Аграрний тиждень. Україна
» » Є чому повчитись
» » Є чому повчитись

    Є чому повчитись


    У рамках спільного українсько-американського проекту «Вплив сталого управління сільським господарством на якість ґрунтів та продуктивність сільськогосподарських культур» делегація з України, до складу якої входили керівники і науковці установ НААН, відвідала Державний університет штату Огайо, м. Колумбус (США).
    The Ohio State University – державний дослідний університет, розташований в місті Колумбус. Один із найбільших аграрних університетів у США, що з року в рік змагається з Університетом Техасу за лідерство за кількістю студентів. Він є третім за величиною американським університетом після університетів штату Аризона та Центральної Флориди. Навчальний заклад заснований в 1870 році як сільськогосподарський технічний коледж.
    Очікувалося, що ВНЗ буде сфокусований на вивченні дисциплін, пов'язаних з аграрним сектором, але зусиллями губернатора Резерфорда Хейза заклад став університетом. У 1878-му отримав остаточне найменування - «The Ohio State University» (з артиклем «The» в офіційній назві). У 1880 р. у ньому відкрили аспірантуру, в 1891-му заснували юридичну школу – юридичний коледж Моріца. Пізніше відкрились коледжі медицини, стоматології, оптометрії, ветеринарії, торгівлі та журналістики.
    Ми їхали дізнатись про результати впливу сталого управління сільським господарством на якість ґрунту і продуктивність сільгоспкультур, ознайомитись із сучасними інноваційними технологіями, що використовують в університеті штату Огайо для проведення досліджень, відвідати основні відділи закладу освіти та перейняти досвід фермерів штату, які використовують ці технології.
    Людина року
    Першою вражаючою подією стала зустріч із місцевим фермером Девідом Брендтом (David Brandt), котрий майже половину свого віку - з 1971 року - не мислить свого життя без сільського господарства і використовує нульові технології обробітку ґрунту. Вже після 7 років кропіткої праці для покращення якості (здоров'я) ґрунту аграрій ввів у структуру сівозміни покривні культури. Нині він - успішний фермер у США, який працює з сином та онуком на 1150 га, з них 520 га – власна земля, що перейшла у спадок від прадіда, а інша частина - орендована. За словами Девіда, коли у 1978 році він посіяв вперше суміш покривних культур (насіння зернових), це мало бути дієвим заходом у боротьбі з ерозією на слабодренованих, горбистих глинистих ґрунтах штату Огайо. 
    «Я не мав уявлення, якими будуть наслідки цього рішення, - каже фермер. – Та вже більше 50 років покривні культури стали незмінним компонентом у нашій безперервній системі вирощування. Ми використовуємо суміші різних культур у якості покривних, що дозволяють вирішити актуальні проблеми. Довготривале використання цих технологій дозволило повністю відмовитись від внесення міндобрив і застосування хімії для захисту посівів від шкідників та бур'янів. Наша мета - зберегти на поверхні ґрунту рослинні рештки, наскільки це можливо. Загальний результат був кращим, ніж середні показники врожайності в неурожайні роки. Вміст органічної речовини збільшився з 0,5% до 3,0% вже в перші 15 років використання, незважаючи на те, що круті схили займають 18% загальної площі. Нині на полі вміст гумусу збільшено до 9%» (рис. 1).


