Аграрний тиждень. Україна
» » Прем'єрка радилася з головами сільських і селищних рад
» » Прем'єрка радилася з головами сільських і селищних рад

    Прем'єрка радилася з головами сільських і селищних рад


    Кілька місяців тому вони вже приїздили до Києва. Тоді ж поставили перед собою важливе завдання: перетворитися на потужну силу, виборюючи головну лінію - підтримку сіл, селищ і міст, у яких проживає українська громада. Вірили і не вірили, що здатні об'єднатися в окрему асоціацію. Таки об'єднались. Все те, про що говорили, без сумніву, цікаво буде знати і вам.

     

    alt - Це історична подія для України. Адже створена не асоціація дельтапланеристів чи любителів пива, - пожартувала Юлія Тимошенко, звертаючись до присутніх, - а асоціація №1 у державі за кількістю людей, яку ви представляєте. Це асоціація №1 за впливом, який ви отримали сьогодні, і який, сподіваюся, зміцните. Тож хочу від щирого серця від себе особисто, від Уряду, від усієї країни привітати вас зі створенням Асоціації сільських і селищних рад.

    За даними, які навела Прем'єр-міністр, в Україні більше 11-ти тисяч сільських і селищних громад, це - 34% українців. І з такою силою не можна не рахуватися. Щоправда, для цього потрібно об'єднатися, знати, як впливати на владу, мати в руках ті інструменти, які допоможуть по-справжньому відстоювати інтереси людей. Тож необхідно зробити кілька важливих речей.

    - По-перше, - вважає Юлія Володимирівна, - бути представленими у владі. Ваша команда присутня на кожному засіданні Уряду відтоді, як ми про це домовились. Жодне рішення Уряду не приймається без згоди ваших представників. Ви пропонуєте нам проекти рішень, які розглядаються і приймаються. Наступний крок, який потрібно зробити, - мати представництво у Верховній Раді. І я переконана, що наступні вибори дадуть можливість вашій команді бути представленою в кожній фракції Верховної Ради.

    На знак поваги Тимошенко ще раз привітала голів сільських і селищних рад і першого голову новоствореної асоціації - Богдана Гусака.

     

    Нотатки до записника

    Далі Прем'єр назвала кілька ключових позицій, які необхідно змінити, зробивши іншими параметри життя українців.

    Перший пріоритет - фінансові ресурси. Це Бюджетний кодекс на новій основі. З 2010 року він повинен бути абсолютно революційним по відношенню до сільських, селищних і міських громад. Уряд формує бюджет на 2010 рік на абсолютно правильній основі. «Єдине, до чого я не готова, - підкреслила Прем'єр, - я не готова разом із вами відступити і сформувати бюджет на старій основі розподілу міжбюджетних стосунків. Якщо ви думаєте, що хтось вам віддасть фінансову або політичну владу без боротьби, ви помиляєтесь. Ви повинні планувати свої бюджети, впливати на ситуацію, приймати регіональні бюджети так, як вам потрібно. Ви отримаєте в 2010 році за будь-яких обставин той бюджет, який ми з вами зараз обговоримо.

    Як виглядатиме цей бюджет? Щороку планувався 691 бюджет (міст республіканського та обласного значення, республіканський бюджет, АР Крим, обласні бюджети, бюджети районів, міст Києва і Севастополя). Уряд хоче зробити, щоб голови місцевих рад нікуди не ходили на поклін, у кожного мусять бути прогнозовані доходи, видатки і ніяких речей, на які впливають чиновники за своїм бажанням.

    altКлючові цифри, названі Тимошенко, такі: в 2009 році було 6,7 млрд. грн. видатків бюджетів сіл, селищ і міст районного значення. В 2010-му буде на 68,5% більше - 11,2 мільяйрди. Це колосальний приріст за рахунок перерозподілу грошей з держбюджету на місцевий рівень. Керівник Уряду пообіцяла, що КМУ, незалежно ні від чого, дотримається цих цифр. Не зважаючи на кризу, 12,2 млрд. грн. буде додатково віддано селам, селищам, містам (було 1,5 млрд. грн. на соціально-економічні видатки).

    Ключові пропозиції враховані в новому бюджеті. Загальні видатки (соціальні потреби, зарплати, все невідкладне): більшується з 25% до 50% рівень податку на доходи фізичних осіб, який залишається на місцевій території. Отримані доходи бюджету ніхто не відбиратиме. Гарантом буде Бюджетний кодекс і нинішній Уряд. Адже його завдання - податок на доходи фізичних осіб зробити головним бюджетоутворюючим податком місцевих громад.

