Аграрний тиждень. Україна
» » » ЮРІЙ МЕЛЬНИК: «НАШ УСПIХ - КОЛИ МИ РАЗОМ»
» » » ЮРІЙ МЕЛЬНИК: «НАШ УСПIХ - КОЛИ МИ РАЗОМ»

    ЮРІЙ МЕЛЬНИК: «НАШ УСПIХ - КОЛИ МИ РАЗОМ»


    20 червня на Херсонщині на базі ДПДГ „Асканійське" пройшла виїзна колегія Міністерства аграрної політики України з питань підготовки агропромислового комплексу до збирання ранніх зернових культур з урахуванням особливостей поточного року. Серед учасників заходу - представники Кабінету Міністрів та Верховної Ради України, заступники міністра аграрної політики, керівники департаментів та відповідних служб Мінагрополітики та УААН, начальники обласних управлінь агропромрозвитку, інші посадові особи. Провів колегію міністр аграрної політики України Юрій Мельник.

    alt Хлібом-сіллю вітала учасників колегії директор державного підприємства дослідного господарства „Асканійське" УААН Віра Опанасівна Найдьонова. Вже вдруге тут проводився такий потужний представницький захід.

    - А перший, - зазначив під час зустрічі міністр аграрної політики України Юрій Мельник, - відбувся в дуже непростий і для Херсонщини, і для держави 2007 рік. І саме з питань узгоджених дій на ринку зерна: якою мала бути участь держави в той період, якими мають бути технології вирощування зернових культур, якою має бути система насінництва, система обробітку ґрунту. І на Херсонщину я знову приїхав тому, що Віра Опанасівна Найдьонова, голова обласної державної адміністрації Борис Віталійович Сіленков, всі структури працюють над тим, щоб сільське господарство в цих складних умовах фінансової кризи все-таки розвивалося..

    Зустрічати гостей хлібом - традиція українського народу. На разі, це було і символічно, адже мова мала піти саме про хліб, вірніше про те хлібне поле, яке поки що колоситься і на якому незабаром мають розпочатися жнива. Чи буде щедрим цьогорічний нажин - покаже час.

    - Прогнози - це річ не дуже вдячна, - вважає Юрій Мельник, - але хочу зазначити: все те, що намічали селяни зробити в плані посівів і догляду за ними - вони зробили. І в нас для збирання площа в цьому році буде більша десь на 100-200 тисяч гектарів, аніж була в минулому році. Ярові відсіяні, озимі доглянуті і на прикладі цього підприємства ми бачимо, що сьогодні в прекрасному стані на Херсонщині під таким палючим сонцем і в складних умовах зріє урожай. І головне завдання, щоб цей урожай приніс якомога більше прибутків тим, хто його виростив, щоб та політика, яка вибудовувалася кілька років по формуванню ціни, по прогнозованості ринку зерна - щоб вона в цьому році спрацювала. Ми до цього готові.

    altВласне, про готовність України до збирання ранніх зернових і йшлося під час пленарної частини виїзної колегії міністерства аграрної політики України.

    Квітень - відсутність опадів та заморозки з критичними показниками до одинадцяти градусів нижче нуля. Травень - нестійка погода. Перша декада червня - в усіх регіонах спека з денною температурою 30-38 градусів, дощі різної інтенсивності, які пройшли переважно в північних та західних регіонах країни і носили, здебільшого, зливний характер, шквали, частково з градом - в таких складних агрометеорологічних умовах проходили весняно-польові роботи під урожай 2009 року. Безумовно, вони негативно позначилися на сільгоспкультурах.

    - Вже сьогодні можна говорити про втрати біологічної урожайності від 10 до 20% , - такий підсумок кліматичних негараздів підбив у своїй доповіді заступник міністра Сергій Мельник. Далі він зазначив, що в цілому площа для збирання прогнозується в межах 27 млн. гектарів. Під ранніми зерновими - 12,9 млн. гектарів, в тому числі пшениці - 6,8 млн. га, ячменю - 4,9 млн. га, жита - 500 тисяч гектарів.

