Аграрний тиждень. Україна
» » Рада, що координує, а не роз’єднує
» » Рада, що координує, а не роз’єднує

    Рада, що координує, а не роз’єднує


    alt    У розпалі жнива. З тривожних повідомлень засобів масової інформації протягом цієї весни й літа в більшості наших громадян виникали занепокоєння про хліб насущний. З численних опитувань, що їх провели журналісти «Аграрного тижня. Україна» на вулицях столиці, одразу ставало зрозуміло, що майже всі наші респонденти знають про важкі польові умови, які завдала «небесна канцелярія» українським хліборобам цього року.

        Інженери й вантажники, учителі й прибиральниці, студенти й пенсіонери, що далекі від сільського господарства, висловлювали щирі розуміння й підтримку трударям українських ланів. «Під єдиним небом, на єдиній землі живемо», - казали вони, підкреслюючи, що щирим серцем вболівають за вітчизняних аграріїв-годувальників. Люди ніби просили Бога, щоби допоміг селянам зібрати плоди своєї виснажливої праці з найменшими втратами…

        В одному із залів українського Уряду, де днями відбулося перше засідання оновленої Координаційної ради з питань аграрної політики при Кабінеті Міністрів України, була атмосфера ділового порозуміння та бажання спільними зусиллями й реальними справами подбати і про вирішення нагальних проблем, і про піднесення у світовому вимірі вітчизняного сільського господарства. Хоча й спілкувалися представники різних політичних уподобань, та говорили з відповідальністю за свої слова, не з’ясовуючи стосунки. Бо й біль втрати, й слава здобутків в АПК – спільні.

        Відкриваючи засідання, головуючий Віце-прем’єр-міністр України Віктор Слаута зазначив, що сьогодні практично відновлює роботу Координаційна рада, активність якої була значно обмежена попереднім Урядом. У новому її складі - народні депутати України, члени Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин, представники центральних органів державної виконавчої влади, діяльність яких прямо пов'язана з АПК, провідні вчені та керівники

     

    altосновних професійних громадських організацій, представники органів місцевої влади різних рівнів та аграрного бізнесу. Таке широке представництво сприятиме успішному виконанню поставленого перед Урядом завдання щодо якнайбільшого залучення аграрного інтелектуального потенціалу держави до розроблення ефективної державної аграрної політики, спрямованої на зміцнення і сталий розвиток вітчизняного АПК, відповідно до Програми економічних реформ Президента України Віктора Януковича.

        «Ми свідомі того, що перетворення вітчизняного АПК на високоефективний і конкурентоспроможний на внутрішньому й зовнішньому ринках сектор економіки держави може бути забезпечено лише шляхом проведення системних перетворень, - підкреслив Віце-прем’єр-міністр. – Це, зокрема завершення земельної реформи, удосконалення системи державного управління галуззю, активізації інвестиційних процесів і техніко-технологічного переоснащення аграрного виробництва». Далі Віктор Андрійович окреслив конкретні завдання. Серед них: дерегуляція дозвільної системи в аграрній сфері; розроблення системного комплексу заходів щодо захисту вітчизняного виробника та підвищення його конкурентоспроможності на світових ринках продовольства; оптимізація державної бюджетної підтримки сільгоспвиробників відповідно до умов СОТ; забезпечення розвитку виробничої та обслуговуючої кооперації та системи оцінки й безпеки продукції; реформування державного управління АПК; створення прозорого ринку нерухомості в сільській місцевості, в т.ч. земель сільгосппризначення; створення ефективної системи фінансового забезпечення галузі, зокрема шляхом створення мережі аграрних кооперативних та іпотечних банків.

    Зважаючи на висловлене, Віце-прем'єр-міністр зазначив, що особливістю роботи Коордради буде її тісна співпраця з

     

     

    altКомітетом з економічних реформ при Президентові України, при якому створено робочу групу з питань розвитку сільського господарства та земельної реформи. В рамках цієї робочої групи працюють підгрупи з питань розвитку агропромислового комплексу і сільської місцевості та земельної реформи. Не обійшов стороною Віктор Слаута і сьогоднішній стан справ у галузі, поінформувавши: «У цілому ситуацію в галузі вдалося стабілізувати: за І-ше півріччя рівень зростання виробництва продукції сільського господарства становив 3,4%, в т.ч. в агропідприємствах - 7,7%. Обсяг виробництва продукції тваринництва зріс у цілому на 4,1%, а в агропідприємствах - на 11%.

