Аграрний тиждень. Україна
» » Полуниця: користь перевершує смак
» » Полуниця: користь перевершує смак

    Полуниця: користь перевершує смак


    alt    Ви ніколи не задавалися питанням: чим пахне полуниця? Для когось це запах літа, у когось її аромат асоціюється із дитинством, а комусь нагадує про рідну домівку, біля якої росте ця надзвичайно смачна ягода.

        Лідер серед антиоксидантів

        Її назва походить від латинського слова «fragaria vesca», що в перекладі означає «запашний», «ароматний». Але це далеко не найголовніша чеснота червонобокої красуні. Перед лікувальними властивостями полуниці знімали шляпи ще у давнину. Бо за вмістом вітаміну С ягода поступається тільки чорній смородині. У п’яти полуницях середнього розміру вітаміну С стільки ж, скільки в одному великому апельсині. А фолієвої кислоти більше, ніж у малині й винограді. Якщо щодня їсти ці ягоди, зміцнюються імунна система й стінки судин.

    Учені провели аналіз на виявлення корисних властивостей різних ягід і фруктів. В результаті було встановлено, що полуниця є потужним антиоксидантом, здатним протистояти розвитку раку в людини, яка регулярно вживає цю ягоду. Полуниця у 2 рази корисніша ніж слива, апельсин і виноград, в 3 рази - ніж ківі й грейпфрут, у 6 разів - ніж яблуко й диня. Багато голлівудських зірок періодично дотримуються полуничної дієти. Три дні протягом місяця вони харчуються тільки цією смачною ягодою. І смачно, і корисно!

         У цій ягоді дуже багато органічних кислот: яблучна, лимонна, молочна, етилметилсаліцилова, яка в організмі перетворюється на аспірин, але тільки в більш натуральному, засвоюваному вигляді. Ці кислоти виконують функцію детоксикації, що просто необхідно при лікуванні ревматизму. Полуниця допомагає і при лікуванні гіпертонії, використовується як засіб, що очищає травну систему, бо має потужну протизапальну й протимікробну дію. Тому при

     

    altхворому шлунку її прописують як ліки.

        Полуниця має цукрознижувальну дію, її включають у раціон хворих на цукровий діабет. Прийом натщесерце 4-6 ст. л свіжого полуничного соку допомагає при жовчнокам’яній хворобі. При захворюваннях нирок і сечових шляхів рекомендується весь сезон їсти щодня не менше 400 грамів. При всіх ниркових недугах слід пити відвар з коріння полуниці.

         Полуниця є природним сечогінним засобом і заспокійливо діє на печінку. Тому при ревматизмі й захворюваннях печінки рекомендується застосовувати полуничну дієту. Протягом тижня потрібно щодня з’їдати по 1,5 кг ягід. Заодно позбудетеся й від накопичених за зиму зайвих кілограмів. Саліцилова кислота, яка міститься в ягідці, допомагає й при болях у суглобах. Полуниця дозволяє поповнити дефіцит заліза при малокрів’ї.

         Ягоди полуниці й відвар з її листів нормалізують обмін речовин і тиск, рятують від безсоння. Полуниця - відмінний профілактичний засіб від таких хвороб, як атеросклероз і гіпертонія.

         Але потрібно пам’ятати: полуниця - сильний алерген. Схильним до алергії потрібно зменшити її споживання або запивати будь-яким кисломолочним продуктом. Ягода також протипоказана при підвищеній кислотності шлунку, тривалих шлункових і печінкових кольках, апендициті. Маленьким дітям і вагітним жінкам полуницю й напої з її листя треба вживати з особливою обережністю.

         Вшанована майстрами

        У ХIХ-ХХ ст. улюблена ягода прикрасила українські вишиванки. Особливої популярності мотиви «полуниці» або «суниці» набули на Поділлі та в Середній Наддніпрянщині. Солодкі ягоди у фольклорі того часу були символом кохання. Крім того, рослина з плодами або ягодами традиційно уособлювала благополуччя: коли дарували вишиванку

     

    altз полуницею, це означало побажання щастя, любові, багатства. Зображення ягоди могло означати і розквіт, молодість, вічність життя, бо такого значення надавали усім в’юнким рослинам. Червоні достиглі ягоди могли бути побажанням щасливого подружнього життя та ознакою того, що цей одяг належить жінці «у повній силі».

        Полуниця біля хати

              Виростити полуницю біля власної оселі нескладно. Єдине, до чого потрібно бути готовим – до регулярної прополки.