    Другий крок у бюджеті на 2010 рік: за загальними обрахунками, у місцевих громад залишатиметься 65% ПДВ. Окрім того, передача доходів з держбюджету на місцевий по першому кошику складатиме більше 1 млрд. грн., додаткові доходи без вилучень складуть більше 4 млрд. гривень.

    Уряд також робить крок, який вже давно зробило місцеве самоврядування всього світу: 100% плати за землю залишається в тій громаді, в тому бюджеті, який безпосередньо має цю землю на своїй території. Без вилучення в районний, обласний або державний бюджет. «100% плати за землю, я підкреслюю, - наголосила Ю. Тимошенко, - обов'язково буде залишатися там, де є земля, за яку платять цей податок».

    Надходження адміністративних штрафів, плата за торговий патент на здійснення деяких видів підприємницької діяльності буде додатковою дохідною частиною загального фонду (2 млрд. 350 млн. грн. додатково для сіл, селищ і міст).

    Спеціальний фонд формуватиметься наступним чином. 100% збір з власників транспортних засобів, інших самохідних машин та механізмів, які зареєстровані на території, будуть у розпорядженні місцевих громад. Плюс 100% збору за забруднення навколишнього природного середовища залишається за тією громадою, де забруднюють середовище. Вперше 50% плати за надра залишатиметься в спеціальних фондах, які будуть використані для потреби громад.

    Ще один крок - 10% податку на прибуток без вилучень і без будь-яких перерахунків залишатиметьсяся в місцевому бюджеті вже з 2010 року.

    - Моя концепція, - наголосила Прем'єр, - потрібно припинити нищівну систему вилучень. Якщо у вас не буде ресурсів на будівництво доріг, на ремонт клубів, лікарень, ФАПів, ви завжди «стоятимете з простягнутою рукою». А ми ніколи в житті не відбудуємо громад, села, селища і міст. Тож разом повинні продовжити вдосконалювати Бюджетний кодекс і бюджетний процес.

    Втім, бюджет - це не всі доходи і не всі можливості сільських та селищних громад. 51% м'яса всіх видів, 82% молока, 43% яєць, майже 98%, картоплі, 86% овочів, 84% плодів і ягід виробляється в особистих селянських господарствах. 26,9 млрд. грн. недоотримує село тільки на торгівлі молоком, бо дають за нього абсолютно неокупні ціни, і 17 млрд. грн. - продаючи м'ясо за заниженими цінами посередникам. Проблема тут у відмежованості виробника від ринків збуту. Цей проміжок заповнили структури, які знімають з ринку в 1,5 рази більше коштів, ніж заробляє агровиробник.

    altТому друга стратегія розбудови села - надати доступ селянам до всіх ринків. Це непросто. Як її вирішити сьогодні? «Ми робимо ставку на обслуговуючі кооперативи, - заявила керманич Уряду. - Ми прийняли закон, розробили всю правову модель. І звертаємось до вас, як до тих, хто може зробити всю організаційну роботу як слід: на одне село, на низку сіл чи на селища створити обслуговуючий кооператив, який буде ланкою для вкладання державних фінансових ресурсів, надання державних гарантій, залучення всіх технічних можливостей. У світі через обслуговуючі кооперативи реалізовується молока: Німеччина - 65%, Франція - 70%, Нідерланди - 85%, Данія - 90%. У нас - 3%.»

    Тож Уряд уклав спеціальні угоди, забезпечив їх державними гарантіями і вже цього та наступного року українські молочарські кооперативи отримають 1,5 тисячі не просто молоковозів, а по суті молоковозів-магазинів з системою стаціонарного охолодження. Ці машини - спільний проект з підприємствами Канади, Південної Кореї, Японії (ми купуватимемо ті запчастини, яких у нас немає). В Україні молоковози безпосередньо вироблятимуться і передаватимуться обслуговуючим кооперативам. За розрахунками, кооперативам буде достатньо 1500-2000 молоковозів.

    І щоб слово не розходилося з ділом, Прем'єр-міністр вручила представникам 20 обслуговуючих кооперативів, які погодилися на експеримент, ключі від перших нових молоковозів.

    Список молочарських обслуговуючих кооперативів, які отримали молоковози

    під час Всеукраїнської наради 5 вересня 2009 року

     

    № з/п

    Прізвище, ім'я, по батькові керівника

    Назва та місцезнаходження сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу 

    1.           

    Амелін

    Володимир Сергійович

    Обслуговуючий с/г кооператив "Агро-Альянс", м. Артемівськ, Донецька область

    2.           

