Аграрний тиждень. Україна
» БЕЗПЕЧНИЙ ДОПІНГ ДЛЯ НАСІННЯ
» БЕЗПЕЧНИЙ ДОПІНГ ДЛЯ НАСІННЯ

    БЕЗПЕЧНИЙ ДОПІНГ ДЛЯ НАСІННЯ


    Практично всі сучасні технології вирощування сільгоспкультур передбачають передпосівний обробіток насіння отрутохімікатами. Відтак щороку наша екосистема отримує тисячі тонн небезпечних, як для людей так і природи, хімічних препаратів.

     

    altАле незабаром аграрний сектор України може отримати альтернативу хімічній обробці у вигляді мікрохвильової технології. Про переваги, користь і можливості цієї технології науковці розповіли представникам Мінагрополітики під час засідання круглого столу «Шляхи впровадження інноваційної мікрохвильової технології для обробки насіння сільгоспкультур».

    Вчені Української академії аграрних наук на основі досліджень мікрохвильової технології, які проводили 19 науково-дослідних інститутів, запевняють: це дуже перспективний напрям науки, що обіцяє невдовзі стати стимулятором росту агровиробництва при одночасному ослабленні техногенного навантаження на природне довкілля. За словами академіка УААН (Луганський інститут АПВ) Анатолія Шевченка, вітчизняна розробка мікрохвильової технології для передпосівної обробки насіння сільгоспкультур немає аналогів у світі. «Ще в довоєнні часи застосовувалися такі технології як використання селекційного насіння і передпосівна стимуляція насіння сонячним опроміненням. Останній метод з часом втратив актуальність і його замінила хімічна обробка, - зазначає Анатолій Михайлович. - І от новаторськими дослідженнями Володимира Тучного було розроблено інноваційну технологію мікрохвильової обробки насіння».

    За багато років праці та вдосконалення цієї технології створено вісім різновидів установок, останню з яких вчені називають найдосконалішою. За 8 років досліджень в науково-дослідних інститутах мікрохвильовою технологією апробовані всі види сільськогосподарських культур і всі висновки науковців підтвердили ефективність згадуваної технології. «Крім того, що застосування мікрохвильової обробки забезпечує більшу врожайність, дає змогу скоротити використання хімічних засобів для захисту рослин та ще й забезпечує отримання екологічно чистої продукції», - запевняє Анатолій Шевченко.

    Справді, переваги мікрохвильової технології передпосівної обробки насіння - вражаючі. Тим більше, що вирощування екологічно чистої продукції - нагальна потреба аграрного сектора України, адже це гарантія успішного виходу української продукції на європейські ринки.

    Заступник міністра аграрної політики Ярослав Гадзало переконаний, що великим агропідприємствам варто впроваджувати мікрохвильову технологію, бо вона не потребує великих коштів і водночас має низку переваг.

    Як працює мікрохвильова технологія, розповів один із провідних її авторів, директор Науково-виробничого комплексу високих технологій «Південний» Володимир Тучний:

    - Мікрохвильова технологія - це серйозне досягнення науки та техніки, продукт багатьох років досліджень вчених-аграріїв, яка не має аналогів у світовій практиці. Її можна використовувати у виробництві багатьох галузей: для сушіння зерна, трави, деревини; підвищення якості комбікормів; розморожування харчових продуктів; проведення безтемпературного консервування. Унікальність і науково-практична значимість мікрохвильової технології для обробки насіння сільгоспкультур полягає в тому, що за її допомоги можна комплексно вирішувати низку проблем агровиробництва: підвищувати врожайність усіх культур, проводити знезараження насіння проти фотопатогенів, підвищувати схожість насіння, прискорювати дозрівання на 8-12 днів, підвищувати стійкість рослин до заморозків і посухи.