    Зазвичай висаджують полуницю у серпні, можна і у вересні, але тоді наступного літа вона не буде плодоносити. Садять її рядами з міжряддями 40-50 сантиметрів. Полуниця швидко розростається, тому кожної весни потрібно прочищати міжряддя, видаляти з рядків пошкоджені й старі кущи.

         Щоб ягоди були великими, соковитими, полуницю треба час від часу підживлювати. Для цього можна використовувати препарат Байкал М1 - 1 ст. ложка на 10 л води. Або зробіть так: в 40-літровій каструлі чи іншій ємності складіть в рівних пропорціях дерев’яний попіл, курячий послід, свіжий коров’як — залийте водою, настоюйте 7-10 днів. Літр настоянки - на 10 л води. Необхідно підливати, як тільки зійде сніг. Під час цвітіння органікою робити це не рекомендують (обробка Байкалом такої умови не потребує). Це робить ягідник стійким до хвороб і стимулює ріст рослин. Звісно, це не ті добрива, що приносять шкоду людині.

               У період росту ягоди потребують якомога більше води. За сухої весни вони, як правило, дрібнуваті. Колись знайомий мені городник на запитання, як вдалось виростити великі ягоди, відповів: «Не лінувався їх поливати, через кожні два-три дні до 20 відер».

               Після цвітіння варто замульчувати міжряддя між рослинами в рядку соломою, тирсою, щоб захистити ягоди від забруднення землею.

             Перша - найсмачніша

    Першу вітчизняну полуницю до нас завозять із Закарпаття та Криму. Це сорти української селекції (Русанівка, Десна, Багряна, Ольвія, Октава тощо). Вони рано достигають на відкритих ґрунтах, господарі використовують спеціальну плівку, що завозиться з Угорщини, нею накривають плантацію.  

    Ягідники накриті до тих пір, поки не настане постійне тепло. А потім гарна сонячна погода, достатньо поживи, води - і ягоди достигають прямо на очах.
             Фахівці радять: якщо після плодоношення кущі залишились непошкодженими, обрізати чи скошувати їх недоцільно, бо життєдіяльність листків забезпечує урожай наступного року.
    Варто зібрати сухе листя, видалити пошкоджені кущі, визначити, які вуса стануть посадковим матеріалом, а все інше - видалити.

    За дотримання цих простих правил ви щороку досхочу ласуватимете смачною і цілющою ягодою.

     

                                                             Оксана ШАПОВАЛ

     







    Схожі новини
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • №38 (250)
  • №35 (247
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Полуниця: користь перевершує смак


alt    Ви ніколи не задавалися питанням: чим пахне полуниця? Для когось це запах літа, у когось її аромат асоціюється із дитинством, а комусь нагадує про рідну домівку, біля якої росте ця надзвичайно смачна ягода.

    Лідер серед антиоксидантів

    Її назва походить від латинського слова «fragaria vesca», що в перекладі означає «запашний», «ароматний». Але це далеко не найголовніша чеснота червонобокої красуні. Перед лікувальними властивостями полуниці знімали шляпи ще у давнину. Бо за вмістом вітаміну С ягода поступається тільки чорній смородині. У п’яти полуницях середнього розміру вітаміну С стільки ж, скільки в одному великому апельсині. А фолієвої кислоти більше, ніж у малині й винограді. Якщо щодня їсти ці ягоди, зміцнюються імунна система й стінки судин.

Учені провели аналіз на виявлення корисних властивостей різних ягід і фруктів. В результаті було встановлено, що полуниця є потужним антиоксидантом, здатним протистояти розвитку раку в людини, яка регулярно вживає цю ягоду. Полуниця у 2 рази корисніша ніж слива, апельсин і виноград, в 3 рази - ніж ківі й грейпфрут, у 6 разів - ніж яблуко й диня. Багато голлівудських зірок періодично дотримуються полуничної дієти. Три дні протягом місяця вони харчуються тільки цією смачною ягодою. І смачно, і корисно!

     У цій ягоді дуже багато органічних кислот: яблучна, лимонна, молочна, етилметилсаліцилова, яка в організмі перетворюється на аспірин, але тільки в більш натуральному, засвоюваному вигляді. Ці кислоти виконують функцію детоксикації, що просто необхідно при лікуванні ревматизму. Полуниця допомагає і при лікуванні гіпертонії, використовується як засіб, що очищає травну систему, бо має потужну протизапальну й протимікробну дію. Тому при

 

altхворому шлунку її прописують як ліки.

    Полуниця має цукрознижувальну дію, її включають у раціон хворих на цукровий діабет. Прийом натщесерце 4-6 ст. л свіжого полуничного соку допомагає при жовчнокам’яній хворобі. При захворюваннях нирок і сечових шляхів рекомендується весь сезон їсти щодня не менше 400 грамів. При всіх ниркових недугах слід пити відвар з коріння полуниці.

