Аграрний тиждень. Україна
» » Аграрний фонд: формування держпродрезерву продовжується
» » Аграрний фонд: формування держпродрезерву продовжується

    Аграрний фонд: формування держпродрезерву продовжується


    З 1 липня поточного року Аграрним фондом розпочато закупівлю зерна врожаю 2008 року з метою формування державного продовольчого резерву шляхом закупівлі зерна, не пов’язаного з державним ціновим регулюванням ринку, в обсязі 881 тис. тонн. Про динаміку закупівель, проблеми і здобутки Аграрного фонду наша розмова з його генеральним директором Володимиром Іванишиним.

     

    - Володимире Васильовичу, як Ви загалом оцінюєте хід закупівель на даний момент?

    - Нині ми маємо в цілому цифру, що дозволяє робити оптимістичний прогноз щодо наповнення державного продовольчого резерву зерном. Відсоток виконання завдання становить на сьогодні 77,2. Згідно з установленим Порядком, закупівля здійснюється на Аграрній біржі, її регіональних відділеннях і сертифікованих нею товарних біржах на умовах франко-склад – сертифікований зерновий склад, за наявності договору зберігання з Аграрним фондом. Для спрощення процедури закупівель знято всі обмеження у спотовій заявці щодо мінімального та максимального обсягу партії та відповідно до останніх рішень Уряду (Постанови Кабінету Міністрів України від 10.09.08 №825, №826) включено до процесу закупівель всі товарні позиції продовольчого зерна.

     

             - Чи є зміни у роботі Аграрного фонду з часу нашої останньої зустрічі?

    - Так, звичайно, і вони, на мою думку, значні. Як вам вже відомо, закупівлі до держпродрезерву ми розпочинали за мінімальними закупівельними цінами, встановленими наказом Мінагрополітики від 27 лютого 2008 р. №96. Такі ціни ми вважаємо цілком конкурентоспроможними. Однак, реагуючи на зміни коньюнктури ринку та сигнали, що надходять від товаровиробників, Постановою Кабінету Міністрів від 6 серпня 2008 р. №703 внесено зміни до порядку формування державного продрезерву. Постанова передбачає здійснення закупівель продовольчого зерна врожаю 2008 року за середньозваженими цінами (фіксинг), які склалися протягом 3-х попередніх торгових сесій на Аграрній біржі та сертифікованих нею акредитованих товарних біржах. В разі зменшення цін до рівня встановленої мінімальної ціни закупівля зерна здійснюватиметься безпосередньо у сільгосппідприємств за мінімальними цінами, встановленими для об’єктів державного цінового регулювання. За результатами останніх 3-ох торгових сесій (на 16 вересня) визначено середньозважені ціни: пшениця 2 класу – 1447,22 грн./т (на 2% більше за мінімальну); пшениця 3 класу – 1320,38 грн./т (на 5,5% більше за мінімальну); пшениця 4 класу – 1208,39 грн./т (на 6,5% більше за мінімальну); пшениця 5 класу – 1052,57 грн./т (на 8,7% більше за мінімальну); жито 1 класу – 1122,83 грн./т (на 1% більше за мінімальну); жито 2 класу – 1018,90 грн./т (на 0,1% більше за мінімальну); жито 3 класу – 975,56 грн./т (на 10,5% більше за мінімальну).

    Також для надання необхідної допомоги агровиробникам для усунення недоліків у проведенні закупівель, а також для покращання роботи Аграрного фонду, з 11 серпня відкрито «гарячу» телефонну лінію. Кваліфіковані фахівці Аграрного фонду фіксують скарги і пропозиції щодо діяльності фонду, надають інформацію стосовно цін, якісних показників зерна і переліку необхідних для продажу документів щоденно, крім суботи та неділі, з 9 до 18 години. За перший місяць роботи телефоною лінією скористалися понад 200 аграріїв. Зміст усіх проблемних звернень схожий – це, здебільшого, відмова керівників зернових складів приймати, з тих чи інших причин, зерно, що підлягає продажу до Аграрного фонду на зберігання.

