Аграрний тиждень. Україна
» » » Сяйво зірок
» » » Сяйво зірок

    Сяйво зірок


    софіївські зоріСвій перший ювілей – 10 років – відзначило величне мистецьке свято, яке організовує і проводить щороку Міністерство аграрної політики та продовольства України: Всеукраїнський фестиваль художньої творчості колективів аграрних вищих навчальних закладів «Софіївські зорі».

     

    Відомий український етнограф Василь Скуратівський, який свого часу був членом журі фестивалю, відзначив, що такі мистецькі заходи несуть значно вищий, ніж ми уявляємо, потенціал для духовного життя молоді: акумулюють, очищають, утверджують і возвеличують духовність і окремої людини, і народу в цілому.

    Нині кожен другий студент-аграрій співає, танцює, майстерно володіє музичними інструментами. А на фестивалі, у світлі софітів, посмішок, позитивної енергетики глядачів щороку відкриваються нові імена, нові зірочки.

    Високий рівень художньої самодіяльності студентів-аграріїв надихнув Міністерство АПК організувати у 2001 році фестиваль, який би об’єднав усю талановиту молодь України. Тож за ініціативи міністерства та підтримки Черкаської облдержадміністрації, Уманської міської ради і Асоціації працівників аграрних навчальних закладів України «Украгроосвіта», Науково-методичного центру аграрної освіти та Навчально-методичного центру було започатковано проведення Всеукраїнського фестивалю «Софіївські зорі». Його урочисте відкриття відбулося 24 жовтня того ж року на базі Уманської державної аграрної академії (нині – Уманський національний університет садівництва).

    Уже наступного року незрівнянної краси дійство владарювало у старовинній Умані. Свято злилося з Днем міста: на сцені центрального майдану Умані, у павільйоні Флори та на Площі зборів у «Софіївці» співали, танцювали, музикували талановиті аматори художньої самодіяльності, які прибули сюди з АР Крим і з 24 областей України. Понад 130 навчальних закладів виборювали право взяти участь у гала-концерті. В Умань з’їхалося більше 2 тисяч юнаків і дівчат з 61 аграрного ВНЗ.

    софіївські зоріПочесні нагороди та цінні подарунки фестивалю вручав голова Оргкомітету, держсекретар Мінагрополітики України, заступник міністра Сергій Мельник. «Цей захід започатковується в Умані, - сказав Сергій Іванович, - коли вже шелестить багряне листя, а в повітрі відчувається перший морозець, від якого яскравіше горять зорі над знаною в усьому світі «Софіївкою». Тому і огляд художньої творчості ми назвали «Софіївські зорі». Він, звичайно, поки що не претендує на славу таких фестивалів як, наприклад, «Таврійські ігри», але все це – справа майбутнього, бо цей захід покликаний зберігати самобутню культуру народу, його вікові традиції. Наші студенти – не тільки чудові майбутні фахівці, а й талановиті артисти. Диплом аграрного ВНЗ не завадить їм реалізувати свої таланти. Серед них обов’язково з’являться нові Солов’яненки, Матвієнки й інші талановиті митці».

    Уже десятиліття фестиваль вирує в усіх аграрних навчальних закладах і щороку завершується спалахами нових яскравих зірок на небосхилі над Уманською землею.

    У фестивалі беруть участь студенти, аспіранти, педагогічні, науково-педагогічні та інші працівники аграрних ВНЗ, але прерогатива – за студентством.

    Перший режисер-постановник фестивалю – народний артист України Василь Вовкун - доклав чимало зусиль і таланту, щоб фестиваль вдосконалював як виконавську майстерність, так і культуру національного костюма, сценічну майстерність артистів і змістовний різножанровий репертуар. Будучи міністром культури та туризму України, Василь Вовкун назвав «Софіївські зорі» фестивалем правдивих талантів.

    Кожного року виконавську майстерність митців оцінює висококваліфіковане журі. Голова журі у жанрі сучасної естрадної пісні 2001-2003 років поет-пісняр, заслужений діяч мистецтв України Вадим Крищенко з великим трепетом відгукується про фестиваль: «Я не пам’ятаю ніякого іншого міністерства чи відомства, яке би так майстерно популяризувало любительське мистецтво своїх студентів, як це роблять аграрії».

