Аграрний тиждень. Україна
» » Досвід господарювання Степовий науковий полігон
» » Досвід господарювання Степовий науковий полігон

    Досвід господарювання Степовий науковий полігон


    Взагалі в ДПДГ «Асканійське» вівчарство розвивають з 2001 року. За цей час проведено величезну селекційну і господарську роботу з тонкорунною породою овець. На 1 січня 2014-го в господарстві налічувалось 2672 овець, з них 750 вівцематок і 325 ярок старше одного року. Тут у середньому настригають немитої вовни по стаду 7,7 кг, а вихід ягнят на 100 маток досяг 140%! Це дуже високий результат. Жива маса баранів-плідників становить 125 кг, вівцематок - 65 кг, ягнят при відлученні – 29 кілограмів.

    Зупиняємось на хвилинку біля отар, щоб подивитись на цих красивих тварин, і чуємо: «Ми постійно проводимо селекційну роботу зі стадом, бо хочемо досягти показників продуктивності, які б відповідали класу еліта, – продовжує вводити нас у курс справ Віра Опанасівна. – Також хочемо збільшити настриг чистої вовни, а цього можна досягти лише за рахунок збільшення живої маси та площі шкіри у тварин, густоти вовнових волокон, довжини вовни, поліпшення оброслості черева та спини, високого виходу чистої вовни. Тому особливу увагу вже зараз звертаємо на відбір баранів-плідників з високим настригом і процентом виходу митої вовни. Саме вони здатні суттєво впливати на підвищення цих ознак в цілому по стаду.

    Збільшення живої маси овець плануємо досягти завдяки відбору молодняка за скоростиглістю, живою масою та будовою тіла. Тому вже цього року продамо 40% менш розвинених ягнят. Це зменшить витрати на вирощування молодняка взимку. Перевагу віддамо широкотілим тваринам з широкими грудьми, рівною спиною і прямим крупом, добре розвиненими стегнами, широко поставленими передніми і задніми ногами. Особливу увагу наші спеціалісти звертатимуть на багатоплідність, молочність вівцематок, на живу масу ягнят при відлученні. Обов’язково плануємо щорічно оцінювати баранів-плідників за відтворювальною здатністю, розвитком і життєздатністю потомків до відлучення та у 15-місячному віці. Словом, у вівчарстві, як і в інших підрозділах, – суто науковий підхід!»

    І ці слова Віри Найдьонової підтверджуються буквально в усьому, що має відношення до її господарства.

     

    Рекорди на богарі

    Зважте, «Асканійське» є державним підприємством зі 100% часткою державної власності, має у користуванні майже 9 тис. га власних і орендованих земель, з яких приблизно 4,5 тис. га - зрошувані. Науковці добре знають: місцині, де господарює підприємство (Каховський район Херсонщини), властивий посушливий, напівпустельний і майже пустельний клімат. Землі тут природньо (без зрошення) не можуть давати стійкі врожаї. Колектив же «Асканійського», якому цього року саме в жовтні виповнилося 80 років, доводить: при науковому і господарському підході на богарних землях можна отримувати високі ужинки. Особливо якщо таким господарством керує небайдужа, закохана у свою справу і високопрофесійна людина - Віра Опанасівна Найдьонова, Герой України, заслужений працівник сільського господарства України, почесний академік НААН України.

    Це підтверджують і отримані вже цього року результати. Так, середня врожайність зернових з площі 1638 га становить 45,3 ц/га, середня врожайність озимої пшениці на зрошенні - 68,5 ц/га, господарство намолотило 7,5 тис. т ранніх зернових. На початок жовтня аграріями України було підготовлено й реалізовано понад 1 тис. т елітного і репродукційного насіння озимої пшениці та ячменю. Нині в ДПДГ збирають пізні зернові та технічні культури, сіють озиму пшеницю, ячмінь і ріпак (на понад 3 тис. га).

