Аграрний тиждень. Україна
» » Українське птахівництво: нові горизонти розвитку
» » Українське птахівництво: нові горизонти розвитку

    Українське птахівництво: нові горизонти розвитку


    Місто Судак зустріло їх нудним дощем і сильним вітром, туристично-оздоровчий комплекс із такою ж назвою - з нетерпінням і теплою гостинністю. Ще б пак: у третій декаді вересня такої кількості гостей одночасно ні місто, ні пансіонат ще пару років тому не очікували.

     

    altНинішньої осені на курорт приїхала майже тисяча людей. Не відпочивати, не оглядати місцеві принади і не розважатися. Приїхали працювати. І зібрала їх усіх тут асоціація «Союз птахівників України». П'ятий рік поспіль птахівники, ветеринари, представники компаній, які активно працюють в галузі птахівництва, зібрались на свій п'ятий форум  - Міжнародну конференцію «Птахівництво-2009».

    З неприхованим нетерпінням учасники вже відомого в Україні та за її межами заходу очікували приїзду міністра аграрної політики України Юрія Мельника. Адже міністр щороку лише цікавився цією подією, детально розпитуючи фахівців галузі про теми, питання і мету конференції, намагаючись проаналузвати: чи готові учасники визначати дійсно глобальні проблеми птахівництва і спільно шукати шляхи їх вирішення.

    Цього року, знаючи, що до Судака прибуде майже тисяча спеціалістів, керівників підприємств і фірм, Юрій Федорович особисто прибув на зустріч з ними. І для багатьох це був справжній сюрприз.

    „Дуже добре, - звернувся до присутніх міністр, - що у нас працює такий форум як міжнародна конференція з питань птахівництва. Адже тут ви можете, як кажуть, відкрити для себе нові горизонти розвитку птахівничого бізнесу. Також підкреслю, що Міністерство аграрної політики розуміє і підтримує значимість подібних заходів і роль громадських структур, які об'єднують навколо себе те прогресивне, нове, яке потім запроваджується у виробництво, даючи вагомий приріст агропродукції і високі якісні показники. А головне, вони генерують умови функціонування галузей, готуючи їх до роботи у зоні вільної торгівлі, а також активно відстоюють інтереси вітчизняного виробника.

    Дуже добре, що тут ми говоримо професійною мовою, реально оціюючи і аналізуючи ситуацію в галузі. Бо нині всі ми живемо в умовах фінансової кризи, яка лише погіршує нашу роботу. Але саме ці умови і загартовують нас. Сьогодні ми повинні не altзабувати, що Україна готується стати членом СОТ, а значить, до нашої продукції, в тому числі і до птахівничої, виставляються більш жорсткі вимоги, ніж до тієї, яка виробляється країнами-членами цієї організації».

    Юрій Мельник також нагадав гостям і учасникам форуму, що сьогодні український політикум і суспільство віддають належне аграрний сектору економіки. Адже вітчизняний АПК має величезний потенціал. Торік галузь сільгоспвиробництва спрацювала з прибутками (12%) і нині агробізнес стає прибутковим навіть в умовах кризи. Щоправда, на преференції з боку держави не всі підприємства і галузі можуть розраховувати.

    А ще Юрій Федорович підкреслив, що радий такій зустрічі з фахівцями птахівничої галузі й передав щирі вітання та побажання результативної роботи від керівництва нашої держави. Приємним акордом перебування профільного міністра на Міжнародній конференції «Птахівництво-2009» стала урочиста церемонія відзначення кращих працівників птахопідприємств України. Юрій Мельник із задоволенням вручив майже трьом десяткам керівників, менеджерів, спеціалістів, інженерів трудові відзнаки Мінагрополітики «Знак пошани» і грамоти, не забувши при цьому кожному потиснути руку і сказати кілька теплих слів.

    Щоправда, в день відкриття конференції був іще один приємний момент. Голова Ради директорів асоціації «Союз птахівників України» Олександр Бакуменко не лише оголосив привітання учаникам форуму від Президента України, а й за дорученням Ради директорів птахівничої організації вручив найкращим пташницям, бригадирам і операторам птахогосподарств грамоти і цінні подарунки асоціації.