    Фото 1. Стан ґрунту з різницею майже 50 років

    Фермер вирощує врожай без хімії, тобто отримує органічну продукцію. У залежності від погоди підбирає пожнивні культури. У перші роки переходу на нульові технології на полях після основної культури висівав редьку. Основною метою було розущільнити ґрунт і додати азот, що дозволив зробити горох. Редька у парі з горохом з відстанню в ряду у 10 см дозволяє повністю змінити структурність ґрунту.
    Основними культурами, які найбільш поширені в цьому штаті, є кукурудза та соя. Невеликі площі займає пшениця, ячмінь та люцерна (в основному це землі, що призначені для пасовища), або дані культури використовують ще як покривні. Це дозволяє знизити температуру ґрунту, покращити його якість та отримати до $600 економії за рік. 
    Нашим великим подивуванням було те, що соняшник використовують як покривну культуру. У Девіда сформована колекція з понад 80 видів покривних культур. Основні з них - гірчиця, льон олійний, редька, овес, люцерна, гречка, фацелія, соняшник, вика, горох, пшениця, ячмінь, жито та ін. Один із різновидів його діяльності - формування на замовлення сумішей певних культур для продажу.
    Девід постійно бере участь у конференціях, Днях поля, щоб розповісти про свої напрацювання з адаптивного сільського господарства і безпосередньо поділитися практичними результатами з нульових технологій. Постійно досліджує різноманітні суміші покривних культур, щоб встановити їх переваги та покращити якість ґрунту. У даний час фермер співпрацює з науковцями із Держуніверситету штату Огайо Рендалом Рідером (Randall Reeder) та Рафіком Ісламом (Rafiq Islam), вони проводять дослідження з використання різних сумішей покривних культур, що дозволяють знизити витрати при застосуванні добрив і гербіцидів та покращують здоров'я ґрунтів. 
    Ще фермер співпрацює з регіональною лабораторією з охорони природних ресурсів (NRCS) в Грінсборо (штат Нью-Йорк), де досліджують переваги покривних культур для поліпшення здоров'я ґрунту. Девід отримав численні нагороди за ведення практики зі збереження здоров’я ґрунту, в т.ч. «Огайо Викладач-Охоронець» від Ради з питань нульових технологій штату Огайо; «Прихильник року» – Південного центру Державного університету штату; «Людина року» – Департаменту сільського господарства; «Відмінні послуги в галузі сільського господарства та партнерство з питань охорони ґрунту штату Огайо» – Бюро Федерації та багато інших державних і волонтерських нагород.
    Ми відчули, що це дуже розумна, талановита й надзвичайно доброзичлива людина, в якої є чому повчитись.
    Сучасні досягнення науки 
    Також у рамках візиту відбулася зустріч із представниками Міжнародного відділу університету з питань сільського господарства, до якої приєдналися представники Житомирського агроекологічного університету. У рамках засідання були обговорені майбутні перспективи співробітництва.

    Фото 2. Зустріч у Міжнародному відділі Університету з питань сільського господарства

    Сучасні технології та інновації університету продемонстрували у Відділі сільського господарства та біологічної інженерії. Скот Шерер (Scott Shearer) розповів про сучасні досягнення науки, представив звіт з акцентом на точне землеробство (точний висів і внесення добрив та поживних речовин), практика управління ґрунтовими процесами, аналізування й управління даними, ДЗЗ. На сьогодні закладом задіяно 95 дослідних полігонів у 25 регіонах США з різними кліматичними умовами, з автоматичною обробкою даних, що значно спрощує роботу.
    За словами Шерера, «на техніку встановлюємо до 25 датчиків, які постійно передають інформацію, а дрони з камерами та спектрометрами здатні фіксувати появу хвороб, роблячи для цього до 10 тисяч знімків. Осучаснюємо обприскувачі, що здатні вносити гербіцид індивідуально на кожну рослину, значно економлячи пестициди. Розробляємо техніку, яка б виконувала комплекс операцій. Вся інформація про стан рослин у полі передається на карту пам’яті, потім - на комп’ютер: так можна прослідкувати якість посівів, ущільнення ґрунту на полі. Теж дуже цікава розробка – сівалка з одночасним внесенням добрив: вона може сканувати ґрунт, показуючи вміст гумусу та автоматично регулюючи норму внесення. Вся техніка тестується фермерами».


