Аграрний тиждень. Україна
» » » Працювати і жити так, як тавричанці
» » » Працювати і жити так, як тавричанці

    Працювати і жити так, як тавричанці


    Вісім десятків літ… За ними – повсякденна звитяжна праця у постійному виборюванні врожаїв у матінки-природи. І повсякчасна скрупульозна наукова робота на фермах і лабораторіях «під відкритим небом». Як результат, слава про господарство, його колектив, очолюваний Вірою Найдьоновою, і високі трудові здобутки шириться всією Україною. Так, це «Асканійське».

     

    Наприкінці 2014-го гучно, по-селянськи щедро, змістовно і весело відзначала степова Тавричанка, що на сонячній Херсонщині, свято: 80-ліття від дня заснування свого підприємства - дослідного господарства «Асканійське» Національної академії аграрних наук України. І щоб подію цю пам’ятали якомога довше, свої сюрпризи і подарунки готували всі, починаючи від вихованців дитячого садка і аж до ветеранів праці.

    Малеча старанно репетирувала пісню «Черевички». Можете собі уявити гордість матусь і татусів «Асканійського», коли їхні Дмитрики і Оленки зі сцени тоненько виспівували, пританцьовуючи: «Одягну я черевички, затанцюю дрібно. Та й піду я до кринички по водичку срібну». Їм усього лише 3-5 рочків, а вони вже артисти співочого колективу «Надія» Тавричанського навчально-виховного комплексу.

    Від малих аж ніяк не могли виглядати гірше школярі. Тож вихованці сільської школи теж готували до святкової програми свої пісенні вітання. Репертуар старанно підбирали вчителі, бо знають: і за їхньою роботою встигає приглядати непосидюча і небайдужа до всього Віра Найдьонова. Отже, Тавричанська школа представила в концерті кілька колективів: учнів молодших 1-5 класів, старших (6-9 класи) та підліткових (9-11 класи). Загалом над художньою програмою святкування ювілею господарства старанно працював увесь, якщо можна так сказати, культурно-освітницький цех «Асканійського», і зокрема його натхненники - Оксана Кубюк, Євгенія Соколовська, Денис Красько.

     

    Слова, що гріють душу

    У день свята в гостинному Будинку культури «Асканійського» ніде було яблуку впасти. Відчути атмосферу свята зібралося все село.

    «Бог нам дав роботящих людей і таку землю, яку ще треба пошукати: ми ж розміщені у найбільш жорсткій зоні півдня України, де практично немає дощів! І в цих умовах ми з вами вирощуємо найвищі врожаї на Херсонщині, отримуємо найвищі надої, - сказала у своїй промові керівник господарства, Герой України Віра Опанасівна Найдьонова. - Сьогодні завдяки ДПДГ «Асканійське» в селі працює школа і дитячий садочок. Наше село єдине в Каховському районі має газ. Ми провели його за 30 км від райцентру ще 20 років тому. Аби не мерзнути взимку, маємо альтернативні джерела опалення для лікарні та школи, витративши на ці роботи 1,3 млн гривень. Купили новеньких трактора і дощувальну машину, бо без зрошення ми нічого не варті. Сьогодні ми й тонни зерна не продаємо у вигляді сировини. Маємо макаронну лінію, крупорушку, переробляємо молоко, продаючи його на ринку. Будуємо потужну пекарню. Все це і дає нам можливість виживати. А у працівників нашого господарства відповідно - найвища зарплата, у «Асканійського» - найвагоміші здобутки, а Тавричанка - найгарніше село!»

    Віру Опанасівну, як завжди, слухали дуже уважно. Адже і в селі, і в районі, і на Херсонщині вона зажила слави хліборобської княгині. За діловитість, глибоке знання справи і душевне добре ставлення до людей. І цього дня Віра Найдьонова висловила багато теплих, сердечних, зворушливих, простих слів, що гріють душу, говорячи про тих, хто вдень і вночі, в спеку і мороз трудяться на полях і фермах «Асканійського», примножуючи його здобутки.

    Зі славним ювілеєм щиро привітали «асканійців» і гості - голова Каховської райради Микола Крупін, виконуюча обов’язки сільського голови Валентина Токарська, завідуючий лабораторією Інституту зрошуваного землеробства НААН Микола Малярчук, настоятель храму Василя Великого отець Миколай.

