На шляху інтеграції України до Європейського Союзу здійснено серйозні кроки щодо гармонізації національних стандартів до міжнародних та європейських. Як відбувається цей процес на зерновому ринку - коментує Наталія Грюнвальд.
- На сьогодні розроблено один із фундаментальних стандартів ДСТУ3768:2009 «Пшениця. Технічні умови». Він поширюється на зерно м'якої (Triticum acstivum L) і твердої (Тriticum durum Desf) пшениці, призначене для використання на продовольчі та непродовольчі потреби, а також для торгівлі.
Зважаючи на виняткову важливість цього стандарту та враховуючи такі особливості як широкий діапазон коливань хімічного складу зерна за зонами (Південь - Північ, Захід - Схід) України, недостатньо сучасну агротехнологію вирощування врожаю, проблеми закупівлі сортового посівного матеріалу тощо, прийнято рішення ввести цей ДСТУ строком до 1 квітня 2010 року.
- Що Ви можете сказати про якісний склад пшениці урожаю-2009?
- Вичерпну інформацію про якість пшениці цьогорічного урожаю надав Голова Держконтрольсільгосппроду Василь Мельник. Він зазначив, що при валовому зборі пшениці урожаю 2009 року у 21,7 млн. т, на зернові склади на 20 вересня надійшло 8,3 млн. т зерна (на 870 тис. т менше проти відповідного періоду минулого року), і становить 38,2% до обсягу валового збору (на 0,9% більше ніж у 2008 р.).
Склад пшениці урожаю 2009 р., що надійшла на зернові склади за класами
Клас згідно ДСТУ 3768:2009 |
Кількість |
|
тис. т |
% |
|
1 |
41,0 |
0,5 |
2 |
1280,7 |
15,5 |
3 |
2505,1 |
30,3 |
група А, всього |
3826,8 |
46,3 |
4 |
172,0 |
2,1 |
5 |
424,2 |
5,1 |
група Б, всього |
596,2 |
7,2 |
6 |
3773,4 |
45,7 |
некласна |
69,6 |
0,8 |
всього |
8266 |
100 |
Зауважу: якість цьогорічної пшениці, що надійшла на зернові склади, значно вища порівняно з показниками якості зерна урожаю 2008 року.
- Прокоментуйте, будь ласка, показники цієї таблиці. Які регіони відзначилися найвищою якістю зерна?
- Як бачите, найбільшу кількість складає продовольча пшениця (групи А). Її надійшло 3 млн. 827 тис. т, що становить 46,3% від загальної кількості (при коливанні по областях від 20 до 92%) проти 29% у 2008 році.
Найвищий відсоток надходження продовольчої пшениці у західних областях України - Чернівецькій - 92%, Івано-Франківській - 86%, Хмельницькій - 85%, Житомирській - 82%, Тернопільській - 81%, Волинській - 77 %, Рівненській - 72%, Львівській - 65%.
Однак, загальна кількість надходження пшениці групи А по вище вказаних областях становить лише 0,8 млн. т (загальне надходження - 0,9 млн. т зерна).
Слід відмітити також високу якість пшениці, що надійшла на зернові склади у Луганській, Київській, Сумській, Вінницькій та Черкаській областях, де відсоток продовольчої пшениці становить від 65 до 54.
Найбільш низьке надходження пшениці 1-3 класів у основних зернових областях півдня та південного сходу країни, а саме у Харківській - 20%, Одеській - 29%, Донецькій - 31%, АР Крим - 34%, Полтавській - 36% , Запорізькій - 39%.
Пшениця групи Б, що надійшла на зернові склади, становить 7,2% і коливається по областях від 1 до 19%. Зерно цієї групи може використовуватись в якості високопротеїнової сировини для виробництва комбікормів або для підсортування під час формування помельних партій при виробництві борошна.
Пшениці 6 класу надійшло на зернові склади 3 млн. 773 тис. т (45,7% від загального надходження). Цю пшеницю можна використовувати для виробництва комбікормів і водночас вона має непоганий попит на зовнішньому ринку.
- Чи покращилися в пшениці цьогорічного урожаю такі важливі показники як якість клейковини та масова частка білку?