    Та сьогодні це питання активно вирішується. Ми маємо сподівання, що вже в цьому місяці Верховна Рада України ухвалить відповідний законопроект щодо збільшення плати за зберігання зерна. Мали місце непоодинокі випадки, коли сільгоспвиробник через недостатню поінформованість не надавав необхідного комплекту документів. Тому, прислуховуючись до пропозицій виробників зерна, від яких надходили численні звернення із проханням спростити процедуру документального оформлення угод, Аграрний фонд вніс зміни до переліку необхідних документів. Тепер не потрібно нотаріально засвідчувати копію свідоцтва про державну реєстрацію продавця зерна та копію довідки з ЄДРПОУ продавця зерна. Відмінено також раніше обов’язкову виписку з ЄДРПОУ продавця зерна.      

    - Прокоментуйте, будь ласка, ситуацію зі спотовими та форвардними закупівлями.

    - На 15.09.08 до держпродрезерву за спотовими контрактами закуплено 608,2 тис. т зерна на загальну суму 715 453 млн. грн., це 69% від запланованого обсягу. Закуплено у розрізі культур: пшениці – 530,05 тис. т на 636,248 млн. грн., жита – 78,1 тис. т на 79,204 млн. грн. В структурі закупівель переважають пшениця 4-го і жито 2-го класів.

    Закупівля в регіонах відбувається різними темпами. Вже перевиконано завдання у Волинській (104,6%), Кіровоградській (100,7%), Луганській (163%), Львівській (138,6%), Рівненській (114%), Черкаській (106,8%) областях.

    Низькими темпами відбувається закупівля в Івано-Франківській (10,4%), Полтавській (25,2%) та Херсонській (28,9%) областях. На Одещині та Харківщині рівень виконання орієнтовного завдання менше 10%. Серед причин низьких темпів закупівлі керівники вказаних областей називають, зокрема, недостатній обсяг продовольчого зерна в узагальненій структурі валового збору.

    За результатами запровадження у І півріччі державних форвардних закупівель зерна Аграрним фондом на Аграрній біржі укладено 82 форвардних біржових контракти на закупівлю 72,2 тис. т продовольчого зерна пшениці та жита на 87,3 млн. гривень. Сільгоспвиробникам перераховано 50-відсоткові авансові платежі в розмірі 43,67 млн. гривень. І на 15 вересня остаточний розрахунок проведено з 8 агровиробниками у Вінницькій, Донецькій, Запорізькій, Полтавській, Сумській, Хмельницькій, Черкаській та Чернігівській областях. На елеватори поставлено 16,007 тис. т пшениці 3 та 4 класів на суму 12,6 млн. гривень. Основними проблемами виконання умов контрактів є неналежна якість зерна, відсутність договорів складського зберігання з визначеними елеваторами. Та Аграрний фонд за погодженням Мінагрополітики прийняв принципове рішення: сприяти у поставках зерна наявної якості, законтрактованого виробниками, які мають всі можливості своєчасного виконання договірних зобов’язань.

     

    - А якими темпами відбувається реалізація борошна та цукру із держпродрезерву?

    - Наказом Мінагрополітики від 28.07.2008 №460 зі змінами за погодженням з Міністерством економіки, Держкомрезервом переглянуто й затверджено щомісячні обсяги поставки борошна, виходячи з пропозицій Ради Міністрів АР Крим і облдержадміністрацій. Цей обсяг реалізації борошна складає 22,770 тис. тонн.

    При щомісячній потребі реалізації до липня 2008 року в обсязі 41,9 тис. т було реалізовано: у березні – 3,5 тис. т борошна або майже 19% від обсягу за укладеними договорами, у квітні – 7,9 тис. т або 31,3%, у травні – 11,6 тис. т або 36%, у червні – 14,3 тис. т або 41,9%, у липні – 6,5 тис. т або 87,2%, у серпні – 5,4 тис. т або 42,1 %.

