Аграрний тиждень. Україна
» » » Олександр Зайцев: «Маємо насіннєвий результат світового рівня»
» » » Олександр Зайцев: «Маємо насіннєвий результат світового рівня»

    Олександр Зайцев: «Маємо насіннєвий результат світового рівня»


         Пригадуєте торішню посуху, коли господарства південних регіонів України практично втратили врожай багатьох сільськогосподарських культур? Тоді з прибутком спрацювали одиниці. Саме вони, як виявилося, зробили ставку на насіння агрофірми «Сади України». Тому й не програли.

     

    Місце зустрічі – Кегичівка

           Двадцять років тому, коли агрофірма «Сади України» робила свої перші кроки в аграрному бізнесі, про неї мало хто знав. Сьогодні імя Олексія Борисовича Зайцева та назву його компанії знають в усіх куточках нашої держави. За роки напруженої творчої праці колектив однодумців агрофірми перетворив її на флагмана у виробництві насіння високоврожайних гібридів соняшнику і кукурудзи, цукрового буряку закордонної та вітчизняної селекцій, а також елітного насіння озимої та ярої пшениць, ячменю, гороху, сої.

           Щоб побачити ці високоврожайні, педантично доглянуті елітні поля, далеко їхати не потрібно. Завітайте у Кегичівський район Харківської області. Поля агрофірми «Сади України» ви впізнаєте одразу. Тут – найвища культура землеробства. І приклад: як потрібно вирощувати сільськогосподарські культури, дбаючи про головне наше багатство – землю.


           Щороку наприкінці серпня Олексій Зайцев саме на кегичівських ланах приймає і численних гостей. На тепер вже міжнародному Дні поля агрофірми «Сади України».

           14-й рік поспіль сюди приїздять ті аграрії, котрі мудро планують свою роботу і прагнуть мати високі й сталі врожаї. Нині ж в «Сади України» приїхало 2,5 тисячі гостей. Окрім українських фермерів, приватних підприємців, керівників невеликих агрофірм і крупних сільгосппідприємств на День поля завітали давні партнери Олексія Зайцева – представники Науково-дослідного інституту рослинництва і овочівництва міста Нові Сад (Сербія). Міністерство ж сільського господарства Сербії представляла його держсекретар доктор Міріян Мілошевич.

            - Мені дуже приємно бачити високі результати співпраці інституту міста Нові Сад і агрофірми “Сади України”, - підкреслила держсекретар на відкритті Дня поля. - Вже очевидно: Україна цьогоріч отримає високий урожай соняшнику і кукурудзи, вирощений з гібридів інституту. Наше міністерство підтримує цю співпрацю. І я сподіваюсь, що ми активніше працюватимемо з аграрним міністерством України, бо є ще багато секторів АПК, у яких ми можемо плідно співпрацювати.

            Підтримав свою сербського колегу Сергій Мельник, заступник міністра аграрної політики України.

            - Цього року ми вдруге за сімнадцять років незалежності країни зібрали понад 40 млн. тонн ранніх зернових, - наголосив Сергій Іванович. - Виро***ючи високоякісне насіння і потужно представляючи його на вітчизняному ринку, компанія “Сади України” робить значний внесок у розвиток українського АПК. Керівник агрофірми Олексій Борисович Зайцев щороку запроваджує в агровиробництво щось нове. І охоче ділиться найкращими новинками зі всіма аграріями країни. Власне це ми і бачимо сьогодні на Дні поля.

           На велике переконання заступника міністра, селянин, котрий використовує насіння «Садів України», виграє беззаперечно.


    По-перше, в ціновому аспекті, по-друге в якісному, а також у супроводженні купленого насіння. Адже продається не лише воно, а й технологія його вирощування. Тобто увесь комплекс. І це вигідно.

            Думку Сергія Івановича підтверджують і самі аграрії. Скажімо, Олександр Гордієнко, приватний підприємець із Запорізької області, вже давно сіє насіння «Садів України». Вже 6 років.

            - Тому я завжди приїжджаю на День поля подивитись, які пропонуються новинки, - каже підприємець. – Ми вирощуємо кукурудзу, озимі й ярові культури, просо. За ці шість років збільшили врожай втричі, бо більшу частину насіння купуємо в «Садах України». До того ж, я завжди можу звернутися за допомогою у сервісну службу агрофірми.