    Фото 3. Зустріч біля Відділу сільського господарства та біологічної інженерії

    Південний центр університету
    Багато гарних емоцій та вражень залишилось після відвідування цього центру (Держуніверситет штату Огайо, м. Пайктон), дослідження якого проводяться для сприяння розвитку та підтримки інноваційних прибуткових підприємств, інтеграції досліджень і освіти, підтримки ферм, лісових насаджень та водних ресурсів південного регіону Огайо. Нас зустріли працівники, котрі працюють в центрі на чолі з нашим давнім знайомим - директором Південного центру Томом Ворлеєм. Він приїздив до України з робочим візитом у вересні минулого року на Міжнародний день поля «XXIстоліття – час кліматично-адаптованого сільського господарства».
    У центрі працює багато студентів за процедурою обміну з інших країн та студенти з головного корпусу, котрі їдуть сюди, щоб провести дослідження і отримати нові знання. Всі дослідження, що проводяться в Пайктоні, спрямовані для фермерів: їм пропонують нові технології, а кожен обирає для себе найбільш необхідні.


    Фото 4. Лабораторія, де проводять дослідження з гідро- і аквапоніки

    Ми змогли побачити, як саме проводяться дослідження на дослідних ділянках. Програми сільського господарства торкаються досліджень і розробки аквакультури; комерційного садівництва та специфічних культур; ґрунту, води та біоенергетичних ресурсів. Здорові ґрунти є необхідною основою для виробництва здорової їжі, вони можуть збільшити фермерську продуктивність, зменшуючи шкідливий вплив на навколишнє середовище. Здоровий ґрунт має високу органічну речовину, більшу водопроникність та водоутримуючу здатність, кращу структуру ґрунту та менше ущільнення, більшу ефективність використання поживних речовин, підвищення урожайності, стійкість до посухи, поліпшення екосистем (чисте повітря, ґрунт, вода).


    Фото 5. Екскурсія дослідними ділянками Південного центру університету


    Бізнес-програми - це бізнес-інкубатор центру; центр розвитку малого бізнесу; партнерство з розширення виробництва; харчовий і сільськогосподарський маркетинг. Мережа розвитку бізнесу пропонує можливості навчання, технічної допомоги власникам бізнесу та менеджерам підприємств, у т.ч. молодим лідерам. В основу бізнес-проектів входить допомога фермерам повірити в себе та свої сили. Допомагають реалізувати продукцію (куди піти, що зробити), читають лекції та діляться власними секретами успіху. На кожному етапі виробництва є люди, котрі коригують дії фермера. Якщо ж все перелічене вище не допомагає, тоді відбувається проникнення спеціалістів у саме господарство, і вони зсередини пробують допомогти, вловити, що саме в них йде не так, і пропонують, як усе змінити.
    Університет працює і з дітьми (починаючи з 7-річного віку). За статистикою, 74% людей, які отримали освіту, залишаються в Огайо. Працівники університету співпрацюють з поселенням амішів (консервативна релігійна течія). Вони надають насіннєвий матеріал, розповідають про нові технології вирощування, надають науковий супровід. Тому наша група мала можливість побувати в поселенні амішів і побачити, як вони ведуть сільське господарство. 
    Сім’я, яку ми відвідали, саме висаджувала цибулю. Ще вони вирощують полуницю, томати, інші овочеві, мають кілька теплиць для розсади. Працюють тут всі діти: і свої, і сусідські. Сімейна ферма має свій маленький магазинчик. Його відкривають, коли достигає врожай. Аміші – прихильники старого традиційного способу життя. Тому вони відмовились від сучасних технічних засобів: електрики, телефонів, автомобілів, їздять у візках, запряжених кіньми. Їм заборонено фотографуватися, мати комп’ютери, телевізори. Шлюби аміші укладають лише зі своїми одновірцями.
    Fayette County
    Завершальним етапом стало відвідання українською делегацією одного з 89 окружних сільськогосподарських центрів під назвою Fayette County – центр підтримки сімейного бізнесу. Він підпорядковується і співпрацює з Держуніверситетом штату Огайо. Кожен із таких центрів має підрозділи за напрямками: відділ, що займається програмами обміну та стажування; відділи з питань водних, земельних ресурсів та їх охорони; відділ дренажних систем; відділ, що співпрацює з Департаментом сільського господарства США та з Державним центром природних ресурсів; відділ, що надає послуги з використання ГІС технологій.