- Щодо масової частки білку, то в цілому по культурі цей показник становить 11,2% при коливанні від 5,8% до 18,5%, а торік він склав лише 10,3% (при коливанні від 4,0 до 18,2%). Показники ж масової частки сирої клейковини та її якість значно покращилися. Так, середньозважений показник масової частки клейковини у поточному році склав 16% проти 14% у 2008-му.
Якість клейковини
Група якості |
2009 рік |
2008 рік |
||
кількість, тис. т |
% |
кількість, тис. т |
% |
|
І |
396,5 |
4,8 |
435,6 |
4,8 |
ІІ |
5328,7 |
64,5 |
4526,5 |
49,6 |
ІІІ |
786,3 |
9,5 |
1922,1 |
21,0 |
невідмивна клейковина |
1754,5 |
21,2 |
2251,5 |
24,6 |
Виходячи з наведених даних, кількість пшениці з клейковиною ІІ групи якості збільшилась з 49,6 до 64,5% за рахунок зменшення пшениці з ІІІ групою якості з 21,0 до 9,5% і з невідмивною клейковиною з 24,6 до 21,2%. Хоча в ряді областей відзначалося надходження пшениці з клейковиною низької якості. Зокрема, в Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Кіровоградській, Миколаївській, Одеській, Харківській, Херсонській областях.
- Чим зумовлено зниження якості клейковини?
- Основними причинами низької якості клейковини є відсутність якісного посівного матеріалу, недотримання правил агротехнологій, несприятливі погодні умови тощо.
Також до цього призводить масове поширення клопа-черепашки не лише у південних і центральних областях, а й на півночі країни. На мою думку, причиною цьому є відсутність загальнодержавної програми по боротьбі з даним шкідником. При середньозваженому показнику пошкодження зерна клопом-черепашкою 3,6% (у 2008 році він становив 4,6%), у таких областях як Луганська, Харківська, Дніпропетровська, Запорізька цей показник становить від 5,3% до 7,6%, а окремі партії пшениці надходили з зерном, пошкодженим клопом-черепашкою від 40 до 80%.
- Що можна сказати про інші показники якості пшениці цьогорічного урожаю?
- Відсутність у поточному 2009 році значних і затяжних опадів під час збирання урожаю зумовило низький вміст пророслих зерен, середньозважений показник у цілому по культурі становить 1,3%. Лише у Черкаській та Сумській областях цей показник був 4,4 та 4,9% відповідно. Окремі партії у Кіровоградській, Полтавській, Харківській та Черкаській областях надходили з вмістом пророслих зерен від 45,5 до 63,3%.
У цілому пшениця надходила середньої сухості з середньозваженою вологістю 13,6%, за виключенням Житомирської, Львівської, Тернопільської та Хмельницької областей, з яких зерно надходило переважно у вологому та сирому стані.
Зерно пшениці відзначалося високою натурністю. Середньозважений показник у цілому по культурі становив 754 г/л, з високим числом падіння - 237 с.
Показник склоподібності, як і у 2008 році, становить 35% при коливаннях по партіях від повністю мучнистих до 90%. Лише у Волинській, Івано-Франківській, Луганській, Миколаївській та Чернівецькій областях у цілому по культурі показник склоподібності перевищив 40%, що відповідає вимогам до пшениці при її переробці на борошно.
Середньозважений показник вмісту сажкового зерна незначний і становить 0,5%. Лише у Полтавській області він сягає 3,2%.
На зернові склади надійшло 69,6 тис. т некласної пшениці, в основному за вмістом пророслих, сажкових і фузаріозних зерен.
- А як відрізняється класифікація пшениці за новим стандартом від попередньої?
- За новим стандартом класифікація пшениці більш точно відображає фактичну якість та розподіляє за можливими напрямами її використання, але потребує внесення уточнень та змін.
Так, внесена пропозиція у 5 класі показник натури змінити на 690 г/л. Для забезпечення стійкого зберігання допустимий вміст пророслих зерен у 3 класі зменшено до 3%; відповідно до європейських норм вміст сміттєвої домішки у 6 класі зменшено до 3%. Також буде детально описано методику визначення невиповненого зерна, порядок визначення домішок, зерен із забарвленим зародком та класифікацію зерна з вмістом зернової домішки понад 15%.
Спілкувалася Дарина ПОЛІЩУК