    На 15 вересня Аграрний фонд для виробництва борошна продовжив і уклав 76 договорів з переробними підприємствами у 24 регіонах України. Фактично протягом вересня вже відпущено 3461,4 т, що становить 18% від обсягу за укладеними договорами.

    Фонд також забезпечив поставку борошна, виробленого із зерна держпродрезерву, у постраждалі від повені регіони відповідно до заявок облдержадміністрацій. Крім того, згідно Розпорядження КМУ від 06.08.2008 р. №1079-р, у ці регіони Аграрний фонд здійснює переміщення зерна. На 15 вересня у Закарпатську, Івано-Франківську, Львівську та Чернівецьку області його переміщено 15095,5 тонн.

    В цілому з початку реалізації від хлібопекарських підприємств отримано 96,4 млн. грн. та відпущено 52,7 тис. т борошна.

    Що стосується реалізації цукру, то тут ситуація наступна: на 15 вересня, з перевиконанням, укладено договори лише з підприємствами торгівлі шести областей, а саме – Київської (майже у 8 разів), Івано-Франківської (майже у 3 рази), Хмельницької (майже у 2 рази), Миколаївської (майже у 2 рази), Тернопільської (125% від завдання), Кіровоградської (103% від завдання).

    З підприємствами торгівлі 14 областей укладено 105 договорів на здійснення інтервенційних поставок цукру з держпродрезерву загальним обсягом 16,4 тис. т, що забезпечує 73% виконання доведеного завдання.

    На умовах попередньої оплати реалізовано 7,8 тис. т цукру, що складає рівень виконання доведеного завдання 34,9%.

     

                                                                               Спілкувався Алекс ПЕПА





    Схожі новини
  • Підсумки повного розрахунку Аграрного фонду за форвардними контрактами
  • Розпочато державні закупівлі
  • Продовольчий резерв-2008 – половина шляху
  • Аграрний фонд: форвардні закупівлі зерна – за і проти
  • Уряд запроваджує державні форвардні закупівлі зерна

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Аграрний фонд: формування держпродрезерву продовжується


З 1 липня поточного року Аграрним фондом розпочато закупівлю зерна врожаю 2008 року з метою формування державного продовольчого резерву шляхом закупівлі зерна, не пов’язаного з державним ціновим регулюванням ринку, в обсязі 881 тис. тонн. Про динаміку закупівель, проблеми і здобутки Аграрного фонду наша розмова з його генеральним директором Володимиром Іванишиним.

 

- Володимире Васильовичу, як Ви загалом оцінюєте хід закупівель на даний момент?

- Нині ми маємо в цілому цифру, що дозволяє робити оптимістичний прогноз щодо наповнення державного продовольчого резерву зерном. Відсоток виконання завдання становить на сьогодні 77,2. Згідно з установленим Порядком, закупівля здійснюється на Аграрній біржі, її регіональних відділеннях і сертифікованих нею товарних біржах на умовах франко-склад – сертифікований зерновий склад, за наявності договору зберігання з Аграрним фондом. Для спрощення процедури закупівель знято всі обмеження у спотовій заявці щодо мінімального та максимального обсягу партії та відповідно до останніх рішень Уряду (Постанови Кабінету Міністрів України від 10.09.08 №825, №826) включено до процесу закупівель всі товарні позиції продовольчого зерна.

 

         - Чи є зміни у роботі Аграрного фонду з часу нашої останньої зустрічі?