     Полуниця є природним сечогінним засобом і заспокійливо діє на печінку. Тому при ревматизмі й захворюваннях печінки рекомендується застосовувати полуничну дієту. Протягом тижня потрібно щодня з’їдати по 1,5 кг ягід. Заодно позбудетеся й від накопичених за зиму зайвих кілограмів. Саліцилова кислота, яка міститься в ягідці, допомагає й при болях у суглобах. Полуниця дозволяє поповнити дефіцит заліза при малокрів’ї.

     Ягоди полуниці й відвар з її листів нормалізують обмін речовин і тиск, рятують від безсоння. Полуниця - відмінний профілактичний засіб від таких хвороб, як атеросклероз і гіпертонія.

     Але потрібно пам’ятати: полуниця - сильний алерген. Схильним до алергії потрібно зменшити її споживання або запивати будь-яким кисломолочним продуктом. Ягода також протипоказана при підвищеній кислотності шлунку, тривалих шлункових і печінкових кольках, апендициті. Маленьким дітям і вагітним жінкам полуницю й напої з її листя треба вживати з особливою обережністю.

     Вшанована майстрами

    У ХIХ-ХХ ст. улюблена ягода прикрасила українські вишиванки. Особливої популярності мотиви «полуниці» або «суниці» набули на Поділлі та в Середній Наддніпрянщині. Солодкі ягоди у фольклорі того часу були символом кохання. Крім того, рослина з плодами або ягодами традиційно уособлювала благополуччя: коли дарували вишиванку

 

altз полуницею, це означало побажання щастя, любові, багатства. Зображення ягоди могло означати і розквіт, молодість, вічність життя, бо такого значення надавали усім в’юнким рослинам. Червоні достиглі ягоди могли бути побажанням щасливого подружнього життя та ознакою того, що цей одяг належить жінці «у повній силі».

    Полуниця біля хати

          Виростити полуницю біля власної оселі нескладно. Єдине, до чого потрібно бути готовим – до регулярної прополки.

Зазвичай висаджують полуницю у серпні, можна і у вересні, але тоді наступного літа вона не буде плодоносити. Садять її рядами з міжряддями 40-50 сантиметрів. Полуниця швидко розростається, тому кожної весни потрібно прочищати міжряддя, видаляти з рядків пошкоджені й старі кущи.

     Щоб ягоди були великими, соковитими, полуницю треба час від часу підживлювати. Для цього можна використовувати препарат Байкал М1 - 1 ст. ложка на 10 л води. Або зробіть так: в 40-літровій каструлі чи іншій ємності складіть в рівних пропорціях дерев’яний попіл, курячий послід, свіжий коров’як — залийте водою, настоюйте 7-10 днів. Літр настоянки - на 10 л води. Необхідно підливати, як тільки зійде сніг. Під час цвітіння органікою робити це не рекомендують (обробка Байкалом такої умови не потребує). Це робить ягідник стійким до хвороб і стимулює ріст рослин. Звісно, це не ті добрива, що приносять шкоду людині.

           У період росту ягоди потребують якомога більше води. За сухої весни вони, як правило, дрібнуваті. Колись знайомий мені городник на запитання, як вдалось виростити великі ягоди, відповів: «Не лінувався їх поливати, через кожні два-три дні до 20 відер».

           Після цвітіння варто замульчувати міжряддя між рослинами в рядку соломою, тирсою, щоб захистити ягоди від забруднення землею.

         Перша - найсмачніша

Першу вітчизняну полуницю до нас завозять із Закарпаття та Криму. Це сорти української селекції (Русанівка, Десна, Багряна, Ольвія, Октава тощо). Вони рано достигають на відкритих ґрунтах, господарі використовують спеціальну плівку, що завозиться з Угорщини, нею накривають плантацію.  

Ягідники накриті до тих пір, поки не настане постійне тепло. А потім гарна сонячна погода, достатньо поживи, води - і ягоди достигають прямо на очах.
         Фахівці радять: якщо після плодоношення кущі залишились непошкодженими, обрізати чи скошувати їх недоцільно, бо життєдіяльність листків забезпечує урожай наступного року.
Варто зібрати сухе листя, видалити пошкоджені кущі, визначити, які вуса стануть посадковим матеріалом, а все інше - видалити.

За дотримання цих простих правил ви щороку досхочу ласуватимете смачною і цілющою ягодою.

 

                                                         Оксана ШАПОВАЛ

 







Схожі новини
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • №38 (250)
  • №35 (247
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.