Аграрний тиждень. Україна
» » Молочна сироватка: здоров’я без зайвих зусиль
» » Молочна сироватка: здоров’я без зайвих зусиль

    Молочна сироватка: здоров’я без зайвих зусиль


    молочна сироватка         Кожен із нас прагне якомога довше зберегти здоровя та молодість. Для цього ми витрачаємо чималі кошти на ліки, біодобавки та косметичні процедури. Та часто забуваємо, що турботлива матінка-природа забезпечила нас диво-ліками, які, незважаючи на дешевизну та доступність, мають неабияку цінність. Один із таких дивовижних оздоровлюючих  засобів – звичайнісінька сироватка.

             Молочна сироватка – справжній еліксир краси та здоров’я. Незважаючи на низьку жирність, вона містить всі необхідні людині поживні й біоактивні речовини, які легко засвоюються. На 94% складається з води, а решта 6% являють собою цінне джерело життєво важливих компонентів (всі вітаміни групи В, лактоза, білок, кальцій, калій, фосфор, магній, пробіотичні бактерії, майже всі солі й мікроелементи молока). 
                 Цей молочний продукт корисний при серцево-судинних захворюваннях, дизентерії, захворюваннях шкіри, каменях у сечовому міхурі, отруєннях. Одна склянка сироватки в день відновлює водно-сольовий баланс. Вона містить антиоксиданти, які уповільнюють процес старіння, перешкоджає виробленню гормонів стресу і збільшує вироблення серотоніну - гормону радості.

    Молочна сироватка містить багато калію. Взагалі ж його дефіцит в організмі спричиняє також швидку стомлюваність, зниження уваги, погіршення пам’яті, з’являється відчуття нерішучості й невпевненості, нетерпимість холоду, мозолі та багато інших неприємних симптомів.

    Сироватка відновлює порушений водно-сольовий баланс в організмі, виводить із організму зайву рідину, а слідом за нею всі токсини, шлаки й зайвий холестерин. Її можна використовувати для боротьби з тягою до солодких продуктів, завдяки тому, що білок молочної сироватки легко засвоюється організмом (на відміну від протеїну молока) і швидко втамовує голод. 

             На основі сироватки готують дитяче харчування, бо за своїм білковим складом вона нагадує материнське молоко. Сироватка поліпшує роботу нирок і печінки, стимулює роботу кишечника, допомагає при ревматизмі, гіпертонії, поліпшує кровообіг і запобігає розвитку склерозу, зменшує запальні процеси на шкірі, слизових оболонках, у шлунку і кишечнику.

    Сироватка в домашніх умовах

             Сьогодні сироватку можна купити або приготувати в домашніх умовах. Поділюся двома досить простими способами.

    1-й: поставити потрібну кількість молока в тепле місце й зачекати, доки воно перетвориться в кисляк. Потім його довести до кипіння (але не кип’ятити). Коли зверху молока утворяться згустки сиру, виключити газ і залишити на плиті до повного вистигання. Коли охолоне, процідити сироватку крізь марлю або дрібне сито. Сир, що залишився, використати для приготування різних страв.

    2-й: на 1 л пастеризованого молока взяти 1 невеликий лимон. У молоко, що тільки починає закипати, додати сік лимона, швидко перемішати й відразу ж зняти з вогню. Молоко перетвориться на сир і сироватку, які потрібно буде відокремити за допомогою дрібного сита або марлі. 

     

    Ліки власними руками

              На основі сироватки можна приготувати чимало лікувальних засобів, які не тільки не матимуть побічних ефектів, але й ефективно допоможуть справитися з недугами.

              При бронхіті: відварити 1 ст. ложку пирію в 2 склянках сироватки. Приймати по 0,5 склянки 3-4 рази на день до їжі. При варикозі: 1 ч. ложку листя м’яти залити 100 мл окропу, настояти 20 хвилин, процідити, змішати з рівною кількістю сироватки. Пити 3-4 рази на день за 30 хвилин до їжі. Курс лікування - 2 тижні. При закрепах: змішати по 100 мл свіжовичавленого морквяного соку та сироватки. Пити вранці натщесерце до поліпшення стану. Для очищення кишечника: в 1 склянку сироватки додати 2 ч. ложки солі, розмішати і пити вранці натщесерце. Курс лікування - 2-3 тижні. Для зміцнення імунітету, при сечокам’яній хворобі корисно випивати протягом дня по 1 склянці сироватки.