     

    Не менш хвилюючі моменти

    Забігаючи наперед, варто сказати, що в ДПДГ «Асканійське» щороку ведеться змагання на кращого за професією. Не повірите: переможців відзначають за 23 номінаціями! Отже, кожен має шанс проявити себе. Звісно, якщо наполегливо працює, проявляючи настирливість і прагнення вдосконалюватись. Не забуваймо, «Асканійське» - базове господарство Центру наукового забезпечення АПВ Херсонщини, який працює в системі Національної академії аграрних наук України.

    Тож сотні пар очей і стільки ж вух уважно придивлялись і прислухались до імен переможців, що їх оголошували ведучі свята. І для кожного, хто виходив на сцену, хвилюючою була хвилина власного тріумфу - церемонія вручення диплому і цінного подарунку у званні «Кращий за професією». Втім, треба знати Віру Найдьонову: того святкового дня без уваги не залишився жоден трудівник, бо кожен отримав подарунок. А працюючих у господарстві небагато-немало – 350!

    І, звісно ж, був незабутній концерт. А як без нього? «Асканійці» пишаються своїми талантами не менше, ніж виробничими показниками. Певне, саме за це Тавричанку ще називають співочим селом…

    Отже, і цього разу майже 100 учасників художньої самодіяльності - вихованці дитсадка, учні місцевої школи, молодь села, шановані ветерани - подарували всім присутнім свої задушевні пісні й запальні танці. Так, хор ветеранів «Гарний настрій» заспівав свої задушевні «Пісню про село» та «Не пили дорога». А художньо-танцювальні колективи «Забава плюс» - це діти віком 3-7, 7-10 і 10-16 років – підняли настрій і гарними, яскравими костюмами, і цікавими танцювальними композиціями. Тепло зустрічали тавричанці співочий колектив «Зернятко» та їхні улюблені пісні про райдугу бажань і про кумедного ховрашка.

    Звісно, не обійшлося і без патріотичних нот. Адже землі ДПДГ «Асканійське» розташовані й на двох косах, що ведуть до Азовського моря. Поруч – Чонгар і блокпости Національної гвардії. От і не дивно, що пісню «Єдина моя Україна» молодіжний співочий колектив Тавричанського будинку культури «Співоче поле» виконав під шквал оплесків...

     

    Святкували два вихідні

    Так-так, святкували в ДПДГ «Асканійське» два вихідні. У суботу, як уже згадано, були вітання, подарунки і концерт. А от у неділю всі бажаючі змогли показати себе у захоплюючих конкурсах, цікавих і дотепних вікторинах, веселих іграх і розвагах.

    На спортивних майданчиках змагалися між собою у силі, спритності, майстерності фізкультурники восьми виробничих підрозділів. У програмі були різноманітні естафети, кидання гирі та кидання колеса, підтягування на перекладині, перетягування канату та багато інших. Найсильнішою серед усіх стала команда підрозділу «Механічний загін», який очолює Геннадій Курохта. Втім, як то кажуть, перемогла, перш за все, дружба. Тож усі спортивні команди були нагороджені підприємством грошовими призами.

    До речі, спортивні змагання до свят підготували спортивні інструктори села - Юрій Кудрявий, Сергій Сінєнок, Володимир Нікітенко, Олександр Ожго. І хоча в Тавричанці спортивної школи немає, але успішно діють гуртки з футболу, важкої атлетики, настільного тенісу, волейболу, міні-футболу, боксу і навіть фітнесу.

    А ще того недільного дня тавричанці грали у безкоштовну лотерею, розігруючи фени, телевізори, праски, кухонні комбайни, посуд тощо. З цікавістю розглядали дитячі малюнки, визначаючи кращі. І хизувалися спеціально костюмованими дитячими візками. Їх відбувся справжній парад!

    «Я дуже хочу, - поділилась секретом Віра Найдьонова, - щоб усі українці так працювали і так гарно жили, як наші тавричани».

    Володимир МЕНИСЕНКО,

    Наталія ЛЮПИН

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    «Кращий за професією-2014» в ДПДГ «Асканійське»

    доярка - Вікторія Новак

    телятниця - Тетяна Дудка

    скотар по м’ясному поголів’ю ВРХ - Микола Хворостяний

    скотар по молочному поголів’ю ВРХ - Ігор Новак

    вівчар - Ігор Юрченко

    тракторист - Андрій Лоскутов

    тракторист - Олексій Семенов

    тракторист - Олександр Малєс

    комбайнер - Юрій Лопата

    слюсар - Євген Булашов

    оператор ДМ - Сергій Пестрецов

    водій - Олександр Коновалов

    ремонтник - Володимир Хоменко

    зварювальник - Ігор Корпань

    електрик - Максим Мельников

    спеціаліст допоміжних виробництв - Сергій Хоменко

    будівельник - Валентин Бутенко

    спеціаліст з рослинництва - Андрій Мельник

    спеціаліст з тваринництва - Любов Єфремова

    бухгалтерський робітник - Олена Князєва

    робітник побуту - Ольга Кравцова

    науковець - Анжела Карпенко

    вчитель - Тетяна Баланюк

    робітник дитячого садка - Інна Коваленко

    учасник художньої самодіяльності - Анатолій Шаргородський

    спортсмен - Денис Мєзєнцев

    медпрацівник - Мохтар Абдо

     