    - Для формування урожаю цього року, - підкреслив Сергій Мельник, - навіть в умовах дефіциту коштів, які відчували підприємства з боку держави, нам вдалося сьогодні мати  майже 100% забезпеченість міндобривами під заявлені площі. Маємо на сьогоднішній день понад 85% річної потреби щодо забезпеченості засобами захисту, що дає можливість провести відповідні заходи. Разом з тим, хочемо звернути вашу увагу на те, про що в нас широко ідуть дебати, і ми маємо на це підстави, стосовно боротьби із шкідниками, які погіршують якість зерна. Зокрема, клоп-черепашка. Заходи боротьби з ним необхідно проводити більш активно. Також звертаємо увагу на забур'яненість посівів. Є порушення агротехнологій, недостатнє використання гербіцидів проти бур'янів.

    altСаме час вже думати про планування посівів під урожай 2010 року. Сергій Мельник наголосив, що питанню насінництва приділяється особлива увага. І вже сьогодні необхідно розпочати і провести на високому рівні апробацію насіннєвих посівів, визначитися з насіннєвими ділянками, враховуючи фактор природи та кліматичні умови цього року, аі посів під урожай 2010 року проводити тільки сертифікованим насінням, занесеним до Державного Реєстру.

    - Особливості поточного року - економічна криза, погодні умови, недостатність фінансового забезпечення - вимагають від аграріїв певних цілеспрямованих дій, - завершив свою доповідь заступник міністра Сергій Мельник. - А це жорстке дотримання технологічної дисципліни, застосування прогресивних методів обробітку ґрунту, підживлення посівів, розширення площ під парами. Вести підготовку до використання високоякісного насіння кращих сортів і гібридів. Враховуючи сезонне зниження цін на мінеральні добрива, максимально закупити їх для проведення посіву озимих зернових культур і ріпаку під урожай 2010 року. А також здійснити заходи щодо накопичення паливно-мастильних матеріалів для літньо-осіннього періоду

    Про стан технічного забезпечення і готовності зернозбиральної техніки до жнив поінформував заступник міністра аграрної політики Олександр Шевченко. Зокрема, він зазначив: „В 2009 році візьмуть участь в жнивах 57 400 зернових комбайнів. З них 39 тисяч - техніка сільськогосподарських підприємств, 18 тисяч - комбайнів населення. Навантаження на 1 комбайн в середньому становитиме 224 гектара при нормі 100-120. Тільки розумне використання, особливо для таких областей як Миколаївська, Одеська, Дніпропетровська та АР Крим, де навантаження близько 400 гектарів, дасть можливість успішно провести жнивну кампанію". За словами Олександра Шевченка, до початку жнив необхідно відремонтувати ще 5 900 комбайнів. Дефіцит коштів, відсутність 30% компенсації по кредитах на придбання техніки вплинули на купівельну altспроможність виробників. Цього року комбайнів придбано втричі менше, аніж на цей період минулоріч.

     - Разом з тим, - підкреслив доповідач, - основним інструментом залишається лізинг вітчизняної техніки , на який в стабілізаційному фонді передбачено кошти і, відповідно, новації, які полягають в тому, що буде аукціон з придбання техніки. Перший внесок становитиме не 15, а 10%. Також введено можливість придбання техніки для кооперативів та особистих селянських господарств. На сьогоднішній день вітчизняними заводами поставлено 80 комбайнів, на умовах лізингу - 33.

    Для проведення збирання ранніх зернових необхідно близько 500 тисяч тонн дизпалива і 150 тисяч тонн бензину. На разі, забезпеченість дизпаливом становить 200 тисяч тонн і бензином - понад 52 тисячі тонн. Протягом останніх двох тижнів на 11% зросли середні ціни на дизпаливо і на 28% - на бензин. Отже, для стабілізації ситуації Урядом за ініціативи Мінагрополітики прийнято розпорядження щодо забезпечення збиральної кампанії нафтопродуктами за цінами 4500 грн. за тонну дизпалива та 5500 грн. за тонну бензину. Розпорядження набрало чинності, а тому необхідно терміново укладати угоди, аби своєчасно вибрати квоту. Серед першочергових заходів на регіональному рівні заступник міністра Олександр Шевченко визначив, зокрема, наступні: „Перш за все, завершити ремонт та підготовку зернозбиральної техніки, проводити постійний моніторинг зернозбиральних робіт, сприяти своєчасному укладанню договорів з механізованими загонами, предметно зайнятися виборкою пального згідно розпорядженню по „Укргазвидобуванню" та забезпечити ним виробників".

