Аграрний тиждень. Україна
» » » ОРГАНІЧНЕ ЗЕМЛЕРОБСТВО. МИНУЛЕ, СЬОГОДЕННЯ, ПЕРСПЕКТИВИ
» » » ОРГАНІЧНЕ ЗЕМЛЕРОБСТВО. МИНУЛЕ, СЬОГОДЕННЯ, ПЕРСПЕКТИВИ

    ОРГАНІЧНЕ ЗЕМЛЕРОБСТВО. МИНУЛЕ, СЬОГОДЕННЯ, ПЕРСПЕКТИВИ


    altНасправді, органічне землеробство в Україні має давню і славну історію. Саме завдяки багатовіковим традиціям його ведення ми маємо найбільші площі родючих чорноземів, славу "житниці Європи". Органічні продукти харчування – це, як завжди, забуте старе, тільки з додаванням сучасних методів контролю. Такі продукти вирощували наші прадіди, таке сільське господарство колись було нормою і вважалось традиційним, однак з плином часу пріоритети змінилися. Однак сьогодні саме цей вид господарювання здобуває все більше і більше прихильників у світі, має чудові перспективи для впровадження і в Україні.

     

    Фермери багатьох країн світу давно усвідомили, спробували і відчули на практиці користь застосування органічного землеробства: воно скорочує витрати на виробництво екологічної продукції, сприяє збереженню навколишнього середовища, природного біорізноманіття, відтворює природну родючість ґрунтів.

    У світі екологічно чиста, власне органічна продукція є дорожчою, ніж виготовлена за сучасними технологіями. Проте українські аграрії стверджують, що не лише істеблішмент та заможні люди мають право на здорову, якісну продукцію, а й решта «пересічних» покупців.

           У багатьох помилково склалася думка, що органічна продукція розрахована і орієнтована лише на багатих людей. Це не так. Таку продукцію має споживати переважна більшість населення, середній клас, ті, хто дбає про своє здоров’я,

     

    altмайбутні мами, діти, літні люди. Цільового споживача органічної продукції набагато більше, ніж нам нав’язуть герої телеканалів і ЗМІ, заявив на конференції «Органічна переробка і збут. Київ 2009» голова правління Міжнародної громадської асоціації учасників біовиробництва «БІОЛан Україна» Василь Пиндус.

    Як доказ, він навів такі цікаві цифри та факти: сьогодні у світі спостерігається динамічний розвиток органічного сільського господарства. Так, найбільші площі, зайняті під органіку, знаходяться в Австралії – 12 млн. га, Європі – 7,4, Аргентині – 2,8, Бразилії – 1,8 млн. гектарів. У процентному співвідношенні ситуація виглядає наступним чином: Австралія – 37%, Європа – 24,1%, Латинська Америка – 19,9%. Лідерами в частці від загального обсягу сільськогосподарських площ у Європі є Австрія (13,4%) та Швейцарія (11%). Що стосується попиту на органічну продукцію, то найбільшим він є у Північній Америці та Європі. Спостерігається позитивна динаміка росту споживчої зацікавленості і в країнах, що розвиваються, та країнах з економікою, що формується. Загальна кількість площ під органічним виробництвом у світі – 32,4 млн. гектарів. Світовий ринок органіки оцінюється приблизно в 46,1 млрд. доларів.

    Передумови, що складаються для органічного землеробства в Україні, напрочуд вдалі. За останні 15 років у господарствах мало використовували мінеральні добрива, пестициди. Наявність значних площ, родючих ґрунтів, достатня кількість товаровиробників, готових виробляти органічну сільгосппродукцію, формує потенціал для такого виробництва. За даними IFOAM в Україні налічується близько 270 тис га земель, на яких вирощується саме органічна продукція. Із них українським сертифікаційним органом ТОВ «Органік Стандарт» сертифіковано 56 837 га, у тому числі проінспектовано площ членів асоціації – 15 796,02 гектарів.

    Не дивлячись на те, що Закон «Про органічне виробництво» ще не прийнятий, лідерів органічного руху вже активно підтримує і Мінагрополітики України, і Міністерство закордонних справ України, чиї вітальні слова звучали на відкритті конференції.

