Аграрний тиждень. Україна
» » ВІВАТ, ХАРЧОВИКИ!
» » ВІВАТ, ХАРЧОВИКИ!

    ВІВАТ, ХАРЧОВИКИ!


    18 жовтня ми відзначатимемо професійне свято - День працівників харчової промисловості. На підтримку ініціативи працівників харчової промисловості та їх професійних спілок, воно визначене Указом Президента від 8 серпня 1995 року №714 і святкується щороку третьої неділі другого місяця осені.

     

    Нині вітчизняна харчова промисловість налічує понад 20 підгалузей, які об'єднують більше 22 тисяч підприємств, на них працює понад 1 мільйон працівників найбільш необхідних професій. Що не кажіть, а від їхньої роботи залежить і здоров'я, і добробут, і соціальний настрій українців.

    Як відомо, до складу харчової промисловості України входять харчосмакова, м'ясна, молочна, рибна галузі. Самостійна група галузей - борошномельно-круп'яна та комбікормова.

    Харчосмакова промисловість об'єднує групу спеціалізованих підгалузей з виробництва продовольчих товарів переважно з сировини рослинного походження. Це - цукрова, олійно-жирова, хлібопекарна, виноробна, спиртова, лікеро-горілчана, пиво-безалкогольна, кондитерська, макаронна, плодоовочева, дріжджова, крохмалепатокова, соляна, парфумерно-косметична, тютюнова, чайна, харчоконцентратна підгалузі та деякі інші виробництва.

    Не секрет, що цього року міжнародна фінансова криза не оминула жодної галузі економіки нашої держави. Проте навіть за таких умов завдяки ефективним діям Уряду агропромисловий комплекс України продемонстрував стабільні темпи зростання. Харчова промисловість, як невід'ємна складова частина АПК, відіграла в цьому важливу роль. Після різкого спаду, а темп зниження у промисловому виробництві харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів у січні 2009 року становив мінус 14,3%, за 8 місяців уже досягнуто зростання промислового виробництва зазначеної продукції на 7,5%, що є найкращим показником серед галузей промисловості України.

    altЗа січень-серпень 2009 року, в порівнянні з відповідним періодом 2008 року, виробництво деяких видів харчової продукції навіть зросло, зокрема:

    - м'яса і субпродуктів харчових свійської птиці, свіжих чи охолоджених - на 15,1%;

    - м'яса і субпродуктів харчових свійської птиці, морожених - на 8,5%;

    - олії соняшникової нерафінованої - на 63,4%;

    - сирів жирних - на 1,8%;                                                            

    - кондитерських виробів з цукру - на 3,7%;

    - горілки, інших міцних спиртових напоїв - на 20,7%.

    За оперативними даними Держкомстату, за цей же період харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів (у відпускних цінах без ПДВ і акцизу) реалізовано на 77,3 млрд. гривень. Питома вага цієї реалізованої продукції в загальному обсязі реалізованої промислової продукції в Україні за 8 місяців склала 19,1 відсотка.

    До Зведеного бюджету на 1 вересня від підприємств харчової та переробної (сільгосппродукція) промисловостей надійшло 12481,8 млн. грн. (на 46% більше, ніж сплачено у 2008 р.), від підприємств по видобуванню солі - 54,4 млн. грн. (на 96,4% більше).

    До Державного бюджету від цих підприємств надійшло 11355,8 млрд. грн. (на 52,6% більше, ніж за відповідний період минулого року), від підприємств по видобуванню солі - 39,2 млн. грн. (на 227,9% більше, ніж сплачено у 2008 р.).

    В структурі цих надходжень провідне місце на 1 вересня займала сплата акцизного збору (64,1% від суми всіх надходжень). Так, за 8 місяців від акцизного збору до Зведеного бюджету від реалізації спирту етилового, лікеро-горілчаних, виноробних, тютюнових виробів і пива надійшло 8000,1 млн. грн. (на 65,2% більше, ніж за відповідний період минулого року).

    Втім, зовнішньоторговельне сальдо продукції харчової та переробної промисловості позитивне і дорівнює 624,6 млн. дол. США (експортовано продукції на 2437,3 млн. дол. США, імпортовано - на 1812,7 мільйонів).

    Вітчизняна харчова промисловість, без сумніву, має значний виробничий потенціал і спроможна задовольнити потреби населення у високоякісних, безпечних для здоров'я та доступних за ціною продовольчих товарах.

    Тож трудові колективи підприємств галузі завдяки своїй професійності, майстерності, самовідданій праці, творчому пошуку роблять все можливе, щоб вітчизняна харчова продукція відповідала вимогам найвибагливіших споживачів. І не лише на внутрішньому, а й на зовнішньому ринках. А це підтверджує постійно зростаючий у світі попит саме на українські продукти харчування.

    З нагоди Дня працівників харчової промисловості у Києві 16 жовтня відбудеться урочисте засідання. Найдостойніші отримають подарунки і нагороди від міністра аграрної політики України Юрія Мельника, його заступників, керівництва Департаменту харчової промисловості Мінагрополітики. Зрозуміло, будуть теплі слова вдячності та шани, а також - святковий концерт.

    Відбудуться урочистості і в областях, районах, на підприємствах. Безперечно, це будуть теплі, дружні зустрічі, під час яких ми бажаємо всім нашим вельмишановним працівникам харчопрому гарного святкового настрою. А у повсякденному житті - міцного здоров'я, родинного затишку, успіхів і удачі у такій потрібній справі як виробництво продуктів харчування.