    «Ювілей святкуватимемо пізніше, в кінці року. Коли впораємось з усіма роботами в полі, - безапеляційно стверджує Віра Опанасівна. – Всьому повинен бути час. Роботі - свій, відпочинку – свій. Гарно попрацюємо, то й святкуватимемо веселіше».

    Та й справді. Такої осінньої днини роботи дуже багато, особливо в полі. Адже основний вид діяльності господарства - вирощування зернових, технічних і кормових культур. Щороку в «Асканійському» виробляється 20-25 тис. т зерна пшениці, ячменю, кукурудзи, жита, сої, соняшнику, льону, гірчиці, ріпаку, сафлору та інших агрокультур. Це, як правило, або товарне зерно, або елітне і репродукційне насіння. Багаторічний досвід ведення насінництва, розвинута матеріально-технічна база та система зрошення дозволяють підприємству вирощувати кожного року понад 5 тис. т високоякісного насіння. Ну а щоб запропонувати іншим класний товар, в ДПДГ звели надсучасний завод «PETKUS» для доробки насіннєвого матеріалу відповідно до вимог ДСТУ, а лабораторія агротехнології та фітопатології контролює цю якість за всіма необхідними показниками.

    Цікаво також, що для визначення найбільш адаптованих до природно-кліматичних умов півдня України сільгоспкультур фахівці ДПДГ «Асканійське» разом із науковцями Асканійської дослідної станції щороку проводять випробування понад 200 сортів і гібридів агрокультур, вирощуючи їх на зрошуваних та богарних землях. Воістину – науково-промисловий полігон під відкритим небом! Це значить, що звернувшись в «Асканійське», ви придбаєте у підприємства високоякісне насіння і водночас отримаєте детальну інформацію про його характеристику, адаптованість сорту (гібриду) до певних природно-кліматичних умов, технологію його вирощування. Це забезпечить у вашому господарстві максимально високий врожай. Ось чому більша частина виробленої і реалізованої продукції ДПДГ припадає на рослинництво.

     

    І молоко, і м’ясо

    Та не лише врожаями може похизуватись «Асканійське», бо давно є і щороку підтверджує набуті статуси племзаводів з розведення великої рогатої худоби південного типу української чорно-рябої молочної породи і таврійського типу південної м¢ясної породи. На 1 жовтня у господарстві утримували 1332 голови молочних тварин, з них 550 - корови. Торік кожна з них дала 7190 кг молока, а по групам первісток продуктивність була ще вищою - 8500 кілограмів. «На даний час від кожної корови надоєно по 5799 кг молока, що становить +448 кг до результатів минулого року, - розповідає не без гордості головний зоотехнік ДПДГ «Асканійське» Олександр Дубинський. – До того ж, маємо в господарстві 180 корів (32% дійного стада), які за 305 днів найвищої лактації дали 7000-9500 кг молока. Сьогодні добовий надій на фуражну корову становить 22-23 кг молока. Тварин утримуємо безприв’язно з годівлею на кормостолах кормосумішшю. Майже десять років на фермі працює доїльна установка типу «Ялинка». В 2007 році введено в дію пологове приміщення на 80 голів. На 100 корів отримуємо 90 телят, середньодобовий приріст живої маси молодняка складає 566 г, по групі телят віком до 6 місяців – 745 грамів. Все це – результат селекційно-племінної роботи, спрямованої на формування високопродуктивного стада інтенсивного молочного типу».

    Окремо варто згадати таврійський тип південної м'ясної породи. Для створення стада цих тварин у «Асканійському» використали схрещування та гібридизацію з червоною степовою породою кращих світових м’ясних порід: герефорд, шароле, шортгорн, санта-гертруда і кубинський зебу. Торік продуктивні показники м’ясного стада були такими: жива маса повновікових корів – 575-600 кг, молочність у 210 днів – 240-270 кг, вихід телят на 100 корів – 92,3%, середньодобові прирости молодняка на підсосі – 950 г, на вирощуванні – 776 грамів. Нині господарство доглядає 536 голів м’ясного скота, з них 150 корів.