     

    Лідер у виробництві насіння

             Кредо «Садів України» - сільськогосподарське підприємство повинно бути багатогалузевим і прибутковим. А господарювати повинно виключно за передовими інтенсивними технологіями.

     

            - Коли ми реалізували в життя всі ці свої уявлення про таке агровиробництво, - констатує президент ВАТ АФ «Сади України» Олексій Зайцев, - то ми змогли не лише посісти лідируюче місце на вітчизняному ринку насіння, а й отримати визнання зарубіжних колег і партнерів.

             Наша агрофірма досягає найвищої результативності завдяки застосуванню передових агротехнологій і активному впровадженню у виробництво наукових розробок і досягнень науково-дослідних центрів України та зарубіжжя.

            Сьогодні, скажімо, ми вирощуємо на наших ланах сорти та гібриди, створені сербськими вченими, обмінюємося досвідом з ними під час випробування посадкового матеріалу батьківських ліній інституту. Наші спеціалісти спільно із сербськими ведуть селекційну роботу по створенню нових гібридних комбінацій соняшнику і кукурудзи, максимально пристосованих до умов України.

            На думку Олексія Борисовича, для отримання стабільно високих врожаїв аграрії не повинні висівати один, навіть найпродуктивніший гібрид. Адже в «Садах України» розроблено регіональні моделі наборів для кожного


    району України. Це дозволяє отримати максимальну ефективність від вирощування соняшнику у звичайні по температурі й вологості роки.

            До речі, насіння гібридів соняшнику та кукурудзи, які вирощуються на полях агрофірми, проходять доробку на сучасному європейському обладнанні всесвітньо відомої фірми «CIMBRIA HEID GmbH (Данія). Саме це устаткування має завод.

           - Якість доочистки насіння на нашому заводі, - підкреслює президент ВАТ АФ «Сади України» Олексій Зайцев, - вища за стандартні норми ГОСТу: 99,5-99,75% основної культури. А визнання дійсно європейської якості нашого насіння – це експорт насіння соняшнику і кукурудзи в Сербію та Чорногорію, звідки воно реекспортується в інші європейські країни.

             Ми також одна з небагатьох агрофірм, що експортує насіння, вирощене в Україні, в країни далекого зарубіжжя. А ще «Сади України» вирощують гібриди і для ряду насіннєвих фірм зі всесвітніми іменами.

             Безперечно, повний кавалер орденів “За заслуги”, президент ВАТ АФ «Сади України» Олексій Зайцев


    пишається своїм колективом. А він, як-то кажуть, приріс за роки злагодженої роботи у рази. Адже спеціалісти агрофірми працюють сьогодні в усіх регіонах України: саме вони надають аграріям консультаційні послуги з питань вирощування гібридів соняшнику та кукурудзи. А реалізацією продукції займаються 16 торгових представництв «Садів України» в нашій державі та Росії. І щоб співробітництво з сільгоспвиробниками було плідним і взаємовигідним, агрофірма пропонує своїм партнерам гнучку систему знижок і цікаві фінансові пропозиції.

     

    Будемо працювати не один рік

    - Порівняно з минулим роком маємо високий урожай, адже погодні умови сприяли цьому, - розповідає Юрій Малахов, представник фірми «Полтава-екопродукт» з Полтавщини. - Взагалі я не бачу кращих умов на ринку, ніж в «Садах України», не дивлячись на велику комерційну конкуренцію. Ми вирощуємо кукурудзу, соняшник, сою. Якщо добре попрацюємо і зберемо якісний врожай за сприяння обласного представництва,


    працюватимемо не один рік.

    Ми отримуємо супровід і поради по вирощуванню від регіонального представника агрофірми «Сади України». Дуже задоволені, що є консультант, який вчасно підкаже, що і як зробити. На сьогоднішній день мене влаштовує таке партнерство.

    - Нині ми зібрали дуже добрий врожай, - приєднується до розмови Михайло Жорник, начальник управління агропромислового розвитку Харківської облдержадміністрації. - 19 районів області подолали 100-тисячний рубіж зі збору ранніх зернових, а 2 райони – 200-тисячний. В історії Харківщини такий результат досягнуто вперше. У цьому нам допомагає така агрофірма, як “Сади України”. А ще плануємо зібрати понад півмільйона тонн соняшнику і стільки ж – кукурудзи.