    Особливе зацікавлення у проведенні конференції «Органічна переробка та збут. Київ 2009» виявив заступник голови Верховної Ради України Микола Томенко, наголосивши на актуальності виробництва органічних продуктів харчування для задоволення продовольчих потреб внутрішнього ринку України. Впровадження органічних технологій дозволить покращити якість продуктів харчування, зменшити витрати на застосування хімічних засобів захисту та мінеральних добрив, відновити родючість українських ґрунтів, які зазнали виснаження у результаті інтенсивного підходу у сільському господарстві. 

    За його словами, потреба в органічному агровиробництві характеризує певний етап розвитку суспільства, коли воно від вирішення завдання

     

    altпросто нагодувати своїх громадян переходить до питання про те, наскільки якісне харчування отримує споживач.

    Попит на органічні продукти харчування у світі постійно зростає попри негативні зовнішні фактори. Так, у 2008 році в США, незважаючи на економічну кризу, зріст становив 16%. Продаж органічних продуктів на європейському ринку виріс на 10% у порівнянні з попереднім роком і оцінюється в 18 млрд. євро. Більш того, в Швейцарії було помічене різке зростання на 11% – до 0,9 млрд. євро.

    За словами генерального менеджера Асоціації «БІОЛан Україна» Костянтина Яковчука-Бесараба, незважаючи на великий потенціал України для співпраці з європейськими партнерами, які виявляють неабиякий інтерес до зернових та бобових культур, на сьогоднішній день варто орієнтуватися все ж таки на внутрішній ринок, оскільки, враховуючи затрати на транспортування, митні процедури та ймовірні втрати по лежкості продукції, отриманий прибуток від експорту навряд чи суттєво перевищуватиме прибуток від реалізації в Україні. А якщо говорити про внутрішній ринок, то він, безумовно, неможливий без попередньої обробки та збуту продукції.

    В Україні ринок органічної продукції теж має тенденцію до постійного зростання та розвитку – сьогодні зі статусом «органік» можна знайти, причому як у вигляді сировини чи заморожених напівфабрикатів, так і у вигляді кінцевого продукту, цілий спектр продуктів, таких як: крупи, пластівці, хліб, м’ясо, овочі та фрукти, молоко та сири, лісові збори тощо.

     

    altОднак, оскільки органічне виробництво в Україні для більшості підприємств та компаній, які починають працювати у цьому напрямку є досить новою сферою діяльності, то все ще актуальними залишаються такі питання: як вдало пов’язати процеси зберігання, очистки, логістики; побудувати розумну цінову політику і які ймовірні витрати слід врахувати; як налагодити канали збуту та комунікації. Саме ці питання спробували підняти учасники конференції «Органічна переробка та збут. Київ 2009» у роботі секцій після вступної частини.

    Організаторами заходу виступили Асоціація «БІОЛан Україна» та EkoConnect (Німеччина) – громадська некомерційна організація, яка займається обміном інформацією щодо органічного виробництва, наукових знань і досвіду, а також організовує зустрічі фахівців і зацікавлених спільнот.

    Діяльність Асоціації «БІОЛан Україна» здійснюється за активної підтримки Швейцарської агенції розвитку та співробітництва (SDC), Державного секретаріату Швейцарії з економічних питань (SECO), за технологічної підтримки Швейцарського аграрного інституту (SHL) у Цолікофені (Швейцарія), Дослідного інституту органічного сільського господарства (FiBL) та у партнерстві із МінАПК України.

    На сьогодні до складу асоціації входить 156 членів, з яких 73 – фермери, що займаються органічним виробництвом. Крім них до «БІОЛану» також належать переробні підприємства, дистриб’ютори, наукові та громадські організації.

    У 2008 році у м. Бонн (Німеччина) Асоціація «БІОЛан Україна» стала повноправним членом Міжнародної федерації екологічного сільського господарства (IFOAM), а у 2009 році на 20-й Міжнародній виставці органічного виробництва BioFach у Нюрнберзі (Німеччина) вперше була представлена продукція українського виробника під торговим знаком «БІОЛан».

