Аграрний тиждень. Україна
» » Підприємливість, підтримана Євросоюзом
» » Підприємливість, підтримана Євросоюзом

    Підприємливість, підтримана Євросоюзом


     

    Це була кількаденна бізнес-місія «7 Мазурських Чудес – Презентація інвестиційних можливостей регіону Великих Мазурських озер». Побачити на власні очі цей край. Хто ж від такого відмовиться? Те, що ми узріли в доволі віддаленому районі Польщі, приємно вразило.

     

    Нашу невеличку делегацію з України, що прилетіла до Варшави, привітно зустріли представники Асоціації Великих Мазурських озер. Далі наш шлях лежав до гміни Руцяне-Ніда: вона розташована у кількох годинах їзди від столиці, у Вармінсько-Мазурському воєводстві (північно-східна частина Польщі). Словом, їхати довелось довгенько навіть модерновими польськими дорогами… Та неблизьку подорож ми одразу забули, щойно побачивши мальовничі ліси, прозорі озера гміни і наш затишний уквітчаний готель, що розташувався на самому березі чарівного Нідського озера.

    До слова, українська бізнес-місія до цих земель була другою. Перед нами тут побували німецькі підприємці. Згодом завітають бізнесмени Литви, Латвії, Швеції, Данії… Всього п’ятнадцять місій. І мета таких зустрічей – презентувати потенційним інвесторам можливості й особливості краю. Бо нині не лише гміна Руцяне-Ніда, а й весь регіон Великих Мазурських озер прагне якнайкраще використати свої природні можливості, аби затримати відтік місцевого населення, відкрити ряд потрібних виробництв, започаткувати нові економічні проекти. Щоправда, в першу чергу тут роблять ставку на створення підприємств, які би не шкодили екології. Адже 70% території гміни – ліси, 10% - озера (і які!) і лише 20 – суто земля, де й ведеться господарська діяльність та живуть люди.

     

    Економічне відродження

    Проект «7 Мазурських чудес» фінансується з фондів Європейського Союзу як пріоритетний. Аби його реалізувати, розроблена регіональна програма Вармінсько-Мазурського воєводства. Її виконує Асоціація Великих Мазурських озер і 11 місцевих органів влади – гмін. Серед них - гміна міста Гіжицко, гміна Руцяне-Ніда й інші. З особливостями Гіжицко та Руцяне-Ніда нам і належало ознайомитись.

    Основна мета проекту - до 2024-го підвищити конкурентоспроможність підприємств краю Великих Мазурських Озер (КВМО), збільшити присутність місцевого бізнесу на внутрішньому і зовнішніх ринках, залучити якомога більше інвестиційних коштів. Для цього розроблена система фінансової підтримки: комплекс процедур для спрощення інвестування гмін (муніципалітетів), аби скоротити час залучення інвестиції. Створено відповідні стандарти інвестицій, IT-система (повна економічна інформація, база постачальників послуг по галузях тощо).

    Вже відбулась серія зустрічей представників адміністрації з місцевими бізнесменами, і до листопада триватимуть закордонні бізнес-місії. Словом, бажання розвинути регіон Мазурських озер потужно підкріплений серйозними покроковими діями. Та якщо іноземних інвесторів тут лише залучають, місцеві вже активно зміцнюють галузі, в яких працюють.

     

    Гміна міста Гіжицко

    Надсучасний молокопереробний завод, куди ми завітали в місті Гіжицко (Giżycko) аж ніяк не схожий на районний молочний кооператив. Бо це, по суті, сучасна молочна фабрика. Кооператив об'єднує 1300 фермерів краю, що утримують корів. Щодоби завод збирає 800 т молока, виробляючи з нього найвідоміші види сирів.

    Моцарела, голландський, гауда, копчений, бринза… Ці назви нам добре відомі, як і смак улюбленого продукту. Підприємство закуповує молоко у фермерів по 1,42 злотих/літр (середня ціна по країні – 1,37). Сировину збирають з відстаней від 100 до 400 км, маючи сучасні молоковози-термоси. Температура молока, що постачається на переробку, не повинна перевищувати +6°С. Всі постачальники, які співпрацюють з сироварнею, – члени кооперативу. Тож угоди на купівлю молока укладаються завчасно, де і прописується чітка кількість сировини, яку має здати виробник. Ціну погоджують щомісячно. Польські тваринники отримують дотації від ЄС, а от «Районний молочний кооператив «Гіжицко» - ні.