    І сьогодні кожен, хто приїхав сюди, звіряє свої успіхи, напрямки роботи з “Садами України”. Ми не використовували адмінресурс, щоб зібрати до Кегичівки керівників агропідприємств. Вони їдуть сюди за покликом серця, за потребою.


    Не вперше на Харківщину приїздить і Юрій Надточій, голова фермерського господарства «Едельвейс-агро» з Миколаївської області.

    - Соєю і буряками ми не займаємося, бо у нас зона ризикованого землеробства, - ділиться міркуваннями фермер. - Тому вирощуємо кукурудзу і соняшник. Із «Садами України» я працюю 6 років. Вони мені цікаві ...урожаєм. Хоча ціни на насіння ростуть, нам все одно вигідно: не дивлячись на погодні умови, ми отримуємо стабільні врожаї. Торік лани господарств Миколаївської та Херсонської областей вигоріли через посуху, а на наших полях гібриди Титанік і Хортиця в тих екстремальних умовах дали 16-18 ц/га. А от гібриди херсонських фірм – лише 7-8.

    У нас на Миколаївщині відкрилося представництво «Садів України», там ми і беремо у них насіння. Приїжджаємо щороку на «День поля». Крім цього нас і у Миколаєві на навчання збирають. А взимку цього року в Ялту возили: і відпочити, і повчитися.

    - А на іншого партнера ви б погодилися? – запитую.


    - Ні. Бо ми як постійні партнери отримуємо знижки. Якщо заплатити за насіння до 1 вересня, то знижка 10%, пізніше – 5. Маємо знижки і за обсяги насіння, і за строки.

     

    Адаптоване для великих урожаїв

    Сергій Володимирович Жорновий, директор з насінництва “Садів України”, глибоко переконаний: щоб отримувати високі врожаї, потрібно чітко дотримуватись технології вирощування агрокультур.

    - Проїдьте південною Україною і побачите, що поля соняшнику там зарослі амброзією. Це пізній бур’ян. А сербська технологія дає змогу застосовувати гербіциди по сходах, фактично прибирати бур’яни й мати добрі результати.

    Наш представник у Запорізькій області щойно мені сказав, що зараз господарства збирають з гектара по 5-6 ц соняшнику. А якби обробили поля засобами захисту, мали б 15-20 ц/га навіть при засусі. З нових гібридів дуже цікавий для середньої полоси України гібрид Каньйон, а також Драган, Імператор, Конгрес, Титанік. Останній протягом 3-х років займає площі 190-200 тис.га, що складає 5-6% площ посівів соняшнику України. Це ранній гібрид, його потенціал – більше 50 ц з га. Родить навіть у тих господарників, які не до кінця витримують належні технології.

    Дуже тішить нині кукурудза NS-3014. Це новинка. А також група середньо-ранніх NS-205, 208, 223, 251. Урожайність в межах 12 ц/га, та якщо витримати усі технології, то дає до 160 ц з га. Є гібрид NS-4010 – важкий у насінництві, але я особисто бачив на Кегичівській землі урожай 156 ц при вологості 24% у 2004 році. Втім, для нашої зони це середньо-стиглий гібрид і він добре йде на півдні на зрошенні.

    Сорти та гібриди селекції Нові Сад адаптовані саме для українських полів. На наших землях ми вирощуємо насіння разом, якнайкраще адаптуючи його до наших умов. А за ціною воно у півтора-два рази дешевше.

    - Взагалі виробництво насіння складається з двох великих частин, - продовжує пояснення віце-президент Української академії аграрних наук Микола Безуглий. – Безпосередьно вирощування і його доробка на відповідних насіннєвих заводах. Під час вирощування ми маємо дві однакові складові: власне генетика насіння, тобто те, що зробили селекціонери, і агротехнології, за якими вирощується насіннєвий матеріал. «Сади України», з моєї точки зору, вже довгі роки є найкращим прикладом жорсткого дотримання агротехнологій під час вирощування насіння. Це якісний обробіток ґрунту, своєчасний посів за необхідними технологіями, та, безумовно, дотримання всіх технологічних операцій: внесення добрив, боротьба зі шкідниками, бур’янами і хворобами сільськогосподарських культур.

