Аграрний тиждень. Україна
» » Ефективність, економність, енергетична незалежність
» » Ефективність, економність, енергетична незалежність

    Ефективність, економність, енергетична незалежність


    Зберігання і сушіння зерна – доволі енергетично-затратний процес і тому, зрозуміло, що в нинішній ситуації виробники намагаються знайти найекономніші технології, аби зменшити витрати. Питання економії і прибутковості в елеваторних господарствах обговорювали на ІІІ міжнародній науково-практичній конференції «Використання альтернативної енергії для збільшення прибутковості елеваторів і промислових об’єктів».

    За словами генерального директора компанії «АгроІнсайтекс» Ольги Кулакової, умови української реальності сьогодні диктують безліч змін. «Ситуація в країні - на грані безпрецедентної соціально-економічної кризи, і ігнорування цього факту може призвести до подальшого зниження економічного рівня. Але я переконана, що дана ситуація сприяє відродженню українських виробництв у сфері науки і виробництва альтернативних видів палива», - зазначає Ольга Кулакова.

     

    Заручники долара

    Найактуальнішою темою конференції стало питання залежності виробників від курсу долара, адже переважна більшість підприємств, які пропонують обладнання для елеваторних господарств, залежать від імпортної складової. Відповідно, ріст курсу долара підвищив вартість обладнання в рази, і сьогодні виробники шукають альтернативні рішення, аби замінити у виробництві іноземну складову.

    За словами директора ТОВ «Спецелеватормельмаш» Леоніда Фадєєва, обвал гривні ставить під загрозу економічний стан виробництва. «Все залежить від купівельної спроможності замовника, яка зараз невисока, - зазначає він. - Я думаю, поки на ринку зернових культур не визначаться цінові фактори, і поки замовник не буде оцінювати перспективу, великих інвестиційних проектів очікувати не варто. Приміром, я б теж хотів автоматизувати лінію, але коли отримую цінові пропозиції від постачальників обладнання, то розумію: замовити її ще не можу. І в такому стані перебуває більшість сільгоспвиробників. Тому основний вектор сьогодні в Україні – пошук альтернативних рішень».

    Леонід Фадєєв дивується, чому харківська компанія «Хартрон», яка працює над створенням систем автоматизації найскладніших військових автоматизованих систем для США, не створює продуктів для українського аграрного ринку. «Нині той науковий і виробничий потенціал, який має Україна, або заморожений даними подіями, або ж не використовується в потрібному призначенні», - говорить Леонід Фадєєв.

     

    Альтернативні джерела

    Компанія «ТЕЦМ-Альянс» пропонує на зерносушарних комплексах і елеваторах провести заміну природного газу чи дизпального на тверде альтернативне паливо: дрова, солому, тирсу, лушпиння, біомасу. А для великих потужностей використовувати біопаливо - паливні гранули, пелети з дерева, лушпиння, соломи.

    Аргументів для використання систем альтернативного теплозабезпечення для зерносушарок більше ніж достатньо. В «ТЕЦМ-Альянс» порахували, що дана технологія знижує 1т/% вологи від 1,2 м³ природного газу => 12 КВт*год. теплової енергії до 2 м³ природного газу => 20 кВт*год. теплової енергії.

    До того ж традиційні види палива постійно дорожчають і завжди залежать від політичної ситуації.

    Великою перевагою використання альтернативних палив є той факт, що це достатньо автоматизований процес і не потребує дозволів від газових служб.

    Якщо вдатись до економіки, то застосування альтернативних палив значно знижує енергетичні затрати на сушку зерна. При цьому вартість палива складає в середньому 2,40 грн на зниження 1 т/% по кукурудзі.

    Крім того, система альтернативного теплозабезпечення швидко окупається - за два-три сезони при заміщенні природного газу і за один сезон при заміщенні рідкого газу чи дизпалива. Тобто кожна висушена альтернативним паливом тисяча тонн економить 50 тис. грн при заміщенні природного газу і 88,5 тис. грн - при заміщенні рідкого газу та 121 тис. грн - при заміщенні дизпалива.

    Технології ефективності, запропоновані компанією «ТЕФФ», дають в рази економити витрати на економічну складову в собівартості продукції, в порівнянні з природним газом, коксохімічним і пічним паливом, вугіллям, продукцією нафтової галузі. Це можливо завдяки пальникам потужністю від 1,5 до 15 МВт, які працюють з використанням лушпиння соняшнику, деревини, соломи, сепараційних відходів. «Пальники використовуються як пристрій генерації теплової енергії для парових, водогрійних котлів та теплогенераторів для сушарних комплексів, – зазначає директор компанії «ТЕФФ» Юрій Фаренюк. – Окрім того, ми виготовляємо теплообмінники для використання у високотемпературних повітряних середовищах».