    «Ми намагались отримати підтримку від ЄС, але це виявилось надто складно, - каже голова правління кооперативу Штепан Шумовскі. – Тому зараз користуємось кредитними коштами. Наше підприємство існує з 1945 року, в його історії були різні часи, а з 2004-го, коли Польща стала членом ЄС, ми почали потужно розвиватись. У модернізацію виробництва вкладаємо в середньому 30 млн злотих на рік. Але щоб прийняти подібне рішення, спочатку збираються представники фермерів (55 від 1300 учасників) на місцеві конференції. А вже потім відбуваються збори членів Наглядової ради (раз на 3 місяці), де і приймаються остаточні рішення».

    Зараз на заводі працює 370 осіб, їхня середня зарплатня - 6 тис. злотих на місяць (вище середньої по галузі). Кооператив забезпечує сирами не лише свій регіон, адже виробляє їх 75 т на добу: 70% продукту кооперативу потрапляє на ринки Європи, зокрема у Німеччину, Угорщину, Чехію та інші країни, що є свідченням високої якості гіжицких сирів. А також добре налагодженої бізнес-справи, бо щороку сироварня отримує до 60 млн злотих прибутку.

    На відміну від молочного кооперативу птахофабрика UBOJNI DROBIU Górni i Synowie sp. j. - приватний сімейний бізнес. Невеличкий комплекс був заснований 1997 року Вандою і Ентоні Горні. Сьогодні їхню справу успішно ведуть сини – Аркадій і Петро. На виробництві утримують птицю кросу Ross 308. Щороку укладають угоду з інкубаторами, купуючи в них добових курчат (0,04 кг). Вигодовують їх 38-42 дні й забивають. Корми теж купують. Традиційно, постачальники і партнери птахофабрики – родинні компанії.

    Охолоджена чи заморожена птиця від Górni продається в місцевих маркетах, 40% виробленого м’яса викуповують експортери, продаючи птицю на ринки Данії, Швеції та Литви. Зараз на комплексі задіяно 200 працюючих, їхня мінімальна зарплата сягає 600 євро/місяць.

    До речі, аби ефективно управляти батьківським бізнесом, Аркадій і Петро чималі суми (100 тис. злотих на рік) витрачають на підвищення своєї кваліфікації.

     

    Гміна Руцяне-Ніда

    Бурмістр (міський голова) містечка Руцяне-Ніда Піотр Феліньський завітав до нас, як мовиться, зі всім своїм «кабінетом міністрів». Адже до компетенції гміни належать початкові школидитсадкибібліотеки, будинки культури, місцевий транспорт, гмінні дороги, управління ринками, охорона здоров'я. Керівництво також відповідає за порядок і безпеку на своїй території, в його віданні - дороги місцевого значення, організація комунального господарства тощо. В результаті останньої реформи до компетенції гміни тепер належать і фінанси. Тож без «кабміну» - ніяк. І працює в ньому трохи більше 10 осіб… «Нєжданчик», кажучи мовою тінейджерів.

    Пан Феліньський не лише познайомив нас зі своїми підопічними, а й запросив наступного дня на гостини. Містечко готувалось до урочистостей з дня заснування, і ми отримали можливість поспілкуватись з жителями Руцяне-Ніда, побачити роботу різбярів по дереву, картини місцевих художників. На жаль, гміна «старіє», і щоби допомогти людям старшого віку, відкрито «кнопку життя». І це при тому, що на території Руцяне-Ніда проживає лише 8 тисяч поляків (4 із них – у самому містечку). А от влітку сюди приїздить більше 10 тис. туристів.

    Але повернімось до зустрічі. Щоби розуміти мету проекту «7 Мазурських Чудес», його презентував представник Асоціації Великих Мазурських озер Кароль Сита. Про завдання в рамках проекту повідомив Марек Качмарчик, інспектор з питань придбання зовнішніх коштів міської ради. В рамках зустрічі свої підприємства змогли представити і члени української бізнес-місії. Зокрема, ГО «Українська аграрна конфедерація», ГО «Європейський інститут здорового харчування», СОК «Чиста флора», журнал «Аграрний тиждень. Україна» та інші.