    І ось осінь 2011-го… Вдесяте звучать фанфари «Софіївських зорь». Вдесяте урочисто і величаво вирує дійство в Умані. А місто вкотре стало центром культури і мистецтва, місцем народження нових талантів, на які так багата Україна.

    Нинішній конкурс аматорських колективів відбувся в академічному жанрі. Фестиваль був присвячений класичній музиці і співу. 98 кращих аматорських колективів й виконавців із 52 ВНЗ Мінагрополітики показали свій талант у заключному етапі фесту.

    До заключного відбірного конкурсу готувались хори і хорові капелли, духові оркестри, ансамблі та солісти-інструменталісти, театральні колективи. Змогли показати себе і вокальні ансамблі, квартети, ансамблі гітаристів й духових інструментів, танцювальні колективи.

    софіївські зоріВпродовж двох днів проходили оглядини творчих колективів. Усі вони показали досить високий рівень, цікавий репертуар, гарну сценічну культуру. Члени компетентного журі, а це – заслужена артистка України, лауреат всеукраїнських, міжнародних конкурсів, президент благодійного фонду «Співай, Україно», доцент Київського національного університету культури і мистецтв Жанна Боднарук; композитор, продюсер студії «Скарб», віце-президент цього ж фонду, лауреат всеукраїнських та міжнародних конкурсів Анатолій Карпенко; хореограф, артист балету академічного ансамблю пісні і танцю Збройних сил України, лауреат міжнародних конкурсів класичної, народної та сучасної хореографії Валентин Бекещенко, не мали права на помилку, бо на важелях була закоханість студентів, художніх керівників колективів у власне хобі, їх відданість жанру мистецтва, в якому знайшли свій талант, майбутня доля виконавців і, зрозуміло, престиж навчального закладу.

    Урочисту церемонію відкриття гала-концерту та нагородження цьогорічних переможців, як це було у далекому 2002-му, розпочав заступник міністра аграрної політики та продовольства України Сергій Мельник.

    «Фестиваль живе 10 років, став традиційним у цьому гарному місті, - наголосив Сергій Іванович. - Велика вдячність всім, хто причетний до цього свята, працює над його організацією і проведенням. Що б не сталося, а «Софіївські зорі», я переконаний, і надалі будуть відкривати нові таланти, запалювати нові зірки».

    За традицією, у заключному гала-концерті взяли участь переможці цьогорічного фесту, кращі аматорські колективи та володарі гран-прі минулих років. Порадували своїм співом і гості нинішнього фестивалю.

     

     

     

    софіївські зоріПереможці Х Всеукраїнського фестивалю художньої творчості «Софіївські зорі» в академічному жанрі

    У піджанрі «Академічний спів»

    Хори:

    І місце – камерний хор Тлумацького коледжу Львівського НАУ;

    ІІ місце – народний хоровий колектив «Калина» Миколаївського ДАУ. 

     

    Малі форми ( ансамбль, квартет, тріо, дует):

    І місце – вокальний ансамбль «Октава» НУБіП України; 

    ІІ місце – чоловічий квартет Глухівського коледжу Сумського НАУ; 

    ІІІ місце – вокальна формація «Золотий лев» Львівського НАУ.

     

    Соло (солісти-вокалісти):

    І місце – Владислав Домашенко, ВП «Донецький технікум Луганського НАУ»;

    ІІ місце – Анастасія Сенченко, Сумський НАУ; 

    ІІІ місце – Юлія Шмігель, Екологічний коледж Львівського НАУ.

     

    У піджанрі «Академічна інструментальна музика»

    Малі форми (ансамбль, секстет, квінтет, квартет, тріо, дует): 

    І місце – ансамбль народних інструментів Білоцерківського НАУ; 

    софіївські зоріІІ місце – ансамбль духових інструментів Херсонського ДАУ; 

    ІІІ місце – народний оркестр українських інструментів «Намисто» Львівського НУВМБ ім. С.З. Гжицького.