     

    Енергонезалежність бізнесу

    Генеральний директор компанії «Т.Л. Індастріал» Дмитро Бєсєдін вважає найголовнішим моментом у веденні бізнесу – його енергонезалежність. І як елемент гарантованого електроживлення для підвищення ефективності підприємств агросектору пропонує використовувати дизельні електростанції. «Основне джерело електроживлення – це генератор онлайн, який вмить переключається, але він гарантує живлення від декількох хвилин до декількох годин, - пояснює експерт. - Щоби більше зарезервувати (2-4 години), підходить бензинова чи дизельна електростанції. Останні можуть працювати цілодобово».

    Компанія не лише продає електростанції відомого світового виробника AKSA (Туреччина), але надає й інші супутні послуги – проектування, погодження документації, монтаж, підключення, гарантійне обслуговування. За словами Дмитра Бєсєдіна, процес переходу підприємства на окрему електростанцію від замовлення і до підключення в середньому займає 9 місяців. Вдалим прикладом може похвалитися «Агрофірма «Світанок», де за 1,5 місяці на елеватори встановили три дизельних генератори.

     

    Надійність і енергоефективність

    Один із лідерів постачання комплексних рішень у галузі зберігання і обробки зерна - KMZ Industries - нещодавно запропонував ринку новий силос ВВК, який дозволяє ефективно зберігати і досушувати зерно холодним повітрям. Ще однією особливістю нової моделі силосу є те, що його можна вбудувати в будь-який майданчик елеватора, за рахуноккроку діаметру силосу 1м.

    Завдяки надсучасному обладнанню компанії «Bradbury» для виробництва силосів, завод KMZ Industries виготовляє продукцію високої якості. «Сьогодні завод – це сучасне виробництво, для конкурентоздатного обладнання з найякіснішими комплектуючими, ми пропонуємо рішення під ключ та надаємо пропозиції фінансування проектів замовників. Ми виробляємо силоси з об’ємом зберігання до 21 314 м³, зерносушарки - до 300 т/год., системи транспортування - до 800 т/год. устаткування для очищення - до 200 т/год., - розповідає технічний директор KMZ Industries Роман Штельмах. - При проектуванні ми вивчаємо всі ризики, які можуть бути з обладнанням як з точки зору експлуатації, так і ремонту. Розглядаємо всі основні принципи безпечного проектування і якісної експлуатації обладнання, забезпечуючи необхідну надійність і енергоефективність нашого устаткування. За бажанням замовника можемо укомплектувати наше обладнання різноманітними іноземними комплектуючими, з кращими характеристиками по енергоефективності, якості виготовлення і надійності даних вузлів.

    Ми активно працюємо в напрямку забезпечення енергоефективності нашого обладнання, і якщо замовник з самого початку при проектуванні правильно підійде до вибору обладнання, то можливо досягти суттєвої економії завдяки оптимізації самого технологічного ланцюга».

    Оскільки зерносушарки – основні споживачі електроенергії і газу у процесі зберіганні та переробки зернових, то KMZ Industries і в цьому питанні активно працює в напрямку вдосконалення. Історія виробництва сушарок починалася з моделей ДСП-32 та ДСП-50, через певний час ми здійснили оновлення і випустили вдосконалену сушарку ДСП-50 Е в оцинкованому корпусі з більш вдосконаленим комплектом обладнання до монтажу. «ДСП-50 Е більш економна, споживання газу зменшилося з 1,5 м³ до 1,4 м³ на 1т/%. В 2014 на ринку з’явилася абсолютно нова зерносушарка KMZ Industries, потужністю – від 9,5 т/год. до 300 т/год., - каже Роман Штельмах. - Її конструктивна відмінність полягає в новому моноблоці, в корпус якого встановлені пальники. Утеплений моноблок дозволив зекономити на витратах газу, зменшивши витрати до 1,3 м³ на 1т/%, а за рахунок встановлених якісних вентиляторів ми заощадили не менше 40% витрат електроенергії на переміщенні агента сушіння».

    Можливо, деякі господарства до певного часу не задумувалися і не планували би перехід на технології з використанням альтернативних палив . Але в нинішній ситуації цей шлях експерти вважають найбільш заощадливим. Тож будьте ефективними.

