Аграрний тиждень. Україна
» Уміла готувати…
» Уміла готувати…

    Уміла готувати…


    Присяжнюк Микола ВолодимировичДогосподарювалися ми за останні роки просто до ручки. Тисячі гектарів полів роками не обробляються, ми звикаємо до імпортних овочів і фруктів. Мало того, що для приготування нашого улюбленого борщу 100 гривень не вистачить, так ще й овочі кришити, натирати доведеться здебільшого завезені. За словами міністра агропроду Миколи Присяжнюка, за імпортом овочів можна вивчати карту світу: з 8 країн ми ввозимо картоплю і помідори, з 4 – моркву, з 5 – цибулю.

     

    Про це він заявив на обласній нараді з питань розвитку овочівництва. Тон зустрічі задав голова Київської обласної держадміністрації Анатолій Присяжнюк, який назвав больові точки цього питання. Щоб змінити цю схему, потрібно зламати формулу «закупили – привезли» на «виростили – реалізували».

    Ще донедавна Київщина уміло використовувала на свою користь вигідне розташування до столиці й реалізовувала капусту і буряки, моркву і помідори з прилеглих до Києва районів. Нині ентузіастів, що не перестали вирощувати борщовий набір, можна перелічити на пальцях. Та й по всій Україні ситуація не краща. Ось вам готова відповідь на запитання: чому щотижня дорожчає овочева продукція?

    Аби відродити і розвивати галузь, необхідно виправити критичну ситуацію, що склалася довкола овочесховищ, а скоріше їх відсутності.

    -У області триває будівництво оптового ринку «Столичний», перша черга якого запрацює напередодні 20-ї річниці Незалежності країни, - підкреслив Анатолій Присяжнюк. - Друга чекатиме на виробників і споживачів на початку жовтня, а відкриття третьої відбудеться у наступному році. Те, що продукція реалізовуватиметься без посередників – перемога значна, але не менш важливо, що тут будуть збудовані сучасні склади для зберігання вирощеного. Це стане ще одним сигналом для вітчизняного виробника і не тільки. Бо означатиме, що і споживач почне згадувати смак української, значно кращої продукції.

    Предметна розмова довкола «залежаного» питання відбулася напередодні його розгляду на черговому засіданні Кабміну. За кілька днів губернатори звітуватимуть про хід весняно-польових робіт, будівництво складських приміщень, відродження тваринництва, і багато керівників областей, за словами міністра, уже зараз можуть розраховувати на наганяй від Прем’єра.  

    Нині аграрії готові виростити необхідну кількість овочів. Але за умови, що її куплять. Сучасні овочесховища повинні за рік – два прийти замити кагати. А поки що у Васильківському, Переяслав-Хмельницькому, Рокитнянському, Сквирському, Тетіївському та ряді інших районів навпроти графи про наявність сховищ – довгий прочерк. Тому і не доходить до споживача понад 50% вітамінів. Під час зберігання у непристосованих приміщеннях продукція втрачає товарний вигляд, гниє і автоматично перетворюється на корм худобі. За таких умов програють усі.

    Цього разу проблему вивчали не лише голови райдержадміністрацій, а й мери міст. Саме вони повинні знати на зубок потребу громади у агропродукції на місяць і весь рік. Тоді й селяни працюватимуть під конкретне замовлення.

    Аграрний міністр переконаний, що у нинішньому році на овочевому фронті буде зроблено прорив і наводить лише один вагомий аргумент: прибуток з 1 га овочів у 5 разів перевищує прибуток від вирощування зернових. Ось де не повинні втратити шанс фермери.

    На Київщині ці розрахунки не лише намотали на вус, а вже втілюють у життя. За словами Анатолія Присяжнюка, площі під цими культурами цього року заплановано подвоїти. І якщо у закритому ґрунті чи на поливних землях це робити економічно складніше, то у відкритому – всі культури приречені на гарний урожай.

    - Область може задовольнити потреби власні і столиці в усіх овочах, - вважає міністр. – Але поки що все зводиться до відомого: вміла готувати, та не вміла подавати. В області виробляється у 4 рази більше продукції, ніж потрібно, і 80 її відсотків використовується неефективно. Однієї капусти Київщина має 130% до потреби.

    Не обійшов увагою міністр і тему ринку землі, зазначивши:

    - Купуватимуть її лише фізичні особи – громадяни України. А щодо національних програм, то тут пріоритетно розвиватиметься не лише овочівництво, а й свинарство, виробництво молока. На часі – зведення на території Київщини міні-свиноферм, вигідної форми сімейного бізнесу. Для здійснення цих програм Уряд віднайшов кошти.

    Зрозуміло, учасники наради ознайомилися з роботою тих господарств, де вже все заплановане успішно працює роками. Наприклад, у знаному в Україні і світі ВАТ «Комбінат «Тепличний» - лідері з вирощування овочевої продукції у закритому ґрунті. Колектив тривалий час очолює Герой України Володимир Чернишенко, який запрограмував курс на реконструкцію і щороку збільшує виробництво огірків і помідорів.

    Приклад успішної роботи фермерського господарства – ФГ «Журавушка», по сусідству, у тому ж Броварському районі. Тут можна запозичити досвід вирощування, переробки і зберігання продукції.

    Згадаймо відоме: попит диктує пропозицію. Поки що ця формула в нашій країні діє не на повну потужність. А чи спрацює вона на всі 100 вже у підсумку цього року, покаже час. Який, як відомо, летить швидко.