     

    Яскраві бізнес-візитівки Руцяне-Ніда

    Доволі цікавою була наша поїздка на підприємство Pol Dąb, яке виробляє лісопильні та столярні вироби, фризи із сосни, ламелі та багато інших напівфабрикатів для відомої польської компанії IKEA. На лісопильні навіть пресують тирсу і продають для опалення побутових приміщень. Тобто, на виробництві застосована сучасна технологія безвідходного виробництва.

    Справжня родзинка гміни - мисливська садиба Potocki в Galkowo. Це комплекс, який об’єднує затишний сільський ресторан, добротний готель, доглянуту зелену територію і меморіальну кімнату відомої німецької журналістки Маріон Гедди Ільзе Графині фон Денхофф. Свого часу вона брала участь в опорі гітлерівським націонал-соціалістам. Після війни стала однією з провідних німецьких журналістів та інтелектуалів. Товаришувала з матір’ю одного з нащадків Потоцьких – Олександра. Він і перевіз до Польщі кімнату Маріон із сімейного помістя у Фрідріхштайн (Східна Пруссія). Тепер бажаючі можуть не лише оглянути робочий кабінет журналістки, а й купити будь-яку її книгу.

    Мисливська садиба Потоцького користується неабияким попитом не лише через смачну й недорогу селянську їжу, інтелектуальну екскурсію, а й через близькість до стаєнь, де утримують гарних коней кількох порід, де створено кілька контурних полів і можна покататись верхи чи на бричці… Чудовий релакс, скажу я вам.

    Подивував нас і відпочинковий комплекс Gościńcu Mirosława Gworka. Тут є готель для відпочинку, який може прийняти на добу 24 особи. Рибний ресторан готує відвідувачам виключно рибні страви. Дітям, наприклад, подають рибку фрі - підсмажені шматочки риби, схожі на картоплю фрі. До кухні ресторану риба потрапляє просто з переробного цеху. Мирослав Гворка – натхненник цього бізнесу. Щодня цех переробляє 200-400 кг риби, яку постачають місцеві рибалки. Лящ, щука, вугор… Частина сировини потрапляє одразу до ресторану, а з іншої виготовляються смачні й поживні консерви по 200 і 500 грамів. Цю продукцію можна купити безпосередньо в ресторані або у найближчому маркеті.

    Словом, підприємливість жителів гміни, підтримана Євросоюзом, дає гарні й реальні результати. А вони можуть бути ще кращими, якщо край Великих Мазурських Озер залучить очікувані інвестиції. Не лише в туристичну, а й лісову та рибну галузі. Віриться, що серед бажаючих розвивати регіон будуть і українські бізнесмени.

                                                                                                       


     ДОВІДКОВО:

    Гміна Руцяне-Ніда має площу 357,98 км2, в її складі - 51 населений пункт, у т.ч. одне місто (працює резиденція муніципальної влади). Розташування гміни на Великому Мазурському Озерному маршруті сприяє всім видам водного спорту (вітрильний, каное, віндсерфінг) і щорічно приваблює натовпи туристів. Через західну частину Руцяне-Ніда протікає «Королева мазурських річок» - Крутинь – один із найкрасивіших шляхів каное в Польщі. В гміні створені всі умови для велосипедного туризму, функціонують численні велосипедні маршрути, наприклад, петлі навколо Нідського озера і озера Белдани, а також пішохідні маршрути.

     

    Основні туристичні пам'ятки гміни:

    • 140-кілометрова вітрильна траса через найбільші й мальовничі озера;

    • щільні лісові комплекси (пуща Пішська) з численними заповідниками;

    • багатий світ фауни і флори з унікальними видами тварин і рослин в Європі;

    • цікаві архітектурні, культурні та історичні пам'ятники регіону, а також яхт-порти і причали.