    Утім, про племзаводи з розведення великої рогатої худоби «Асканійського» варто розповісти окремо. І ми це неодмінно зробимо у найближчих номерах нашого журналу. Тим часом згадаємо: приїхали ми в господарство дуже вчасно. Та ще й із членами Президії Національної академії аграрних наук України.

     

    Приємна нагода

    Зробивши всім екскурсію підприємством, Віра Найдьонова не могла не привезти нас до сільського клубу. На нас у ньому чекали і дорослі, і малі. Село Тавричанка (тут розміщено центральний офіс господарства) взагалі унікальне. Бо завдяки наполегливості Віри Опанасівни воно має сучасні медичні діагностичний і оздоровчий центри, прекрасне футбольне поле (не дарма футбольна команда «Асканійського» - переможець майже всіх міжгосподарських, районних і обласних змагань) і навіть корт. Щоб молодь, як у місті, у зручний час займалась модним видом спорту – великим тенісом.

    Про школу й садочок годі й казати: навчальні заклади забезпечені всім не гірше, а то і ліпше міських, діти в них мають все необхідне для навчання і виховання. Окрема тема – дитсадок, до нього постійні черги, бо щороку Тавричанка поповнюється шістьма десятками новонароджених мешканців! Тож, як розумієте, тавричанський клуб культури не відчуває «голоду» в талантах. І ми в цьому переконалися.

    У день, коли ми приїхали в господарство, свою пісенну і танцювальну майстерність нам продемонстрували кілька поколінь тавричан: від чотирирічних діточок до сивочолих ветеранів праці. Та й нагода була. По-перше, я вже згадувала, - «Асканійському» виповнюється 80 років. А по-друге, привітати колектив завітали колеги – президент НААН Ярослав Гадзало і Президія академії.

    Вручаючи Вірі Найдьоновій Почесну грамоту Верховної Ради України, Ярослав Михайлович наголосив: «Ваше господарство демонструє всім, як потрібно працювати на землі, щоб отримувати високі результати. «Асканійське» - приклад і зразок для інших господарств регіону, яке демонструє високі досягнення у технологіях ведення землеробства у зоні відсутності достатньої води, у зоні ведення зрошуваного землеробства. Цей приклад може і повинен бути реалізований у посушливих зонах ведення землеробства Одеської, Миколаївської та Запорізької областей.

    За біографічними даними вашому господарству виповнюється 80 років. Дозвольте мені від імені Національної академії аграрних наук України поздоровити всіх присутніх у залі й особисто вашого керівника Віру Опанасівну Найдьонову за її самовіддану працю, результат якої не тільки у досягненнях господарства у землеробстві та тваринництві, але і забезпеченні комфортного проживання мешканців села. Її турбота про здоров'я і виховання маленьких жителів Тавричанки видає в ній не лише талановитого керівника, а й чуйну та багатогранну людину. Бажаю Вірі Опанасівні й кожному з вас здоров'я та наснаги, процвітання господарству, зелених полів, високих врожаїв, щастя і добробуту!»

    До слова, в НААН налічується 186 дослідних господарств. Серед них ДПДГ «Асканійське»- одне з найкращих. А Віру Опанасівну і її колектив - а це 350 тавричан - добре знають і в академії, і в профільному міністерстві, і в області. Бо «Асканійське» залюбки демонструє всім бажаючим свої врожаї, продуктивне тваринництво, а разом із Інститутом зрошуваного землеробства - сорти і гібриди високоврожайних культур, якими успішно ділиться з багатьма господарствами степової зони України.

    Нині ДПДГ «Асканійське» - базове господарство Центру наукового забезпечення АПВ Херсонщини. Науково-виробничий відділ та лабораторія господарства дають йому можливість бути одним із найпотужніших в Україні апробаційно-дослідних полігонів з випробування завершених вітчизняних і зарубіжних наукових розробок.

