Аграрний тиждень. Україна
» » » Христос народився!
» » » Христос народився!

    Христос народився!


    altНаші предки до Різдва починали готуватися заздалегідь. Білили та прибирали хату, вишивали святкові сорочки кожному члену родини, ставили біля оселі дідуха - язичницький символ Різдва. А саме свято відзначали надзвичайно весело та урочисто.

    Різдво дістало свою назву від Христа Месії і було відоме, за різними датами, приблизно з 200 р. н.е. Остаточно встановлене Архієреєм Ліберіусом (Liberus) Римським в 354 н.е. 25 грудня (на території України відзначається 7 січня). Ця груднева дата, яка майже співпадає із зимовим сонцестоянням, упродовж середніх віків набула надзвичайної популярності. Проте донедавна (у ХІХ сторіччі) через деякі релігійні протиріччя в Шотландії і Новій Англії святкування Різдва не дозволялося.

               Усі християнські нації мають свої традиції, що стали частиною обряду Різдва. Наприклад, в Англії прийнято прикрашати на Різдво гостролист і омелу. В Росії - ялинку. А українці, окрім ялинки, облюбували сосну, смереку. Та об'єднує всіх традиція різдвяних співів і подарунків.

                Прикрашання дерева на Різдво - середньовічна німецька традиція. І безсмертний гімн - «Безмовна ніч» - також родом із Німеччини. Різдв'яного Святого Миколая (Санта Клауса) створили Сполучені Штати, і з 1846 р. про цього казкового персонажа дізнався весь світ. У Радянському Союзі, як відомо, у противагу Святому Миколаю вигадали Діда Мороза.

                З часу прийняття в Україні Князем Володимиром християнства у 988 р. н. е., продовжувало існувати багато язичницьких традицій, які були пристосовані Церквою до нової релігії. Деякі з цих традицій зберігалися тисячу років і зараз складають частину теперішніх святкувань Різдва.

              Кутя з медом, а свято з колядками

    Різдво - радісне свято, яке відзначати розпочинають вже напередодні. Ще до світанку в переддень Різдва в селі палили сім полін. На цьому вогні готували дванадцять пісних страв, серед яких обов'язково кутю і борщ з вушками. Звісно, головною стравою у Святвечір була і залишається кутя. Найчастіше її готували із пшениці, меду, маку, горіхів. Упродовж усіх свят, аж до Водохреща, кутя повинна була стояти на найпочеснішому місці в оселі.

    Поряд із нею неодмінно красуються вареники з капустою та маком, голубці з пшоном, тушкована капуста з грибами, смажена риба, улюблена картопелька, різні соління, пісні салати, узвар. Святковий стіл має вражати своїм різноманіттям, але не треба забувати, що ще триває піст, тому любителям чарки доведеться зачекати.

    Після закінчення вечері діти несли обід до своїх хрещених, дорослі готувалися до вечірньої церковної служби. Лише дівчатам, які завжди хочуть наперед знати свою долю, не було спокою. Один із кумедних способів дізнатися про своє майбутнє - помити посуд, а потім, взявши чисту тарілку, вибігти на вулицю і стукати по ній ложкою: з якої сторони озветься собака, з тої і буде наречений.

    Поступово закінчується вечір і настає чарівна різдвяна ніч. А потім урочисті церковні дзвони та ватаги колядників допомагають відчути особливий настрій. Колядувати і заходити першими до оселі господаря в день Різдва можна лише хлопцям, які, згідно із звичаєм, несуть в altдомівку мир та спокій.

    Після закінчення церковної відправи родина знову збирається на святковий обід. Вже не пісний. Після обіду традиційно одружені діти йшли в гості до своїх батьків. Хлопці влаштовували своєрідний вертеп - виставу, головними дійовими особами в якій були «Коза», «Пастух» та інші. Під вечір гуляння розпочналося з новою силою.

    Наступний після Різдва день - свято Богородиці. Треба було вшановувати матерів і жінок, категорично заборонялося працювати вагітним. До речі, жінкам у цей день, аби не нудьгували, дозволялося колядувати.

    Родзинка застілля

    Коли мова йде про Різдво, дуже доречно поговорити про кутю. Адже це не просто смачна страва, а витвір мистецтва. І у кожної господині є свій улюблений рецепт цієї страви.

              Кутя звичайна. Інгредієнти: 2 скл. пшениці, 1 скл. маку, 1 скл. горіхів, 50 г родзинок, 100 г меду, можна 50 г чорного шоколаду.

               Пшеницю помити, замочити на кілька годин. Зварити на середньому вогні до готовності. Мак промити, запарити (залити на 20-30 хв. окропом) і перетерти в молоко у макітрі (кавомолці, комбайні). Горіхи подробити і присмажити до золотавого кольору. Усе перемішати, додати вимиті і підсушені родзинки, мед, цукор і, за бажанням, тертий шоколад (традиційна кутя готується без додавання шоколаду).

             Узвар. Приємний прохолоджуючий напій із сухих фруктів і ягід. Назва походить від дієслова «заварити», оскільки фрукти тільки доводяться до кипіння.

             Сухофрукти ретельно промити і покласти в киплячу воду, варити 15 хвилин, заправити медом, довести до кипіння і дати настоятися в холодному місці. Потрібно: 50 г груш, 50 г яблук, 30 г родзинок, 100 г меду, 1 л води.

             Хоча, звісно, основним інгредієнтом до всіх різдвяних страв має бути часточка душевного тепла.

             І нехай у цей світлий день завітає до вашої оселі справжній дух Різдва - дух добра та любові. Зі святом вас!