     

    Сироватка у кулінарії

    Із сироватки можна приготувати надзвичайно смачні та ніжні заварні млинці. Для цього потрібно: сироватка - 1 л, борошно - 500 г, яйця - 5 шт., сіль - 1 ч. л., цукор - 2-6 ст. л., сода - 1 ч. л., соняшникова олія - 6 ст. л. або 90 мілілітрів.
             Півлітри сироватки закип’ятити. Збити яйця з сіллю і цукром. Не припиняючи збивати, вливаємо киплячу сироватку. Яйця не згортаються, якщо збивати на великій швидкості і сироватку вливати тонкою цівкою. При цьому маса значно збільшується. Отож посуд візьміть об’ємний.

    Соду погасити в сироватці, що залишилася. Потім у заварну суміш поступово додаємо борошно і сироватку з содою.

    Тісто має бути досить рідке, як рослинна олія. Якщо густувате, то можна додати окріп. У готове тісто додати соняшникову олію. Випікати млинці на середньому вогні, змащувати маслом сковороду непотрібно, тільки перший раз. Наливаємо тоненько. Начинка будь-яка, на ваш смак.

    Із сироватки готують і смачний кисіль. Для цього потрібно: сироватка - 1 склянка, сік будь-яких ягід - 2/5 склянки, цукор - 2 ст. л. крохмаль - 2 ч. ложки. Сироватку з’єднати з ягідним соком, покласти цукор, прокип’ятити. Ввести розведений холодною водою крохмаль, довести до кипіння. Розлити у вазочки або склянки, зверху посипати цукровим піском.

    Смакуйте і будьте здорові!

                                                                                   Оксана ШАПОВАЛ





    Схожі новини
  • №7-8(261)
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • №35 (247
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Молочна сироватка: здоров’я без зайвих зусиль


молочна сироватка         Кожен із нас прагне якомога довше зберегти здоровя та молодість. Для цього ми витрачаємо чималі кошти на ліки, біодобавки та косметичні процедури. Та часто забуваємо, що турботлива матінка-природа забезпечила нас диво-ліками, які, незважаючи на дешевизну та доступність, мають неабияку цінність. Один із таких дивовижних оздоровлюючих  засобів – звичайнісінька сироватка.

         Молочна сироватка – справжній еліксир краси та здоров’я. Незважаючи на низьку жирність, вона містить всі необхідні людині поживні й біоактивні речовини, які легко засвоюються. На 94% складається з води, а решта 6% являють собою цінне джерело життєво важливих компонентів (всі вітаміни групи В, лактоза, білок, кальцій, калій, фосфор, магній, пробіотичні бактерії, майже всі солі й мікроелементи молока). 
             Цей молочний продукт корисний при серцево-судинних захворюваннях, дизентерії, захворюваннях шкіри, каменях у сечовому міхурі, отруєннях. Одна склянка сироватки в день відновлює водно-сольовий баланс. Вона містить антиоксиданти, які уповільнюють процес старіння, перешкоджає виробленню гормонів стресу і збільшує вироблення серотоніну - гормону радості.

Молочна сироватка містить багато калію. Взагалі ж його дефіцит в організмі спричиняє також швидку стомлюваність, зниження уваги, погіршення пам’яті, з’являється відчуття нерішучості й невпевненості, нетерпимість холоду, мозолі та багато інших неприємних симптомів.

Сироватка відновлює порушений водно-сольовий баланс в організмі, виводить із організму зайву рідину, а слідом за нею всі токсини, шлаки й зайвий холестерин. Її можна використовувати для боротьби з тягою до солодких продуктів, завдяки тому, що білок молочної сироватки легко засвоюється організмом (на відміну від протеїну молока) і швидко втамовує голод. 