    Підбиваючи підсумки роботи АПК за фінансово-економічними показниками протягом п'яти місяців поточного року, заступник міністра Борис Супіханов підкреслив, що за цей період АПК забезпечив приріст виробництва валової продукції altна 2,3%. Зростання виробництва продукції досягнуто за рахунок підвищення продуктивності в галузі тваринництва. Зовнішнє торговельне сальдо позитивне і дорівнює 1,2 млрд. доларів США. Щодо особливостей роботи у нинішньому році, Борис Супіханов сказав: „Зрозуміло, що цей рік аграрний сектор розпочав в умовах вкрай обмеженого бюджетного фінансування. Загальні видатки держбюджету 2009 року в порівнянні з минулим роком зменшено майже вдвічі. Ситуацію ускладнюють і негативні тенденції на ринку матеріально-технічних ресурсів. Ви це відчуваєте. Особливо по динаміці цін на пально-мастильні матеріали за останні дні. В той же час, за розрахунками вчених Національного інституту економіки, собівартість основних сільськогосподарських культур буде забезпечувати рентабельне виробництво в цілому по Україні, в тому числі і продукції тваринництва".

    Незадовільним , на думку заступника міністра, є використання в деяких областях коштів, які надійшли по програмах державної підтримки: „На фоні недостатнього фінансування зовсім незрозуміла ситуація, коли ми з вами на сьогоднішній день не використовуємо ці кошти. В цілому по державі ми освоюємо лише 96% нашої казни. Зокрема, повільно використовуються кошти, спрямовані в регіони на фінансову підтримку фермерських господарств. Такої ситуації не може бути. Ці кошти потрібні виробникам, а тому тут очевидне недоопрацювання обласних управлінь агропромислового розвитку і відповідних установ на місцях".

    Особливу увагу на колегії було приділено питанню цінової політики на зерновому ринку, зовнішнім і внутрішнім тенденціям. Потужним державним регулятором має виступити Аграрний фонд, який розпочне роботу з першого липня, тобто від початку нового маркетингового року. Вперше в новий маркетинговий рік держава ввійде з коштами на рахунках Аграрного фонду в один мільярд гривень. Всього ж в межах фінансового ресурсу передбачено 3 мільярди гривень. За altсловами Володимира Іванишина, генерального директора Аграрного фонду, вже в перші два-три місяці роботи можна буде зняти з ринку близько півтора мільйонів тонн зерна. За користування кредитом Аграрного фонду по заставі затверджено відсоткову ставку 9,05% річних. „Сьогодні ціну повинна продиктувати держава, - сказав Юрій Мельник. - Ціну на ячмінь, на пшеницю і сказати, що з першого липня ми працюємо в такому діапазоні, і не просто сказати, а ми повинні це зробити. Сьогодні в Аграрному фонді є кошти, сьогодні в Аграрному фонді є урядові рішення, і він чекає тільки одного - 1 липня, початку нового маркетингового року. І з першого липня, з початку нового маркетингового року люди приходять - хто в заставу, а я рекомендую більше з заставою працювати, тому що немає потреби шукати предмет застави. Застава - це зерно, відсотки за користування кредитом - це 9,05%. Не 30%, за якими треба йти в банк. І разом з тим, ти залишаєшся власником зерна і воно може зберігатися у тебе на твоєму сертифікованому складі. Знайшов вигіднішого покупця - повернув державі її 600-700 гривень, які отримав, продав за 1200-1300 і все заробив собі. В минулому році ми стартували в жнива, а в нас ще не було ні грошей, ні повністю відпрацьованого механізму. Ми вийшли на нього приблизно в серпні. А зараз в нас гроші є на рахунку".

    Узгоджено питання зберігання зерна Аграрного фонду на елеваторах.