    Стабільна ситуація і в харчовій промисловості: за 5 місяців у порівнянні з відповідним періодом минулого року зросло виробництво таких найважливіших видів харчової продукції як свинини мороженої (на 30,7%), свинини свіжої чи охолодженої (на 23%), яловичини мороженої (на 18,3%), олії соняшникової (на 10,3%), масла вершкового (на 5,7%). За оперативними даними, на 10 липня роздрібні ціни на яловичину на продовольчих ринках у порівнянні з початком року знизилися на 3,2%, свинину - на 5,4%, сало - на 21%, яйця - майже на 42%».

    Після доповіді члени Коордради обговорили ситуацію на внутрішньому ринку зерна та стратегію формування державних і регіональних ресурсів зерна врожаю 2010 року. Пролунали такі оперативні зведення: «Загинуло 8% посівів озимих (майже 680 тис. га). Найбільше постраждали Харківщина, Полтавщина, Луганщина. Також в цілому по країні втрачено майже 40% посівів озимого ріпаку. Непокоїть ситуація з ярими культурами, бо погодні умови залишаються погрозливими.

    Разом із тим, за словами Віце-прем'єра, на провідних зернових біржах світу зростають котирування ф'ючерсів на зерно, особливо пшеницю і кукурудзу.

    «Відтак маємо у невідкладному порядку вжити заходи щодо недопущення обвалу цін на внутрішньому ринку зерна в цьому році, сформувати у достатніх обсягах державний і регіональний ресурси збіжжя, закласти відповідну фінансову базу для проведення збиральної кампанії та посіву озимих, щоб надійно гарантувати продовольчу безпеку держави у поточному і наступному роках», - наголосив Віктор Слаута.

    Далі на порядку денному було питання стану внутрішнього ринку м'яса, дотримання чинного законодавства і заходи щодо посилення контролю безпечності та якості продукції тваринного походження, що експортується в Україну.

    «Перебуваючи в СОТ, Україна вже відчула тиск зарубіжної м'ясопродукції на внутрішній ринок і не може ставити безпідставні перешкоди щодо її ввезення», - зазначив Віктор Слаута.

    Разом із тим Віце-прем'єр-міністр України переконаний: питання недопущення імпорту низькоякісної продукції та контрабанди повинні бути на постійному контролі.

    Що ж до планів на наступне засідання, учасники заходу погодилися обговорити пропозиції до проектів Податкового кодексу, Програми економічних реформ, Програми діяльності Кабінету Міністрів України, а також Програми розвитку АПК.

    За підсумками першого засідання Координаційної ради відбувся брифінг, в якому, крім Віктора Слаути, взяли участь голова Аграрного союзу України Геннадій Новіков і перший віце-президент Асоціації фермерів і приватних землевласників Віталій Львов.

    Зважаючи на цьогорічну атаку погоди, журналісти передусім поцікавилися: чи будемо з хлібом? Будемо, - однозначно відповів Віце-прем’єр-міністр, а Геннадій Новіков і Віталій Львов підтримали таку думку. Буде понад 20 мільйонів тонн зерна й на експорт. Інше питання: як не продешевити і продати вирощене у двобої з погодою за вигідними для сільгоспвиробників цінами. За якими саме? Геннадій Новіков і Віталій Львов з цього приводу висловили сподівання, що, скажімо, пшениця 3 класу має закуповуватися по 1300-1400 грн./тонна. Тоді й не накладно буде її вирощувати.

    Сподіваємось і ми, що умови на ринку, на відміну від погодних, будуть сприятливими для наших годувальників.   