    Довідково. Середня врожайність зернових в «Асканійському» становить 45,3 ц/га, середня врожайність озимої пшениці на зрошенні - 68,5 ц/га. Щороку господарствовиробляє 20-25 тис. т зерна пшениці, ячменю, кукурудзи, жита, сої, соняшнику, льону, гірчиці, ріпаку, сафлору та інших агрокультур. Щороку вирощуєпонад 5 тис. т високоякісного насіння.

     

    Довідково. «Асканійське»утримує 2672 овець, з них 750 вівцематок і 325 ярок старше одного року. Тут у середньому настригають немитої вовни по стаду 7,7 кг, а вихід ягнят на 100 маток досяг 140%! Жива маса баранів-плідників становить 125 кг, вівцематок - 65 кг, ягнят при відлученні – 29 кілограмів.

     

    Довідково. Угосподарстві утримують 1332 голови молочних тварин, з них 550 - корови. Торік кожна з них дала 7190 кг молока, а по групам первісток продуктивність була ще вищою - 8500 кілограмів. На 100 корів отримується90 телят, середньодобовий приріст живої маси молодняка складає 566 г, по групі телят віком до 6 місяців – 745 грамів.

     

    Довідково. Продуктивні показники м’ясного стада у 2014 році були такими: жива маса повновікових корів – 575-600 кг, молочність у 210 днів – 240-270 кг, вихід телят на 100 корів – 92,3%, середньодобові прирости молодняка на підсосі – 950 г, на вирощуванні – 776 грамів. Господарство доглядає 536 голів м’ясного скота, з них 150 корів.

     

     





    Схожі новини
  • Досвід господарювання Степовий науковий полігон
  • Хай буде врожай - усім на добро!
  • Дорогі мої колеги!
  • Якісна техніка – урожай без втрат
  • «Дні поля» у «Асканійському»

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Працювати і жити так, як тавричанці


Вісім десятків літ… За ними – повсякденна звитяжна праця у постійному виборюванні врожаїв у матінки-природи. І повсякчасна скрупульозна наукова робота на фермах і лабораторіях «під відкритим небом». Як результат, слава про господарство, його колектив, очолюваний Вірою Найдьоновою, і високі трудові здобутки шириться всією Україною. Так, це «Асканійське».

 

Наприкінці 2014-го гучно, по-селянськи щедро, змістовно і весело відзначала степова Тавричанка, що на сонячній Херсонщині, свято: 80-ліття від дня заснування свого підприємства - дослідного господарства «Асканійське» Національної академії аграрних наук України. І щоб подію цю пам’ятали якомога довше, свої сюрпризи і подарунки готували всі, починаючи від вихованців дитячого садка і аж до ветеранів праці.

Малеча старанно репетирувала пісню «Черевички». Можете собі уявити гордість матусь і татусів «Асканійського», коли їхні Дмитрики і Оленки зі сцени тоненько виспівували, пританцьовуючи: «Одягну я черевички, затанцюю дрібно. Та й піду я до кринички по водичку срібну». Їм усього лише 3-5 рочків, а вони вже артисти співочого колективу «Надія» Тавричанського навчально-виховного комплексу.

Від малих аж ніяк не могли виглядати гірше школярі. Тож вихованці сільської школи теж готували до святкової програми свої пісенні вітання. Репертуар старанно підбирали вчителі, бо знають: і за їхньою роботою встигає приглядати непосидюча і небайдужа до всього Віра Найдьонова. Отже, Тавричанська школа представила в концерті кілька колективів: учнів молодших 1-5 класів, старших (6-9 класи) та підліткових (9-11 класи). Загалом над художньою програмою святкування ювілею господарства старанно працював увесь, якщо можна так сказати, культурно-освітницький цех «Асканійського», і зокрема його натхненники - Оксана Кубюк, Євгенія Соколовська, Денис Красько.

 

Слова, що гріють душу

У день свята в гостинному Будинку культури «Асканійського» ніде було яблуку впасти. Відчути атмосферу свята зібралося все село.