    Інститут сільськогосподарської мікробіології зацікавила техноглгія одеситів, і ця установа почала разом з НВК «Південний» працювати над її розробкою і дослідженням. «Несподіваним для нас став той факт, що мікрохвильова обробка насіння збільшує чисельність азотофіксальних бактерій в насінні, - зазначає директор інституту Віталій Волкогон. - Приміром, при застосуванні цієї технології в пшениці спостерігаються найбільші показники фосфору і азоту. Підсумки нашої роботи засвідчують: мікрохвильова обробка сприяє уникненню кореневої зміни, збільшенню проходження фізіологічних процесів, азотофікації процесу».

    Деякі агропідприємства вже тривалий час використовують мікрохвильову технологію і цілком задоволені результатом. За словами директора агропромислової фірми «Алекс» (Запорізька обл.) Володимира Панкеєва, його підприємство одне з перших придбало установку для мікрохвильової обробки насіння. «Застосовуючи технологію, ми відразу помітили, що сходження рослин на 20% краще і оброблені рослини стійкі до посухи, - ділиться досвідом Володимир Вікторович. - А прибавка до врожаю перші роки становила 20-30%. Мікрохвильовою технологією ми обробляли здебільшого насіння сої, пшениці, гірчиці, ячменю».

    Представник УААН Микола Гаврилюк переконаний: настав час створити комплексну програму щодо впровадження мікрохвильової технології та залучити до цього процесу ширше коло науковців - фізиків і генетиків. Адже до цього часу це була виключно ініціативна програма, а її вже варто перемістити на державний рівень. Активно зайнятися мікрохвильовою технологією Міністерству аграрної політики пропонує й народний депутат України, президент Всеукраїнської громадської організації Асоціація «За чисте землеробство та безпечне довкілля» Юрій Кармазин. «Якщо цей винахід вчасно і правильно почати застосовувати, то Україна зможе змінити свої позиції, - наголосив Юрій Анатолійович. - Я глибоко переконаний, що час хімізації в агропромисловому комплексі вже минув і мікрохвильова технологія - це один з альтернативних варіантів. Шкода лише, що роль держави у розробці цього проекту зовсім незначна. І це при тому, що аграрна політика, насамперед, має піклуватися про виробництво екологічно чистої продукції, яка на світових ринках у 3-4 рази дорожча. Тож нині потрібно поставити питання про державне замовлення на установки з мікрохвильової обробки для сільгосппідприємств. Також необхідно прийняти Державну програму щодо виробництва екологічно чистої продукції.»

    Заступник міністра аграрної політики Ярослав Гадзало, в свою чергу, запевнив, що міністерство має можливості для освоєння мікрохвильової технології. «Невдовзі відповідними департаментами будуть розроблені конкретні пропозиції щодо залучення під цю програму державних коштів, - пообіцяв Ярослав Михайлович. - А питання ймовірного впровадження інноваційної мікрохвильової технології для обробки насіння буде розглянуто на найближчій розширеній колегії Мінагрополітики.»

    Не проти такого широкого застосування мікрохвильової технології і в Науково-виробничому комплексі високих технологій «Південний». Директор цієї наукової установи зазначає, що цьогоріч вже заплановано створити щонайменше 50 установок для мікрохвильової обробки. Більше того, з кожним роком лабораторних досліджень з'ясовуються нові можливості мікрохвильового поля і таким чином з'являються все нові проекти і розробки. Тільки втілювати все це в життя не завжди вдається, адже, як відомо, - наука потребує чимало коштів.  

    І поки вчені всього світу стурбовано обговорюють проблеми глобальної зміни клімату та її наслідки, а на отрутохімікати витрачаються сотні мільярдів доларів, в Україні вже готова абсолютно безпечна технологія, яка позбавить українських аграріїв низки проблем, дозволить вирішити питання якості насіння і вирощувати екологічно чисту продукцію, допоможе істотно поповнити продовольчі ресурси країни.