    В «Садах України» реалізувати найкращий потенціал вдається тільки завдяки гарній генетиці та виконанню всіх агротехнологічних прийомів. Тому ми бачимо на товарних посівах, які є зразком вирощування сільгоспкультур, врожайність на рівні світових. Кукурудза в залежності від гібриду дає від 100-140 ц/га, соняшник – від 30 до 40 ц/га, ранні зернові дали на круг майже 67 ц/га. І друга складова, яка є принципово важливою – це виконання всіх насіннєвих технологій, починаючи від доглядів за посівами і закінчуючи доробкою на сучасному насіннєвому заводі. Саме це дає «Садам України» можливість мати насіннєвий результат світового рівня. І я вважаю, що їхнє насіння за своїми показниками не поступається всесвітньо відомим Піонеру, Сингенті, Дюпону та іншим.

    На думку Миколи Дмитровича, насіння, вирощене в «Садах України», адаптоване для великих урожаїв. І тут, в Кегичівці, можна переконатися на власні очі, який насіннєвий матеріал аграрій зможе купити вже цієї осені. А от насіння, яке завозиться, не пристосоване і не районоване для України.

    - Тому, безумовно, - підкреслює вчений, - ми повинні констатувати: щоб мати якісні врожаї, не варто купувати насіння за кордоном.

     

    Приємні сюрпризи

    Жодного разу «День поля» в агрофірмі «Сади України» не відбувся без сюрпризів та подарунків. Нині на запрошення Олексія Зайцева селянам дарували своє пісенне мистецтво Народна артистка України Ніна Шестакова, відомі гурти «Доктор Ватсон» та «Пісняри». Серед учасників також було розіграно лотерею. Два щасливчики отримали путівки до Сербії, а автомобіль «Hyundai Grandeur» дістався господарству «Агропрогрес».

                                                                                       

                                                                                                Наталія ЛЮПИН,

                                                                            Кегичівка, Харківська область





    Схожі новини
  • Олексій Зайцев: «Ми – за якісно новий рівень українського сільського господарства»
  • Вершини «Садів України»
  • МЕККА ВИСОКИХ ТЕХНОЛОГІЙ ДЛЯ УКРАЇНСЬКИХ АГРАРІЇВ
  • УРОКИ ВИСОКИХ ТЕХНОЛОГІЙ
  • "Сади України": що посієш, те й пожнеш!

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Олександр Зайцев: «Маємо насіннєвий результат світового рівня»


     Пригадуєте торішню посуху, коли господарства південних регіонів України практично втратили врожай багатьох сільськогосподарських культур? Тоді з прибутком спрацювали одиниці. Саме вони, як виявилося, зробили ставку на насіння агрофірми «Сади України». Тому й не програли.

 

Місце зустрічі – Кегичівка

       Двадцять років тому, коли агрофірма «Сади України» робила свої перші кроки в аграрному бізнесі, про неї мало хто знав. Сьогодні імя Олексія Борисовича Зайцева та назву його компанії знають в усіх куточках нашої держави. За роки напруженої творчої праці колектив однодумців агрофірми перетворив її на флагмана у виробництві насіння високоврожайних гібридів соняшнику і кукурудзи, цукрового буряку закордонної та вітчизняної селекцій, а також елітного насіння озимої та ярої пшениць, ячменю, гороху, сої.

       Щоб побачити ці високоврожайні, педантично доглянуті елітні поля, далеко їхати не потрібно. Завітайте у Кегичівський район Харківської області. Поля агрофірми «Сади України» ви впізнаєте одразу. Тут – найвища культура землеробства. І приклад: як потрібно вирощувати сільськогосподарські культури, дбаючи про головне наше багатство – землю.


       Щороку наприкінці серпня Олексій Зайцев саме на кегичівських ланах приймає і численних гостей. На тепер вже міжнародному Дні поля агрофірми «Сади України».

       14-й рік поспіль сюди приїздять ті аграрії, котрі мудро планують свою роботу і прагнуть мати високі й сталі врожаї. Нині ж в «Сади України» приїхало 2,5 тисячі гостей. Окрім українських фермерів, приватних підприємців, керівників невеликих агрофірм і крупних сільгосппідприємств на День поля завітали давні партнери Олексія Зайцева – представники Науково-дослідного інституту рослинництва і овочівництва міста Нові Сад (Сербія). Міністерство ж сільського господарства Сербії представляла його держсекретар доктор Міріян Мілошевич.