     

     

    Коментарфахівця

    Юрий Проценко, начальник отдела маркетинга ООО «Элеваторный Альянс»

    Вполне справедливо, что с середины 2014 года аграрии забили тревогу: чего ожидать от элеваторного рынка в сложном 2015-м, когда большинство компаний-латифундистов лишилось почвы под ногами - иностранного финансирования, а средние и мелкие предприятия хватаются за соломинку, чтобы выжить. Имеем, что имеем: заморожены проекты, прежде всего крупные, требующие больших кредитных ресурсов. Конечно, валютная (импортная) составляющая очень сильно бьет по перспективам развития элеваторного рынка. Однако: что не делается, то делается к лучшему. Рынок в Украине последние 10-15 лет развивался интенсивно, но с упором на гигантоманию и, чаще всего, под собственное зерно. А основная функция элеваторов - активное участие в торговле зерном, предоставление услуг в регионе по доработке и последующей продаже зерна клиентов и т. д. Поэтому я считаю, что тяжелые 2014-2016 годы будут способствовать приведению элеваторного хозяйства к исполнению его основных задач. При этом главным подходом или, правильнее сказать, способом выживания останется дуализм эффективности и экономии.

    Замена, модернизация энергоемкого зерносушильного оборудования станет насущной необходимостью, особенно для «державных» предприятий с устаревшим оборудованием, чтобы оставаться на плаву.

    Следующий злободневный вопрос элеваторных реалий -присутствие импортной составляющей. К сожалению (или к счастью), большинство производителей качественного украинского элеваторного оборудования привязаны к импортной комплектации и металлу. Производители теплогенераторов и котлового оборудования менее привязаны к импортным комплектующим, хотя часть комплектации и металла все равно импортируется.

    Выпускаемые (по лицензии польской компании) теплогенераторы ОТД имеют европейское качество при украинских ценах. Поэтому работа по расширению производства ОТД в Украине активно продолжается.

    Современноеоружиедля борьбы с энергетическим кризисом - использованиеальтернативной энергии на элеваторах. Биотопливные генераторы -превосходныйвариант для экономии энергоносителей при сушке зерна. Это основное направление использования альтернативной энергии на элеваторах.





    Схожі новини
  • В Україні зменшили споживання газу майже на 20% завдяки біопаливу
  • Зберігання та логістика: правильний вибір
  • Питання забезпечення АПК природним газом
  • Зберігання та логістика: правильний вибір
  • Котли на біомасі

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Ефективність, економність, енергетична незалежність


Зберігання і сушіння зерна – доволі енергетично-затратний процес і тому, зрозуміло, що в нинішній ситуації виробники намагаються знайти найекономніші технології, аби зменшити витрати. Питання економії і прибутковості в елеваторних господарствах обговорювали на ІІІ міжнародній науково-практичній конференції «Використання альтернативної енергії для збільшення прибутковості елеваторів і промислових об’єктів».

За словами генерального директора компанії «АгроІнсайтекс» Ольги Кулакової, умови української реальності сьогодні диктують безліч змін. «Ситуація в країні - на грані безпрецедентної соціально-економічної кризи, і ігнорування цього факту може призвести до подальшого зниження економічного рівня. Але я переконана, що дана ситуація сприяє відродженню українських виробництв у сфері науки і виробництва альтернативних видів палива», - зазначає Ольга Кулакова.

 

Заручники долара

Найактуальнішою темою конференції стало питання залежності виробників від курсу долара, адже переважна більшість підприємств, які пропонують обладнання для елеваторних господарств, залежать від імпортної складової. Відповідно, ріст курсу долара підвищив вартість обладнання в рази, і сьогодні виробники шукають альтернативні рішення, аби замінити у виробництві іноземну складову.

За словами директора ТОВ «Спецелеватормельмаш» Леоніда Фадєєва, обвал гривні ставить під загрозу економічний стан виробництва. «Все залежить від купівельної спроможності замовника, яка зараз невисока, - зазначає він. - Я думаю, поки на ринку зернових культур не визначаться цінові фактори, і поки замовник не буде оцінювати перспективу, великих інвестиційних проектів очікувати не варто. Приміром, я б теж хотів автоматизувати лінію, але коли отримую цінові пропозиції від постачальників обладнання, то розумію: замовити її ще не можу. І в такому стані перебуває більшість сільгоспвиробників. Тому основний вектор сьогодні в Україні – пошук альтернативних рішень».

Леонід Фадєєв дивується, чому харківська компанія «Хартрон», яка працює над створенням систем автоматизації найскладніших військових автоматизованих систем для США, не створює продуктів для українського аграрного ринку. «Нині той науковий і виробничий потенціал, який має Україна, або заморожений даними подіями, або ж не використовується в потрібному призначенні», - говорить Леонід Фадєєв.