    Бушковський

    Яків Гаррієвич

    Обслуговуючий с/г кооператив "Новопокровський молочник",

    с. Новопокровка, Красногвардійський р-н, АР Крим

    3.           

    Василевська

    Юлія Миколаївна

     

    Обслуговуючий с/г кооператив "Світанок Олександрівки",

    с. Олександрівка, Покровський р-н, Дніпропетровська область

    4.           

    Воловодський

    Сергій Олексійович 

    Обслуговуючий с/ г кооператив "Соболівський", с. Соболівка, Романівський р-н, Житомирська область

    5.           

    Воронкін

    Василь Федорович

    Обслуговуючий с/г кооператив "Ай-Дар", с. Дєнєжніково, Новоайдарський р-н, Луганська область

    6.           

    Дністрянський

    Віктор Степанович

    Обслуговуючий с/г кооператив "Молочний-Дністр", с. Станіслав, Білозерський р-н, Херсонська область

    7.           

    Курилко

    Мирослав Богданович

    Обслуговуючий с/г кооператив "Колос Агро", с. Чішки, Буський р-н, Львівська область

    8.           

    Лісняк

    Валентина Єгорівна 

    Обслуговуючий с/г кооператив "Балківський", с. Балкове, Токмацький р-н, Запорізька область

    9.           

    Луценко

    Валентин Тихонович

    Обслуговуючий кооператив "Іванковецький світанок",

    с. Іванківці, Знам'янський р-н, Кіровоградська область

    10.        

    Марусяк

    Ігор Михайлович 

    Обслуговуючий с/г кооператив „Ратай", м. Заліщики, Тернопільська область 

    11.        

    Мулявка

    Наталія Степанівна 

    Обслуговуючий с/г кооператив "Барвінок", с. Самійличі, Шацький р-н, Волинська область 

    12.        

    Нагорний Олександр Володимирович

    Обслуговуючий с/г кооператив "Генезис", с. Роїще, Чернігівський р-н, Чернігівська область 

    13.        

    Павлюк

    Ірина Миколаївна

    Обслуговуючий с/г кооператив "Новобросківецький", с. Нові Бросківці, Сторожинецький р-н, Чернівецька область 

    14.        

    Пинтяк

    Роман Валерійович

    Обслуговуючий с/г кооператив "Буджак", с. Старосілля, Саратський р-н, Одеська область 

    15.        

    Поліщук

    Олег Богданович  

    Обслуговуючий с/г кооператив "Молочні ріки" с. Посягва, Гощанський р-н, Рівненська область

    16.        

    Січкар

    Олександр Михайлович 

    Обслуговуючий с/г кооператив "Томашпільський районний агроторговий дім "Надія", смт Томашпіль, Вінницька область 

    17.        

    Ткач

    Алла Андріївна

    Обслуговуючий с/г кооператив "Добробут-Агро", с. Фурси, Білоцерківський р-н, Київська область

    18.        

    Ткачук

    Сергій Петрович 

    Обслуговуючий кооператив "Україна", с. Халаїдове, Монастирищенський р-н, Черкаська область  

    19.        

    Шелех

    Петро Валентинович

    Обслуговуючий с/г кооператив "Фермер України", м. Миколаїв 

    20.        

    Шульженко

    Михайло Юхимович

    Обслуговуючий с/г кооператив "Горизонт", с. Крива Руда, Семенівський р-н, Полтавська область

     

    altТимошенко заявила, що питання фінансування виготовлення таких машин вирішено. Уряд доручив Мінагрополітики, Мінфіну і Мінекономіки розрахувати бізнес-плани і забезпечити фінансами викуп рівно такої кількості цих молоковозів, яка буде потрібна кооперативам. Уряд також уклав контракти на постачання міні-переробних потужностей молока (від 1 тис. до 3 тис. т).

    Оптово-роздрібні ринки. У кожному великому місті Міністерство аграрної політики «з боєм», але здобуло земельну ділянку для будівництва оптово-роздрібних ринків, які передаватимуться у власність обслуговуючим кооперативам і експлуатуватимуться на спільних засадах. Це будуть невеликі ринки, обладнані всім необхідним. Так само Уряд діятиме щодо спеціальних заготівельних потужностей для м'яса, побудови невеликих, але доступних для кожного селянина елеваторах. «Ці програми, - підкреслила Тимошенко, - є стратегією отримання в село десятків мільярдів гривень. Крок за кроком, думаю, максимум за 2-3 роки ми вже зробимо серйозний рух в цьому напрямку. І будемо бачити ринок для кожної тонни, кожного літра виробленої агропродукції».