- Так, звичайно, і вони, на мою думку, значні. Як вам вже відомо, закупівлі до держпродрезерву ми розпочинали за мінімальними закупівельними цінами, встановленими наказом Мінагрополітики від 27 лютого 2008 р. №96. Такі ціни ми вважаємо цілком конкурентоспроможними. Однак, реагуючи на зміни коньюнктури ринку та сигнали, що надходять від товаровиробників, Постановою Кабінету Міністрів від 6 серпня 2008 р. №703 внесено зміни до порядку формування державного продрезерву. Постанова передбачає здійснення закупівель продовольчого зерна врожаю 2008 року за середньозваженими цінами (фіксинг), які склалися протягом 3-х попередніх торгових сесій на Аграрній біржі та сертифікованих нею акредитованих товарних біржах. В разі зменшення цін до рівня встановленої мінімальної ціни закупівля зерна здійснюватиметься безпосередньо у сільгосппідприємств за мінімальними цінами, встановленими для об’єктів державного цінового регулювання. За результатами останніх 3-ох торгових сесій (на 16 вересня) визначено середньозважені ціни: пшениця 2 класу – 1447,22 грн./т (на 2% більше за мінімальну); пшениця 3 класу – 1320,38 грн./т (на 5,5% більше за мінімальну); пшениця 4 класу – 1208,39 грн./т (на 6,5% більше за мінімальну); пшениця 5 класу – 1052,57 грн./т (на 8,7% більше за мінімальну); жито 1 класу – 1122,83 грн./т (на 1% більше за мінімальну); жито 2 класу – 1018,90 грн./т (на 0,1% більше за мінімальну); жито 3 класу – 975,56 грн./т (на 10,5% більше за мінімальну).

Також для надання необхідної допомоги агровиробникам для усунення недоліків у проведенні закупівель, а також для покращання роботи Аграрного фонду, з 11 серпня відкрито «гарячу» телефонну лінію. Кваліфіковані фахівці Аграрного фонду фіксують скарги і пропозиції щодо діяльності фонду, надають інформацію стосовно цін, якісних показників зерна і переліку необхідних для продажу документів щоденно, крім суботи та неділі, з 9 до 18 години. За перший місяць роботи телефоною лінією скористалися понад 200 аграріїв. Зміст усіх проблемних звернень схожий – це, здебільшого, відмова керівників зернових складів приймати, з тих чи інших причин, зерно, що підлягає продажу до Аграрного фонду на зберігання.

Та сьогодні це питання активно вирішується. Ми маємо сподівання, що вже в цьому місяці Верховна Рада України ухвалить відповідний законопроект щодо збільшення плати за зберігання зерна. Мали місце непоодинокі випадки, коли сільгоспвиробник через недостатню поінформованість не надавав необхідного комплекту документів. Тому, прислуховуючись до пропозицій виробників зерна, від яких надходили численні звернення із проханням спростити процедуру документального оформлення угод, Аграрний фонд вніс зміни до переліку необхідних документів. Тепер не потрібно нотаріально засвідчувати копію свідоцтва про державну реєстрацію продавця зерна та копію довідки з ЄДРПОУ продавця зерна. Відмінено також раніше обов’язкову виписку з ЄДРПОУ продавця зерна.      

- Прокоментуйте, будь ласка, ситуацію зі спотовими та форвардними закупівлями.

- На 15.09.08 до держпродрезерву за спотовими контрактами закуплено 608,2 тис. т зерна на загальну суму 715 453 млн. грн., це 69% від запланованого обсягу. Закуплено у розрізі культур: пшениці – 530,05 тис. т на 636,248 млн. грн., жита – 78,1 тис. т на 79,204 млн. грн. В структурі закупівель переважають пшениця 4-го і жито 2-го класів.

Закупівля в регіонах відбувається різними темпами. Вже перевиконано завдання у Волинській (104,6%), Кіровоградській (100,7%), Луганській (163%), Львівській (138,6%), Рівненській (114%), Черкаській (106,8%) областях.

Низькими темпами відбувається закупівля в Івано-Франківській (10,4%), Полтавській (25,2%) та Херсонській (28,9%) областях. На Одещині та Харківщині рівень виконання орієнтовного завдання менше 10%. Серед причин низьких темпів закупівлі керівники вказаних областей називають, зокрема, недостатній обсяг продовольчого зерна в узагальненій структурі валового збору.