    Фактично на цьому святкові моменти були завершені. Далі розпочалася активна і напружена робота. Чимало цікавих доповідей прослухали спеціалісти. Їм детально розповіли про лікування, годівлю, умови утримання птиці, презентували ряд нових ветеринарних і біопрепаратів, нове обладнання і устаткування для птахокомплексів. Адже в усі дні роботи конференції altпрацювала і виставка «Птахівництво-2009».

    Щодня всі бажаючі могли ознайомитися з роботою провідних компаній, пристуніх на ринку України. Спеціально до Судака на форум птахівників прибули науковці, лектори і фахівці ряду європейських країн, зокрема, Голландії, Бельгії, Данії, Австрії, Швеції, Франції, Німеччини, Італії, Польщі, Чехії. Не вперше на конференцію завітали і спеціалісти з Росії, Литви і навіть Китаю. І хоча лектори, користуючись послугами перекладачів, робили доповіді мовами своїх країн, це не заважало слухачам ставити численні запитання і навіть дискутувати.

    Як завжди професійними і змістовними були спеціалізовані семінари компаній «Текро» (мова йшла про шляхи збільшення економічної ефективності птахівничої продукції завдяки годуванню, утриманню птиці та дезінфекції приміщень), «Біомін Україна» (представники презентували звіт світової компанії „Біомін" своїм партнерам у птахівництві), «Кремікс» (детально ознайомили з системами годування сільськогосподарських тварин на основі досягнень фізиології та біохімії харчування), «Інве Нутрі-Ад» (йшлося про годування та імунітет птиці, транзит корму і некротичний ентерит).

    Повертаючись до теми семінару «Текро», варто наголосити, що компанія нині пропонує нові технології в дезінфікації пташників. Адже крім факторів годування і утримання птиці є й такий важливий момент як середовище, в якому знаходиться поголів'я. Як факт, наводився такий приклад: людство знає, що існують міліарди мікроорганізмів. У пташнику на 1 квадратному метрі їх щонайменше 10 мільярдів. Тому головна мета компанії - допомогти птахівникам зменшити цей мікробний фон. Тож спеціалісти пропнують програму «лабіринт», яка винайдена у свій час в Англії й передбачає комплекс заходів: дезпрограму, дезпрепарати і altдезсекьюріті (підготовка кадрів).

    До речі, учасники конфереції не могли не говорити про підготовку фахівців для галузі. Зокрема, цій темі був присвячений семінар компанії «Оллтек-Україна». Не секрет, що високотехнологічні птахівничі комплекси потребують спеціалістів найвищого ґатунку. Не всі аграрні вузи можуть у цьому допомогти. Тому деякі освітянські функції беруть на себе компанії. Пригадайте хоча б молодіжну конференцію «Золоте курча», засновану кілька років тому «Союзом птахівників України». Сьогодні ж чимало фірм, які прийшли в птахівничий бізнес України, допомагають університетам і своїм представництвам готувати кваліфікованих випускників. Для цього відбираються відмінники навчання, проводяться конкурси, запроваджуються спеціальні стипенції та навчання за кордоном. І як результат, молодь починає розуміти: у сучасного птахівництва є гарні перспективи, а отже, у молодої людини є можливість проявити свої здібності та зробити непоганий кар'єрний ріст.

    Оскільки програма конференції була надто насиченою, семінари компаній проводилися паралельно у двох залах. Тож можу вас запевнити: той, хто приїхав повчитися, навіть дещо шкодував, що не встигав побувати на всіх заняттях. Адже не менш цікавими були семінари і таких підприємств як «Укрветсоюз» (сучасні концепції збільшення продуктивності здоров'я кишечника в бройлерному виробництві), «DОNAU LAB» (сучасне устаткування для контролю якості в комбікормах і готовій продукції птахівнитцва), «VAL-CO» (сучасний підхід до організації і формування системи вентиляції в пташнику) та інших.

    Сьогодні, і думаю ви зі мною погодитеся, чимало уваги приділяється натуральним продуктам, біологічному землеробству, а отже і біологічним препаратам, які використовуються у тваринництві. Тобто ера антибіотиків (читайте - хімічних засобів лікування) похитнулася. І особисто я вважаю це правильним. Так ось пробіотикам теж було присвячено чимало часу.