     

     

     
     
     
     
     
     





    Схожі новини
  • Є генофонд! М’ясному скотарству - бути
  • Найголовніше – любити землю
  • Майбутнє творять власними руками
  • «Дні поля» у «Асканійському»
  • Господарство, що крокує серед перших

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Досвід господарювання Степовий науковий полігон


Взагалі в ДПДГ «Асканійське» вівчарство розвивають з 2001 року. За цей час проведено величезну селекційну і господарську роботу з тонкорунною породою овець. На 1 січня 2014-го в господарстві налічувалось 2672 овець, з них 750 вівцематок і 325 ярок старше одного року. Тут у середньому настригають немитої вовни по стаду 7,7 кг, а вихід ягнят на 100 маток досяг 140%! Це дуже високий результат. Жива маса баранів-плідників становить 125 кг, вівцематок - 65 кг, ягнят при відлученні – 29 кілограмів.

Зупиняємось на хвилинку біля отар, щоб подивитись на цих красивих тварин, і чуємо: «Ми постійно проводимо селекційну роботу зі стадом, бо хочемо досягти показників продуктивності, які б відповідали класу еліта, – продовжує вводити нас у курс справ Віра Опанасівна. – Також хочемо збільшити настриг чистої вовни, а цього можна досягти лише за рахунок збільшення живої маси та площі шкіри у тварин, густоти вовнових волокон, довжини вовни, поліпшення оброслості черева та спини, високого виходу чистої вовни. Тому особливу увагу вже зараз звертаємо на відбір баранів-плідників з високим настригом і процентом виходу митої вовни. Саме вони здатні суттєво впливати на підвищення цих ознак в цілому по стаду.

Збільшення живої маси овець плануємо досягти завдяки відбору молодняка за скоростиглістю, живою масою та будовою тіла. Тому вже цього року продамо 40% менш розвинених ягнят. Це зменшить витрати на вирощування молодняка взимку. Перевагу віддамо широкотілим тваринам з широкими грудьми, рівною спиною і прямим крупом, добре розвиненими стегнами, широко поставленими передніми і задніми ногами. Особливу увагу наші спеціалісти звертатимуть на багатоплідність, молочність вівцематок, на живу масу ягнят при відлученні. Обов’язково плануємо щорічно оцінювати баранів-плідників за відтворювальною здатністю, розвитком і життєздатністю потомків до відлучення та у 15-місячному віці. Словом, у вівчарстві, як і в інших підрозділах, – суто науковий підхід!»

І ці слова Віри Найдьонової підтверджуються буквально в усьому, що має відношення до її господарства.

 

Рекорди на богарі

Зважте, «Асканійське» є державним підприємством зі 100% часткою державної власності, має у користуванні майже 9 тис. га власних і орендованих земель, з яких приблизно 4,5 тис. га - зрошувані. Науковці добре знають: місцині, де господарює підприємство (Каховський район Херсонщини), властивий посушливий, напівпустельний і майже пустельний клімат. Землі тут природньо (без зрошення) не можуть давати стійкі врожаї. Колектив же «Асканійського», якому цього року саме в жовтні виповнилося 80 років, доводить: при науковому і господарському підході на богарних землях можна отримувати високі ужинки. Особливо якщо таким господарством керує небайдужа, закохана у свою справу і високопрофесійна людина - Віра Опанасівна Найдьонова, Герой України, заслужений працівник сільського господарства України, почесний академік НААН України.

Це підтверджують і отримані вже цього року результати. Так, середня врожайність зернових з площі 1638 га становить 45,3 ц/га, середня врожайність озимої пшениці на зрошенні - 68,5 ц/га, господарство намолотило 7,5 тис. т ранніх зернових. На початок жовтня аграріями України було підготовлено й реалізовано понад 1 тис. т елітного і репродукційного насіння озимої пшениці та ячменю. Нині в ДПДГ збирають пізні зернові та технічні культури, сіють озиму пшеницю, ячмінь і ріпак (на понад 3 тис. га).

«Ювілей святкуватимемо пізніше, в кінці року. Коли впораємось з усіма роботами в полі, - безапеляційно стверджує Віра Опанасівна. – Всьому повинен бути час. Роботі - свій, відпочинку – свій. Гарно попрацюємо, то й святкуватимемо веселіше».