        - Мені дуже приємно бачити високі результати співпраці інституту міста Нові Сад і агрофірми “Сади України”, - підкреслила держсекретар на відкритті Дня поля. - Вже очевидно: Україна цьогоріч отримає високий урожай соняшнику і кукурудзи, вирощений з гібридів інституту. Наше міністерство підтримує цю співпрацю. І я сподіваюсь, що ми активніше працюватимемо з аграрним міністерством України, бо є ще багато секторів АПК, у яких ми можемо плідно співпрацювати.

        Підтримав свою сербського колегу Сергій Мельник, заступник міністра аграрної політики України.

        - Цього року ми вдруге за сімнадцять років незалежності країни зібрали понад 40 млн. тонн ранніх зернових, - наголосив Сергій Іванович. - Виро***ючи високоякісне насіння і потужно представляючи його на вітчизняному ринку, компанія “Сади України” робить значний внесок у розвиток українського АПК. Керівник агрофірми Олексій Борисович Зайцев щороку запроваджує в агровиробництво щось нове. І охоче ділиться найкращими новинками зі всіма аграріями країни. Власне це ми і бачимо сьогодні на Дні поля.

       На велике переконання заступника міністра, селянин, котрий використовує насіння «Садів України», виграє беззаперечно.


По-перше, в ціновому аспекті, по-друге в якісному, а також у супроводженні купленого насіння. Адже продається не лише воно, а й технологія його вирощування. Тобто увесь комплекс. І це вигідно.

        Думку Сергія Івановича підтверджують і самі аграрії. Скажімо, Олександр Гордієнко, приватний підприємець із Запорізької області, вже давно сіє насіння «Садів України». Вже 6 років.

        - Тому я завжди приїжджаю на День поля подивитись, які пропонуються новинки, - каже підприємець. – Ми вирощуємо кукурудзу, озимі й ярові культури, просо. За ці шість років збільшили врожай втричі, бо більшу частину насіння купуємо в «Садах України». До того ж, я завжди можу звернутися за допомогою у сервісну службу агрофірми.

 

Лідер у виробництві насіння

         Кредо «Садів України» - сільськогосподарське підприємство повинно бути багатогалузевим і прибутковим. А господарювати повинно виключно за передовими інтенсивними технологіями.

 

        - Коли ми реалізували в життя всі ці свої уявлення про таке агровиробництво, - констатує президент ВАТ АФ «Сади України» Олексій Зайцев, - то ми змогли не лише посісти лідируюче місце на вітчизняному ринку насіння, а й отримати визнання зарубіжних колег і партнерів.

         Наша агрофірма досягає найвищої результативності завдяки застосуванню передових агротехнологій і активному впровадженню у виробництво наукових розробок і досягнень науково-дослідних центрів України та зарубіжжя.

        Сьогодні, скажімо, ми вирощуємо на наших ланах сорти та гібриди, створені сербськими вченими, обмінюємося досвідом з ними під час випробування посадкового матеріалу батьківських ліній інституту. Наші спеціалісти спільно із сербськими ведуть селекційну роботу по створенню нових гібридних комбінацій соняшнику і кукурудзи, максимально пристосованих до умов України.

        На думку Олексія Борисовича, для отримання стабільно високих врожаїв аграрії не повинні висівати один, навіть найпродуктивніший гібрид. Адже в «Садах України» розроблено регіональні моделі наборів для кожного


району України. Це дозволяє отримати максимальну ефективність від вирощування соняшнику у звичайні по температурі й вологості роки.

        До речі, насіння гібридів соняшнику та кукурудзи, які вирощуються на полях агрофірми, проходять доробку на сучасному європейському обладнанні всесвітньо відомої фірми «CIMBRIA HEID GmbH (Данія). Саме це устаткування має завод.

       - Якість доочистки насіння на нашому заводі, - підкреслює президент ВАТ АФ «Сади України» Олексій Зайцев, - вища за стандартні норми ГОСТу: 99,5-99,75% основної культури. А визнання дійсно європейської якості нашого насіння – це експорт насіння соняшнику і кукурудзи в Сербію та Чорногорію, звідки воно реекспортується в інші європейські країни.