     

    Людмила ЛЕБІДЬ





    Схожі новини
  • Підтримати зернові урожаю-2013
  • Як отримати 10-12 млн. тонн овочів
  • Безуглий: Україна має всі можливості зміцнити позиції на світових ринках насіння
  • «Бізон-Тех»: бути лідерами і завжди тримати перші позиції
  • БЕЗПЕЧНИЙ ДОПІНГ ДЛЯ НАСІННЯ0

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

БЕЗПЕЧНИЙ ДОПІНГ ДЛЯ НАСІННЯ


Практично всі сучасні технології вирощування сільгоспкультур передбачають передпосівний обробіток насіння отрутохімікатами. Відтак щороку наша екосистема отримує тисячі тонн небезпечних, як для людей так і природи, хімічних препаратів.

 

altАле незабаром аграрний сектор України може отримати альтернативу хімічній обробці у вигляді мікрохвильової технології. Про переваги, користь і можливості цієї технології науковці розповіли представникам Мінагрополітики під час засідання круглого столу «Шляхи впровадження інноваційної мікрохвильової технології для обробки насіння сільгоспкультур».

Вчені Української академії аграрних наук на основі досліджень мікрохвильової технології, які проводили 19 науково-дослідних інститутів, запевняють: це дуже перспективний напрям науки, що обіцяє невдовзі стати стимулятором росту агровиробництва при одночасному ослабленні техногенного навантаження на природне довкілля. За словами академіка УААН (Луганський інститут АПВ) Анатолія Шевченка, вітчизняна розробка мікрохвильової технології для передпосівної обробки насіння сільгоспкультур немає аналогів у світі. «Ще в довоєнні часи застосовувалися такі технології як використання селекційного насіння і передпосівна стимуляція насіння сонячним опроміненням. Останній метод з часом втратив актуальність і його замінила хімічна обробка, - зазначає Анатолій Михайлович. - І от новаторськими дослідженнями Володимира Тучного було розроблено інноваційну технологію мікрохвильової обробки насіння».

За багато років праці та вдосконалення цієї технології створено вісім різновидів установок, останню з яких вчені називають найдосконалішою. За 8 років досліджень в науково-дослідних інститутах мікрохвильовою технологією апробовані всі види сільськогосподарських культур і всі висновки науковців підтвердили ефективність згадуваної технології. «Крім того, що застосування мікрохвильової обробки забезпечує більшу врожайність, дає змогу скоротити використання хімічних засобів для захисту рослин та ще й забезпечує отримання екологічно чистої продукції», - запевняє Анатолій Шевченко.

Справді, переваги мікрохвильової технології передпосівної обробки насіння - вражаючі. Тим більше, що вирощування екологічно чистої продукції - нагальна потреба аграрного сектора України, адже це гарантія успішного виходу української продукції на європейські ринки.

Заступник міністра аграрної політики Ярослав Гадзало переконаний, що великим агропідприємствам варто впроваджувати мікрохвильову технологію, бо вона не потребує великих коштів і водночас має низку переваг.

Як працює мікрохвильова технологія, розповів один із провідних її авторів, директор Науково-виробничого комплексу високих технологій «Південний» Володимир Тучний:

- Мікрохвильова технологія - це серйозне досягнення науки та техніки, продукт багатьох років досліджень вчених-аграріїв, яка не має аналогів у світовій практиці. Її можна використовувати у виробництві багатьох галузей: для сушіння зерна, трави, деревини; підвищення якості комбікормів; розморожування харчових продуктів; проведення безтемпературного консервування. Унікальність і науково-практична значимість мікрохвильової технології для обробки насіння сільгоспкультур полягає в тому, що за її допомоги можна комплексно вирішувати низку проблем агровиробництва: підвищувати врожайність усіх культур, проводити знезараження насіння проти фотопатогенів, підвищувати схожість насіння, прискорювати дозрівання на 8-12 днів, підвищувати стійкість рослин до заморозків і посухи.

Інститут сільськогосподарської мікробіології зацікавила техноглгія одеситів, і ця установа почала разом з НВК «Південний» працювати над її розробкою і дослідженням. «Несподіваним для нас став той факт, що мікрохвильова обробка насіння збільшує чисельність азотофіксальних бактерій в насінні, - зазначає директор інституту Віталій Волкогон. - Приміром, при застосуванні цієї технології в пшениці спостерігаються найбільші показники фосфору і азоту. Підсумки нашої роботи засвідчують: мікрохвильова обробка сприяє уникненню кореневої зміни, збільшенню проходження фізіологічних процесів, азотофікації процесу».

