Аграрний тиждень. Україна
» » Потрібна допомога держави
» » Потрібна допомога держави

    Потрібна допомога держави


    молочній поросенокОстаннім часом посилюється проблема забезпечення українського споживача яловичиною, вважають експерти УАК. Якщо у 2003 році у структурі виробництва м’яса яловичина займала 51%, то за вісім місяців 2011-го – лише 7%. Такі структурні зміни відбулися не тільки за рахунок збільшення виробництва свинини та м’яса птиці, а й через катастрофічне зниження обсягів виробництва яловичини.  

     

    За сім останніх років її виробництво знизилося на 60%, з 284 тис. т у 2003 р. до 112 тис. т у 2010 р., стверджує заступник гендиректора Української аграрної конфедерації Олександр Ярославський. Щоправда, в останні роки Україна знижує імпортозалежність по м’ясу. Поступово нарощуються обсяги виробництва та експорту м’яса птиці й свинини. У січні - серпні 2011 року обсяги експорту птиці збільшились у 1,5 рази (у порівнянні з аналогічним періодом 2010 р.), склавши 35,1 тис. т і майже зрівнявшись з обсягами його імпорту (знизились за вказаний період на 70% і складали 37,1 тис. т). Активний експорт, темпи нарощування якого перевищували темпи зростання виробництва, зумовлений підвищенням експортної ціни на 20% від минулорічного рівня.

    Свинини експортовано 7,2 тис. т, що майже у 94 рази перевищує минулорічний показник. Обсяги імпорту знизились на 30%, склавши 46,9 тис. тонн. Рівень експортної ціни свинини знизився на 16%, імпортної – зріс на 6%.

    Експорт яловичини знизився на 18% - до 9,1 тис. т, обсяги імпорту залишились на рівні попереднього року і складали 2 тис. тонн. Особливість 2011-го - 11-ти разове збільшення експорту охолодженої яловичини з 0,2 до 2,2 тис. т й зменшення обсягів експорту мороженої яловичини з 10,9 до 6,9 тис. тонн. Ціни імпортованої мороженої яловичини зросли більш як удвічі, експортної – на 40%.

    З урахуванням обсягів виробництва, експорту та імпорту, загальна пропозиція м’яса на внутрішньому ринку протягом січня - серпня складала 743 тис. т, знизившись на 6% у порівнянні з аналогічним показником 2010 р., у т.ч. за рахунок зменшення пропозиції яловичини на 26%, м’яса птиці – на 6% та збільшення пропозиції свинини на 2%.

    Вказані фактори, з урахуванням поступового зменшення поголів’я ВРХ (на 01.09. 2011 р. - 5,2 млн. голів, що на 3,2% менше ніж на вказану дату 2010 р.), дають усі підстави очікувати подальше зростання ціни на яловичину. Перевищення темпів зростання експорту м’яса птиці у порівнянні із темпами його виробництва теж говорить про можливість подальшого зростання ціни. А от на ринку свинини, вважає експерт, можлива стабілізація ціни, а можливо й її зниження.

    Тож, підсумовує Ярославський, в країні складається катастрофічна ситуація із забезпечення населення яловичиною – вкрай необхідного продукту у раціоні харчування людей. Адже його калорійність і вміст у ньому білків найвищий у порівнянні зі свининою та курятиною.

    Вміст поживних речовин у 100 г основних видів м’яса  

     

    Згідно із рекомендованими нормами споживання продуктів харчування, необхідні для підтримання нормальної життєдіяльності населення (Постанова КМУ №656 від 14.04.2000 р.) на одну особу у працездатному віці - не менше 14 кг яловичини та телятини на рік. Фактичні ж дані невтішні. Торік кожен українець спожив лише 9,8 кг яловичини. Нині цей показник нижчий, а виходячи із тенденцій, ще й погіршиться. Погіршиться й ситуація з виробництвом молока, якого українці споживають на 50% менше від рекомендованої норми.

    На це варто звернути увагу уряду. Саме зараз, коли триває активна робота над проектом Держбюджету-2012, необхідно врахувати максимальну підтримку виробників молока та м’яса ВРХ, якої цього року майже не було.