    Третій пріоритет - це, безумовно, земля. «У нас з вами є один концепт і одна мета, - наголосила Прем'єр, - земля, яка знаходиться на території громад, і розпоряджатися нею мусять тільки громади. І ніяких інших побічних віз, дозволів, перерозподілів. За вашими пропозиціями ми підготували всі зміни до діючого законодавства, які впорядковують ситуацію з землею: 41 законопроект - у Верховній Раді. Земля буде для громад і належати людям, а не чиновникам у розподілі, які не знають, які вже хабарі за цю землю брати».

    Керівник Уряду наголосила: нині процедура приватизації особистої земельної ділянки спрощена. Постановами КМУ залишено всього 4 документи, які мусить подати власник такої ділянки в сільську, селищну або міську раду: заяву, що він хоче отримати акт на землекористування; ідентифікаційний код; рішення ради чи інший документ, який посвідчує історичні межі присадибної ділянки і, якщо людина хоче передоручити це своєму члену родини, дітям чи онукам оформити, - довіреність. 4 документи. Технічну документацію за 30 днів виготовлятиме Держкомзем.

    Враховані і пропозиції по земельним аукціонам. Будівництво об'єктів, яке в повному обсязі фінансується з державного або місцевих бюджетів, зрошувальних систем, високотехнологічних інвестиційних проектів, розміщення інфраструктурних об'єктів, відведення земельних ділянок мінімальної площі, все це буде позбавлено будь-яких аукціонних процедур і надасть право місцевим радам більш вільно розпоряджатися всіма можливостями залучення інвесторів.

    Червертий пріоритет. У нас недобудовано 449 газоводів протяжністю 4 тис. 287 км (для забезпечення газом 1 млн. 650 тис. громадян). Разом з НАК „Нафтогаз" розроблено програму добудови цих газогонів, виділено фінансові ресурси. Уряд розраховує за півроку добудувати ці об'єкти. Одночасно з газифікацією населених пунктів вирішено збільшити видобуток газу. Це дасть можливість за рахунок українського газу, а не купленого за межами України, переконана Тимошенко, газифікувати населені пункти, які не мають іншого альтернативного джерела енергії.

    П'ятий пріоритет - добудувати невідкладні об'єкти. Наприклад, нині в населених пунктах просто відсутні 526 амбулаторій і 2 тис. 628 фельдшерсько-акушерських пунктів. Окрім того, 1 тис. 396 амбулаторій та 2 тис. 451 фельдшерсько-акушерський пункт не забезпечені ліками та інструментарем. Вони є на папері, та не мають ані нормальних приміщень, ані обладнання, ані перших медичних засобів. Тому Міністерство охорони здоров'я разом із Австрією і Канадою розробили програму будівництва за державний рахунок протягом 1,5 року швидкоспоруджуваних будинків за спеціальною канадською технологією. Будинок зводиться за 3 доби, але витримує мороз, спеку, повністю забезпечений всіма інженерними комунікаціями. З наступного місяця там, де це невідкладно, розпочинається будівництво ФАПів і амбулаторій, в яких на 1-му поверсі - лікарняні приміщення, а на 2-му - достатньо сучасне житло для медичних працівників і їх родин. Зараз ці проекти знаходяться на виконанні в МОЗ.

    - Ще раз хочу назвати ці ключові 5 пріоритетів, - резюмувала свій виступ Юлія Володимирівна. - Бюджет, земля, обслуговуючі кооперативи, будівництво газоводів, будівництво і оснащення амбулаторій та фельдшерсько-акушерських пунктів. Це є та лаконічна стратегія, якої, на мій погляд, 18 років не вистачало Україні. А тільки тоді пріоритет і програма працюють, якщо поставлена мета, якщо забезпечена організаційна система, якщо є фінансовий ресурс, який дає можливість втілити це в життя.

    Ви добре знаєте, як організовувати життя громад, а я непогано знаю, як забезпечувати навіть в кризу необхідні фінансові ресурси, мінімальну роботу чиновницького апарату. Саме для цього ми з вами об'єдналися і запросили на зустріч майже всю українську владу, щоб вона чула і знала ці пріоритети. Я переконана: ті депутати і чиновники, які зараз у залі, служитимуть виконанню цих пріоритетів, бо вони сьогодні так само, як і я, відчувають, що це є головна лінія держави. Якщо ми піднімемо село, піднімемо наші міста і селища, поставимо їх міцно на ноги, вважайте, що ми в державі половину справи зробили. Далі будемо нарощувати інтелектуальний потенціал нашої системи виробництва. Будемо нарощувати потужності і зв'язки зі світом.