     

    Соло (солісти-інструменталісти): 

    І місце – Іван Чупрун, Подільський ДАТУ; 

    ІІ місце – Віталій Пономарьов, Красноградський технікум механізації с.г. імені Ф.Я. Тимошенка; 

    ІІІ місце – Валерія Стрілецька, Немирівський коледж будівництва та архітектури Вінницького НАУ.

     

    У піджанрі «Духові оркестри»:  

    І місце – народний аматорський духовий оркестр Житомирського агротехнічного коледжу; 

    ІІ місце – народний духовий оркестр Вінницького НАУ; 

    ІІІ місце – народний духовий оркестр Львівського НАУ.

     

    У піджанрі «Класична хореографія»:

    І місце – народний самодіяльний ансамбль профспілок України «Нивка» Уманського НУС;

    ІІ місце – танцювальний колектив «Едельвейс» Білгород-Дністровського державного аграрного технікуму; 

    ІІІ місце – клуб бального танцю «Чарівність» НУБіП України.

     

    У піджанрі «Художнє читання»: 

    софіївські зоріІ місце – Анастасія Навальона, Луганський НАУ; 

    ІІ місце – Ірина Табінська, Рогатинський державний аграрний коледж;

                      Яна Семоненко, Луганський НАУ;

              ІІІ місце – Дар’я Козир, Харківський НТУСГ ім. Петра Василенка.

    У піджанрі «Театр»: 

    І місце – студентський музичний театр «Крок вперед» ВСП «Василівський коледж Таврійського ДАТУ»; 

    ІІ місце – театр «Березіль» НУБіП України; 

    ІІІ місце – театральний колектив Олександрійського технікуму Білоцерківського НАУ.

    ГРАН-ПРІ – народна хорова капела «Джерела Розточчя» Львівського НАУ.

     

     

    Тетяна МАНДЮК,

    проректор з науково-педагогічної

    та виховної роботи Львівського НАУ

    Оксана ТКАЧУК,

    методист Навчально-методичного цетру

     





    Схожі новини
  • Розпочинає свою роботу фестиваль "Софіївські зорі"
  • № 29(198)
  • Фестиваль, що запалює зірки
  • Зорі, що об’єднують молодь
  • "Софіївські зорі" - свято розквіту нових талантів

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Сяйво зірок


софіївські зоріСвій перший ювілей – 10 років – відзначило величне мистецьке свято, яке організовує і проводить щороку Міністерство аграрної політики та продовольства України: Всеукраїнський фестиваль художньої творчості колективів аграрних вищих навчальних закладів «Софіївські зорі».

 

Відомий український етнограф Василь Скуратівський, який свого часу був членом журі фестивалю, відзначив, що такі мистецькі заходи несуть значно вищий, ніж ми уявляємо, потенціал для духовного життя молоді: акумулюють, очищають, утверджують і возвеличують духовність і окремої людини, і народу в цілому.

Нині кожен другий студент-аграрій співає, танцює, майстерно володіє музичними інструментами. А на фестивалі, у світлі софітів, посмішок, позитивної енергетики глядачів щороку відкриваються нові імена, нові зірочки.

Високий рівень художньої самодіяльності студентів-аграріїв надихнув Міністерство АПК організувати у 2001 році фестиваль, який би об’єднав усю талановиту молодь України. Тож за ініціативи міністерства та підтримки Черкаської облдержадміністрації, Уманської міської ради і Асоціації працівників аграрних навчальних закладів України «Украгроосвіта», Науково-методичного центру аграрної освіти та Навчально-методичного центру було започатковано проведення Всеукраїнського фестивалю «Софіївські зорі». Його урочисте відкриття відбулося 24 жовтня того ж року на базі Уманської державної аграрної академії (нині – Уманський національний університет садівництва).

Уже наступного року незрівнянної краси дійство владарювало у старовинній Умані. Свято злилося з Днем міста: на сцені центрального майдану Умані, у павільйоні Флори та на Площі зборів у «Софіївці» співали, танцювали, музикували талановиті аматори художньої самодіяльності, які прибули сюди з АР Крим і з 24 областей України. Понад 130 навчальних закладів виборювали право взяти участь у гала-концерті. В Умань з’їхалося більше 2 тисяч юнаків і дівчат з 61 аграрного ВНЗ.