     

          Департамент харчової промисловості Мінагрополітики





    Схожі новини
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • Молока стало меньше
  • День працівників харчової промисловості
  • У харчопромі Криму індекс виробництва склав 98,5%

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

ВІВАТ, ХАРЧОВИКИ!


18 жовтня ми відзначатимемо професійне свято - День працівників харчової промисловості. На підтримку ініціативи працівників харчової промисловості та їх професійних спілок, воно визначене Указом Президента від 8 серпня 1995 року №714 і святкується щороку третьої неділі другого місяця осені.

 

Нині вітчизняна харчова промисловість налічує понад 20 підгалузей, які об'єднують більше 22 тисяч підприємств, на них працює понад 1 мільйон працівників найбільш необхідних професій. Що не кажіть, а від їхньої роботи залежить і здоров'я, і добробут, і соціальний настрій українців.

Як відомо, до складу харчової промисловості України входять харчосмакова, м'ясна, молочна, рибна галузі. Самостійна група галузей - борошномельно-круп'яна та комбікормова.

Харчосмакова промисловість об'єднує групу спеціалізованих підгалузей з виробництва продовольчих товарів переважно з сировини рослинного походження. Це - цукрова, олійно-жирова, хлібопекарна, виноробна, спиртова, лікеро-горілчана, пиво-безалкогольна, кондитерська, макаронна, плодоовочева, дріжджова, крохмалепатокова, соляна, парфумерно-косметична, тютюнова, чайна, харчоконцентратна підгалузі та деякі інші виробництва.

Не секрет, що цього року міжнародна фінансова криза не оминула жодної галузі економіки нашої держави. Проте навіть за таких умов завдяки ефективним діям Уряду агропромисловий комплекс України продемонстрував стабільні темпи зростання. Харчова промисловість, як невід'ємна складова частина АПК, відіграла в цьому важливу роль. Після різкого спаду, а темп зниження у промисловому виробництві харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів у січні 2009 року становив мінус 14,3%, за 8 місяців уже досягнуто зростання промислового виробництва зазначеної продукції на 7,5%, що є найкращим показником серед галузей промисловості України.

altЗа січень-серпень 2009 року, в порівнянні з відповідним періодом 2008 року, виробництво деяких видів харчової продукції навіть зросло, зокрема:

- м'яса і субпродуктів харчових свійської птиці, свіжих чи охолоджених - на 15,1%;

- м'яса і субпродуктів харчових свійської птиці, морожених - на 8,5%;

- олії соняшникової нерафінованої - на 63,4%;

- сирів жирних - на 1,8%;                                                            

- кондитерських виробів з цукру - на 3,7%;

- горілки, інших міцних спиртових напоїв - на 20,7%.

За оперативними даними Держкомстату, за цей же період харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів (у відпускних цінах без ПДВ і акцизу) реалізовано на 77,3 млрд. гривень. Питома вага цієї реалізованої продукції в загальному обсязі реалізованої промислової продукції в Україні за 8 місяців склала 19,1 відсотка.

До Зведеного бюджету на 1 вересня від підприємств харчової та переробної (сільгосппродукція) промисловостей надійшло 12481,8 млн. грн. (на 46% більше, ніж сплачено у 2008 р.), від підприємств по видобуванню солі - 54,4 млн. грн. (на 96,4% більше).

До Державного бюджету від цих підприємств надійшло 11355,8 млрд. грн. (на 52,6% більше, ніж за відповідний період минулого року), від підприємств по видобуванню солі - 39,2 млн. грн. (на 227,9% більше, ніж сплачено у 2008 р.).

В структурі цих надходжень провідне місце на 1 вересня займала сплата акцизного збору (64,1% від суми всіх надходжень). Так, за 8 місяців від акцизного збору до Зведеного бюджету від реалізації спирту етилового, лікеро-горілчаних, виноробних, тютюнових виробів і пива надійшло 8000,1 млн. грн. (на 65,2% більше, ніж за відповідний період минулого року).

Втім, зовнішньоторговельне сальдо продукції харчової та переробної промисловості позитивне і дорівнює 624,6 млн. дол. США (експортовано продукції на 2437,3 млн. дол. США, імпортовано - на 1812,7 мільйонів).

Вітчизняна харчова промисловість, без сумніву, має значний виробничий потенціал і спроможна задовольнити потреби населення у високоякісних, безпечних для здоров'я та доступних за ціною продовольчих товарах.

Тож трудові колективи підприємств галузі завдяки своїй професійності, майстерності, самовідданій праці, творчому пошуку роблять все можливе, щоб вітчизняна харчова продукція відповідала вимогам найвибагливіших споживачів. І не лише на внутрішньому, а й на зовнішньому ринках. А це підтверджує постійно зростаючий у світі попит саме на українські продукти харчування.

З нагоди Дня працівників харчової промисловості у Києві 16 жовтня відбудеться урочисте засідання. Найдостойніші отримають подарунки і нагороди від міністра аграрної політики України Юрія Мельника, його заступників, керівництва Департаменту харчової промисловості Мінагрополітики. Зрозуміло, будуть теплі слова вдячності та шани, а також - святковий концерт.

Відбудуться урочистості і в областях, районах, на підприємствах. Безперечно, це будуть теплі, дружні зустрічі, під час яких ми бажаємо всім нашим вельмишановним працівникам харчопрому гарного святкового настрою. А у повсякденному житті - міцного здоров'я, родинного затишку, успіхів і удачі у такій потрібній справі як виробництво продуктів харчування.

 

      Департамент харчової промисловості Мінагрополітики





Схожі новини
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • Молока стало меньше
  • День працівників харчової промисловості
  • У харчопромі Криму індекс виробництва склав 98,5%

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.