    А гості та фахівці сільськогосподарського підприємства «Нива» (АР Крим, м. Євпаторія) презентували навіть окремий семінар alt«Біотехнології в птахівництві як джерело продуктивності й прибутку». Олег Панасюк, начальник відділу нових технологій і продуктів «Ниви», нагадав, наприклад, про вже розроблені програми біобезпеки, наголосивши, що «1 г профілактики набагато дешевший за 1 кг лікування». Як відомо, основний фактор ризику - мікроскопічні гриби, патогенні мікроби тощо. Саме вони продукують токстини, які можуть потрапити в організм і тварини, і, відповідно, людини. Тож якщо ми навчимося управляти безпекою корму, ми начимося управляти і безпекою травлення. На переконання молодого вченого, саме біопрепарати відкривають потенціал сировини, кормів, а отже покращують ефективність галузі і якість кінцевої продукції.

    «Ми повинні турбуватися про себе, про дітей і про планету», - розпочала свій виступ Ірина Лєбєдєва, доцент Уральського держуніверситету, кандидат біологічних наук. А далі з допомогою фотографій і висновків проведеного експерименту довела: майбутнє за пробіотиками. Бо вони допомагають нормалізувати мікрофлору птиці й активізувати її імунну систему. До того ж разом із натуральними кормами пробіотики впливають на ефективність використання раціонів годівлі та їх оптимізацію. А головне, утримувана птиця здоровіша й енегрійніша. Хіба не такій курочці ми з вами залюбки віддамо перевагу?!

    Колегу у її висновках підтримали й Олександр Петенко, завідуючий кафедрою біотехнології, біохімії та біофізики Кубанського державного агроуніверситету, а також Олександр Калашніков, генеральний директор підприємства «БіоТехАгро» з м. Краснодара. Всі троє доповідачів, як ви розумієте, з Російської Федерації. А з українським «СГП «Нива» їх поєднують роки спільної наукової та дослідницької роботи. Додам також, що саме у «Ниви» російські птахогосподарства купують найбільшу кількість пробіотиків. Українські ж, маючи такого виробника, як це часто буває, «пасуть задніх»...

    Заради справедливості, варто додати, що форум птахівників у Судаку щороку привертає дедалі більше уваги спеціалістів галузі. Адже по-перше, він започаткований асоціацією «Союз птахівників України», а вона, як відомо, представляє інтереси крупного птахівничого бізнесу. І саме він не терпить рутинності, а постійно у русі, у пошуку нового і перспективного. Інновації, які привозять спеціалісти компаній саме в Судак, є найновішими. До-друге, форум не вимагає надмірної науковості (для цього є інша конференція, що проходитьв Алушті). А по третє, Союз птахівників обрав зручний комплекс для проведення конференції. В ТОК «Судак» є умови для проживання найвибагливіших бізнесменів, є й демократичні комфортні корпуси. Та що немаловажно, тут створені сучасні умови для проведення відповідного рівня форумів (кондиціонери, Інтернет, радіоапаратура тощо). В результаті виграють всі: і ті, хто приїздить презентувати власну продукцію, і ті, хто бажає почути і побачити прогрес в галузі.

    Цього разу, як і в попередні роки, конференція мала своїх генеральних партнерів. Ними були компанії «Ареал», «ЕвроВЕТ», Tekro («Текро»), Biomin («Біомін Україна»), DONAU LAB KIEV («ДОНАУ ЛАБ Київ»), INVE NUTRI-AD BALTIJA( «ИНВЕ НУТРИ-АД Балтия»), ALLTECH («Оллтек Україна»). Завдяки цим компаніям учасники Міжнародної конференції «Птахівництво-2009», до речі, не нудьгували і ввечері. Щодня на них чекали вечірки, головними сюрпризами яких була гарна інструментальна і джазова музика, а також смачне чеське пиво і українське вино.

    Втім, як ви розумієте, такої прекрасної нагоди поспілкуватися, подискутувати, повчитися і відпочити могло б і не бути. Якби за організацію цієї непростої справи не взялася асоціація «Союз птахівників України». Тож подякуємо Олександру Бакуменку і всьому колективу союзу за чудову нагоду зустрітися в Криму і побажаємо «так тримати!»