     

                                                        Слухала і записала Світлана СЛОБОДА

     

     





    Схожі новини
  • №7-8(261)
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • Молока стало меньше
  • Прем'єрка радилася з головами сільських і селищних рад

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Прем'єрка радилася з головами сільських і селищних рад


Кілька місяців тому вони вже приїздили до Києва. Тоді ж поставили перед собою важливе завдання: перетворитися на потужну силу, виборюючи головну лінію - підтримку сіл, селищ і міст, у яких проживає українська громада. Вірили і не вірили, що здатні об'єднатися в окрему асоціацію. Таки об'єднались. Все те, про що говорили, без сумніву, цікаво буде знати і вам.

 

alt - Це історична подія для України. Адже створена не асоціація дельтапланеристів чи любителів пива, - пожартувала Юлія Тимошенко, звертаючись до присутніх, - а асоціація №1 у державі за кількістю людей, яку ви представляєте. Це асоціація №1 за впливом, який ви отримали сьогодні, і який, сподіваюся, зміцните. Тож хочу від щирого серця від себе особисто, від Уряду, від усієї країни привітати вас зі створенням Асоціації сільських і селищних рад.

За даними, які навела Прем'єр-міністр, в Україні більше 11-ти тисяч сільських і селищних громад, це - 34% українців. І з такою силою не можна не рахуватися. Щоправда, для цього потрібно об'єднатися, знати, як впливати на владу, мати в руках ті інструменти, які допоможуть по-справжньому відстоювати інтереси людей. Тож необхідно зробити кілька важливих речей.

- По-перше, - вважає Юлія Володимирівна, - бути представленими у владі. Ваша команда присутня на кожному засіданні Уряду відтоді, як ми про це домовились. Жодне рішення Уряду не приймається без згоди ваших представників. Ви пропонуєте нам проекти рішень, які розглядаються і приймаються. Наступний крок, який потрібно зробити, - мати представництво у Верховній Раді. І я переконана, що наступні вибори дадуть можливість вашій команді бути представленою в кожній фракції Верховної Ради.

На знак поваги Тимошенко ще раз привітала голів сільських і селищних рад і першого голову новоствореної асоціації - Богдана Гусака.

 

Нотатки до записника

Далі Прем'єр назвала кілька ключових позицій, які необхідно змінити, зробивши іншими параметри життя українців.

Перший пріоритет - фінансові ресурси. Це Бюджетний кодекс на новій основі. З 2010 року він повинен бути абсолютно революційним по відношенню до сільських, селищних і міських громад. Уряд формує бюджет на 2010 рік на абсолютно правильній основі. «Єдине, до чого я не готова, - підкреслила Прем'єр, - я не готова разом із вами відступити і сформувати бюджет на старій основі розподілу міжбюджетних стосунків. Якщо ви думаєте, що хтось вам віддасть фінансову або політичну владу без боротьби, ви помиляєтесь. Ви повинні планувати свої бюджети, впливати на ситуацію, приймати регіональні бюджети так, як вам потрібно. Ви отримаєте в 2010 році за будь-яких обставин той бюджет, який ми з вами зараз обговоримо.

Як виглядатиме цей бюджет? Щороку планувався 691 бюджет (міст республіканського та обласного значення, республіканський бюджет, АР Крим, обласні бюджети, бюджети районів, міст Києва і Севастополя). Уряд хоче зробити, щоб голови місцевих рад нікуди не ходили на поклін, у кожного мусять бути прогнозовані доходи, видатки і ніяких речей, на які впливають чиновники за своїм бажанням.

altКлючові цифри, названі Тимошенко, такі: в 2009 році було 6,7 млрд. грн. видатків бюджетів сіл, селищ і міст районного значення. В 2010-му буде на 68,5% більше - 11,2 мільяйрди. Це колосальний приріст за рахунок перерозподілу грошей з держбюджету на місцевий рівень. Керівник Уряду пообіцяла, що КМУ, незалежно ні від чого, дотримається цих цифр. Не зважаючи на кризу, 12,2 млрд. грн. буде додатково віддано селам, селищам, містам (було 1,5 млрд. грн. на соціально-економічні видатки).

Ключові пропозиції враховані в новому бюджеті. Загальні видатки (соціальні потреби, зарплати, все невідкладне): більшується з 25% до 50% рівень податку на доходи фізичних осіб, який залишається на місцевій території. Отримані доходи бюджету ніхто не відбиратиме. Гарантом буде Бюджетний кодекс і нинішній Уряд. Адже його завдання - податок на доходи фізичних осіб зробити головним бюджетоутворюючим податком місцевих громад.