Та й справді. Такої осінньої днини роботи дуже багато, особливо в полі. Адже основний вид діяльності господарства - вирощування зернових, технічних і кормових культур. Щороку в «Асканійському» виробляється 20-25 тис. т зерна пшениці, ячменю, кукурудзи, жита, сої, соняшнику, льону, гірчиці, ріпаку, сафлору та інших агрокультур. Це, як правило, або товарне зерно, або елітне і репродукційне насіння. Багаторічний досвід ведення насінництва, розвинута матеріально-технічна база та система зрошення дозволяють підприємству вирощувати кожного року понад 5 тис. т високоякісного насіння. Ну а щоб запропонувати іншим класний товар, в ДПДГ звели надсучасний завод «PETKUS» для доробки насіннєвого матеріалу відповідно до вимог ДСТУ, а лабораторія агротехнології та фітопатології контролює цю якість за всіма необхідними показниками.

Цікаво також, що для визначення найбільш адаптованих до природно-кліматичних умов півдня України сільгоспкультур фахівці ДПДГ «Асканійське» разом із науковцями Асканійської дослідної станції щороку проводять випробування понад 200 сортів і гібридів агрокультур, вирощуючи їх на зрошуваних та богарних землях. Воістину – науково-промисловий полігон під відкритим небом! Це значить, що звернувшись в «Асканійське», ви придбаєте у підприємства високоякісне насіння і водночас отримаєте детальну інформацію про його характеристику, адаптованість сорту (гібриду) до певних природно-кліматичних умов, технологію його вирощування. Це забезпечить у вашому господарстві максимально високий врожай. Ось чому більша частина виробленої і реалізованої продукції ДПДГ припадає на рослинництво.

 

І молоко, і м’ясо

Та не лише врожаями може похизуватись «Асканійське», бо давно є і щороку підтверджує набуті статуси племзаводів з розведення великої рогатої худоби південного типу української чорно-рябої молочної породи і таврійського типу південної м¢ясної породи. На 1 жовтня у господарстві утримували 1332 голови молочних тварин, з них 550 - корови. Торік кожна з них дала 7190 кг молока, а по групам первісток продуктивність була ще вищою - 8500 кілограмів. «На даний час від кожної корови надоєно по 5799 кг молока, що становить +448 кг до результатів минулого року, - розповідає не без гордості головний зоотехнік ДПДГ «Асканійське» Олександр Дубинський. – До того ж, маємо в господарстві 180 корів (32% дійного стада), які за 305 днів найвищої лактації дали 7000-9500 кг молока. Сьогодні добовий надій на фуражну корову становить 22-23 кг молока. Тварин утримуємо безприв’язно з годівлею на кормостолах кормосумішшю. Майже десять років на фермі працює доїльна установка типу «Ялинка». В 2007 році введено в дію пологове приміщення на 80 голів. На 100 корів отримуємо 90 телят, середньодобовий приріст живої маси молодняка складає 566 г, по групі телят віком до 6 місяців – 745 грамів. Все це – результат селекційно-племінної роботи, спрямованої на формування високопродуктивного стада інтенсивного молочного типу».

Окремо варто згадати таврійський тип південної м'ясної породи. Для створення стада цих тварин у «Асканійському» використали схрещування та гібридизацію з червоною степовою породою кращих світових м’ясних порід: герефорд, шароле, шортгорн, санта-гертруда і кубинський зебу. Торік продуктивні показники м’ясного стада були такими: жива маса повновікових корів – 575-600 кг, молочність у 210 днів – 240-270 кг, вихід телят на 100 корів – 92,3%, середньодобові прирости молодняка на підсосі – 950 г, на вирощуванні – 776 грамів. Нині господарство доглядає 536 голів м’ясного скота, з них 150 корів.