софіївські зоріПочесні нагороди та цінні подарунки фестивалю вручав голова Оргкомітету, держсекретар Мінагрополітики України, заступник міністра Сергій Мельник. «Цей захід започатковується в Умані, - сказав Сергій Іванович, - коли вже шелестить багряне листя, а в повітрі відчувається перший морозець, від якого яскравіше горять зорі над знаною в усьому світі «Софіївкою». Тому і огляд художньої творчості ми назвали «Софіївські зорі». Він, звичайно, поки що не претендує на славу таких фестивалів як, наприклад, «Таврійські ігри», але все це – справа майбутнього, бо цей захід покликаний зберігати самобутню культуру народу, його вікові традиції. Наші студенти – не тільки чудові майбутні фахівці, а й талановиті артисти. Диплом аграрного ВНЗ не завадить їм реалізувати свої таланти. Серед них обов’язково з’являться нові Солов’яненки, Матвієнки й інші талановиті митці».

Уже десятиліття фестиваль вирує в усіх аграрних навчальних закладах і щороку завершується спалахами нових яскравих зірок на небосхилі над Уманською землею.

У фестивалі беруть участь студенти, аспіранти, педагогічні, науково-педагогічні та інші працівники аграрних ВНЗ, але прерогатива – за студентством.

Перший режисер-постановник фестивалю – народний артист України Василь Вовкун - доклав чимало зусиль і таланту, щоб фестиваль вдосконалював як виконавську майстерність, так і культуру національного костюма, сценічну майстерність артистів і змістовний різножанровий репертуар. Будучи міністром культури та туризму України, Василь Вовкун назвав «Софіївські зорі» фестивалем правдивих талантів.

Кожного року виконавську майстерність митців оцінює висококваліфіковане журі. Голова журі у жанрі сучасної естрадної пісні 2001-2003 років поет-пісняр, заслужений діяч мистецтв України Вадим Крищенко з великим трепетом відгукується про фестиваль: «Я не пам’ятаю ніякого іншого міністерства чи відомства, яке би так майстерно популяризувало любительське мистецтво своїх студентів, як це роблять аграрії».

І ось осінь 2011-го… Вдесяте звучать фанфари «Софіївських зорь». Вдесяте урочисто і величаво вирує дійство в Умані. А місто вкотре стало центром культури і мистецтва, місцем народження нових талантів, на які так багата Україна.

Нинішній конкурс аматорських колективів відбувся в академічному жанрі. Фестиваль був присвячений класичній музиці і співу. 98 кращих аматорських колективів й виконавців із 52 ВНЗ Мінагрополітики показали свій талант у заключному етапі фесту.

До заключного відбірного конкурсу готувались хори і хорові капелли, духові оркестри, ансамблі та солісти-інструменталісти, театральні колективи. Змогли показати себе і вокальні ансамблі, квартети, ансамблі гітаристів й духових інструментів, танцювальні колективи.

софіївські зоріВпродовж двох днів проходили оглядини творчих колективів. Усі вони показали досить високий рівень, цікавий репертуар, гарну сценічну культуру. Члени компетентного журі, а це – заслужена артистка України, лауреат всеукраїнських, міжнародних конкурсів, президент благодійного фонду «Співай, Україно», доцент Київського національного університету культури і мистецтв Жанна Боднарук; композитор, продюсер студії «Скарб», віце-президент цього ж фонду, лауреат всеукраїнських та міжнародних конкурсів Анатолій Карпенко; хореограф, артист балету академічного ансамблю пісні і танцю Збройних сил України, лауреат міжнародних конкурсів класичної, народної та сучасної хореографії Валентин Бекещенко, не мали права на помилку, бо на важелях була закоханість студентів, художніх керівників колективів у власне хобі, їх відданість жанру мистецтва, в якому знайшли свій талант, майбутня доля виконавців і, зрозуміло, престиж навчального закладу.

Урочисту церемонію відкриття гала-концерту та нагородження цьогорічних переможців, як це було у далекому 2002-му, розпочав заступник міністра аграрної політики та продовольства України Сергій Мельник.