    Фото 6. Зустріч у Fayette County


    Дуже цікавою є неформальна освітня соціальна програма «4-H» (head, heart, hands, health). Навчання дітей від 5 до 19 років: їх з дитячого садочку привчають до дорослого життя, і вони стають дорослими в своєму маленькому світі. Дітей формують у групи, мотивують, поміщають в різні життєві ситуації, розкриваючи задатки та розвиваючи таланти кожної дитини. 
    Як результат, діти показують своїх лідерів у групі, діляться думками, з допомогою спеціалістів обирають напрямок майбутнього навчання. Тобто діти з раннього віку усвідомлюють, хто вони, ким будуть, чого прагнуть у житті. В програмі можна брати участь через клуби, табори, свою школу та короткострокові програми. Незалежно від того, що діти оберуть, вся програма фокусується на активній участі та якісному досвіді, які стимулюють вивчення цінностей і звичок протягом всього життя.


    Директор центру Кен Форд (Ken Ford) провів екскурсію дослідними полями, розповів, що центр займає 1-ше місце за площами ферм (розмір середньої ферми приблизно 160 га), ознайомив з його діяльністю та науковими дослідженнями.
    Тож поїздка вийшла насиченою і продуктивною, є чому повчитись, над чим замислитись та зробити висновки. По закінченню відрядження кожен учасник отримав сертифікат досягнення під егідою дослідницького проекту Фонду цивільних досліджень (CRDF) і Державного університету Огайо.

    В. КОНОВАЛОВА, заступник директора з наукової роботи Асканійської ДСДС ІЗЗ НААН,
    Н. ДІДЕНКО, канд. с.-г. наук, с.н.с. Інституту водних проблем і меліорації НААН,
    А. МАЛЯРЧУК, канд. с.-г. наук, с.н.с. Інституту зрошуваного землеробства НААН





    Схожі новини
  • Час адаптовувати сільське господарство
  • Львівський ветуніверситет збереже свій статус
  • Львівські студенти протестують проти об'єднання університетів
  • УКРАЇНCЬКЕ ДЕРЕВО В КОСТА-РИЦІ
  • ПРЯМА МОВА...Михайло РУБЛЕНКО

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Є чому повчитись


У рамках спільного українсько-американського проекту «Вплив сталого управління сільським господарством на якість ґрунтів та продуктивність сільськогосподарських культур» делегація з України, до складу якої входили керівники і науковці установ НААН, відвідала Державний університет штату Огайо, м. Колумбус (США).
The Ohio State University – державний дослідний університет, розташований в місті Колумбус. Один із найбільших аграрних університетів у США, що з року в рік змагається з Університетом Техасу за лідерство за кількістю студентів. Він є третім за величиною американським університетом після університетів штату Аризона та Центральної Флориди. Навчальний заклад заснований в 1870 році як сільськогосподарський технічний коледж.
Очікувалося, що ВНЗ буде сфокусований на вивченні дисциплін, пов'язаних з аграрним сектором, але зусиллями губернатора Резерфорда Хейза заклад став університетом. У 1878-му отримав остаточне найменування - «The Ohio State University» (з артиклем «The» в офіційній назві). У 1880 р. у ньому відкрили аспірантуру, в 1891-му заснували юридичну школу – юридичний коледж Моріца. Пізніше відкрились коледжі медицини, стоматології, оптометрії, ветеринарії, торгівлі та журналістики.
Ми їхали дізнатись про результати впливу сталого управління сільським господарством на якість ґрунту і продуктивність сільгоспкультур, ознайомитись із сучасними інноваційними технологіями, що використовують в університеті штату Огайо для проведення досліджень, відвідати основні відділи закладу освіти та перейняти досвід фермерів штату, які використовують ці технології.
Людина року
Першою вражаючою подією стала зустріч із місцевим фермером Девідом Брендтом (David Brandt), котрий майже половину свого віку - з 1971 року - не мислить свого життя без сільського господарства і використовує нульові технології обробітку ґрунту. Вже після 7 років кропіткої праці для покращення якості (здоров'я) ґрунту аграрій ввів у структуру сівозміни покривні культури. Нині він - успішний фермер у США, який працює з сином та онуком на 1150 га, з них 520 га – власна земля, що перейшла у спадок від прадіда, а інша частина - орендована. За словами Девіда, коли у 1978 році він посіяв вперше суміш покривних культур (насіння зернових), це мало бути дієвим заходом у боротьбі з ерозією на слабодренованих, горбистих глинистих ґрунтах штату Огайо. 
«Я не мав уявлення, якими будуть наслідки цього рішення, - каже фермер. – Та вже більше 50 років покривні культури стали незмінним компонентом у нашій безперервній системі вирощування. Ми використовуємо суміші різних культур у якості покривних, що дозволяють вирішити актуальні проблеми. Довготривале використання цих технологій дозволило повністю відмовитись від внесення міндобрив і застосування хімії для захисту посівів від шкідників та бур'янів. Наша мета - зберегти на поверхні ґрунту рослинні рештки, наскільки це можливо. Загальний результат був кращим, ніж середні показники врожайності в неурожайні роки. Вміст органічної речовини збільшився з 0,5% до 3,0% вже в перші 15 років використання, незважаючи на те, що круті схили займають 18% загальної площі. Нині на полі вміст гумусу збільшено до 9%» (рис. 1).