Другий крок у бюджеті на 2010 рік: за загальними обрахунками, у місцевих громад залишатиметься 65% ПДВ. Окрім того, передача доходів з держбюджету на місцевий по першому кошику складатиме більше 1 млрд. грн., додаткові доходи без вилучень складуть більше 4 млрд. гривень.

Уряд також робить крок, який вже давно зробило місцеве самоврядування всього світу: 100% плати за землю залишається в тій громаді, в тому бюджеті, який безпосередньо має цю землю на своїй території. Без вилучення в районний, обласний або державний бюджет. «100% плати за землю, я підкреслюю, - наголосила Ю. Тимошенко, - обов'язково буде залишатися там, де є земля, за яку платять цей податок».

Надходження адміністративних штрафів, плата за торговий патент на здійснення деяких видів підприємницької діяльності буде додатковою дохідною частиною загального фонду (2 млрд. 350 млн. грн. додатково для сіл, селищ і міст).

Спеціальний фонд формуватиметься наступним чином. 100% збір з власників транспортних засобів, інших самохідних машин та механізмів, які зареєстровані на території, будуть у розпорядженні місцевих громад. Плюс 100% збору за забруднення навколишнього природного середовища залишається за тією громадою, де забруднюють середовище. Вперше 50% плати за надра залишатиметься в спеціальних фондах, які будуть використані для потреби громад.

Ще один крок - 10% податку на прибуток без вилучень і без будь-яких перерахунків залишатиметьсяся в місцевому бюджеті вже з 2010 року.

- Моя концепція, - наголосила Прем'єр, - потрібно припинити нищівну систему вилучень. Якщо у вас не буде ресурсів на будівництво доріг, на ремонт клубів, лікарень, ФАПів, ви завжди «стоятимете з простягнутою рукою». А ми ніколи в житті не відбудуємо громад, села, селища і міст. Тож разом повинні продовжити вдосконалювати Бюджетний кодекс і бюджетний процес.

Втім, бюджет - це не всі доходи і не всі можливості сільських та селищних громад. 51% м'яса всіх видів, 82% молока, 43% яєць, майже 98%, картоплі, 86% овочів, 84% плодів і ягід виробляється в особистих селянських господарствах. 26,9 млрд. грн. недоотримує село тільки на торгівлі молоком, бо дають за нього абсолютно неокупні ціни, і 17 млрд. грн. - продаючи м'ясо за заниженими цінами посередникам. Проблема тут у відмежованості виробника від ринків збуту. Цей проміжок заповнили структури, які знімають з ринку в 1,5 рази більше коштів, ніж заробляє агровиробник.

altТому друга стратегія розбудови села - надати доступ селянам до всіх ринків. Це непросто. Як її вирішити сьогодні? «Ми робимо ставку на обслуговуючі кооперативи, - заявила керманич Уряду. - Ми прийняли закон, розробили всю правову модель. І звертаємось до вас, як до тих, хто може зробити всю організаційну роботу як слід: на одне село, на низку сіл чи на селища створити обслуговуючий кооператив, який буде ланкою для вкладання державних фінансових ресурсів, надання державних гарантій, залучення всіх технічних можливостей. У світі через обслуговуючі кооперативи реалізовується молока: Німеччина - 65%, Франція - 70%, Нідерланди - 85%, Данія - 90%. У нас - 3%.»

Тож Уряд уклав спеціальні угоди, забезпечив їх державними гарантіями і вже цього та наступного року українські молочарські кооперативи отримають 1,5 тисячі не просто молоковозів, а по суті молоковозів-магазинів з системою стаціонарного охолодження. Ці машини - спільний проект з підприємствами Канади, Південної Кореї, Японії (ми купуватимемо ті запчастини, яких у нас немає). В Україні молоковози безпосередньо вироблятимуться і передаватимуться обслуговуючим кооперативам. За розрахунками, кооперативам буде достатньо 1500-2000 молоковозів.

І щоб слово не розходилося з ділом, Прем'єр-міністр вручила представникам 20 обслуговуючих кооперативів, які погодилися на експеримент, ключі від перших нових молоковозів.

Список молочарських обслуговуючих кооперативів, які отримали молоковози

під час Всеукраїнської наради 5 вересня 2009 року

 

№ з/п

Прізвище, ім'я, по батькові керівника

Назва та місцезнаходження сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу 

1.           

Амелін

Володимир Сергійович

Обслуговуючий с/г кооператив "Агро-Альянс", м. Артемівськ, Донецька область

2.           