 

Альтернативні джерела

Компанія «ТЕЦМ-Альянс» пропонує на зерносушарних комплексах і елеваторах провести заміну природного газу чи дизпального на тверде альтернативне паливо: дрова, солому, тирсу, лушпиння, біомасу. А для великих потужностей використовувати біопаливо - паливні гранули, пелети з дерева, лушпиння, соломи.

Аргументів для використання систем альтернативного теплозабезпечення для зерносушарок більше ніж достатньо. В «ТЕЦМ-Альянс» порахували, що дана технологія знижує 1т/% вологи від 1,2 м³ природного газу => 12 КВт*год. теплової енергії до 2 м³ природного газу => 20 кВт*год. теплової енергії.

До того ж традиційні види палива постійно дорожчають і завжди залежать від політичної ситуації.

Великою перевагою використання альтернативних палив є той факт, що це достатньо автоматизований процес і не потребує дозволів від газових служб.

Якщо вдатись до економіки, то застосування альтернативних палив значно знижує енергетичні затрати на сушку зерна. При цьому вартість палива складає в середньому 2,40 грн на зниження 1 т/% по кукурудзі.

Крім того, система альтернативного теплозабезпечення швидко окупається - за два-три сезони при заміщенні природного газу і за один сезон при заміщенні рідкого газу чи дизпалива. Тобто кожна висушена альтернативним паливом тисяча тонн економить 50 тис. грн при заміщенні природного газу і 88,5 тис. грн - при заміщенні рідкого газу та 121 тис. грн - при заміщенні дизпалива.

Технології ефективності, запропоновані компанією «ТЕФФ», дають в рази економити витрати на економічну складову в собівартості продукції, в порівнянні з природним газом, коксохімічним і пічним паливом, вугіллям, продукцією нафтової галузі. Це можливо завдяки пальникам потужністю від 1,5 до 15 МВт, які працюють з використанням лушпиння соняшнику, деревини, соломи, сепараційних відходів. «Пальники використовуються як пристрій генерації теплової енергії для парових, водогрійних котлів та теплогенераторів для сушарних комплексів, – зазначає директор компанії «ТЕФФ» Юрій Фаренюк. – Окрім того, ми виготовляємо теплообмінники для використання у високотемпературних повітряних середовищах».

 

Енергонезалежність бізнесу

Генеральний директор компанії «Т.Л. Індастріал» Дмитро Бєсєдін вважає найголовнішим моментом у веденні бізнесу – його енергонезалежність. І як елемент гарантованого електроживлення для підвищення ефективності підприємств агросектору пропонує використовувати дизельні електростанції. «Основне джерело електроживлення – це генератор онлайн, який вмить переключається, але він гарантує живлення від декількох хвилин до декількох годин, - пояснює експерт. - Щоби більше зарезервувати (2-4 години), підходить бензинова чи дизельна електростанції. Останні можуть працювати цілодобово».

Компанія не лише продає електростанції відомого світового виробника AKSA (Туреччина), але надає й інші супутні послуги – проектування, погодження документації, монтаж, підключення, гарантійне обслуговування. За словами Дмитра Бєсєдіна, процес переходу підприємства на окрему електростанцію від замовлення і до підключення в середньому займає 9 місяців. Вдалим прикладом може похвалитися «Агрофірма «Світанок», де за 1,5 місяці на елеватори встановили три дизельних генератори.

 

Надійність і енергоефективність

Один із лідерів постачання комплексних рішень у галузі зберігання і обробки зерна - KMZ Industries - нещодавно запропонував ринку новий силос ВВК, який дозволяє ефективно зберігати і досушувати зерно холодним повітрям. Ще однією особливістю нової моделі силосу є те, що його можна вбудувати в будь-який майданчик елеватора, за рахуноккроку діаметру силосу 1м.

Завдяки надсучасному обладнанню компанії «Bradbury» для виробництва силосів, завод KMZ Industries виготовляє продукцію високої якості. «Сьогодні завод – це сучасне виробництво, для конкурентоздатного обладнання з найякіснішими комплектуючими, ми пропонуємо рішення під ключ та надаємо пропозиції фінансування проектів замовників. Ми виробляємо силоси з об’ємом зберігання до 21 314 м³, зерносушарки - до 300 т/год., системи транспортування - до 800 т/год. устаткування для очищення - до 200 т/год., - розповідає технічний директор KMZ Industries Роман Штельмах. - При проектуванні ми вивчаємо всі ризики, які можуть бути з обладнанням як з точки зору експлуатації, так і ремонту. Розглядаємо всі основні принципи безпечного проектування і якісної експлуатації обладнання, забезпечуючи необхідну надійність і енергоефективність нашого устаткування. За бажанням замовника можемо укомплектувати наше обладнання різноманітними іноземними комплектуючими, з кращими характеристиками по енергоефективності, якості виготовлення і надійності даних вузлів.