                                                                        Юрій МАЛАЙ   

     

     





    Схожі новини
  • Віктор Слаута: питання недопущення імпорту низькоякісної продукції та контрабанди повинні бути на постійному контролі
  • Віктор Слаута: у поточному році ринок зерна, як внутрішній, так і світовий, демонструє всі ознаки перенасичення
  • Віктор Слаута: ситуацію в аграрній галузі в цілому вдалося стабілізувати
  • Віктор Слаута: Уряд системно працює над перспективами розвитку аграрної галузі
  • Віктор Слаута провів засідання Координаційної ради з питань аграрної політики при Кабінеті Міністрів України

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Рада, що координує, а не роз’єднує


alt    У розпалі жнива. З тривожних повідомлень засобів масової інформації протягом цієї весни й літа в більшості наших громадян виникали занепокоєння про хліб насущний. З численних опитувань, що їх провели журналісти «Аграрного тижня. Україна» на вулицях столиці, одразу ставало зрозуміло, що майже всі наші респонденти знають про важкі польові умови, які завдала «небесна канцелярія» українським хліборобам цього року.

    Інженери й вантажники, учителі й прибиральниці, студенти й пенсіонери, що далекі від сільського господарства, висловлювали щирі розуміння й підтримку трударям українських ланів. «Під єдиним небом, на єдиній землі живемо», - казали вони, підкреслюючи, що щирим серцем вболівають за вітчизняних аграріїв-годувальників. Люди ніби просили Бога, щоби допоміг селянам зібрати плоди своєї виснажливої праці з найменшими втратами…

    В одному із залів українського Уряду, де днями відбулося перше засідання оновленої Координаційної ради з питань аграрної політики при Кабінеті Міністрів України, була атмосфера ділового порозуміння та бажання спільними зусиллями й реальними справами подбати і про вирішення нагальних проблем, і про піднесення у світовому вимірі вітчизняного сільського господарства. Хоча й спілкувалися представники різних політичних уподобань, та говорили з відповідальністю за свої слова, не з’ясовуючи стосунки. Бо й біль втрати, й слава здобутків в АПК – спільні.

    Відкриваючи засідання, головуючий Віце-прем’єр-міністр України Віктор Слаута зазначив, що сьогодні практично відновлює роботу Координаційна рада, активність якої була значно обмежена попереднім Урядом. У новому її складі - народні депутати України, члени Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин, представники центральних органів державної виконавчої влади, діяльність яких прямо пов'язана з АПК, провідні вчені та керівники

 

altосновних професійних громадських організацій, представники органів місцевої влади різних рівнів та аграрного бізнесу. Таке широке представництво сприятиме успішному виконанню поставленого перед Урядом завдання щодо якнайбільшого залучення аграрного інтелектуального потенціалу держави до розроблення ефективної державної аграрної політики, спрямованої на зміцнення і сталий розвиток вітчизняного АПК, відповідно до Програми економічних реформ Президента України Віктора Януковича.

    «Ми свідомі того, що перетворення вітчизняного АПК на високоефективний і конкурентоспроможний на внутрішньому й зовнішньому ринках сектор економіки держави може бути забезпечено лише шляхом проведення системних перетворень, - підкреслив Віце-прем’єр-міністр. – Це, зокрема завершення земельної реформи, удосконалення системи державного управління галуззю, активізації інвестиційних процесів і техніко-технологічного переоснащення аграрного виробництва». Далі Віктор Андрійович окреслив конкретні завдання. Серед них: дерегуляція дозвільної системи в аграрній сфері; розроблення системного комплексу заходів щодо захисту вітчизняного виробника та підвищення його конкурентоспроможності на світових ринках продовольства; оптимізація державної бюджетної підтримки сільгоспвиробників відповідно до умов СОТ; забезпечення розвитку виробничої та обслуговуючої кооперації та системи оцінки й безпеки продукції; реформування державного управління АПК; створення прозорого ринку нерухомості в сільській місцевості, в т.ч. земель сільгосппризначення; створення ефективної системи фінансового забезпечення галузі, зокрема шляхом створення мережі аграрних кооперативних та іпотечних банків.

Зважаючи на висловлене, Віце-прем'єр-міністр зазначив, що особливістю роботи Коордради буде її тісна співпраця з

 

 

altКомітетом з економічних реформ при Президентові України, при якому створено робочу групу з питань розвитку сільського господарства та земельної реформи. В рамках цієї робочої групи працюють підгрупи з питань розвитку агропромислового комплексу і сільської місцевості та земельної реформи. Не обійшов стороною Віктор Слаута і сьогоднішній стан справ у галузі, поінформувавши: «У цілому ситуацію в галузі вдалося стабілізувати: за І-ше півріччя рівень зростання виробництва продукції сільського господарства становив 3,4%, в т.ч. в агропідприємствах - 7,7%. Обсяг виробництва продукції тваринництва зріс у цілому на 4,1%, а в агропідприємствах - на 11%.