За результатами запровадження у І півріччі державних форвардних закупівель зерна Аграрним фондом на Аграрній біржі укладено 82 форвардних біржових контракти на закупівлю 72,2 тис. т продовольчого зерна пшениці та жита на 87,3 млн. гривень. Сільгоспвиробникам перераховано 50-відсоткові авансові платежі в розмірі 43,67 млн. гривень. І на 15 вересня остаточний розрахунок проведено з 8 агровиробниками у Вінницькій, Донецькій, Запорізькій, Полтавській, Сумській, Хмельницькій, Черкаській та Чернігівській областях. На елеватори поставлено 16,007 тис. т пшениці 3 та 4 класів на суму 12,6 млн. гривень. Основними проблемами виконання умов контрактів є неналежна якість зерна, відсутність договорів складського зберігання з визначеними елеваторами. Та Аграрний фонд за погодженням Мінагрополітики прийняв принципове рішення: сприяти у поставках зерна наявної якості, законтрактованого виробниками, які мають всі можливості своєчасного виконання договірних зобов’язань.

 

- А якими темпами відбувається реалізація борошна та цукру із держпродрезерву?

- Наказом Мінагрополітики від 28.07.2008 №460 зі змінами за погодженням з Міністерством економіки, Держкомрезервом переглянуто й затверджено щомісячні обсяги поставки борошна, виходячи з пропозицій Ради Міністрів АР Крим і облдержадміністрацій. Цей обсяг реалізації борошна складає 22,770 тис. тонн.

При щомісячній потребі реалізації до липня 2008 року в обсязі 41,9 тис. т було реалізовано: у березні – 3,5 тис. т борошна або майже 19% від обсягу за укладеними договорами, у квітні – 7,9 тис. т або 31,3%, у травні – 11,6 тис. т або 36%, у червні – 14,3 тис. т або 41,9%, у липні – 6,5 тис. т або 87,2%, у серпні – 5,4 тис. т або 42,1 %.

На 15 вересня Аграрний фонд для виробництва борошна продовжив і уклав 76 договорів з переробними підприємствами у 24 регіонах України. Фактично протягом вересня вже відпущено 3461,4 т, що становить 18% від обсягу за укладеними договорами.

Фонд також забезпечив поставку борошна, виробленого із зерна держпродрезерву, у постраждалі від повені регіони відповідно до заявок облдержадміністрацій. Крім того, згідно Розпорядження КМУ від 06.08.2008 р. №1079-р, у ці регіони Аграрний фонд здійснює переміщення зерна. На 15 вересня у Закарпатську, Івано-Франківську, Львівську та Чернівецьку області його переміщено 15095,5 тонн.

В цілому з початку реалізації від хлібопекарських підприємств отримано 96,4 млн. грн. та відпущено 52,7 тис. т борошна.

Що стосується реалізації цукру, то тут ситуація наступна: на 15 вересня, з перевиконанням, укладено договори лише з підприємствами торгівлі шести областей, а саме – Київської (майже у 8 разів), Івано-Франківської (майже у 3 рази), Хмельницької (майже у 2 рази), Миколаївської (майже у 2 рази), Тернопільської (125% від завдання), Кіровоградської (103% від завдання).

З підприємствами торгівлі 14 областей укладено 105 договорів на здійснення інтервенційних поставок цукру з держпродрезерву загальним обсягом 16,4 тис. т, що забезпечує 73% виконання доведеного завдання.

На умовах попередньої оплати реалізовано 7,8 тис. т цукру, що складає рівень виконання доведеного завдання 34,9%.

 

                                                                           Спілкувався Алекс ПЕПА





Схожі новини
  • Підсумки повного розрахунку Аграрного фонду за форвардними контрактами
  • Розпочато державні закупівлі
  • Продовольчий резерв-2008 – половина шляху
  • Аграрний фонд: форвардні закупівлі зерна – за і проти
  • Уряд запроваджує державні форвардні закупівлі зерна

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.