    „Ми вирішили ще одне питання, - повідомив Юрій Мельник. - Для того, щоб легше було працювати в областях з елеваторами, сьогодні прийняте рішення про збільшення вартості послуг за зберігання і переробку зерна адекватно їх витратам. Тому робота з елеваторами, які повинні приймати зерно, має бути проведена, і елеватори з цим зерном Аграрного фонду повинні працювати. Або по закупівлям, або по заставі - все має відбуватися в режимі діалогу. Свою роль при цьому повинна зіграти хлібна інспекція. За тією інформацією, яку вона нам дала за рік роботи, сьогодні більше 29 млн. тонн у нас є сертифікованих складів, але зберігання ще 25 млн. тонн є несертифіковане. Це забагато. Адже працювати з несертифікованими складами, а отже - з безвідповідальністю - не дуже приємно. Оскільки за зерно тоді відповідає Аграрний фонд і той, хто його купив на несертифікованому складі. Але місткостей у нас вистачає: і сертифікованих і несертифікованих". Також одна з новацій нинішнього року - введення нового стандарту класифікації зерна. Завершуючи колегію, міністр аграрної політики України Юрій Мельник підкреслив: „В цьому році ми не повинні і не допустимо того, щоб ціна була неадекватною затратам з одного боку, а з другого, щоб вона була неадекватною світовим цінам".

    altВ рамках виїзної колегії міністерства аграрної політики відбулася Всеукраїнська нарада з впровадження сучасних технологій в агровиробництві. Її учасники побували на виробничих ділянках ДПДГ „Асканійське", де ознайомилися  з дослідними полями товарних та насіннєвих посівів зернових, зернобобових і технічних культур, технологіями вирощування в богарних умовах і на зрошенні. Підприємство знане своєю тваринницькою галуззю. А тому цікавою і корисною була інформація про організацію заготівлі кормів, випас тварин племзаводу господарства молочного та м'ясного напрямку, розвиток племінного вівчарства. Віднедавна на підприємстві введено в дію завод із сучасним обладнанням по доробці насіннєвого матеріалу. Директор підприємства Віра Опанасівна Найдьонова переконана, що саме багатовекторність господарства дозволяє не тільки виживати в складні часи економічної кризи, але й потужно розвиватися.

    - І рослинництво, і тваринництво, - зазначає Віра Опанасівна, - у нас прибуткові. Більше 80 корів вже дають 9000 літрів молока. А його реалізація щомісяця приносить мільйон гривень. Значний прибуток в бюджет господарства і від продажу племінної худоби та овець.

    Поділяє думку Віри Найдьонової її колега, керівник підприємства з Черкащини Григорій Грушовенко. - Нас дуже виручає тваринництво, - каже він. - Коли не було ціни на зерно, ми продавали молоко - на нього ціна хороша була. А зараз - навпаки. До того ж, завдяки тваринництву, ми підживлення проводимо органікою. Витрати на мінеральні добрива у нас мінімальні.

    Своїми враженнями від побаченого в господарстві „Асканійське" поділився міністр аграрної політики України Юрій Мельник: „Всього два роки пройшло, а ми побачили дуже багато нового і з точки зору обробітку ґрунту, і з точки зору технологій та селекції на прикладі дослідного господарства „Асканійське". Всі аграрії, з усієї держави, які сьогодні приїхали в Херсонську область, сказали, що зробили це з великим задоволенням, бо знають, що то є велика користь i професійне збагачення. До Херсонщини у нас завжди був інтерес, і не тільки в плані рослинництва. Я вдячний Вірі Опанасівні, що вона показала нам тваринництво. Щоб кожен задумався: в господарстві може буде ефективне рослинництво, ефективне при цьому насінництво, що є дуже важливим, і разом з тим - ефективне тваринництво - і молочне, і м'ясне спеціалізоване, і вівчарство, і свинарство. Якщо всім цим займатися - то в складних умовах фінансової кризи можна мати результати. Багато чого залежить не тільки від держави, а і від тих, хто працює. І наш успіх , коли всі ми разом. Держава, регіон і, безперечно, виробник, який працює в системі аграрного бізнесу".