     

    Наталія ЛЮПИН,

    Руцяне-Ніда, Польща





    Схожі новини
  • Бізнес-місія до Польщі
  • За рік завезли на чверть більше квітів
  • Виставки «Зернові технології 2015», «Agro Animal Show 2015» та «Фрукти. Овочі. Логістика 2015» фотозвіт
  • №42 (254)
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Підприємливість, підтримана Євросоюзом


 

Це була кількаденна бізнес-місія «7 Мазурських Чудес – Презентація інвестиційних можливостей регіону Великих Мазурських озер». Побачити на власні очі цей край. Хто ж від такого відмовиться? Те, що ми узріли в доволі віддаленому районі Польщі, приємно вразило.

 

Нашу невеличку делегацію з України, що прилетіла до Варшави, привітно зустріли представники Асоціації Великих Мазурських озер. Далі наш шлях лежав до гміни Руцяне-Ніда: вона розташована у кількох годинах їзди від столиці, у Вармінсько-Мазурському воєводстві (північно-східна частина Польщі). Словом, їхати довелось довгенько навіть модерновими польськими дорогами… Та неблизьку подорож ми одразу забули, щойно побачивши мальовничі ліси, прозорі озера гміни і наш затишний уквітчаний готель, що розташувався на самому березі чарівного Нідського озера.

До слова, українська бізнес-місія до цих земель була другою. Перед нами тут побували німецькі підприємці. Згодом завітають бізнесмени Литви, Латвії, Швеції, Данії… Всього п’ятнадцять місій. І мета таких зустрічей – презентувати потенційним інвесторам можливості й особливості краю. Бо нині не лише гміна Руцяне-Ніда, а й весь регіон Великих Мазурських озер прагне якнайкраще використати свої природні можливості, аби затримати відтік місцевого населення, відкрити ряд потрібних виробництв, започаткувати нові економічні проекти. Щоправда, в першу чергу тут роблять ставку на створення підприємств, які би не шкодили екології. Адже 70% території гміни – ліси, 10% - озера (і які!) і лише 20 – суто земля, де й ведеться господарська діяльність та живуть люди.

 

Економічне відродження

Проект «7 Мазурських чудес» фінансується з фондів Європейського Союзу як пріоритетний. Аби його реалізувати, розроблена регіональна програма Вармінсько-Мазурського воєводства. Її виконує Асоціація Великих Мазурських озер і 11 місцевих органів влади – гмін. Серед них - гміна міста Гіжицко, гміна Руцяне-Ніда й інші. З особливостями Гіжицко та Руцяне-Ніда нам і належало ознайомитись.

Основна мета проекту - до 2024-го підвищити конкурентоспроможність підприємств краю Великих Мазурських Озер (КВМО), збільшити присутність місцевого бізнесу на внутрішньому і зовнішніх ринках, залучити якомога більше інвестиційних коштів. Для цього розроблена система фінансової підтримки: комплекс процедур для спрощення інвестування гмін (муніципалітетів), аби скоротити час залучення інвестиції. Створено відповідні стандарти інвестицій, IT-система (повна економічна інформація, база постачальників послуг по галузях тощо).

Вже відбулась серія зустрічей представників адміністрації з місцевими бізнесменами, і до листопада триватимуть закордонні бізнес-місії. Словом, бажання розвинути регіон Мазурських озер потужно підкріплений серйозними покроковими діями. Та якщо іноземних інвесторів тут лише залучають, місцеві вже активно зміцнюють галузі, в яких працюють.

 

Гміна міста Гіжицко

Надсучасний молокопереробний завод, куди ми завітали в місті Гіжицко (Giżycko) аж ніяк не схожий на районний молочний кооператив. Бо це, по суті, сучасна молочна фабрика. Кооператив об'єднує 1300 фермерів краю, що утримують корів. Щодоби завод збирає 800 т молока, виробляючи з нього найвідоміші види сирів.

Моцарела, голландський, гауда, копчений, бринза… Ці назви нам добре відомі, як і смак улюбленого продукту. Підприємство закуповує молоко у фермерів по 1,42 злотих/літр (середня ціна по країні – 1,37). Сировину збирають з відстаней від 100 до 400 км, маючи сучасні молоковози-термоси. Температура молока, що постачається на переробку, не повинна перевищувати +6°С. Всі постачальники, які співпрацюють з сироварнею, – члени кооперативу. Тож угоди на купівлю молока укладаються завчасно, де і прописується чітка кількість сировини, яку має здати виробник. Ціну погоджують щомісячно. Польські тваринники отримують дотації від ЄС, а от «Районний молочний кооператив «Гіжицко» - ні.