     

    Наталія ЛЮПИН,

    м. Судак, АР Крим





    Схожі новини
  • Експорт української м’ясної продукції. Проблеми і перспективи.
  • Що зупинить сільське господарство
  • Про проведення XIII Української конференції з птахівництва
  • Ветспеціалісти Митного союзу проінспектують 29 українських підприємств
  • „АГРО-2012” запрошує

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Українське птахівництво: нові горизонти розвитку


Місто Судак зустріло їх нудним дощем і сильним вітром, туристично-оздоровчий комплекс із такою ж назвою - з нетерпінням і теплою гостинністю. Ще б пак: у третій декаді вересня такої кількості гостей одночасно ні місто, ні пансіонат ще пару років тому не очікували.

 

altНинішньої осені на курорт приїхала майже тисяча людей. Не відпочивати, не оглядати місцеві принади і не розважатися. Приїхали працювати. І зібрала їх усіх тут асоціація «Союз птахівників України». П'ятий рік поспіль птахівники, ветеринари, представники компаній, які активно працюють в галузі птахівництва, зібрались на свій п'ятий форум  - Міжнародну конференцію «Птахівництво-2009».

З неприхованим нетерпінням учасники вже відомого в Україні та за її межами заходу очікували приїзду міністра аграрної політики України Юрія Мельника. Адже міністр щороку лише цікавився цією подією, детально розпитуючи фахівців галузі про теми, питання і мету конференції, намагаючись проаналузвати: чи готові учасники визначати дійсно глобальні проблеми птахівництва і спільно шукати шляхи їх вирішення.

Цього року, знаючи, що до Судака прибуде майже тисяча спеціалістів, керівників підприємств і фірм, Юрій Федорович особисто прибув на зустріч з ними. І для багатьох це був справжній сюрприз.

„Дуже добре, - звернувся до присутніх міністр, - що у нас працює такий форум як міжнародна конференція з питань птахівництва. Адже тут ви можете, як кажуть, відкрити для себе нові горизонти розвитку птахівничого бізнесу. Також підкреслю, що Міністерство аграрної політики розуміє і підтримує значимість подібних заходів і роль громадських структур, які об'єднують навколо себе те прогресивне, нове, яке потім запроваджується у виробництво, даючи вагомий приріст агропродукції і високі якісні показники. А головне, вони генерують умови функціонування галузей, готуючи їх до роботи у зоні вільної торгівлі, а також активно відстоюють інтереси вітчизняного виробника.

Дуже добре, що тут ми говоримо професійною мовою, реально оціюючи і аналізуючи ситуацію в галузі. Бо нині всі ми живемо в умовах фінансової кризи, яка лише погіршує нашу роботу. Але саме ці умови і загартовують нас. Сьогодні ми повинні не altзабувати, що Україна готується стати членом СОТ, а значить, до нашої продукції, в тому числі і до птахівничої, виставляються більш жорсткі вимоги, ніж до тієї, яка виробляється країнами-членами цієї організації».

Юрій Мельник також нагадав гостям і учасникам форуму, що сьогодні український політикум і суспільство віддають належне аграрний сектору економіки. Адже вітчизняний АПК має величезний потенціал. Торік галузь сільгоспвиробництва спрацювала з прибутками (12%) і нині агробізнес стає прибутковим навіть в умовах кризи. Щоправда, на преференції з боку держави не всі підприємства і галузі можуть розраховувати.

А ще Юрій Федорович підкреслив, що радий такій зустрічі з фахівцями птахівничої галузі й передав щирі вітання та побажання результативної роботи від керівництва нашої держави. Приємним акордом перебування профільного міністра на Міжнародній конференції «Птахівництво-2009» стала урочиста церемонія відзначення кращих працівників птахопідприємств України. Юрій Мельник із задоволенням вручив майже трьом десяткам керівників, менеджерів, спеціалістів, інженерів трудові відзнаки Мінагрополітики «Знак пошани» і грамоти, не забувши при цьому кожному потиснути руку і сказати кілька теплих слів.

Щоправда, в день відкриття конференції був іще один приємний момент. Голова Ради директорів асоціації «Союз птахівників України» Олександр Бакуменко не лише оголосив привітання учаникам форуму від Президента України, а й за дорученням Ради директорів птахівничої організації вручив найкращим пташницям, бригадирам і операторам птахогосподарств грамоти і цінні подарунки асоціації.

