Аграрний тиждень. Україна
» » "Ніжки Буша" came back to Ukraine
» » "Ніжки Буша" came back to Ukraine

    "Ніжки Буша" came back to Ukraine


    Минулий рік для зовнішньої торгівлі м’ясом птиці характеризується не тільки зрослими обсягами, але й змінами у напрямках торгівлі.

    Основними з них є:

    • повернення на територію України м’яса птиці з США. Обсяги імпорту його зросли у 8,22 рази та за період січень-листопад  досягли 36,2 тис. тонн, тоді як 2011 року були вони сягали лише 4,4 тис. тонн. Також у 19 разів збільшилися обсяги імпорту м’яса птиці з Бразилії, але у абсолютному вимірі вони були незначними.
    • активне освоєння українськими експортерами ринку Російської Федерації, експорт до якої зріс більше ніж у 5 разів , до 26,6 тис. тонн.

    Загалом за січень-листопад обсяги експорту м’яса птиці з України збільшилися на 46%. Це відбулося за рахунок активізації експорту до країн СНД (зростання на 59%) та послаблення позицій на азійському ринку (зниження на 17%).

    Зокрема, збільшився експорт до Росії (у 5 разів), Білорусі (у 2,2 рази), а до Казахстану він зменшився на 13%.

    Обсяги імпорту м’яса птиці також зросли, на  99,7%, за рахунок зростання  імпорту з США (у 8,3 рази), Бразилії (у 19 разів) та Угорщини (у 4,7 рази).

    Таке зростання обсягу імпортних поставок м’яса птиці зумовило збільшення частки імпорту  на українському ринку м"яса птиці з 8% у 2011 році до 15% - у 2012 році.

    Основні показники ринку м’яса птиці в Україні за січень-листопад (2011- 2012 рр.)

     

    2011

    2012

    2012/2011,%

     Обсяги промислового виробництва, тис. тонн

    652

    687

    105%

     Обсяги імпорту, тис. тонн

    54

    107,8

    200%

     Обсяги експорту, тис. тонн

    48,3

    70,5

    146%

     Усього пропозиція, тис. тонн

    658

    724

    110%

     Частки імпорту на ринку,%

    8%

    15%

     

     

    Отже, у січні-листопаді 2012 року обсяг загальної пропозиції м’яса птиці (з урахуванням змін у обсягах виробництва, експорту та імпорту)  збільшився,  у порівнянні з аналогічним показником минулого року, на 10%. У такій ситуації вітчизняним виробникам і у подальшому доведеться працювати в умовах підвищеної конкуренції, яка може призвести до виходу з ринку дрібних виробників.

    Враховуючи високий рівень насиченості українського внутрішнього ринку м"яса птиці, збільшення  його експорту до ЄС, початок якого планується навесні поточного року, буде дуже вчасним і невикористання цього шансу призведе до суттєвих втрат як виробників, так і держави у цілому.

    Аналітичний департамент УАК





    Схожі новини
  • Україна зменшила імпорт свинини на 5,5%
  • "Союз птахівників України" просить Азарова, Присяжнюка та Прасолова обмежити імпорт м'яса
  • Потрібна допомога держави
  • Україна залишається без яловичини - експерт
  • Віктор Слаута: питання недопущення імпорту низькоякісної продукції та контрабанди повинні бути на постійному контролі

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

"Ніжки Буша" came back to Ukraine


Минулий рік для зовнішньої торгівлі м’ясом птиці характеризується не тільки зрослими обсягами, але й змінами у напрямках торгівлі.

Основними з них є:

  • повернення на територію України м’яса птиці з США. Обсяги імпорту його зросли у 8,22 рази та за період січень-листопад  досягли 36,2 тис. тонн, тоді як 2011 року були вони сягали лише 4,4 тис. тонн. Також у 19 разів збільшилися обсяги імпорту м’яса птиці з Бразилії, але у абсолютному вимірі вони були незначними.
  • активне освоєння українськими експортерами ринку Російської Федерації, експорт до якої зріс більше ніж у 5 разів , до 26,6 тис. тонн.

Загалом за січень-листопад обсяги експорту м’яса птиці з України збільшилися на 46%. Це відбулося за рахунок активізації експорту до країн СНД (зростання на 59%) та послаблення позицій на азійському ринку (зниження на 17%).

Зокрема, збільшився експорт до Росії (у 5 разів), Білорусі (у 2,2 рази), а до Казахстану він зменшився на 13%.

Обсяги імпорту м’яса птиці також зросли, на  99,7%, за рахунок зростання  імпорту з США (у 8,3 рази), Бразилії (у 19 разів) та Угорщини (у 4,7 рази).

Таке зростання обсягу імпортних поставок м’яса птиці зумовило збільшення частки імпорту  на українському ринку м"яса птиці з 8% у 2011 році до 15% - у 2012 році.

Основні показники ринку м’яса птиці в Україні за січень-листопад (2011- 2012 рр.)

 

2011

2012

2012/2011,%

 Обсяги промислового виробництва, тис. тонн

652

687

105%

 Обсяги імпорту, тис. тонн

54

107,8

200%

 Обсяги експорту, тис. тонн

48,3

70,5

146%

 Усього пропозиція, тис. тонн

658

724

110%

 Частки імпорту на ринку,%

8%

15%

 

 

Отже, у січні-листопаді 2012 року обсяг загальної пропозиції м’яса птиці (з урахуванням змін у обсягах виробництва, експорту та імпорту)  збільшився,  у порівнянні з аналогічним показником минулого року, на 10%. У такій ситуації вітчизняним виробникам і у подальшому доведеться працювати в умовах підвищеної конкуренції, яка може призвести до виходу з ринку дрібних виробників.

Враховуючи високий рівень насиченості українського внутрішнього ринку м"яса птиці, збільшення  його експорту до ЄС, початок якого планується навесні поточного року, буде дуже вчасним і невикористання цього шансу призведе до суттєвих втрат як виробників, так і держави у цілому.

Аналітичний департамент УАК





Схожі новини
  • Україна зменшила імпорт свинини на 5,5%
  • "Союз птахівників України" просить Азарова, Присяжнюка та Прасолова обмежити імпорт м'яса
  • Потрібна допомога держави
  • Україна залишається без яловичини - експерт
  • Віктор Слаута: питання недопущення імпорту низькоякісної продукції та контрабанди повинні бути на постійному контролі

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.