     

    Тетяна МИШАНЧУК

    Херсонська область





    Схожі новини
  • Для збору врожаю на поля вийшло 56 тисяч комбайнів
  • Запорізька область буде забезпечена зерном
  • Якість техніки - понад усе
  • В МІНІСТЕРСТВІ АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ВІДБУЛАСЯ СЕЛЕКТОРНА НАРАДА
  • ВЕСНЯНО-ПОЛЬОВІ РОБОТИ – В ЦЕНТРІ УВАГИ

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

ЮРІЙ МЕЛЬНИК: «НАШ УСПIХ - КОЛИ МИ РАЗОМ»


20 червня на Херсонщині на базі ДПДГ „Асканійське" пройшла виїзна колегія Міністерства аграрної політики України з питань підготовки агропромислового комплексу до збирання ранніх зернових культур з урахуванням особливостей поточного року. Серед учасників заходу - представники Кабінету Міністрів та Верховної Ради України, заступники міністра аграрної політики, керівники департаментів та відповідних служб Мінагрополітики та УААН, начальники обласних управлінь агропромрозвитку, інші посадові особи. Провів колегію міністр аграрної політики України Юрій Мельник.

alt Хлібом-сіллю вітала учасників колегії директор державного підприємства дослідного господарства „Асканійське" УААН Віра Опанасівна Найдьонова. Вже вдруге тут проводився такий потужний представницький захід.

- А перший, - зазначив під час зустрічі міністр аграрної політики України Юрій Мельник, - відбувся в дуже непростий і для Херсонщини, і для держави 2007 рік. І саме з питань узгоджених дій на ринку зерна: якою мала бути участь держави в той період, якими мають бути технології вирощування зернових культур, якою має бути система насінництва, система обробітку ґрунту. І на Херсонщину я знову приїхав тому, що Віра Опанасівна Найдьонова, голова обласної державної адміністрації Борис Віталійович Сіленков, всі структури працюють над тим, щоб сільське господарство в цих складних умовах фінансової кризи все-таки розвивалося..

Зустрічати гостей хлібом - традиція українського народу. На разі, це було і символічно, адже мова мала піти саме про хліб, вірніше про те хлібне поле, яке поки що колоситься і на якому незабаром мають розпочатися жнива. Чи буде щедрим цьогорічний нажин - покаже час.

- Прогнози - це річ не дуже вдячна, - вважає Юрій Мельник, - але хочу зазначити: все те, що намічали селяни зробити в плані посівів і догляду за ними - вони зробили. І в нас для збирання площа в цьому році буде більша десь на 100-200 тисяч гектарів, аніж була в минулому році. Ярові відсіяні, озимі доглянуті і на прикладі цього підприємства ми бачимо, що сьогодні в прекрасному стані на Херсонщині під таким палючим сонцем і в складних умовах зріє урожай. І головне завдання, щоб цей урожай приніс якомога більше прибутків тим, хто його виростив, щоб та політика, яка вибудовувалася кілька років по формуванню ціни, по прогнозованості ринку зерна - щоб вона в цьому році спрацювала. Ми до цього готові.

altВласне, про готовність України до збирання ранніх зернових і йшлося під час пленарної частини виїзної колегії міністерства аграрної політики України.

Квітень - відсутність опадів та заморозки з критичними показниками до одинадцяти градусів нижче нуля. Травень - нестійка погода. Перша декада червня - в усіх регіонах спека з денною температурою 30-38 градусів, дощі різної інтенсивності, які пройшли переважно в північних та західних регіонах країни і носили, здебільшого, зливний характер, шквали, частково з градом - в таких складних агрометеорологічних умовах проходили весняно-польові роботи під урожай 2009 року. Безумовно, вони негативно позначилися на сільгоспкультурах.

- Вже сьогодні можна говорити про втрати біологічної урожайності від 10 до 20% , - такий підсумок кліматичних негараздів підбив у своїй доповіді заступник міністра Сергій Мельник. Далі він зазначив, що в цілому площа для збирання прогнозується в межах 27 млн. гектарів. Під ранніми зерновими - 12,9 млн. гектарів, в тому числі пшениці - 6,8 млн. га, ячменю - 4,9 млн. га, жита - 500 тисяч гектарів.