Фото 1. Стан ґрунту з різницею майже 50 років

Фермер вирощує врожай без хімії, тобто отримує органічну продукцію. У залежності від погоди підбирає пожнивні культури. У перші роки переходу на нульові технології на полях після основної культури висівав редьку. Основною метою було розущільнити ґрунт і додати азот, що дозволив зробити горох. Редька у парі з горохом з відстанню в ряду у 10 см дозволяє повністю змінити структурність ґрунту.
Основними культурами, які найбільш поширені в цьому штаті, є кукурудза та соя. Невеликі площі займає пшениця, ячмінь та люцерна (в основному це землі, що призначені для пасовища), або дані культури використовують ще як покривні. Це дозволяє знизити температуру ґрунту, покращити його якість та отримати до $600 економії за рік. 
Нашим великим подивуванням було те, що соняшник використовують як покривну культуру. У Девіда сформована колекція з понад 80 видів покривних культур. Основні з них - гірчиця, льон олійний, редька, овес, люцерна, гречка, фацелія, соняшник, вика, горох, пшениця, ячмінь, жито та ін. Один із різновидів його діяльності - формування на замовлення сумішей певних культур для продажу.
Девід постійно бере участь у конференціях, Днях поля, щоб розповісти про свої напрацювання з адаптивного сільського господарства і безпосередньо поділитися практичними результатами з нульових технологій. Постійно досліджує різноманітні суміші покривних культур, щоб встановити їх переваги та покращити якість ґрунту. У даний час фермер співпрацює з науковцями із Держуніверситету штату Огайо Рендалом Рідером (Randall Reeder) та Рафіком Ісламом (Rafiq Islam), вони проводять дослідження з використання різних сумішей покривних культур, що дозволяють знизити витрати при застосуванні добрив і гербіцидів та покращують здоров'я ґрунтів. 
Ще фермер співпрацює з регіональною лабораторією з охорони природних ресурсів (NRCS) в Грінсборо (штат Нью-Йорк), де досліджують переваги покривних культур для поліпшення здоров'я ґрунту. Девід отримав численні нагороди за ведення практики зі збереження здоров’я ґрунту, в т.ч. «Огайо Викладач-Охоронець» від Ради з питань нульових технологій штату Огайо; «Прихильник року» – Південного центру Державного університету штату; «Людина року» – Департаменту сільського господарства; «Відмінні послуги в галузі сільського господарства та партнерство з питань охорони ґрунту штату Огайо» – Бюро Федерації та багато інших державних і волонтерських нагород.
Ми відчули, що це дуже розумна, талановита й надзвичайно доброзичлива людина, в якої є чому повчитись.
Сучасні досягнення науки 
Також у рамках візиту відбулася зустріч із представниками Міжнародного відділу університету з питань сільського господарства, до якої приєдналися представники Житомирського агроекологічного університету. У рамках засідання були обговорені майбутні перспективи співробітництва.