Деякі агропідприємства вже тривалий час використовують мікрохвильову технологію і цілком задоволені результатом. За словами директора агропромислової фірми «Алекс» (Запорізька обл.) Володимира Панкеєва, його підприємство одне з перших придбало установку для мікрохвильової обробки насіння. «Застосовуючи технологію, ми відразу помітили, що сходження рослин на 20% краще і оброблені рослини стійкі до посухи, - ділиться досвідом Володимир Вікторович. - А прибавка до врожаю перші роки становила 20-30%. Мікрохвильовою технологією ми обробляли здебільшого насіння сої, пшениці, гірчиці, ячменю».

Представник УААН Микола Гаврилюк переконаний: настав час створити комплексну програму щодо впровадження мікрохвильової технології та залучити до цього процесу ширше коло науковців - фізиків і генетиків. Адже до цього часу це була виключно ініціативна програма, а її вже варто перемістити на державний рівень. Активно зайнятися мікрохвильовою технологією Міністерству аграрної політики пропонує й народний депутат України, президент Всеукраїнської громадської організації Асоціація «За чисте землеробство та безпечне довкілля» Юрій Кармазин. «Якщо цей винахід вчасно і правильно почати застосовувати, то Україна зможе змінити свої позиції, - наголосив Юрій Анатолійович. - Я глибоко переконаний, що час хімізації в агропромисловому комплексі вже минув і мікрохвильова технологія - це один з альтернативних варіантів. Шкода лише, що роль держави у розробці цього проекту зовсім незначна. І це при тому, що аграрна політика, насамперед, має піклуватися про виробництво екологічно чистої продукції, яка на світових ринках у 3-4 рази дорожча. Тож нині потрібно поставити питання про державне замовлення на установки з мікрохвильової обробки для сільгосппідприємств. Також необхідно прийняти Державну програму щодо виробництва екологічно чистої продукції.»

Заступник міністра аграрної політики Ярослав Гадзало, в свою чергу, запевнив, що міністерство має можливості для освоєння мікрохвильової технології. «Невдовзі відповідними департаментами будуть розроблені конкретні пропозиції щодо залучення під цю програму державних коштів, - пообіцяв Ярослав Михайлович. - А питання ймовірного впровадження інноваційної мікрохвильової технології для обробки насіння буде розглянуто на найближчій розширеній колегії Мінагрополітики.»

Не проти такого широкого застосування мікрохвильової технології і в Науково-виробничому комплексі високих технологій «Південний». Директор цієї наукової установи зазначає, що цьогоріч вже заплановано створити щонайменше 50 установок для мікрохвильової обробки. Більше того, з кожним роком лабораторних досліджень з'ясовуються нові можливості мікрохвильового поля і таким чином з'являються все нові проекти і розробки. Тільки втілювати все це в життя не завжди вдається, адже, як відомо, - наука потребує чимало коштів.  

І поки вчені всього світу стурбовано обговорюють проблеми глобальної зміни клімату та її наслідки, а на отрутохімікати витрачаються сотні мільярдів доларів, в Україні вже готова абсолютно безпечна технологія, яка позбавить українських аграріїв низки проблем, дозволить вирішити питання якості насіння і вирощувати екологічно чисту продукцію, допоможе істотно поповнити продовольчі ресурси країни.

 

Людмила ЛЕБІДЬ





Схожі новини
  • Підтримати зернові урожаю-2013
  • Як отримати 10-12 млн. тонн овочів
  • Безуглий: Україна має всі можливості зміцнити позиції на світових ринках насіння
  • «Бізон-Тех»: бути лідерами і завжди тримати перші позиції
  • БЕЗПЕЧНИЙ ДОПІНГ ДЛЯ НАСІННЯ0

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.