку, розвівши водою (1:3). Добре комбінувати із соком кульбаби (1:2).
          А заготувати сік кропиви, окремо або в суміші з соком кульбаби, дуже просто: на дно пляшки з темного скла налити 50 мл горілки, далі до шийки - соку, поверх по вінця - знову горілки. Закоркувати, тримати в прохолодному місці. Пити зимою з медом і лимоном (по 1 ст. л.), тоді ніякі інфекції не вчепляться.
          Узагалі народна медицина рекомендує свіжий сік чи настій листя (15 г на склянку води) вживати з медом. Стверджується, що такий «кропив'яний мед» знижує артеріальний тиск, зводить головний біль, поліпшує функції печінки, шлунка, серця, легень, нирок.

 

 

altІ лікує, і годує

Не можна оминути увагою вітамінні властивості рослини. Листки кропиви дводомної - справжній полівітамінний препарат. Вони містять вітамін С (36-269 мг%), провітамін А (13,5-19,4%), вітаміни К (1,5-4 мг %), Ві, В2. Окрім цього, в них є мінеральні солі, залізо, кальцій, крохмаль, кислоти. За вмістом білків кропива не поступається бобовими рослинами. Тому її застосовують як харчову рослину в свіжому і квашеному вигляді. З неї готують перші страви (супи), салати (з відвареного листя), ікру, додають до картопляного пюре, котлет, використовують як начинку, вживають як приправу до м'яса тощо.

Знавці стверджують, що кропива корисніша за петрушку і селеру.

 

А ще в умілих руках ліки перетворюються на вишукані кулінарні шедеври. Адже з кропиви можна приготувати безліч смачних салатів, комбінуючи її з листям кульбаби, щавлю, деревію, подорожника, огіркової трави, салату, додаючи волоські горіхи, варені яйця, кріп, зелену цибулю.
          Досвідчені господарки рекомендують: l 200 г кропиви опустити на 30 секунд в окріп, вийняти друшляком. Як стече, дрібно посікти, додати солі та оцту за смаком, ложку сметани, добавити посічене варене яйце. Чи такий рецепт: l 200 г верхівок кропиви ошпарити, посікти. 200 г сиру розтерти з 3-4 зубками часнику, змішати з кропивою, заправити олією (3-4 ст. л). Або такий: підготувати 100 г листя кропиви, 100 г листя кульбаби, додати по 50 г нарізаної петрушки та щавлю, 2 дрібно порізаних яйця, 2 яблука, 2-3 розтертих у ступці горіхів, сіль та чорний перець, 3 ст. л. олії чи майонезу (останні 2 рецепти особливо рекомендовані чоловікам).
         Омлет: 2 яйця збити, додати 50 г порізаної шинки, 30 г твердого сиру, 3 ст. л. кропиви, 1 ст. л. ріпчастої цибулі, сіль, перець, добре перемішати, запекти в жиру з обох боків.
         Паста: 100 г сиру та 100 г бринзи протерти крізь сито, додати 2 ст. л. майонезу, по 3 ст. л. посіченої кропиви та зеленої цибулі, збити. Мастити на хліб.

 

 

altІ худобі до вподоби

Також кропиву дводомну рекомендують як кормову рослину. Вона дає урожай сіна по 50-70 ц/га; 100 кг абсолютно сухої речовини містить 73 кормові одиниці; молоду кропиву охоче поїдають свині, коні, птиця (особливо індики), велика рогата худоба. Сіно має тонізуючу дію, сприяє підвищенню несучості курей, удоїв молока у корів, придатна для силосування. Листки використовують для підгодівлі шовковичної гусені.

З кропиви добувають і тонке еластичне волокно, придатне для виготовлення тканин, мішковини, мотузок, шпагату, риболовних сіток. Стебло придатне для виробництва паперу. Листки кропиви використовують для промислового виділення хлорофілу, якого в листках міститься 2-5% . З них добувають чудову зелену фарбу, а з коренів - жовту.

Як косметичну рослину відвар кропиви використовують проти облисіння і для поліпшення росту волосся. Особливо корисно ополіскувати волосся відваром кропиви людям з темним волоссям. Воно при цьому набуває особливої пишності та здорового блиску.

Добре укріплює волосяні цибулини настойка з кропиви. Для цього потрібно коріння рослини, викопане весною або восени, добре почистити щіточкою під проточною водою, дрібно посікти, покласти у пляшку та залити горілкою (2 ст. л кропиви на 0, 25 л горілки). Поставити у тепле місце на 14 днів і настойка готова до використання.

Заготовляти кропиву найкраще наприкінці весни та у першій половині літа.

Втім, ящо ви вирішили використати цю рослину для харчування або лікування, порадьтесь із лікарем. І тоді кропива стане для вас дорогоцінним дарунком природи.

 

                                                                           Оксана ШАПОВАЛ





Схожі новини
  • №7-8(261)
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • №38 (250)
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.