         На основі сироватки готують дитяче харчування, бо за своїм білковим складом вона нагадує материнське молоко. Сироватка поліпшує роботу нирок і печінки, стимулює роботу кишечника, допомагає при ревматизмі, гіпертонії, поліпшує кровообіг і запобігає розвитку склерозу, зменшує запальні процеси на шкірі, слизових оболонках, у шлунку і кишечнику.

Сироватка в домашніх умовах

         Сьогодні сироватку можна купити або приготувати в домашніх умовах. Поділюся двома досить простими способами.

1-й: поставити потрібну кількість молока в тепле місце й зачекати, доки воно перетвориться в кисляк. Потім його довести до кипіння (але не кип’ятити). Коли зверху молока утворяться згустки сиру, виключити газ і залишити на плиті до повного вистигання. Коли охолоне, процідити сироватку крізь марлю або дрібне сито. Сир, що залишився, використати для приготування різних страв.

2-й: на 1 л пастеризованого молока взяти 1 невеликий лимон. У молоко, що тільки починає закипати, додати сік лимона, швидко перемішати й відразу ж зняти з вогню. Молоко перетвориться на сир і сироватку, які потрібно буде відокремити за допомогою дрібного сита або марлі. 

 

Ліки власними руками

          На основі сироватки можна приготувати чимало лікувальних засобів, які не тільки не матимуть побічних ефектів, але й ефективно допоможуть справитися з недугами.

          При бронхіті: відварити 1 ст. ложку пирію в 2 склянках сироватки. Приймати по 0,5 склянки 3-4 рази на день до їжі. При варикозі: 1 ч. ложку листя м’яти залити 100 мл окропу, настояти 20 хвилин, процідити, змішати з рівною кількістю сироватки. Пити 3-4 рази на день за 30 хвилин до їжі. Курс лікування - 2 тижні. При закрепах: змішати по 100 мл свіжовичавленого морквяного соку та сироватки. Пити вранці натщесерце до поліпшення стану. Для очищення кишечника: в 1 склянку сироватки додати 2 ч. ложки солі, розмішати і пити вранці натщесерце. Курс лікування - 2-3 тижні. Для зміцнення імунітету, при сечокам’яній хворобі корисно випивати протягом дня по 1 склянці сироватки.

 

Сироватка у кулінарії

Із сироватки можна приготувати надзвичайно смачні та ніжні заварні млинці. Для цього потрібно: сироватка - 1 л, борошно - 500 г, яйця - 5 шт., сіль - 1 ч. л., цукор - 2-6 ст. л., сода - 1 ч. л., соняшникова олія - 6 ст. л. або 90 мілілітрів.
         Півлітри сироватки закип’ятити. Збити яйця з сіллю і цукром. Не припиняючи збивати, вливаємо киплячу сироватку. Яйця не згортаються, якщо збивати на великій швидкості і сироватку вливати тонкою цівкою. При цьому маса значно збільшується. Отож посуд візьміть об’ємний.

Соду погасити в сироватці, що залишилася. Потім у заварну суміш поступово додаємо борошно і сироватку з содою.

Тісто має бути досить рідке, як рослинна олія. Якщо густувате, то можна додати окріп. У готове тісто додати соняшникову олію. Випікати млинці на середньому вогні, змащувати маслом сковороду непотрібно, тільки перший раз. Наливаємо тоненько. Начинка будь-яка, на ваш смак.

Із сироватки готують і смачний кисіль. Для цього потрібно: сироватка - 1 склянка, сік будь-яких ягід - 2/5 склянки, цукор - 2 ст. л. крохмаль - 2 ч. ложки. Сироватку з’єднати з ягідним соком, покласти цукор, прокип’ятити. Ввести розведений холодною водою крохмаль, довести до кипіння. Розлити у вазочки або склянки, зверху посипати цукровим піском.

Смакуйте і будьте здорові!

                                                                               Оксана ШАПОВАЛ





Схожі новини
  • №7-8(261)
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • №35 (247
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.