Бушковський

Яків Гаррієвич

Обслуговуючий с/г кооператив "Новопокровський молочник",

с. Новопокровка, Красногвардійський р-н, АР Крим

3.           

Василевська

Юлія Миколаївна

 

Обслуговуючий с/г кооператив "Світанок Олександрівки",

с. Олександрівка, Покровський р-н, Дніпропетровська область

4.           

Воловодський

Сергій Олексійович 

Обслуговуючий с/ г кооператив "Соболівський", с. Соболівка, Романівський р-н, Житомирська область

5.           

Воронкін

Василь Федорович

Обслуговуючий с/г кооператив "Ай-Дар", с. Дєнєжніково, Новоайдарський р-н, Луганська область

6.           

Дністрянський

Віктор Степанович

Обслуговуючий с/г кооператив "Молочний-Дністр", с. Станіслав, Білозерський р-н, Херсонська область

7.           

Курилко

Мирослав Богданович

Обслуговуючий с/г кооператив "Колос Агро", с. Чішки, Буський р-н, Львівська область

8.           

Лісняк

Валентина Єгорівна 

Обслуговуючий с/г кооператив "Балківський", с. Балкове, Токмацький р-н, Запорізька область

9.           

Луценко

Валентин Тихонович

Обслуговуючий кооператив "Іванковецький світанок",

с. Іванківці, Знам'янський р-н, Кіровоградська область

10.        

Марусяк

Ігор Михайлович 

Обслуговуючий с/г кооператив „Ратай", м. Заліщики, Тернопільська область 

11.        

Мулявка

Наталія Степанівна 

Обслуговуючий с/г кооператив "Барвінок", с. Самійличі, Шацький р-н, Волинська область 

12.        

Нагорний Олександр Володимирович

Обслуговуючий с/г кооператив "Генезис", с. Роїще, Чернігівський р-н, Чернігівська область 

13.        

Павлюк

Ірина Миколаївна

Обслуговуючий с/г кооператив "Новобросківецький", с. Нові Бросківці, Сторожинецький р-н, Чернівецька область 

14.        

Пинтяк

Роман Валерійович

Обслуговуючий с/г кооператив "Буджак", с. Старосілля, Саратський р-н, Одеська область 

15.        

Поліщук

Олег Богданович  

Обслуговуючий с/г кооператив "Молочні ріки" с. Посягва, Гощанський р-н, Рівненська область

16.        

Січкар

Олександр Михайлович 

Обслуговуючий с/г кооператив "Томашпільський районний агроторговий дім "Надія", смт Томашпіль, Вінницька область 

17.        

Ткач

Алла Андріївна

Обслуговуючий с/г кооператив "Добробут-Агро", с. Фурси, Білоцерківський р-н, Київська область

18.        

Ткачук

Сергій Петрович 

Обслуговуючий кооператив "Україна", с. Халаїдове, Монастирищенський р-н, Черкаська область  

19.        

Шелех

Петро Валентинович

Обслуговуючий с/г кооператив "Фермер України", м. Миколаїв 

20.        

Шульженко

Михайло Юхимович

Обслуговуючий с/г кооператив "Горизонт", с. Крива Руда, Семенівський р-н, Полтавська область

 

altТимошенко заявила, що питання фінансування виготовлення таких машин вирішено. Уряд доручив Мінагрополітики, Мінфіну і Мінекономіки розрахувати бізнес-плани і забезпечити фінансами викуп рівно такої кількості цих молоковозів, яка буде потрібна кооперативам. Уряд також уклав контракти на постачання міні-переробних потужностей молока (від 1 тис. до 3 тис. т).

Оптово-роздрібні ринки. У кожному великому місті Міністерство аграрної політики «з боєм», але здобуло земельну ділянку для будівництва оптово-роздрібних ринків, які передаватимуться у власність обслуговуючим кооперативам і експлуатуватимуться на спільних засадах. Це будуть невеликі ринки, обладнані всім необхідним. Так само Уряд діятиме щодо спеціальних заготівельних потужностей для м'яса, побудови невеликих, але доступних для кожного селянина елеваторах. «Ці програми, - підкреслила Тимошенко, - є стратегією отримання в село десятків мільярдів гривень. Крок за кроком, думаю, максимум за 2-3 роки ми вже зробимо серйозний рух в цьому напрямку. І будемо бачити ринок для кожної тонни, кожного літра виробленої агропродукції».