«Бог нам дав роботящих людей і таку землю, яку ще треба пошукати: ми ж розміщені у найбільш жорсткій зоні півдня України, де практично немає дощів! І в цих умовах ми з вами вирощуємо найвищі врожаї на Херсонщині, отримуємо найвищі надої, - сказала у своїй промові керівник господарства, Герой України Віра Опанасівна Найдьонова. - Сьогодні завдяки ДПДГ «Асканійське» в селі працює школа і дитячий садочок. Наше село єдине в Каховському районі має газ. Ми провели його за 30 км від райцентру ще 20 років тому. Аби не мерзнути взимку, маємо альтернативні джерела опалення для лікарні та школи, витративши на ці роботи 1,3 млн гривень. Купили новеньких трактора і дощувальну машину, бо без зрошення ми нічого не варті. Сьогодні ми й тонни зерна не продаємо у вигляді сировини. Маємо макаронну лінію, крупорушку, переробляємо молоко, продаючи його на ринку. Будуємо потужну пекарню. Все це і дає нам можливість виживати. А у працівників нашого господарства відповідно - найвища зарплата, у «Асканійського» - найвагоміші здобутки, а Тавричанка - найгарніше село!»

Віру Опанасівну, як завжди, слухали дуже уважно. Адже і в селі, і в районі, і на Херсонщині вона зажила слави хліборобської княгині. За діловитість, глибоке знання справи і душевне добре ставлення до людей. І цього дня Віра Найдьонова висловила багато теплих, сердечних, зворушливих, простих слів, що гріють душу, говорячи про тих, хто вдень і вночі, в спеку і мороз трудяться на полях і фермах «Асканійського», примножуючи його здобутки.

Зі славним ювілеєм щиро привітали «асканійців» і гості - голова Каховської райради Микола Крупін, виконуюча обов’язки сільського голови Валентина Токарська, завідуючий лабораторією Інституту зрошуваного землеробства НААН Микола Малярчук, настоятель храму Василя Великого отець Миколай.

 

Не менш хвилюючі моменти

Забігаючи наперед, варто сказати, що в ДПДГ «Асканійське» щороку ведеться змагання на кращого за професією. Не повірите: переможців відзначають за 23 номінаціями! Отже, кожен має шанс проявити себе. Звісно, якщо наполегливо працює, проявляючи настирливість і прагнення вдосконалюватись. Не забуваймо, «Асканійське» - базове господарство Центру наукового забезпечення АПВ Херсонщини, який працює в системі Національної академії аграрних наук України.

Тож сотні пар очей і стільки ж вух уважно придивлялись і прислухались до імен переможців, що їх оголошували ведучі свята. І для кожного, хто виходив на сцену, хвилюючою була хвилина власного тріумфу - церемонія вручення диплому і цінного подарунку у званні «Кращий за професією». Втім, треба знати Віру Найдьонову: того святкового дня без уваги не залишився жоден трудівник, бо кожен отримав подарунок. А працюючих у господарстві небагато-немало – 350!

І, звісно ж, був незабутній концерт. А як без нього? «Асканійці» пишаються своїми талантами не менше, ніж виробничими показниками. Певне, саме за це Тавричанку ще називають співочим селом…

Отже, і цього разу майже 100 учасників художньої самодіяльності - вихованці дитсадка, учні місцевої школи, молодь села, шановані ветерани - подарували всім присутнім свої задушевні пісні й запальні танці. Так, хор ветеранів «Гарний настрій» заспівав свої задушевні «Пісню про село» та «Не пили дорога». А художньо-танцювальні колективи «Забава плюс» - це діти віком 3-7, 7-10 і 10-16 років – підняли настрій і гарними, яскравими костюмами, і цікавими танцювальними композиціями. Тепло зустрічали тавричанці співочий колектив «Зернятко» та їхні улюблені пісні про райдугу бажань і про кумедного ховрашка.

Звісно, не обійшлося і без патріотичних нот. Адже землі ДПДГ «Асканійське» розташовані й на двох косах, що ведуть до Азовського моря. Поруч – Чонгар і блокпости Національної гвардії. От і не дивно, що пісню «Єдина моя Україна» молодіжний співочий колектив Тавричанського будинку культури «Співоче поле» виконав під шквал оплесків...

 

Святкували два вихідні

Так-так, святкували в ДПДГ «Асканійське» два вихідні. У суботу, як уже згадано, були вітання, подарунки і концерт. А от у неділю всі бажаючі змогли показати себе у захоплюючих конкурсах, цікавих і дотепних вікторинах, веселих іграх і розвагах.