«Фестиваль живе 10 років, став традиційним у цьому гарному місті, - наголосив Сергій Іванович. - Велика вдячність всім, хто причетний до цього свята, працює над його організацією і проведенням. Що б не сталося, а «Софіївські зорі», я переконаний, і надалі будуть відкривати нові таланти, запалювати нові зірки».

За традицією, у заключному гала-концерті взяли участь переможці цьогорічного фесту, кращі аматорські колективи та володарі гран-прі минулих років. Порадували своїм співом і гості нинішнього фестивалю.

 

 

 

софіївські зоріПереможці Х Всеукраїнського фестивалю художньої творчості «Софіївські зорі» в академічному жанрі

У піджанрі «Академічний спів»

Хори:

І місце – камерний хор Тлумацького коледжу Львівського НАУ;

ІІ місце – народний хоровий колектив «Калина» Миколаївського ДАУ. 

 

Малі форми ( ансамбль, квартет, тріо, дует):

І місце – вокальний ансамбль «Октава» НУБіП України; 

ІІ місце – чоловічий квартет Глухівського коледжу Сумського НАУ; 

ІІІ місце – вокальна формація «Золотий лев» Львівського НАУ.

 

Соло (солісти-вокалісти):

І місце – Владислав Домашенко, ВП «Донецький технікум Луганського НАУ»;

ІІ місце – Анастасія Сенченко, Сумський НАУ; 

ІІІ місце – Юлія Шмігель, Екологічний коледж Львівського НАУ.

 

У піджанрі «Академічна інструментальна музика»

Малі форми (ансамбль, секстет, квінтет, квартет, тріо, дует): 

І місце – ансамбль народних інструментів Білоцерківського НАУ; 

софіївські зоріІІ місце – ансамбль духових інструментів Херсонського ДАУ; 

ІІІ місце – народний оркестр українських інструментів «Намисто» Львівського НУВМБ ім. С.З. Гжицького.

 

Соло (солісти-інструменталісти): 

І місце – Іван Чупрун, Подільський ДАТУ; 

ІІ місце – Віталій Пономарьов, Красноградський технікум механізації с.г. імені Ф.Я. Тимошенка; 

ІІІ місце – Валерія Стрілецька, Немирівський коледж будівництва та архітектури Вінницького НАУ.

 

У піджанрі «Духові оркестри»:  

І місце – народний аматорський духовий оркестр Житомирського агротехнічного коледжу; 

ІІ місце – народний духовий оркестр Вінницького НАУ; 

ІІІ місце – народний духовий оркестр Львівського НАУ.

 

У піджанрі «Класична хореографія»:

І місце – народний самодіяльний ансамбль профспілок України «Нивка» Уманського НУС;

ІІ місце – танцювальний колектив «Едельвейс» Білгород-Дністровського державного аграрного технікуму; 

ІІІ місце – клуб бального танцю «Чарівність» НУБіП України.

 

У піджанрі «Художнє читання»: 

софіївські зоріІ місце – Анастасія Навальона, Луганський НАУ; 

ІІ місце – Ірина Табінська, Рогатинський державний аграрний коледж;

                  Яна Семоненко, Луганський НАУ;

          ІІІ місце – Дар’я Козир, Харківський НТУСГ ім. Петра Василенка.

У піджанрі «Театр»: 

І місце – студентський музичний театр «Крок вперед» ВСП «Василівський коледж Таврійського ДАТУ»; 

ІІ місце – театр «Березіль» НУБіП України; 

ІІІ місце – театральний колектив Олександрійського технікуму Білоцерківського НАУ.

ГРАН-ПРІ – народна хорова капела «Джерела Розточчя» Львівського НАУ.

 

 

Тетяна МАНДЮК,

проректор з науково-педагогічної

та виховної роботи Львівського НАУ

Оксана ТКАЧУК,

методист Навчально-методичного цетру

 





Схожі новини
  • Розпочинає свою роботу фестиваль "Софіївські зорі"
  • № 29(198)
  • Фестиваль, що запалює зірки
  • Зорі, що об’єднують молодь
  • "Софіївські зорі" - свято розквіту нових талантів

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.