                                                                                                 Оксана ШАПОВАЛ

     





    Схожі новини
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • №38 (250)
  • №35 (247
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Христос народився!


altНаші предки до Різдва починали готуватися заздалегідь. Білили та прибирали хату, вишивали святкові сорочки кожному члену родини, ставили біля оселі дідуха - язичницький символ Різдва. А саме свято відзначали надзвичайно весело та урочисто.

Різдво дістало свою назву від Христа Месії і було відоме, за різними датами, приблизно з 200 р. н.е. Остаточно встановлене Архієреєм Ліберіусом (Liberus) Римським в 354 н.е. 25 грудня (на території України відзначається 7 січня). Ця груднева дата, яка майже співпадає із зимовим сонцестоянням, упродовж середніх віків набула надзвичайної популярності. Проте донедавна (у ХІХ сторіччі) через деякі релігійні протиріччя в Шотландії і Новій Англії святкування Різдва не дозволялося.

           Усі християнські нації мають свої традиції, що стали частиною обряду Різдва. Наприклад, в Англії прийнято прикрашати на Різдво гостролист і омелу. В Росії - ялинку. А українці, окрім ялинки, облюбували сосну, смереку. Та об'єднує всіх традиція різдвяних співів і подарунків.

            Прикрашання дерева на Різдво - середньовічна німецька традиція. І безсмертний гімн - «Безмовна ніч» - також родом із Німеччини. Різдв'яного Святого Миколая (Санта Клауса) створили Сполучені Штати, і з 1846 р. про цього казкового персонажа дізнався весь світ. У Радянському Союзі, як відомо, у противагу Святому Миколаю вигадали Діда Мороза.

            З часу прийняття в Україні Князем Володимиром християнства у 988 р. н. е., продовжувало існувати багато язичницьких традицій, які були пристосовані Церквою до нової релігії. Деякі з цих традицій зберігалися тисячу років і зараз складають частину теперішніх святкувань Різдва.

          Кутя з медом, а свято з колядками

Різдво - радісне свято, яке відзначати розпочинають вже напередодні. Ще до світанку в переддень Різдва в селі палили сім полін. На цьому вогні готували дванадцять пісних страв, серед яких обов'язково кутю і борщ з вушками. Звісно, головною стравою у Святвечір була і залишається кутя. Найчастіше її готували із пшениці, меду, маку, горіхів. Упродовж усіх свят, аж до Водохреща, кутя повинна була стояти на найпочеснішому місці в оселі.

Поряд із нею неодмінно красуються вареники з капустою та маком, голубці з пшоном, тушкована капуста з грибами, смажена риба, улюблена картопелька, різні соління, пісні салати, узвар. Святковий стіл має вражати своїм різноманіттям, але не треба забувати, що ще триває піст, тому любителям чарки доведеться зачекати.

Після закінчення вечері діти несли обід до своїх хрещених, дорослі готувалися до вечірньої церковної служби. Лише дівчатам, які завжди хочуть наперед знати свою долю, не було спокою. Один із кумедних способів дізнатися про своє майбутнє - помити посуд, а потім, взявши чисту тарілку, вибігти на вулицю і стукати по ній ложкою: з якої сторони озветься собака, з тої і буде наречений.

Поступово закінчується вечір і настає чарівна різдвяна ніч. А потім урочисті церковні дзвони та ватаги колядників допомагають відчути особливий настрій. Колядувати і заходити першими до оселі господаря в день Різдва можна лише хлопцям, які, згідно із звичаєм, несуть в altдомівку мир та спокій.

Після закінчення церковної відправи родина знову збирається на святковий обід. Вже не пісний. Після обіду традиційно одружені діти йшли в гості до своїх батьків. Хлопці влаштовували своєрідний вертеп - виставу, головними дійовими особами в якій були «Коза», «Пастух» та інші. Під вечір гуляння розпочналося з новою силою.

Наступний після Різдва день - свято Богородиці. Треба було вшановувати матерів і жінок, категорично заборонялося працювати вагітним. До речі, жінкам у цей день, аби не нудьгували, дозволялося колядувати.

Родзинка застілля

Коли мова йде про Різдво, дуже доречно поговорити про кутю. Адже це не просто смачна страва, а витвір мистецтва. І у кожної господині є свій улюблений рецепт цієї страви.

          Кутя звичайна. Інгредієнти: 2 скл. пшениці, 1 скл. маку, 1 скл. горіхів, 50 г родзинок, 100 г меду, можна 50 г чорного шоколаду.

           Пшеницю помити, замочити на кілька годин. Зварити на середньому вогні до готовності. Мак промити, запарити (залити на 20-30 хв. окропом) і перетерти в молоко у макітрі (кавомолці, комбайні). Горіхи подробити і присмажити до золотавого кольору. Усе перемішати, додати вимиті і підсушені родзинки, мед, цукор і, за бажанням, тертий шоколад (традиційна кутя готується без додавання шоколаду).

         Узвар. Приємний прохолоджуючий напій із сухих фруктів і ягід. Назва походить від дієслова «заварити», оскільки фрукти тільки доводяться до кипіння.

         Сухофрукти ретельно промити і покласти в киплячу воду, варити 15 хвилин, заправити медом, довести до кипіння і дати настоятися в холодному місці. Потрібно: 50 г груш, 50 г яблук, 30 г родзинок, 100 г меду, 1 л води.

         Хоча, звісно, основним інгредієнтом до всіх різдвяних страв має бути часточка душевного тепла.

         І нехай у цей світлий день завітає до вашої оселі справжній дух Різдва - дух добра та любові. Зі святом вас!

                                                                                             Оксана ШАПОВАЛ

 





Схожі новини
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • №38 (250)
  • №35 (247
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.