«Ми намагались отримати підтримку від ЄС, але це виявилось надто складно, - каже голова правління кооперативу Штепан Шумовскі. – Тому зараз користуємось кредитними коштами. Наше підприємство існує з 1945 року, в його історії були різні часи, а з 2004-го, коли Польща стала членом ЄС, ми почали потужно розвиватись. У модернізацію виробництва вкладаємо в середньому 30 млн злотих на рік. Але щоб прийняти подібне рішення, спочатку збираються представники фермерів (55 від 1300 учасників) на місцеві конференції. А вже потім відбуваються збори членів Наглядової ради (раз на 3 місяці), де і приймаються остаточні рішення».

Зараз на заводі працює 370 осіб, їхня середня зарплатня - 6 тис. злотих на місяць (вище середньої по галузі). Кооператив забезпечує сирами не лише свій регіон, адже виробляє їх 75 т на добу: 70% продукту кооперативу потрапляє на ринки Європи, зокрема у Німеччину, Угорщину, Чехію та інші країни, що є свідченням високої якості гіжицких сирів. А також добре налагодженої бізнес-справи, бо щороку сироварня отримує до 60 млн злотих прибутку.

На відміну від молочного кооперативу птахофабрика UBOJNI DROBIU Górni i Synowie sp. j. - приватний сімейний бізнес. Невеличкий комплекс був заснований 1997 року Вандою і Ентоні Горні. Сьогодні їхню справу успішно ведуть сини – Аркадій і Петро. На виробництві утримують птицю кросу Ross 308. Щороку укладають угоду з інкубаторами, купуючи в них добових курчат (0,04 кг). Вигодовують їх 38-42 дні й забивають. Корми теж купують. Традиційно, постачальники і партнери птахофабрики – родинні компанії.

Охолоджена чи заморожена птиця від Górni продається в місцевих маркетах, 40% виробленого м’яса викуповують експортери, продаючи птицю на ринки Данії, Швеції та Литви. Зараз на комплексі задіяно 200 працюючих, їхня мінімальна зарплата сягає 600 євро/місяць.

До речі, аби ефективно управляти батьківським бізнесом, Аркадій і Петро чималі суми (100 тис. злотих на рік) витрачають на підвищення своєї кваліфікації.

 

Гміна Руцяне-Ніда

Бурмістр (міський голова) містечка Руцяне-Ніда Піотр Феліньський завітав до нас, як мовиться, зі всім своїм «кабінетом міністрів». Адже до компетенції гміни належать початкові школидитсадкибібліотеки, будинки культури, місцевий транспорт, гмінні дороги, управління ринками, охорона здоров'я. Керівництво також відповідає за порядок і безпеку на своїй території, в його віданні - дороги місцевого значення, організація комунального господарства тощо. В результаті останньої реформи до компетенції гміни тепер належать і фінанси. Тож без «кабміну» - ніяк. І працює в ньому трохи більше 10 осіб… «Нєжданчик», кажучи мовою тінейджерів.

Пан Феліньський не лише познайомив нас зі своїми підопічними, а й запросив наступного дня на гостини. Містечко готувалось до урочистостей з дня заснування, і ми отримали можливість поспілкуватись з жителями Руцяне-Ніда, побачити роботу різбярів по дереву, картини місцевих художників. На жаль, гміна «старіє», і щоби допомогти людям старшого віку, відкрито «кнопку життя». І це при тому, що на території Руцяне-Ніда проживає лише 8 тисяч поляків (4 із них – у самому містечку). А от влітку сюди приїздить більше 10 тис. туристів.

Але повернімось до зустрічі. Щоби розуміти мету проекту «7 Мазурських Чудес», його презентував представник Асоціації Великих Мазурських озер Кароль Сита. Про завдання в рамках проекту повідомив Марек Качмарчик, інспектор з питань придбання зовнішніх коштів міської ради. В рамках зустрічі свої підприємства змогли представити і члени української бізнес-місії. Зокрема, ГО «Українська аграрна конфедерація», ГО «Європейський інститут здорового харчування», СОК «Чиста флора», журнал «Аграрний тиждень. Україна» та інші.