         Ми також одна з небагатьох агрофірм, що експортує насіння, вирощене в Україні, в країни далекого зарубіжжя. А ще «Сади України» вирощують гібриди і для ряду насіннєвих фірм зі всесвітніми іменами.

         Безперечно, повний кавалер орденів “За заслуги”, президент ВАТ АФ «Сади України» Олексій Зайцев


пишається своїм колективом. А він, як-то кажуть, приріс за роки злагодженої роботи у рази. Адже спеціалісти агрофірми працюють сьогодні в усіх регіонах України: саме вони надають аграріям консультаційні послуги з питань вирощування гібридів соняшнику та кукурудзи. А реалізацією продукції займаються 16 торгових представництв «Садів України» в нашій державі та Росії. І щоб співробітництво з сільгоспвиробниками було плідним і взаємовигідним, агрофірма пропонує своїм партнерам гнучку систему знижок і цікаві фінансові пропозиції.

 

Будемо працювати не один рік

- Порівняно з минулим роком маємо високий урожай, адже погодні умови сприяли цьому, - розповідає Юрій Малахов, представник фірми «Полтава-екопродукт» з Полтавщини. - Взагалі я не бачу кращих умов на ринку, ніж в «Садах України», не дивлячись на велику комерційну конкуренцію. Ми вирощуємо кукурудзу, соняшник, сою. Якщо добре попрацюємо і зберемо якісний врожай за сприяння обласного представництва,


працюватимемо не один рік.

Ми отримуємо супровід і поради по вирощуванню від регіонального представника агрофірми «Сади України». Дуже задоволені, що є консультант, який вчасно підкаже, що і як зробити. На сьогоднішній день мене влаштовує таке партнерство.

- Нині ми зібрали дуже добрий врожай, - приєднується до розмови Михайло Жорник, начальник управління агропромислового розвитку Харківської облдержадміністрації. - 19 районів області подолали 100-тисячний рубіж зі збору ранніх зернових, а 2 райони – 200-тисячний. В історії Харківщини такий результат досягнуто вперше. У цьому нам допомагає така агрофірма, як “Сади України”. А ще плануємо зібрати понад півмільйона тонн соняшнику і стільки ж – кукурудзи.

І сьогодні кожен, хто приїхав сюди, звіряє свої успіхи, напрямки роботи з “Садами України”. Ми не використовували адмінресурс, щоб зібрати до Кегичівки керівників агропідприємств. Вони їдуть сюди за покликом серця, за потребою.


Не вперше на Харківщину приїздить і Юрій Надточій, голова фермерського господарства «Едельвейс-агро» з Миколаївської області.

- Соєю і буряками ми не займаємося, бо у нас зона ризикованого землеробства, - ділиться міркуваннями фермер. - Тому вирощуємо кукурудзу і соняшник. Із «Садами України» я працюю 6 років. Вони мені цікаві ...урожаєм. Хоча ціни на насіння ростуть, нам все одно вигідно: не дивлячись на погодні умови, ми отримуємо стабільні врожаї. Торік лани господарств Миколаївської та Херсонської областей вигоріли через посуху, а на наших полях гібриди Титанік і Хортиця в тих екстремальних умовах дали 16-18 ц/га. А от гібриди херсонських фірм – лише 7-8.

У нас на Миколаївщині відкрилося представництво «Садів України», там ми і беремо у них насіння. Приїжджаємо щороку на «День поля». Крім цього нас і у Миколаєві на навчання збирають. А взимку цього року в Ялту возили: і відпочити, і повчитися.

- А на іншого партнера ви б погодилися? – запитую.


- Ні. Бо ми як постійні партнери отримуємо знижки. Якщо заплатити за насіння до 1 вересня, то знижка 10%, пізніше – 5. Маємо знижки і за обсяги насіння, і за строки.

 

Адаптоване для великих урожаїв

Сергій Володимирович Жорновий, директор з насінництва “Садів України”, глибоко переконаний: щоб отримувати високі врожаї, потрібно чітко дотримуватись технології вирощування агрокультур.

- Проїдьте південною Україною і побачите, що поля соняшнику там зарослі амброзією. Це пізній бур’ян. А сербська технологія дає змогу застосовувати гербіциди по сходах, фактично прибирати бур’яни й мати добрі результати.