     

                                                                            Вікторія БИСТРИЦЬКА

     

     

     





    Схожі новини
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • №35 (247
  • Микола Присяжнюк: «Загальне надходження молока на переробні підприємства зросло на 10%
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Уміла готувати…


Присяжнюк Микола ВолодимировичДогосподарювалися ми за останні роки просто до ручки. Тисячі гектарів полів роками не обробляються, ми звикаємо до імпортних овочів і фруктів. Мало того, що для приготування нашого улюбленого борщу 100 гривень не вистачить, так ще й овочі кришити, натирати доведеться здебільшого завезені. За словами міністра агропроду Миколи Присяжнюка, за імпортом овочів можна вивчати карту світу: з 8 країн ми ввозимо картоплю і помідори, з 4 – моркву, з 5 – цибулю.

 

Про це він заявив на обласній нараді з питань розвитку овочівництва. Тон зустрічі задав голова Київської обласної держадміністрації Анатолій Присяжнюк, який назвав больові точки цього питання. Щоб змінити цю схему, потрібно зламати формулу «закупили – привезли» на «виростили – реалізували».

Ще донедавна Київщина уміло використовувала на свою користь вигідне розташування до столиці й реалізовувала капусту і буряки, моркву і помідори з прилеглих до Києва районів. Нині ентузіастів, що не перестали вирощувати борщовий набір, можна перелічити на пальцях. Та й по всій Україні ситуація не краща. Ось вам готова відповідь на запитання: чому щотижня дорожчає овочева продукція?

Аби відродити і розвивати галузь, необхідно виправити критичну ситуацію, що склалася довкола овочесховищ, а скоріше їх відсутності.

-У області триває будівництво оптового ринку «Столичний», перша черга якого запрацює напередодні 20-ї річниці Незалежності країни, - підкреслив Анатолій Присяжнюк. - Друга чекатиме на виробників і споживачів на початку жовтня, а відкриття третьої відбудеться у наступному році. Те, що продукція реалізовуватиметься без посередників – перемога значна, але не менш важливо, що тут будуть збудовані сучасні склади для зберігання вирощеного. Це стане ще одним сигналом для вітчизняного виробника і не тільки. Бо означатиме, що і споживач почне згадувати смак української, значно кращої продукції.

Предметна розмова довкола «залежаного» питання відбулася напередодні його розгляду на черговому засіданні Кабміну. За кілька днів губернатори звітуватимуть про хід весняно-польових робіт, будівництво складських приміщень, відродження тваринництва, і багато керівників областей, за словами міністра, уже зараз можуть розраховувати на наганяй від Прем’єра.  

Нині аграрії готові виростити необхідну кількість овочів. Але за умови, що її куплять. Сучасні овочесховища повинні за рік – два прийти замити кагати. А поки що у Васильківському, Переяслав-Хмельницькому, Рокитнянському, Сквирському, Тетіївському та ряді інших районів навпроти графи про наявність сховищ – довгий прочерк. Тому і не доходить до споживача понад 50% вітамінів. Під час зберігання у непристосованих приміщеннях продукція втрачає товарний вигляд, гниє і автоматично перетворюється на корм худобі. За таких умов програють усі.

Цього разу проблему вивчали не лише голови райдержадміністрацій, а й мери міст. Саме вони повинні знати на зубок потребу громади у агропродукції на місяць і весь рік. Тоді й селяни працюватимуть під конкретне замовлення.

Аграрний міністр переконаний, що у нинішньому році на овочевому фронті буде зроблено прорив і наводить лише один вагомий аргумент: прибуток з 1 га овочів у 5 разів перевищує прибуток від вирощування зернових. Ось де не повинні втратити шанс фермери.

На Київщині ці розрахунки не лише намотали на вус, а вже втілюють у життя. За словами Анатолія Присяжнюка, площі під цими культурами цього року заплановано подвоїти. І якщо у закритому ґрунті чи на поливних землях це робити економічно складніше, то у відкритому – всі культури приречені на гарний урожай.

- Область може задовольнити потреби власні і столиці в усіх овочах, - вважає міністр. – Але поки що все зводиться до відомого: вміла готувати, та не вміла подавати. В області виробляється у 4 рази більше продукції, ніж потрібно, і 80 її відсотків використовується неефективно. Однієї капусти Київщина має 130% до потреби.

Не обійшов увагою міністр і тему ринку землі, зазначивши:

- Купуватимуть її лише фізичні особи – громадяни України. А щодо національних програм, то тут пріоритетно розвиватиметься не лише овочівництво, а й свинарство, виробництво молока. На часі – зведення на території Київщини міні-свиноферм, вигідної форми сімейного бізнесу. Для здійснення цих програм Уряд віднайшов кошти.

Зрозуміло, учасники наради ознайомилися з роботою тих господарств, де вже все заплановане успішно працює роками. Наприклад, у знаному в Україні і світі ВАТ «Комбінат «Тепличний» - лідері з вирощування овочевої продукції у закритому ґрунті. Колектив тривалий час очолює Герой України Володимир Чернишенко, який запрограмував курс на реконструкцію і щороку збільшує виробництво огірків і помідорів.

Приклад успішної роботи фермерського господарства – ФГ «Журавушка», по сусідству, у тому ж Броварському районі. Тут можна запозичити досвід вирощування, переробки і зберігання продукції.

Згадаймо відоме: попит диктує пропозицію. Поки що ця формула в нашій країні діє не на повну потужність. А чи спрацює вона на всі 100 вже у підсумку цього року, покаже час. Який, як відомо, летить швидко.

 

                                                                        Вікторія БИСТРИЦЬКА

 

 

 





Схожі новини
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • №35 (247
  • Микола Присяжнюк: «Загальне надходження молока на переробні підприємства зросло на 10%
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.