Утім, про племзаводи з розведення великої рогатої худоби «Асканійського» варто розповісти окремо. І ми це неодмінно зробимо у найближчих номерах нашого журналу. Тим часом згадаємо: приїхали ми в господарство дуже вчасно. Та ще й із членами Президії Національної академії аграрних наук України.

 

Приємна нагода

Зробивши всім екскурсію підприємством, Віра Найдьонова не могла не привезти нас до сільського клубу. На нас у ньому чекали і дорослі, і малі. Село Тавричанка (тут розміщено центральний офіс господарства) взагалі унікальне. Бо завдяки наполегливості Віри Опанасівни воно має сучасні медичні діагностичний і оздоровчий центри, прекрасне футбольне поле (не дарма футбольна команда «Асканійського» - переможець майже всіх міжгосподарських, районних і обласних змагань) і навіть корт. Щоб молодь, як у місті, у зручний час займалась модним видом спорту – великим тенісом.

Про школу й садочок годі й казати: навчальні заклади забезпечені всім не гірше, а то і ліпше міських, діти в них мають все необхідне для навчання і виховання. Окрема тема – дитсадок, до нього постійні черги, бо щороку Тавричанка поповнюється шістьма десятками новонароджених мешканців! Тож, як розумієте, тавричанський клуб культури не відчуває «голоду» в талантах. І ми в цьому переконалися.

У день, коли ми приїхали в господарство, свою пісенну і танцювальну майстерність нам продемонстрували кілька поколінь тавричан: від чотирирічних діточок до сивочолих ветеранів праці. Та й нагода була. По-перше, я вже згадувала, - «Асканійському» виповнюється 80 років. А по-друге, привітати колектив завітали колеги – президент НААН Ярослав Гадзало і Президія академії.

Вручаючи Вірі Найдьоновій Почесну грамоту Верховної Ради України, Ярослав Михайлович наголосив: «Ваше господарство демонструє всім, як потрібно працювати на землі, щоб отримувати високі результати. «Асканійське» - приклад і зразок для інших господарств регіону, яке демонструє високі досягнення у технологіях ведення землеробства у зоні відсутності достатньої води, у зоні ведення зрошуваного землеробства. Цей приклад може і повинен бути реалізований у посушливих зонах ведення землеробства Одеської, Миколаївської та Запорізької областей.

За біографічними даними вашому господарству виповнюється 80 років. Дозвольте мені від імені Національної академії аграрних наук України поздоровити всіх присутніх у залі й особисто вашого керівника Віру Опанасівну Найдьонову за її самовіддану працю, результат якої не тільки у досягненнях господарства у землеробстві та тваринництві, але і забезпеченні комфортного проживання мешканців села. Її турбота про здоров'я і виховання маленьких жителів Тавричанки видає в ній не лише талановитого керівника, а й чуйну та багатогранну людину. Бажаю Вірі Опанасівні й кожному з вас здоров'я та наснаги, процвітання господарству, зелених полів, високих врожаїв, щастя і добробуту!»

До слова, в НААН налічується 186 дослідних господарств. Серед них ДПДГ «Асканійське»- одне з найкращих. А Віру Опанасівну і її колектив - а це 350 тавричан - добре знають і в академії, і в профільному міністерстві, і в області. Бо «Асканійське» залюбки демонструє всім бажаючим свої врожаї, продуктивне тваринництво, а разом із Інститутом зрошуваного землеробства - сорти і гібриди високоврожайних культур, якими успішно ділиться з багатьма господарствами степової зони України.

Нині ДПДГ «Асканійське» - базове господарство Центру наукового забезпечення АПВ Херсонщини. Науково-виробничий відділ та лабораторія господарства дають йому можливість бути одним із найпотужніших в Україні апробаційно-дослідних полігонів з випробування завершених вітчизняних і зарубіжних наукових розробок.

 

 

 
 
 
 
 
 





Схожі новини
  • Є генофонд! М’ясному скотарству - бути
  • Найголовніше – любити землю
  • Майбутнє творять власними руками
  • «Дні поля» у «Асканійському»
  • Господарство, що крокує серед перших

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.