Фото 2. Зустріч у Міжнародному відділі Університету з питань сільського господарства

Сучасні технології та інновації університету продемонстрували у Відділі сільського господарства та біологічної інженерії. Скот Шерер (Scott Shearer) розповів про сучасні досягнення науки, представив звіт з акцентом на точне землеробство (точний висів і внесення добрив та поживних речовин), практика управління ґрунтовими процесами, аналізування й управління даними, ДЗЗ. На сьогодні закладом задіяно 95 дослідних полігонів у 25 регіонах США з різними кліматичними умовами, з автоматичною обробкою даних, що значно спрощує роботу.
За словами Шерера, «на техніку встановлюємо до 25 датчиків, які постійно передають інформацію, а дрони з камерами та спектрометрами здатні фіксувати появу хвороб, роблячи для цього до 10 тисяч знімків. Осучаснюємо обприскувачі, що здатні вносити гербіцид індивідуально на кожну рослину, значно економлячи пестициди. Розробляємо техніку, яка б виконувала комплекс операцій. Вся інформація про стан рослин у полі передається на карту пам’яті, потім - на комп’ютер: так можна прослідкувати якість посівів, ущільнення ґрунту на полі. Теж дуже цікава розробка – сівалка з одночасним внесенням добрив: вона може сканувати ґрунт, показуючи вміст гумусу та автоматично регулюючи норму внесення. Вся техніка тестується фермерами».


Фото 3. Зустріч біля Відділу сільського господарства та біологічної інженерії

Південний центр університету
Багато гарних емоцій та вражень залишилось після відвідування цього центру (Держуніверситет штату Огайо, м. Пайктон), дослідження якого проводяться для сприяння розвитку та підтримки інноваційних прибуткових підприємств, інтеграції досліджень і освіти, підтримки ферм, лісових насаджень та водних ресурсів південного регіону Огайо. Нас зустріли працівники, котрі працюють в центрі на чолі з нашим давнім знайомим - директором Південного центру Томом Ворлеєм. Він приїздив до України з робочим візитом у вересні минулого року на Міжнародний день поля «XXIстоліття – час кліматично-адаптованого сільського господарства».
У центрі працює багато студентів за процедурою обміну з інших країн та студенти з головного корпусу, котрі їдуть сюди, щоб провести дослідження і отримати нові знання. Всі дослідження, що проводяться в Пайктоні, спрямовані для фермерів: їм пропонують нові технології, а кожен обирає для себе найбільш необхідні.


Фото 4. Лабораторія, де проводять дослідження з гідро- і аквапоніки

Ми змогли побачити, як саме проводяться дослідження на дослідних ділянках. Програми сільського господарства торкаються досліджень і розробки аквакультури; комерційного садівництва та специфічних культур; ґрунту, води та біоенергетичних ресурсів. Здорові ґрунти є необхідною основою для виробництва здорової їжі, вони можуть збільшити фермерську продуктивність, зменшуючи шкідливий вплив на навколишнє середовище. Здоровий ґрунт має високу органічну речовину, більшу водопроникність та водоутримуючу здатність, кращу структуру ґрунту та менше ущільнення, більшу ефективність використання поживних речовин, підвищення урожайності, стійкість до посухи, поліпшення екосистем (чисте повітря, ґрунт, вода).