 

Яскраві бізнес-візитівки Руцяне-Ніда

Доволі цікавою була наша поїздка на підприємство Pol Dąb, яке виробляє лісопильні та столярні вироби, фризи із сосни, ламелі та багато інших напівфабрикатів для відомої польської компанії IKEA. На лісопильні навіть пресують тирсу і продають для опалення побутових приміщень. Тобто, на виробництві застосована сучасна технологія безвідходного виробництва.

Справжня родзинка гміни - мисливська садиба Potocki в Galkowo. Це комплекс, який об’єднує затишний сільський ресторан, добротний готель, доглянуту зелену територію і меморіальну кімнату відомої німецької журналістки Маріон Гедди Ільзе Графині фон Денхофф. Свого часу вона брала участь в опорі гітлерівським націонал-соціалістам. Після війни стала однією з провідних німецьких журналістів та інтелектуалів. Товаришувала з матір’ю одного з нащадків Потоцьких – Олександра. Він і перевіз до Польщі кімнату Маріон із сімейного помістя у Фрідріхштайн (Східна Пруссія). Тепер бажаючі можуть не лише оглянути робочий кабінет журналістки, а й купити будь-яку її книгу.

Мисливська садиба Потоцького користується неабияким попитом не лише через смачну й недорогу селянську їжу, інтелектуальну екскурсію, а й через близькість до стаєнь, де утримують гарних коней кількох порід, де створено кілька контурних полів і можна покататись верхи чи на бричці… Чудовий релакс, скажу я вам.

Подивував нас і відпочинковий комплекс Gościńcu Mirosława Gworka. Тут є готель для відпочинку, який може прийняти на добу 24 особи. Рибний ресторан готує відвідувачам виключно рибні страви. Дітям, наприклад, подають рибку фрі - підсмажені шматочки риби, схожі на картоплю фрі. До кухні ресторану риба потрапляє просто з переробного цеху. Мирослав Гворка – натхненник цього бізнесу. Щодня цех переробляє 200-400 кг риби, яку постачають місцеві рибалки. Лящ, щука, вугор… Частина сировини потрапляє одразу до ресторану, а з іншої виготовляються смачні й поживні консерви по 200 і 500 грамів. Цю продукцію можна купити безпосередньо в ресторані або у найближчому маркеті.

Словом, підприємливість жителів гміни, підтримана Євросоюзом, дає гарні й реальні результати. А вони можуть бути ще кращими, якщо край Великих Мазурських Озер залучить очікувані інвестиції. Не лише в туристичну, а й лісову та рибну галузі. Віриться, що серед бажаючих розвивати регіон будуть і українські бізнесмени.

                                                                                                   


 ДОВІДКОВО:

Гміна Руцяне-Ніда має площу 357,98 км2, в її складі - 51 населений пункт, у т.ч. одне місто (працює резиденція муніципальної влади). Розташування гміни на Великому Мазурському Озерному маршруті сприяє всім видам водного спорту (вітрильний, каное, віндсерфінг) і щорічно приваблює натовпи туристів. Через західну частину Руцяне-Ніда протікає «Королева мазурських річок» - Крутинь – один із найкрасивіших шляхів каное в Польщі. В гміні створені всі умови для велосипедного туризму, функціонують численні велосипедні маршрути, наприклад, петлі навколо Нідського озера і озера Белдани, а також пішохідні маршрути.

 

Основні туристичні пам'ятки гміни:

• 140-кілометрова вітрильна траса через найбільші й мальовничі озера;

• щільні лісові комплекси (пуща Пішська) з численними заповідниками;

• багатий світ фауни і флори з унікальними видами тварин і рослин в Європі;

• цікаві архітектурні, культурні та історичні пам'ятники регіону, а також яхт-порти і причали.

 

Наталія ЛЮПИН,

Руцяне-Ніда, Польща





Схожі новини
  • Бізнес-місія до Польщі
  • За рік завезли на чверть більше квітів
  • Виставки «Зернові технології 2015», «Agro Animal Show 2015» та «Фрукти. Овочі. Логістика 2015» фотозвіт
  • №42 (254)
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.