Ми активно працюємо в напрямку забезпечення енергоефективності нашого обладнання, і якщо замовник з самого початку при проектуванні правильно підійде до вибору обладнання, то можливо досягти суттєвої економії завдяки оптимізації самого технологічного ланцюга».

Оскільки зерносушарки – основні споживачі електроенергії і газу у процесі зберіганні та переробки зернових, то KMZ Industries і в цьому питанні активно працює в напрямку вдосконалення. Історія виробництва сушарок починалася з моделей ДСП-32 та ДСП-50, через певний час ми здійснили оновлення і випустили вдосконалену сушарку ДСП-50 Е в оцинкованому корпусі з більш вдосконаленим комплектом обладнання до монтажу. «ДСП-50 Е більш економна, споживання газу зменшилося з 1,5 м³ до 1,4 м³ на 1т/%. В 2014 на ринку з’явилася абсолютно нова зерносушарка KMZ Industries, потужністю – від 9,5 т/год. до 300 т/год., - каже Роман Штельмах. - Її конструктивна відмінність полягає в новому моноблоці, в корпус якого встановлені пальники. Утеплений моноблок дозволив зекономити на витратах газу, зменшивши витрати до 1,3 м³ на 1т/%, а за рахунок встановлених якісних вентиляторів ми заощадили не менше 40% витрат електроенергії на переміщенні агента сушіння».

Можливо, деякі господарства до певного часу не задумувалися і не планували би перехід на технології з використанням альтернативних палив . Але в нинішній ситуації цей шлях експерти вважають найбільш заощадливим. Тож будьте ефективними.

 

 

Коментарфахівця

Юрий Проценко, начальник отдела маркетинга ООО «Элеваторный Альянс»

Вполне справедливо, что с середины 2014 года аграрии забили тревогу: чего ожидать от элеваторного рынка в сложном 2015-м, когда большинство компаний-латифундистов лишилось почвы под ногами - иностранного финансирования, а средние и мелкие предприятия хватаются за соломинку, чтобы выжить. Имеем, что имеем: заморожены проекты, прежде всего крупные, требующие больших кредитных ресурсов. Конечно, валютная (импортная) составляющая очень сильно бьет по перспективам развития элеваторного рынка. Однако: что не делается, то делается к лучшему. Рынок в Украине последние 10-15 лет развивался интенсивно, но с упором на гигантоманию и, чаще всего, под собственное зерно. А основная функция элеваторов - активное участие в торговле зерном, предоставление услуг в регионе по доработке и последующей продаже зерна клиентов и т. д. Поэтому я считаю, что тяжелые 2014-2016 годы будут способствовать приведению элеваторного хозяйства к исполнению его основных задач. При этом главным подходом или, правильнее сказать, способом выживания останется дуализм эффективности и экономии.

Замена, модернизация энергоемкого зерносушильного оборудования станет насущной необходимостью, особенно для «державных» предприятий с устаревшим оборудованием, чтобы оставаться на плаву.

Следующий злободневный вопрос элеваторных реалий -присутствие импортной составляющей. К сожалению (или к счастью), большинство производителей качественного украинского элеваторного оборудования привязаны к импортной комплектации и металлу. Производители теплогенераторов и котлового оборудования менее привязаны к импортным комплектующим, хотя часть комплектации и металла все равно импортируется.

Выпускаемые (по лицензии польской компании) теплогенераторы ОТД имеют европейское качество при украинских ценах. Поэтому работа по расширению производства ОТД в Украине активно продолжается.

Современноеоружиедля борьбы с энергетическим кризисом - использованиеальтернативной энергии на элеваторах. Биотопливные генераторы -превосходныйвариант для экономии энергоносителей при сушке зерна. Это основное направление использования альтернативной энергии на элеваторах.





Схожі новини
  • В Україні зменшили споживання газу майже на 20% завдяки біопаливу
  • Зберігання та логістика: правильний вибір
  • Питання забезпечення АПК природним газом
  • Зберігання та логістика: правильний вибір
  • Котли на біомасі

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.