На спортивних майданчиках змагалися між собою у силі, спритності, майстерності фізкультурники восьми виробничих підрозділів. У програмі були різноманітні естафети, кидання гирі та кидання колеса, підтягування на перекладині, перетягування канату та багато інших. Найсильнішою серед усіх стала команда підрозділу «Механічний загін», який очолює Геннадій Курохта. Втім, як то кажуть, перемогла, перш за все, дружба. Тож усі спортивні команди були нагороджені підприємством грошовими призами.

До речі, спортивні змагання до свят підготували спортивні інструктори села - Юрій Кудрявий, Сергій Сінєнок, Володимир Нікітенко, Олександр Ожго. І хоча в Тавричанці спортивної школи немає, але успішно діють гуртки з футболу, важкої атлетики, настільного тенісу, волейболу, міні-футболу, боксу і навіть фітнесу.

А ще того недільного дня тавричанці грали у безкоштовну лотерею, розігруючи фени, телевізори, праски, кухонні комбайни, посуд тощо. З цікавістю розглядали дитячі малюнки, визначаючи кращі. І хизувалися спеціально костюмованими дитячими візками. Їх відбувся справжній парад!

«Я дуже хочу, - поділилась секретом Віра Найдьонова, - щоб усі українці так працювали і так гарно жили, як наші тавричани».

Володимир МЕНИСЕНКО,

Наталія ЛЮПИН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Кращий за професією-2014» в ДПДГ «Асканійське»

доярка - Вікторія Новак

телятниця - Тетяна Дудка

скотар по м’ясному поголів’ю ВРХ - Микола Хворостяний

скотар по молочному поголів’ю ВРХ - Ігор Новак

вівчар - Ігор Юрченко

тракторист - Андрій Лоскутов

тракторист - Олексій Семенов

тракторист - Олександр Малєс

комбайнер - Юрій Лопата

слюсар - Євген Булашов

оператор ДМ - Сергій Пестрецов

водій - Олександр Коновалов

ремонтник - Володимир Хоменко

зварювальник - Ігор Корпань

електрик - Максим Мельников

спеціаліст допоміжних виробництв - Сергій Хоменко

будівельник - Валентин Бутенко

спеціаліст з рослинництва - Андрій Мельник

спеціаліст з тваринництва - Любов Єфремова

бухгалтерський робітник - Олена Князєва

робітник побуту - Ольга Кравцова

науковець - Анжела Карпенко

вчитель - Тетяна Баланюк

робітник дитячого садка - Інна Коваленко

учасник художньої самодіяльності - Анатолій Шаргородський

спортсмен - Денис Мєзєнцев

медпрацівник - Мохтар Абдо

 

Довідково. Середня врожайність зернових в «Асканійському» становить 45,3 ц/га, середня врожайність озимої пшениці на зрошенні - 68,5 ц/га. Щороку господарствовиробляє 20-25 тис. т зерна пшениці, ячменю, кукурудзи, жита, сої, соняшнику, льону, гірчиці, ріпаку, сафлору та інших агрокультур. Щороку вирощуєпонад 5 тис. т високоякісного насіння.

 

Довідково. «Асканійське»утримує 2672 овець, з них 750 вівцематок і 325 ярок старше одного року. Тут у середньому настригають немитої вовни по стаду 7,7 кг, а вихід ягнят на 100 маток досяг 140%! Жива маса баранів-плідників становить 125 кг, вівцематок - 65 кг, ягнят при відлученні – 29 кілограмів.

 

Довідково. Угосподарстві утримують 1332 голови молочних тварин, з них 550 - корови. Торік кожна з них дала 7190 кг молока, а по групам первісток продуктивність була ще вищою - 8500 кілограмів. На 100 корів отримується90 телят, середньодобовий приріст живої маси молодняка складає 566 г, по групі телят віком до 6 місяців – 745 грамів.

 

Довідково. Продуктивні показники м’ясного стада у 2014 році були такими: жива маса повновікових корів – 575-600 кг, молочність у 210 днів – 240-270 кг, вихід телят на 100 корів – 92,3%, середньодобові прирости молодняка на підсосі – 950 г, на вирощуванні – 776 грамів. Господарство доглядає 536 голів м’ясного скота, з них 150 корів.

 

 





Схожі новини
  • Досвід господарювання Степовий науковий полігон
  • Хай буде врожай - усім на добро!
  • Дорогі мої колеги!
  • Якісна техніка – урожай без втрат
  • «Дні поля» у «Асканійському»

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.