- Для формування урожаю цього року, - підкреслив Сергій Мельник, - навіть в умовах дефіциту коштів, які відчували підприємства з боку держави, нам вдалося сьогодні мати  майже 100% забезпеченість міндобривами під заявлені площі. Маємо на сьогоднішній день понад 85% річної потреби щодо забезпеченості засобами захисту, що дає можливість провести відповідні заходи. Разом з тим, хочемо звернути вашу увагу на те, про що в нас широко ідуть дебати, і ми маємо на це підстави, стосовно боротьби із шкідниками, які погіршують якість зерна. Зокрема, клоп-черепашка. Заходи боротьби з ним необхідно проводити більш активно. Також звертаємо увагу на забур'яненість посівів. Є порушення агротехнологій, недостатнє використання гербіцидів проти бур'янів.

altСаме час вже думати про планування посівів під урожай 2010 року. Сергій Мельник наголосив, що питанню насінництва приділяється особлива увага. І вже сьогодні необхідно розпочати і провести на високому рівні апробацію насіннєвих посівів, визначитися з насіннєвими ділянками, враховуючи фактор природи та кліматичні умови цього року, аі посів під урожай 2010 року проводити тільки сертифікованим насінням, занесеним до Державного Реєстру.

- Особливості поточного року - економічна криза, погодні умови, недостатність фінансового забезпечення - вимагають від аграріїв певних цілеспрямованих дій, - завершив свою доповідь заступник міністра Сергій Мельник. - А це жорстке дотримання технологічної дисципліни, застосування прогресивних методів обробітку ґрунту, підживлення посівів, розширення площ під парами. Вести підготовку до використання високоякісного насіння кращих сортів і гібридів. Враховуючи сезонне зниження цін на мінеральні добрива, максимально закупити їх для проведення посіву озимих зернових культур і ріпаку під урожай 2010 року. А також здійснити заходи щодо накопичення паливно-мастильних матеріалів для літньо-осіннього періоду

Про стан технічного забезпечення і готовності зернозбиральної техніки до жнив поінформував заступник міністра аграрної політики Олександр Шевченко. Зокрема, він зазначив: „В 2009 році візьмуть участь в жнивах 57 400 зернових комбайнів. З них 39 тисяч - техніка сільськогосподарських підприємств, 18 тисяч - комбайнів населення. Навантаження на 1 комбайн в середньому становитиме 224 гектара при нормі 100-120. Тільки розумне використання, особливо для таких областей як Миколаївська, Одеська, Дніпропетровська та АР Крим, де навантаження близько 400 гектарів, дасть можливість успішно провести жнивну кампанію". За словами Олександра Шевченка, до початку жнив необхідно відремонтувати ще 5 900 комбайнів. Дефіцит коштів, відсутність 30% компенсації по кредитах на придбання техніки вплинули на купівельну altспроможність виробників. Цього року комбайнів придбано втричі менше, аніж на цей період минулоріч.

 - Разом з тим, - підкреслив доповідач, - основним інструментом залишається лізинг вітчизняної техніки , на який в стабілізаційному фонді передбачено кошти і, відповідно, новації, які полягають в тому, що буде аукціон з придбання техніки. Перший внесок становитиме не 15, а 10%. Також введено можливість придбання техніки для кооперативів та особистих селянських господарств. На сьогоднішній день вітчизняними заводами поставлено 80 комбайнів, на умовах лізингу - 33.

Для проведення збирання ранніх зернових необхідно близько 500 тисяч тонн дизпалива і 150 тисяч тонн бензину. На разі, забезпеченість дизпаливом становить 200 тисяч тонн і бензином - понад 52 тисячі тонн. Протягом останніх двох тижнів на 11% зросли середні ціни на дизпаливо і на 28% - на бензин. Отже, для стабілізації ситуації Урядом за ініціативи Мінагрополітики прийнято розпорядження щодо забезпечення збиральної кампанії нафтопродуктами за цінами 4500 грн. за тонну дизпалива та 5500 грн. за тонну бензину. Розпорядження набрало чинності, а тому необхідно терміново укладати угоди, аби своєчасно вибрати квоту. Серед першочергових заходів на регіональному рівні заступник міністра Олександр Шевченко визначив, зокрема, наступні: „Перш за все, завершити ремонт та підготовку зернозбиральної техніки, проводити постійний моніторинг зернозбиральних робіт, сприяти своєчасному укладанню договорів з механізованими загонами, предметно зайнятися виборкою пального згідно розпорядженню по „Укргазвидобуванню" та забезпечити ним виробників".