Фактично на цьому святкові моменти були завершені. Далі розпочалася активна і напружена робота. Чимало цікавих доповідей прослухали спеціалісти. Їм детально розповіли про лікування, годівлю, умови утримання птиці, презентували ряд нових ветеринарних і біопрепаратів, нове обладнання і устаткування для птахокомплексів. Адже в усі дні роботи конференції altпрацювала і виставка «Птахівництво-2009».

Щодня всі бажаючі могли ознайомитися з роботою провідних компаній, пристуніх на ринку України. Спеціально до Судака на форум птахівників прибули науковці, лектори і фахівці ряду європейських країн, зокрема, Голландії, Бельгії, Данії, Австрії, Швеції, Франції, Німеччини, Італії, Польщі, Чехії. Не вперше на конференцію завітали і спеціалісти з Росії, Литви і навіть Китаю. І хоча лектори, користуючись послугами перекладачів, робили доповіді мовами своїх країн, це не заважало слухачам ставити численні запитання і навіть дискутувати.

Як завжди професійними і змістовними були спеціалізовані семінари компаній «Текро» (мова йшла про шляхи збільшення економічної ефективності птахівничої продукції завдяки годуванню, утриманню птиці та дезінфекції приміщень), «Біомін Україна» (представники презентували звіт світової компанії „Біомін" своїм партнерам у птахівництві), «Кремікс» (детально ознайомили з системами годування сільськогосподарських тварин на основі досягнень фізиології та біохімії харчування), «Інве Нутрі-Ад» (йшлося про годування та імунітет птиці, транзит корму і некротичний ентерит).

Повертаючись до теми семінару «Текро», варто наголосити, що компанія нині пропонує нові технології в дезінфікації пташників. Адже крім факторів годування і утримання птиці є й такий важливий момент як середовище, в якому знаходиться поголів'я. Як факт, наводився такий приклад: людство знає, що існують міліарди мікроорганізмів. У пташнику на 1 квадратному метрі їх щонайменше 10 мільярдів. Тому головна мета компанії - допомогти птахівникам зменшити цей мікробний фон. Тож спеціалісти пропнують програму «лабіринт», яка винайдена у свій час в Англії й передбачає комплекс заходів: дезпрограму, дезпрепарати і altдезсекьюріті (підготовка кадрів).

До речі, учасники конфереції не могли не говорити про підготовку фахівців для галузі. Зокрема, цій темі був присвячений семінар компанії «Оллтек-Україна». Не секрет, що високотехнологічні птахівничі комплекси потребують спеціалістів найвищого ґатунку. Не всі аграрні вузи можуть у цьому допомогти. Тому деякі освітянські функції беруть на себе компанії. Пригадайте хоча б молодіжну конференцію «Золоте курча», засновану кілька років тому «Союзом птахівників України». Сьогодні ж чимало фірм, які прийшли в птахівничий бізнес України, допомагають університетам і своїм представництвам готувати кваліфікованих випускників. Для цього відбираються відмінники навчання, проводяться конкурси, запроваджуються спеціальні стипенції та навчання за кордоном. І як результат, молодь починає розуміти: у сучасного птахівництва є гарні перспективи, а отже, у молодої людини є можливість проявити свої здібності та зробити непоганий кар'єрний ріст.

Оскільки програма конференції була надто насиченою, семінари компаній проводилися паралельно у двох залах. Тож можу вас запевнити: той, хто приїхав повчитися, навіть дещо шкодував, що не встигав побувати на всіх заняттях. Адже не менш цікавими були семінари і таких підприємств як «Укрветсоюз» (сучасні концепції збільшення продуктивності здоров'я кишечника в бройлерному виробництві), «DОNAU LAB» (сучасне устаткування для контролю якості в комбікормах і готовій продукції птахівнитцва), «VAL-CO» (сучасний підхід до організації і формування системи вентиляції в пташнику) та інших.

Сьогодні, і думаю ви зі мною погодитеся, чимало уваги приділяється натуральним продуктам, біологічному землеробству, а отже і біологічним препаратам, які використовуються у тваринництві. Тобто ера антибіотиків (читайте - хімічних засобів лікування) похитнулася. І особисто я вважаю це правильним. Так ось пробіотикам теж було присвячено чимало часу.

