Про корисні властивості капусти знали ще в X-IIX ст. до н. е. Її широко використовували при безсоннях, головних болях, надлишковій вазі та алкогольному сп’янінні. На царському столі капуста завжди була вишуканою стравою як у свіжому, так і в засоленому вигляді. А наші прадіди навіть оспівували її в своїх обрядах і піснях.
Овіяна легендами
Назва «капуста» виникла не одразу: древні ібери називали її дивним словом «ащи». А ось слово «капуста» утворилось від древньоримського «капутум» (голова), підкреслюючи своєрідну форму овоча.
Відомий древньоримський політичний діяч, полководець та письменник Марк Порций Катон Старший в своєму трактаті «Землеробство» писав: «Вона поєднує в собі властивості та пропорції, які найбільш сприяють здоров’ю. Вона не дозволяє залишатися в тілі нічому шкідливому. Якщо до цього у тебе всередині була якась хвороба – вона все вилікує, вижене біль з голови та очей».
З капустою пов’язано чимало легенд і звичаїв. Наприклад, в австрійських Альпах наречена перед вінчанням готувала кислу капусту до святкового столу і солила її, щоб потім в подружньому житті не насолити своєму чоловікові.
А в одному французькому виданні 1662 року сказано, що не слід саджати капусту поряд із виноградною лозою, бо між ними існує давня ворожнеча, і, посаджені на одній ділянці, вони не принесуть доброго врожаю. Якщо до каструлі, в якій готується капуста, підлити трохи вина, то вона не звариться і навіть змінить свій колір. Заїдаючи ж вино капустою, ніколи не сп’янієш.
Корисна смакота
Кожен сорт капусти має свої властивості. Наприклад, білокачанна – єдина з овочів, чиї корисні властивості з часом тільки подвоюються. Якщо при заквасці томатів та огірків вітаміни в значному обсязі втрачаються, то в капусті якраз навпаки – кількість аскорбінової кислоти тільки збільшується. Цей сорт містить кальцій, калій та вітаміни С, В1, В8, Р, К, нікотинову кислоту, велику кількість мікроелементів. Атеросклероз, захворювання серця та нирок, подагра, жовчнокам’яна хвороба, цукровий діабет, ожиріння, запори, гастрит зі зниженою кислотністю, онкологічні захворювання – ось далеко неповний перелік хвороб, з якими капуста цілком може впоратися, варто тільки набратися терпіння.
Листя червоної капусти фарбуються у фіолетово-червоний колір завдяки антоціану, який за останніми дослідженнями знижує вплив високого радіаційного фону на організм людини. Крім загальновідомих вітамінів В1, В2, С, К, цей сорт містить також азотисті речовини та амінокислоти.
Поживні властивості брюссельської капусти найбільші серед усіх сортів. Маючи високий вміст вітаміну С і певні антиканцерогенні властивості, вона також містить кальцій, натрій, фосфор, магній, залізо та йод.
Свіжа капуста цілий рік
Капусту корисно їсти впродовж всього року для підтримання оптимального вітамінного балансу в організмі. Збирати її слід після невеликих заморозків, бо вона їх не боїться, а навпаки робиться від такого холоду тільки смачнішою і соковитішою. Оптимальна температура зберігання – -1-0°С, а вологість повітря – 90-95%.
Щоб капуста тривалий період добре зберігалася, її потрібно ретельно підготувати. Для цього головки зачищають так, щоб на них залишилось 4-5 покриваючих листків зеленого забарвлення, які щільно прилягають та не мають пошкоджень. Щоб видалити залишки вологи, капусту підсушують.
Для тривалого зберігання використовують стаціонарні сховища з природною і активною вентиляцією, холодильники, підвали, погреби, бурти, траншеї, поліетиленові та целофанові мішки, інші способи.
В домашніх умовах капусту можна зберігати як навалом, так і попарно зв’язавши качани шпагатом. Головчата добре зберігається, якщо її загорнути в газетний папір і покласти на невеликій відстані одну від одної в сухому прохолодному місці.
В невеликих господарствах можна зберігати капусту й в кагатах. Дно кагату встилають тонким шаром соломи. Перший шар головок кладуть качанами догори, а всі наступні так, щоб кожна капустина спиралась на чотири головки нижнього шару. Верхній шар розміщують качаном донизу. Вкривають кагат теплоізоляційним матеріалом, а потім шаром землі. Для теплоізоляції солому обробляють Кф-смолою та отверджувачем, вона склеюється, покривається плівкою, яка, з одного боку, не пропускає в кагат воду, а з іншого, не випускає вуглекислий газ, який уповільнює процеси дихання і втрати продукції.
У складських підвальних приміщеннях капусту краще всього зберігати на стелажах або в контейнерах.
Кожна складова технології вирощування і зберігання качанистої є важливою, а невиконання хоча б однієї з них може значно знизити кількість зібраного урожаю, а отже, звести нанівець і ваші старання, і старання всіх працюючих у господарстві.
Аліса СОНЯЧНА