     

                                                                               Оксана РУЖЕНКОВА





    Схожі новини
  • Зернові, які аграрії зберуть у цьому році, значно перевищують внутрішні потреби
  • Створення кооперативних елеваторів забезпечить стабільну позицію одноосібника на ринку зерна
  • Лабораторії Держсільгоспінспекції мають міжнародну акредитацію та працюють у штатному режимі
  • Микола Присяжнюк: «Загальне надходження молока на переробні підприємства зросло на 10%
  • «БІОЛан» - гарантія органічного походження

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

ОРГАНІЧНЕ ЗЕМЛЕРОБСТВО. МИНУЛЕ, СЬОГОДЕННЯ, ПЕРСПЕКТИВИ


altНасправді, органічне землеробство в Україні має давню і славну історію. Саме завдяки багатовіковим традиціям його ведення ми маємо найбільші площі родючих чорноземів, славу "житниці Європи". Органічні продукти харчування – це, як завжди, забуте старе, тільки з додаванням сучасних методів контролю. Такі продукти вирощували наші прадіди, таке сільське господарство колись було нормою і вважалось традиційним, однак з плином часу пріоритети змінилися. Однак сьогодні саме цей вид господарювання здобуває все більше і більше прихильників у світі, має чудові перспективи для впровадження і в Україні.

 

Фермери багатьох країн світу давно усвідомили, спробували і відчули на практиці користь застосування органічного землеробства: воно скорочує витрати на виробництво екологічної продукції, сприяє збереженню навколишнього середовища, природного біорізноманіття, відтворює природну родючість ґрунтів.

У світі екологічно чиста, власне органічна продукція є дорожчою, ніж виготовлена за сучасними технологіями. Проте українські аграрії стверджують, що не лише істеблішмент та заможні люди мають право на здорову, якісну продукцію, а й решта «пересічних» покупців.

       У багатьох помилково склалася думка, що органічна продукція розрахована і орієнтована лише на багатих людей. Це не так. Таку продукцію має споживати переважна більшість населення, середній клас, ті, хто дбає про своє здоров’я,

 

altмайбутні мами, діти, літні люди. Цільового споживача органічної продукції набагато більше, ніж нам нав’язуть герої телеканалів і ЗМІ, заявив на конференції «Органічна переробка і збут. Київ 2009» голова правління Міжнародної громадської асоціації учасників біовиробництва «БІОЛан Україна» Василь Пиндус.

Як доказ, він навів такі цікаві цифри та факти: сьогодні у світі спостерігається динамічний розвиток органічного сільського господарства. Так, найбільші площі, зайняті під органіку, знаходяться в Австралії – 12 млн. га, Європі – 7,4, Аргентині – 2,8, Бразилії – 1,8 млн. гектарів. У процентному співвідношенні ситуація виглядає наступним чином: Австралія – 37%, Європа – 24,1%, Латинська Америка – 19,9%. Лідерами в частці від загального обсягу сільськогосподарських площ у Європі є Австрія (13,4%) та Швейцарія (11%). Що стосується попиту на органічну продукцію, то найбільшим він є у Північній Америці та Європі. Спостерігається позитивна динаміка росту споживчої зацікавленості і в країнах, що розвиваються, та країнах з економікою, що формується. Загальна кількість площ під органічним виробництвом у світі – 32,4 млн. гектарів. Світовий ринок органіки оцінюється приблизно в 46,1 млрд. доларів.

Передумови, що складаються для органічного землеробства в Україні, напрочуд вдалі. За останні 15 років у господарствах мало використовували мінеральні добрива, пестициди. Наявність значних площ, родючих ґрунтів, достатня кількість товаровиробників, готових виробляти органічну сільгосппродукцію, формує потенціал для такого виробництва. За даними IFOAM в Україні налічується близько 270 тис га земель, на яких вирощується саме органічна продукція. Із них українським сертифікаційним органом ТОВ «Органік Стандарт» сертифіковано 56 837 га, у тому числі проінспектовано площ членів асоціації – 15 796,02 гектарів.

Не дивлячись на те, що Закон «Про органічне виробництво» ще не прийнятий, лідерів органічного руху вже активно підтримує і Мінагрополітики України, і Міністерство закордонних справ України, чиї вітальні слова звучали на відкритті конференції.

Особливе зацікавлення у проведенні конференції «Органічна переробка та збут. Київ 2009» виявив заступник голови Верховної Ради України Микола Томенко, наголосивши на актуальності виробництва органічних продуктів харчування для задоволення продовольчих потреб внутрішнього ринку України. Впровадження органічних технологій дозволить покращити якість продуктів харчування, зменшити витрати на застосування хімічних засобів захисту та мінеральних добрив, відновити родючість українських ґрунтів, які зазнали виснаження у результаті інтенсивного підходу у сільському господарстві. 