                                                                      

    Аналітичний департамент УАК

     

     

     





    Схожі новини
  • №4 (259)
  • "Ніжки Буша" came back to Ukraine
  • №42 (254)
  • Україна залишається без яловичини - експерт
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Потрібна допомога держави


молочній поросенокОстаннім часом посилюється проблема забезпечення українського споживача яловичиною, вважають експерти УАК. Якщо у 2003 році у структурі виробництва м’яса яловичина займала 51%, то за вісім місяців 2011-го – лише 7%. Такі структурні зміни відбулися не тільки за рахунок збільшення виробництва свинини та м’яса птиці, а й через катастрофічне зниження обсягів виробництва яловичини.  

 

За сім останніх років її виробництво знизилося на 60%, з 284 тис. т у 2003 р. до 112 тис. т у 2010 р., стверджує заступник гендиректора Української аграрної конфедерації Олександр Ярославський. Щоправда, в останні роки Україна знижує імпортозалежність по м’ясу. Поступово нарощуються обсяги виробництва та експорту м’яса птиці й свинини. У січні - серпні 2011 року обсяги експорту птиці збільшились у 1,5 рази (у порівнянні з аналогічним періодом 2010 р.), склавши 35,1 тис. т і майже зрівнявшись з обсягами його імпорту (знизились за вказаний період на 70% і складали 37,1 тис. т). Активний експорт, темпи нарощування якого перевищували темпи зростання виробництва, зумовлений підвищенням експортної ціни на 20% від минулорічного рівня.

Свинини експортовано 7,2 тис. т, що майже у 94 рази перевищує минулорічний показник. Обсяги імпорту знизились на 30%, склавши 46,9 тис. тонн. Рівень експортної ціни свинини знизився на 16%, імпортної – зріс на 6%.

Експорт яловичини знизився на 18% - до 9,1 тис. т, обсяги імпорту залишились на рівні попереднього року і складали 2 тис. тонн. Особливість 2011-го - 11-ти разове збільшення експорту охолодженої яловичини з 0,2 до 2,2 тис. т й зменшення обсягів експорту мороженої яловичини з 10,9 до 6,9 тис. тонн. Ціни імпортованої мороженої яловичини зросли більш як удвічі, експортної – на 40%.

З урахуванням обсягів виробництва, експорту та імпорту, загальна пропозиція м’яса на внутрішньому ринку протягом січня - серпня складала 743 тис. т, знизившись на 6% у порівнянні з аналогічним показником 2010 р., у т.ч. за рахунок зменшення пропозиції яловичини на 26%, м’яса птиці – на 6% та збільшення пропозиції свинини на 2%.

Вказані фактори, з урахуванням поступового зменшення поголів’я ВРХ (на 01.09. 2011 р. - 5,2 млн. голів, що на 3,2% менше ніж на вказану дату 2010 р.), дають усі підстави очікувати подальше зростання ціни на яловичину. Перевищення темпів зростання експорту м’яса птиці у порівнянні із темпами його виробництва теж говорить про можливість подальшого зростання ціни. А от на ринку свинини, вважає експерт, можлива стабілізація ціни, а можливо й її зниження.

Тож, підсумовує Ярославський, в країні складається катастрофічна ситуація із забезпечення населення яловичиною – вкрай необхідного продукту у раціоні харчування людей. Адже його калорійність і вміст у ньому білків найвищий у порівнянні зі свининою та курятиною.

Вміст поживних речовин у 100 г основних видів м’яса  

 

Згідно із рекомендованими нормами споживання продуктів харчування, необхідні для підтримання нормальної життєдіяльності населення (Постанова КМУ №656 від 14.04.2000 р.) на одну особу у працездатному віці - не менше 14 кг яловичини та телятини на рік. Фактичні ж дані невтішні. Торік кожен українець спожив лише 9,8 кг яловичини. Нині цей показник нижчий, а виходячи із тенденцій, ще й погіршиться. Погіршиться й ситуація з виробництвом молока, якого українці споживають на 50% менше від рекомендованої норми.

На це варто звернути увагу уряду. Саме зараз, коли триває активна робота над проектом Держбюджету-2012, необхідно врахувати максимальну підтримку виробників молока та м’яса ВРХ, якої цього року майже не було.

                                                                  

Аналітичний департамент УАК

 

 

 





Схожі новини
  • №4 (259)
  • "Ніжки Буша" came back to Ukraine
  • №42 (254)
  • Україна залишається без яловичини - експерт
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.