Наш представник у Запорізькій області щойно мені сказав, що зараз господарства збирають з гектара по 5-6 ц соняшнику. А якби обробили поля засобами захисту, мали б 15-20 ц/га навіть при засусі. З нових гібридів дуже цікавий для середньої полоси України гібрид Каньйон, а також Драган, Імператор, Конгрес, Титанік. Останній протягом 3-х років займає площі 190-200 тис.га, що складає 5-6% площ посівів соняшнику України. Це ранній гібрид, його потенціал – більше 50 ц з га. Родить навіть у тих господарників, які не до кінця витримують належні технології.

Дуже тішить нині кукурудза NS-3014. Це новинка. А також група середньо-ранніх NS-205, 208, 223, 251. Урожайність в межах 12 ц/га, та якщо витримати усі технології, то дає до 160 ц з га. Є гібрид NS-4010 – важкий у насінництві, але я особисто бачив на Кегичівській землі урожай 156 ц при вологості 24% у 2004 році. Втім, для нашої зони це середньо-стиглий гібрид і він добре йде на півдні на зрошенні.

Сорти та гібриди селекції Нові Сад адаптовані саме для українських полів. На наших землях ми вирощуємо насіння разом, якнайкраще адаптуючи його до наших умов. А за ціною воно у півтора-два рази дешевше.

- Взагалі виробництво насіння складається з двох великих частин, - продовжує пояснення віце-президент Української академії аграрних наук Микола Безуглий. – Безпосередьно вирощування і його доробка на відповідних насіннєвих заводах. Під час вирощування ми маємо дві однакові складові: власне генетика насіння, тобто те, що зробили селекціонери, і агротехнології, за якими вирощується насіннєвий матеріал. «Сади України», з моєї точки зору, вже довгі роки є найкращим прикладом жорсткого дотримання агротехнологій під час вирощування насіння. Це якісний обробіток ґрунту, своєчасний посів за необхідними технологіями, та, безумовно, дотримання всіх технологічних операцій: внесення добрив, боротьба зі шкідниками, бур’янами і хворобами сільськогосподарських культур.

В «Садах України» реалізувати найкращий потенціал вдається тільки завдяки гарній генетиці та виконанню всіх агротехнологічних прийомів. Тому ми бачимо на товарних посівах, які є зразком вирощування сільгоспкультур, врожайність на рівні світових. Кукурудза в залежності від гібриду дає від 100-140 ц/га, соняшник – від 30 до 40 ц/га, ранні зернові дали на круг майже 67 ц/га. І друга складова, яка є принципово важливою – це виконання всіх насіннєвих технологій, починаючи від доглядів за посівами і закінчуючи доробкою на сучасному насіннєвому заводі. Саме це дає «Садам України» можливість мати насіннєвий результат світового рівня. І я вважаю, що їхнє насіння за своїми показниками не поступається всесвітньо відомим Піонеру, Сингенті, Дюпону та іншим.

На думку Миколи Дмитровича, насіння, вирощене в «Садах України», адаптоване для великих урожаїв. І тут, в Кегичівці, можна переконатися на власні очі, який насіннєвий матеріал аграрій зможе купити вже цієї осені. А от насіння, яке завозиться, не пристосоване і не районоване для України.

- Тому, безумовно, - підкреслює вчений, - ми повинні констатувати: щоб мати якісні врожаї, не варто купувати насіння за кордоном.

 

Приємні сюрпризи

Жодного разу «День поля» в агрофірмі «Сади України» не відбувся без сюрпризів та подарунків. Нині на запрошення Олексія Зайцева селянам дарували своє пісенне мистецтво Народна артистка України Ніна Шестакова, відомі гурти «Доктор Ватсон» та «Пісняри». Серед учасників також було розіграно лотерею. Два щасливчики отримали путівки до Сербії, а автомобіль «Hyundai Grandeur» дістався господарству «Агропрогрес».

                                                                                   

                                                                                            Наталія ЛЮПИН,

                                                                        Кегичівка, Харківська область





Схожі новини
  • Олексій Зайцев: «Ми – за якісно новий рівень українського сільського господарства»
  • Вершини «Садів України»
  • МЕККА ВИСОКИХ ТЕХНОЛОГІЙ ДЛЯ УКРАЇНСЬКИХ АГРАРІЇВ
  • УРОКИ ВИСОКИХ ТЕХНОЛОГІЙ
  • "Сади України": що посієш, те й пожнеш!

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.