Підбиваючи підсумки роботи АПК за фінансово-економічними показниками протягом п'яти місяців поточного року, заступник міністра Борис Супіханов підкреслив, що за цей період АПК забезпечив приріст виробництва валової продукції altна 2,3%. Зростання виробництва продукції досягнуто за рахунок підвищення продуктивності в галузі тваринництва. Зовнішнє торговельне сальдо позитивне і дорівнює 1,2 млрд. доларів США. Щодо особливостей роботи у нинішньому році, Борис Супіханов сказав: „Зрозуміло, що цей рік аграрний сектор розпочав в умовах вкрай обмеженого бюджетного фінансування. Загальні видатки держбюджету 2009 року в порівнянні з минулим роком зменшено майже вдвічі. Ситуацію ускладнюють і негативні тенденції на ринку матеріально-технічних ресурсів. Ви це відчуваєте. Особливо по динаміці цін на пально-мастильні матеріали за останні дні. В той же час, за розрахунками вчених Національного інституту економіки, собівартість основних сільськогосподарських культур буде забезпечувати рентабельне виробництво в цілому по Україні, в тому числі і продукції тваринництва".

Незадовільним , на думку заступника міністра, є використання в деяких областях коштів, які надійшли по програмах державної підтримки: „На фоні недостатнього фінансування зовсім незрозуміла ситуація, коли ми з вами на сьогоднішній день не використовуємо ці кошти. В цілому по державі ми освоюємо лише 96% нашої казни. Зокрема, повільно використовуються кошти, спрямовані в регіони на фінансову підтримку фермерських господарств. Такої ситуації не може бути. Ці кошти потрібні виробникам, а тому тут очевидне недоопрацювання обласних управлінь агропромислового розвитку і відповідних установ на місцях".

Особливу увагу на колегії було приділено питанню цінової політики на зерновому ринку, зовнішнім і внутрішнім тенденціям. Потужним державним регулятором має виступити Аграрний фонд, який розпочне роботу з першого липня, тобто від початку нового маркетингового року. Вперше в новий маркетинговий рік держава ввійде з коштами на рахунках Аграрного фонду в один мільярд гривень. Всього ж в межах фінансового ресурсу передбачено 3 мільярди гривень. За altсловами Володимира Іванишина, генерального директора Аграрного фонду, вже в перші два-три місяці роботи можна буде зняти з ринку близько півтора мільйонів тонн зерна. За користування кредитом Аграрного фонду по заставі затверджено відсоткову ставку 9,05% річних. „Сьогодні ціну повинна продиктувати держава, - сказав Юрій Мельник. - Ціну на ячмінь, на пшеницю і сказати, що з першого липня ми працюємо в такому діапазоні, і не просто сказати, а ми повинні це зробити. Сьогодні в Аграрному фонді є кошти, сьогодні в Аграрному фонді є урядові рішення, і він чекає тільки одного - 1 липня, початку нового маркетингового року. І з першого липня, з початку нового маркетингового року люди приходять - хто в заставу, а я рекомендую більше з заставою працювати, тому що немає потреби шукати предмет застави. Застава - це зерно, відсотки за користування кредитом - це 9,05%. Не 30%, за якими треба йти в банк. І разом з тим, ти залишаєшся власником зерна і воно може зберігатися у тебе на твоєму сертифікованому складі. Знайшов вигіднішого покупця - повернув державі її 600-700 гривень, які отримав, продав за 1200-1300 і все заробив собі. В минулому році ми стартували в жнива, а в нас ще не було ні грошей, ні повністю відпрацьованого механізму. Ми вийшли на нього приблизно в серпні. А зараз в нас гроші є на рахунку".

Узгоджено питання зберігання зерна Аграрного фонду на елеваторах.