За його словами, потреба в органічному агровиробництві характеризує певний етап розвитку суспільства, коли воно від вирішення завдання

 

altпросто нагодувати своїх громадян переходить до питання про те, наскільки якісне харчування отримує споживач.

Попит на органічні продукти харчування у світі постійно зростає попри негативні зовнішні фактори. Так, у 2008 році в США, незважаючи на економічну кризу, зріст становив 16%. Продаж органічних продуктів на європейському ринку виріс на 10% у порівнянні з попереднім роком і оцінюється в 18 млрд. євро. Більш того, в Швейцарії було помічене різке зростання на 11% – до 0,9 млрд. євро.

За словами генерального менеджера Асоціації «БІОЛан Україна» Костянтина Яковчука-Бесараба, незважаючи на великий потенціал України для співпраці з європейськими партнерами, які виявляють неабиякий інтерес до зернових та бобових культур, на сьогоднішній день варто орієнтуватися все ж таки на внутрішній ринок, оскільки, враховуючи затрати на транспортування, митні процедури та ймовірні втрати по лежкості продукції, отриманий прибуток від експорту навряд чи суттєво перевищуватиме прибуток від реалізації в Україні. А якщо говорити про внутрішній ринок, то він, безумовно, неможливий без попередньої обробки та збуту продукції.

В Україні ринок органічної продукції теж має тенденцію до постійного зростання та розвитку – сьогодні зі статусом «органік» можна знайти, причому як у вигляді сировини чи заморожених напівфабрикатів, так і у вигляді кінцевого продукту, цілий спектр продуктів, таких як: крупи, пластівці, хліб, м’ясо, овочі та фрукти, молоко та сири, лісові збори тощо.

 

altОднак, оскільки органічне виробництво в Україні для більшості підприємств та компаній, які починають працювати у цьому напрямку є досить новою сферою діяльності, то все ще актуальними залишаються такі питання: як вдало пов’язати процеси зберігання, очистки, логістики; побудувати розумну цінову політику і які ймовірні витрати слід врахувати; як налагодити канали збуту та комунікації. Саме ці питання спробували підняти учасники конференції «Органічна переробка та збут. Київ 2009» у роботі секцій після вступної частини.

Організаторами заходу виступили Асоціація «БІОЛан Україна» та EkoConnect (Німеччина) – громадська некомерційна організація, яка займається обміном інформацією щодо органічного виробництва, наукових знань і досвіду, а також організовує зустрічі фахівців і зацікавлених спільнот.

Діяльність Асоціації «БІОЛан Україна» здійснюється за активної підтримки Швейцарської агенції розвитку та співробітництва (SDC), Державного секретаріату Швейцарії з економічних питань (SECO), за технологічної підтримки Швейцарського аграрного інституту (SHL) у Цолікофені (Швейцарія), Дослідного інституту органічного сільського господарства (FiBL) та у партнерстві із МінАПК України.

На сьогодні до складу асоціації входить 156 членів, з яких 73 – фермери, що займаються органічним виробництвом. Крім них до «БІОЛану» також належать переробні підприємства, дистриб’ютори, наукові та громадські організації.

У 2008 році у м. Бонн (Німеччина) Асоціація «БІОЛан Україна» стала повноправним членом Міжнародної федерації екологічного сільського господарства (IFOAM), а у 2009 році на 20-й Міжнародній виставці органічного виробництва BioFach у Нюрнберзі (Німеччина) вперше була представлена продукція українського виробника під торговим знаком «БІОЛан».

 

                                                                           Оксана РУЖЕНКОВА





Схожі новини
  • Зернові, які аграрії зберуть у цьому році, значно перевищують внутрішні потреби
  • Створення кооперативних елеваторів забезпечить стабільну позицію одноосібника на ринку зерна
  • Лабораторії Держсільгоспінспекції мають міжнародну акредитацію та працюють у штатному режимі
  • Микола Присяжнюк: «Загальне надходження молока на переробні підприємства зросло на 10%
  • «БІОЛан» - гарантія органічного походження

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.