Третій пріоритет - це, безумовно, земля. «У нас з вами є один концепт і одна мета, - наголосила Прем'єр, - земля, яка знаходиться на території громад, і розпоряджатися нею мусять тільки громади. І ніяких інших побічних віз, дозволів, перерозподілів. За вашими пропозиціями ми підготували всі зміни до діючого законодавства, які впорядковують ситуацію з землею: 41 законопроект - у Верховній Раді. Земля буде для громад і належати людям, а не чиновникам у розподілі, які не знають, які вже хабарі за цю землю брати».

Керівник Уряду наголосила: нині процедура приватизації особистої земельної ділянки спрощена. Постановами КМУ залишено всього 4 документи, які мусить подати власник такої ділянки в сільську, селищну або міську раду: заяву, що він хоче отримати акт на землекористування; ідентифікаційний код; рішення ради чи інший документ, який посвідчує історичні межі присадибної ділянки і, якщо людина хоче передоручити це своєму члену родини, дітям чи онукам оформити, - довіреність. 4 документи. Технічну документацію за 30 днів виготовлятиме Держкомзем.

Враховані і пропозиції по земельним аукціонам. Будівництво об'єктів, яке в повному обсязі фінансується з державного або місцевих бюджетів, зрошувальних систем, високотехнологічних інвестиційних проектів, розміщення інфраструктурних об'єктів, відведення земельних ділянок мінімальної площі, все це буде позбавлено будь-яких аукціонних процедур і надасть право місцевим радам більш вільно розпоряджатися всіма можливостями залучення інвесторів.

Червертий пріоритет. У нас недобудовано 449 газоводів протяжністю 4 тис. 287 км (для забезпечення газом 1 млн. 650 тис. громадян). Разом з НАК „Нафтогаз" розроблено програму добудови цих газогонів, виділено фінансові ресурси. Уряд розраховує за півроку добудувати ці об'єкти. Одночасно з газифікацією населених пунктів вирішено збільшити видобуток газу. Це дасть можливість за рахунок українського газу, а не купленого за межами України, переконана Тимошенко, газифікувати населені пункти, які не мають іншого альтернативного джерела енергії.

П'ятий пріоритет - добудувати невідкладні об'єкти. Наприклад, нині в населених пунктах просто відсутні 526 амбулаторій і 2 тис. 628 фельдшерсько-акушерських пунктів. Окрім того, 1 тис. 396 амбулаторій та 2 тис. 451 фельдшерсько-акушерський пункт не забезпечені ліками та інструментарем. Вони є на папері, та не мають ані нормальних приміщень, ані обладнання, ані перших медичних засобів. Тому Міністерство охорони здоров'я разом із Австрією і Канадою розробили програму будівництва за державний рахунок протягом 1,5 року швидкоспоруджуваних будинків за спеціальною канадською технологією. Будинок зводиться за 3 доби, але витримує мороз, спеку, повністю забезпечений всіма інженерними комунікаціями. З наступного місяця там, де це невідкладно, розпочинається будівництво ФАПів і амбулаторій, в яких на 1-му поверсі - лікарняні приміщення, а на 2-му - достатньо сучасне житло для медичних працівників і їх родин. Зараз ці проекти знаходяться на виконанні в МОЗ.

- Ще раз хочу назвати ці ключові 5 пріоритетів, - резюмувала свій виступ Юлія Володимирівна. - Бюджет, земля, обслуговуючі кооперативи, будівництво газоводів, будівництво і оснащення амбулаторій та фельдшерсько-акушерських пунктів. Це є та лаконічна стратегія, якої, на мій погляд, 18 років не вистачало Україні. А тільки тоді пріоритет і програма працюють, якщо поставлена мета, якщо забезпечена організаційна система, якщо є фінансовий ресурс, який дає можливість втілити це в життя.

Ви добре знаєте, як організовувати життя громад, а я непогано знаю, як забезпечувати навіть в кризу необхідні фінансові ресурси, мінімальну роботу чиновницького апарату. Саме для цього ми з вами об'єдналися і запросили на зустріч майже всю українську владу, щоб вона чула і знала ці пріоритети. Я переконана: ті депутати і чиновники, які зараз у залі, служитимуть виконанню цих пріоритетів, бо вони сьогодні так само, як і я, відчувають, що це є головна лінія держави. Якщо ми піднімемо село, піднімемо наші міста і селища, поставимо їх міцно на ноги, вважайте, що ми в державі половину справи зробили. Далі будемо нарощувати інтелектуальний потенціал нашої системи виробництва. Будемо нарощувати потужності і зв'язки зі світом.

 

                                                    Слухала і записала Світлана СЛОБОДА

 

 





Схожі новини
  • №7-8(261)
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • Молока стало меньше
  • Прем'єрка радилася з головами сільських і селищних рад

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.