„Ми вирішили ще одне питання, - повідомив Юрій Мельник. - Для того, щоб легше було працювати в областях з елеваторами, сьогодні прийняте рішення про збільшення вартості послуг за зберігання і переробку зерна адекватно їх витратам. Тому робота з елеваторами, які повинні приймати зерно, має бути проведена, і елеватори з цим зерном Аграрного фонду повинні працювати. Або по закупівлям, або по заставі - все має відбуватися в режимі діалогу. Свою роль при цьому повинна зіграти хлібна інспекція. За тією інформацією, яку вона нам дала за рік роботи, сьогодні більше 29 млн. тонн у нас є сертифікованих складів, але зберігання ще 25 млн. тонн є несертифіковане. Це забагато. Адже працювати з несертифікованими складами, а отже - з безвідповідальністю - не дуже приємно. Оскільки за зерно тоді відповідає Аграрний фонд і той, хто його купив на несертифікованому складі. Але місткостей у нас вистачає: і сертифікованих і несертифікованих". Також одна з новацій нинішнього року - введення нового стандарту класифікації зерна. Завершуючи колегію, міністр аграрної політики України Юрій Мельник підкреслив: „В цьому році ми не повинні і не допустимо того, щоб ціна була неадекватною затратам з одного боку, а з другого, щоб вона була неадекватною світовим цінам".

altВ рамках виїзної колегії міністерства аграрної політики відбулася Всеукраїнська нарада з впровадження сучасних технологій в агровиробництві. Її учасники побували на виробничих ділянках ДПДГ „Асканійське", де ознайомилися  з дослідними полями товарних та насіннєвих посівів зернових, зернобобових і технічних культур, технологіями вирощування в богарних умовах і на зрошенні. Підприємство знане своєю тваринницькою галуззю. А тому цікавою і корисною була інформація про організацію заготівлі кормів, випас тварин племзаводу господарства молочного та м'ясного напрямку, розвиток племінного вівчарства. Віднедавна на підприємстві введено в дію завод із сучасним обладнанням по доробці насіннєвого матеріалу. Директор підприємства Віра Опанасівна Найдьонова переконана, що саме багатовекторність господарства дозволяє не тільки виживати в складні часи економічної кризи, але й потужно розвиватися.

- І рослинництво, і тваринництво, - зазначає Віра Опанасівна, - у нас прибуткові. Більше 80 корів вже дають 9000 літрів молока. А його реалізація щомісяця приносить мільйон гривень. Значний прибуток в бюджет господарства і від продажу племінної худоби та овець.

Поділяє думку Віри Найдьонової її колега, керівник підприємства з Черкащини Григорій Грушовенко. - Нас дуже виручає тваринництво, - каже він. - Коли не було ціни на зерно, ми продавали молоко - на нього ціна хороша була. А зараз - навпаки. До того ж, завдяки тваринництву, ми підживлення проводимо органікою. Витрати на мінеральні добрива у нас мінімальні.

Своїми враженнями від побаченого в господарстві „Асканійське" поділився міністр аграрної політики України Юрій Мельник: „Всього два роки пройшло, а ми побачили дуже багато нового і з точки зору обробітку ґрунту, і з точки зору технологій та селекції на прикладі дослідного господарства „Асканійське". Всі аграрії, з усієї держави, які сьогодні приїхали в Херсонську область, сказали, що зробили це з великим задоволенням, бо знають, що то є велика користь i професійне збагачення. До Херсонщини у нас завжди був інтерес, і не тільки в плані рослинництва. Я вдячний Вірі Опанасівні, що вона показала нам тваринництво. Щоб кожен задумався: в господарстві може буде ефективне рослинництво, ефективне при цьому насінництво, що є дуже важливим, і разом з тим - ефективне тваринництво - і молочне, і м'ясне спеціалізоване, і вівчарство, і свинарство. Якщо всім цим займатися - то в складних умовах фінансової кризи можна мати результати. Багато чого залежить не тільки від держави, а і від тих, хто працює. І наш успіх , коли всі ми разом. Держава, регіон і, безперечно, виробник, який працює в системі аграрного бізнесу".

 

Тетяна МИШАНЧУК

Херсонська область





Схожі новини
  • Для збору врожаю на поля вийшло 56 тисяч комбайнів
  • Запорізька область буде забезпечена зерном
  • Якість техніки - понад усе
  • В МІНІСТЕРСТВІ АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ВІДБУЛАСЯ СЕЛЕКТОРНА НАРАДА
  • ВЕСНЯНО-ПОЛЬОВІ РОБОТИ – В ЦЕНТРІ УВАГИ

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.