А гості та фахівці сільськогосподарського підприємства «Нива» (АР Крим, м. Євпаторія) презентували навіть окремий семінар alt«Біотехнології в птахівництві як джерело продуктивності й прибутку». Олег Панасюк, начальник відділу нових технологій і продуктів «Ниви», нагадав, наприклад, про вже розроблені програми біобезпеки, наголосивши, що «1 г профілактики набагато дешевший за 1 кг лікування». Як відомо, основний фактор ризику - мікроскопічні гриби, патогенні мікроби тощо. Саме вони продукують токстини, які можуть потрапити в організм і тварини, і, відповідно, людини. Тож якщо ми навчимося управляти безпекою корму, ми начимося управляти і безпекою травлення. На переконання молодого вченого, саме біопрепарати відкривають потенціал сировини, кормів, а отже покращують ефективність галузі і якість кінцевої продукції.

«Ми повинні турбуватися про себе, про дітей і про планету», - розпочала свій виступ Ірина Лєбєдєва, доцент Уральського держуніверситету, кандидат біологічних наук. А далі з допомогою фотографій і висновків проведеного експерименту довела: майбутнє за пробіотиками. Бо вони допомагають нормалізувати мікрофлору птиці й активізувати її імунну систему. До того ж разом із натуральними кормами пробіотики впливають на ефективність використання раціонів годівлі та їх оптимізацію. А головне, утримувана птиця здоровіша й енегрійніша. Хіба не такій курочці ми з вами залюбки віддамо перевагу?!

Колегу у її висновках підтримали й Олександр Петенко, завідуючий кафедрою біотехнології, біохімії та біофізики Кубанського державного агроуніверситету, а також Олександр Калашніков, генеральний директор підприємства «БіоТехАгро» з м. Краснодара. Всі троє доповідачів, як ви розумієте, з Російської Федерації. А з українським «СГП «Нива» їх поєднують роки спільної наукової та дослідницької роботи. Додам також, що саме у «Ниви» російські птахогосподарства купують найбільшу кількість пробіотиків. Українські ж, маючи такого виробника, як це часто буває, «пасуть задніх»...

Заради справедливості, варто додати, що форум птахівників у Судаку щороку привертає дедалі більше уваги спеціалістів галузі. Адже по-перше, він започаткований асоціацією «Союз птахівників України», а вона, як відомо, представляє інтереси крупного птахівничого бізнесу. І саме він не терпить рутинності, а постійно у русі, у пошуку нового і перспективного. Інновації, які привозять спеціалісти компаній саме в Судак, є найновішими. До-друге, форум не вимагає надмірної науковості (для цього є інша конференція, що проходитьв Алушті). А по третє, Союз птахівників обрав зручний комплекс для проведення конференції. В ТОК «Судак» є умови для проживання найвибагливіших бізнесменів, є й демократичні комфортні корпуси. Та що немаловажно, тут створені сучасні умови для проведення відповідного рівня форумів (кондиціонери, Інтернет, радіоапаратура тощо). В результаті виграють всі: і ті, хто приїздить презентувати власну продукцію, і ті, хто бажає почути і побачити прогрес в галузі.

Цього разу, як і в попередні роки, конференція мала своїх генеральних партнерів. Ними були компанії «Ареал», «ЕвроВЕТ», Tekro («Текро»), Biomin («Біомін Україна»), DONAU LAB KIEV («ДОНАУ ЛАБ Київ»), INVE NUTRI-AD BALTIJA( «ИНВЕ НУТРИ-АД Балтия»), ALLTECH («Оллтек Україна»). Завдяки цим компаніям учасники Міжнародної конференції «Птахівництво-2009», до речі, не нудьгували і ввечері. Щодня на них чекали вечірки, головними сюрпризами яких була гарна інструментальна і джазова музика, а також смачне чеське пиво і українське вино.

Втім, як ви розумієте, такої прекрасної нагоди поспілкуватися, подискутувати, повчитися і відпочити могло б і не бути. Якби за організацію цієї непростої справи не взялася асоціація «Союз птахівників України». Тож подякуємо Олександру Бакуменку і всьому колективу союзу за чудову нагоду зустрітися в Криму і побажаємо «так тримати!»

 

Наталія ЛЮПИН,

м. Судак, АР Крим





Схожі новини
  • Експорт української м’ясної продукції. Проблеми і перспективи.
  • Що зупинить сільське господарство
  • Про проведення XIII Української конференції з птахівництва
  • Ветспеціалісти Митного союзу проінспектують 29 українських підприємств
  • „АГРО-2012” запрошує

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.