Стабільна ситуація і в харчовій промисловості: за 5 місяців у порівнянні з відповідним періодом минулого року зросло виробництво таких найважливіших видів харчової продукції як свинини мороженої (на 30,7%), свинини свіжої чи охолодженої (на 23%), яловичини мороженої (на 18,3%), олії соняшникової (на 10,3%), масла вершкового (на 5,7%). За оперативними даними, на 10 липня роздрібні ціни на яловичину на продовольчих ринках у порівнянні з початком року знизилися на 3,2%, свинину - на 5,4%, сало - на 21%, яйця - майже на 42%».

Після доповіді члени Коордради обговорили ситуацію на внутрішньому ринку зерна та стратегію формування державних і регіональних ресурсів зерна врожаю 2010 року. Пролунали такі оперативні зведення: «Загинуло 8% посівів озимих (майже 680 тис. га). Найбільше постраждали Харківщина, Полтавщина, Луганщина. Також в цілому по країні втрачено майже 40% посівів озимого ріпаку. Непокоїть ситуація з ярими культурами, бо погодні умови залишаються погрозливими.

Разом із тим, за словами Віце-прем'єра, на провідних зернових біржах світу зростають котирування ф'ючерсів на зерно, особливо пшеницю і кукурудзу.

«Відтак маємо у невідкладному порядку вжити заходи щодо недопущення обвалу цін на внутрішньому ринку зерна в цьому році, сформувати у достатніх обсягах державний і регіональний ресурси збіжжя, закласти відповідну фінансову базу для проведення збиральної кампанії та посіву озимих, щоб надійно гарантувати продовольчу безпеку держави у поточному і наступному роках», - наголосив Віктор Слаута.

Далі на порядку денному було питання стану внутрішнього ринку м'яса, дотримання чинного законодавства і заходи щодо посилення контролю безпечності та якості продукції тваринного походження, що експортується в Україну.

«Перебуваючи в СОТ, Україна вже відчула тиск зарубіжної м'ясопродукції на внутрішній ринок і не може ставити безпідставні перешкоди щодо її ввезення», - зазначив Віктор Слаута.

Разом із тим Віце-прем'єр-міністр України переконаний: питання недопущення імпорту низькоякісної продукції та контрабанди повинні бути на постійному контролі.

Що ж до планів на наступне засідання, учасники заходу погодилися обговорити пропозиції до проектів Податкового кодексу, Програми економічних реформ, Програми діяльності Кабінету Міністрів України, а також Програми розвитку АПК.

За підсумками першого засідання Координаційної ради відбувся брифінг, в якому, крім Віктора Слаути, взяли участь голова Аграрного союзу України Геннадій Новіков і перший віце-президент Асоціації фермерів і приватних землевласників Віталій Львов.

Зважаючи на цьогорічну атаку погоди, журналісти передусім поцікавилися: чи будемо з хлібом? Будемо, - однозначно відповів Віце-прем’єр-міністр, а Геннадій Новіков і Віталій Львов підтримали таку думку. Буде понад 20 мільйонів тонн зерна й на експорт. Інше питання: як не продешевити і продати вирощене у двобої з погодою за вигідними для сільгоспвиробників цінами. За якими саме? Геннадій Новіков і Віталій Львов з цього приводу висловили сподівання, що, скажімо, пшениця 3 класу має закуповуватися по 1300-1400 грн./тонна. Тоді й не накладно буде її вирощувати.

Сподіваємось і ми, що умови на ринку, на відміну від погодних, будуть сприятливими для наших годувальників.   

                                                                    Юрій МАЛАЙ   

 

 





Схожі новини
  • Віктор Слаута: питання недопущення імпорту низькоякісної продукції та контрабанди повинні бути на постійному контролі
  • Віктор Слаута: у поточному році ринок зерна, як внутрішній, так і світовий, демонструє всі ознаки перенасичення
  • Віктор Слаута: ситуацію в аграрній галузі в цілому вдалося стабілізувати
  • Віктор Слаута: Уряд системно працює над перспективами розвитку аграрної галузі
  • Віктор Слаута провів засідання Координаційної ради з питань аграрної політики при Кабінеті Міністрів України

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.