Фото 5. Екскурсія дослідними ділянками Південного центру університету


Бізнес-програми - це бізнес-інкубатор центру; центр розвитку малого бізнесу; партнерство з розширення виробництва; харчовий і сільськогосподарський маркетинг. Мережа розвитку бізнесу пропонує можливості навчання, технічної допомоги власникам бізнесу та менеджерам підприємств, у т.ч. молодим лідерам. В основу бізнес-проектів входить допомога фермерам повірити в себе та свої сили. Допомагають реалізувати продукцію (куди піти, що зробити), читають лекції та діляться власними секретами успіху. На кожному етапі виробництва є люди, котрі коригують дії фермера. Якщо ж все перелічене вище не допомагає, тоді відбувається проникнення спеціалістів у саме господарство, і вони зсередини пробують допомогти, вловити, що саме в них йде не так, і пропонують, як усе змінити.
Університет працює і з дітьми (починаючи з 7-річного віку). За статистикою, 74% людей, які отримали освіту, залишаються в Огайо. Працівники університету співпрацюють з поселенням амішів (консервативна релігійна течія). Вони надають насіннєвий матеріал, розповідають про нові технології вирощування, надають науковий супровід. Тому наша група мала можливість побувати в поселенні амішів і побачити, як вони ведуть сільське господарство. 
Сім’я, яку ми відвідали, саме висаджувала цибулю. Ще вони вирощують полуницю, томати, інші овочеві, мають кілька теплиць для розсади. Працюють тут всі діти: і свої, і сусідські. Сімейна ферма має свій маленький магазинчик. Його відкривають, коли достигає врожай. Аміші – прихильники старого традиційного способу життя. Тому вони відмовились від сучасних технічних засобів: електрики, телефонів, автомобілів, їздять у візках, запряжених кіньми. Їм заборонено фотографуватися, мати комп’ютери, телевізори. Шлюби аміші укладають лише зі своїми одновірцями.
Fayette County
Завершальним етапом стало відвідання українською делегацією одного з 89 окружних сільськогосподарських центрів під назвою Fayette County – центр підтримки сімейного бізнесу. Він підпорядковується і співпрацює з Держуніверситетом штату Огайо. Кожен із таких центрів має підрозділи за напрямками: відділ, що займається програмами обміну та стажування; відділи з питань водних, земельних ресурсів та їх охорони; відділ дренажних систем; відділ, що співпрацює з Департаментом сільського господарства США та з Державним центром природних ресурсів; відділ, що надає послуги з використання ГІС технологій.


Фото 6. Зустріч у Fayette County


Дуже цікавою є неформальна освітня соціальна програма «4-H» (head, heart, hands, health). Навчання дітей від 5 до 19 років: їх з дитячого садочку привчають до дорослого життя, і вони стають дорослими в своєму маленькому світі. Дітей формують у групи, мотивують, поміщають в різні життєві ситуації, розкриваючи задатки та розвиваючи таланти кожної дитини. 
Як результат, діти показують своїх лідерів у групі, діляться думками, з допомогою спеціалістів обирають напрямок майбутнього навчання. Тобто діти з раннього віку усвідомлюють, хто вони, ким будуть, чого прагнуть у житті. В програмі можна брати участь через клуби, табори, свою школу та короткострокові програми. Незалежно від того, що діти оберуть, вся програма фокусується на активній участі та якісному досвіді, які стимулюють вивчення цінностей і звичок протягом всього життя.


Директор центру Кен Форд (Ken Ford) провів екскурсію дослідними полями, розповів, що центр займає 1-ше місце за площами ферм (розмір середньої ферми приблизно 160 га), ознайомив з його діяльністю та науковими дослідженнями.
Тож поїздка вийшла насиченою і продуктивною, є чому повчитись, над чим замислитись та зробити висновки. По закінченню відрядження кожен учасник отримав сертифікат досягнення під егідою дослідницького проекту Фонду цивільних досліджень (CRDF) і Державного університету Огайо.

В. КОНОВАЛОВА, заступник директора з наукової роботи Асканійської ДСДС ІЗЗ НААН,
Н. ДІДЕНКО, канд. с.-г. наук, с.н.с. Інституту водних проблем і меліорації НААН,
А. МАЛЯРЧУК, канд. с.-г. наук, с.н.с. Інституту зрошуваного землеробства НААН





Схожі новини
  • Час адаптовувати сільське господарство
  • Львівський ветуніверситет збереже свій статус
  • Львівські студенти протестують проти об'єднання університетів
  • УКРАЇНCЬКЕ ДЕРЕВО В КОСТА-РИЦІ
  • ПРЯМА МОВА...Михайло РУБЛЕНКО

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.