Минулий рік для зовнішньої торгівлі м’ясом птиці характеризується не тільки зрослими обсягами, але й змінами у напрямках торгівлі.
Основними з них є:
Загалом за січень-листопад обсяги експорту м’яса птиці з України збільшилися на 46%. Це відбулося за рахунок активізації експорту до країн СНД (зростання на 59%) та послаблення позицій на азійському ринку (зниження на 17%).
Зокрема, збільшився експорт до Росії (у 5 разів), Білорусі (у 2,2 рази), а до Казахстану він зменшився на 13%.
Обсяги імпорту м’яса птиці також зросли, на 99,7%, за рахунок зростання імпорту з США (у 8,3 рази), Бразилії (у 19 разів) та Угорщини (у 4,7 рази).
Таке зростання обсягу імпортних поставок м’яса птиці зумовило збільшення частки імпорту на українському ринку м"яса птиці з 8% у 2011 році до 15% - у 2012 році.
Основні показники ринку м’яса птиці в Україні за січень-листопад (2011- 2012 рр.)
|
2011 |
2012 |
2012/2011,% |
Обсяги промислового виробництва, тис. тонн |
652 |
687 |
105% |
Обсяги імпорту, тис. тонн |
54 |
107,8 |
200% |
Обсяги експорту, тис. тонн |
48,3 |
70,5 |
146% |
Усього пропозиція, тис. тонн |
658 |
724 |
110% |
Частки імпорту на ринку,% |
8% |
15% |
|
Отже, у січні-листопаді 2012 року обсяг загальної пропозиції м’яса птиці (з урахуванням змін у обсягах виробництва, експорту та імпорту) збільшився, у порівнянні з аналогічним показником минулого року, на 10%. У такій ситуації вітчизняним виробникам і у подальшому доведеться працювати в умовах підвищеної конкуренції, яка може призвести до виходу з ринку дрібних виробників.
Враховуючи високий рівень насиченості українського внутрішнього ринку м"яса птиці, збільшення його експорту до ЄС, початок якого планується навесні поточного року, буде дуже вчасним і невикористання цього шансу призведе до суттєвих втрат як виробників, так і держави у цілому.
Аналітичний департамент УАК