Аграрний тиждень. Україна
» » » » Перспективи виходу насіння української селекції на міжнародний ринок
» » » » Перспективи виходу насіння української селекції на міжнародний ринок

    Перспективи виходу насіння української селекції на міжнародний ринок



    altНе секрет, що сільське господарство України перебуває нині у стадії оновлення структури і принципів його управління. Тут ми, безумовно, орієнтуємося на досвід кращих країн. Відтак відкритість у міжнародних стосунках теж є для нас абсолютним пріоритетом.

     

    Що вже принципово зроблено для цього, скажімо, в галузі рослинництва? Наш сьогоднішній співрозмовник – заступник міністра аграрної політики Сергій Мельник.

    - Отже, Сергію Івановичу, Мінагрополітики планувало ряд суттєвих кроків у поліпшенні роботи рослинницької галузі. Чи вдалося досягти запланованого?

    - Ви прекрасно знаєте, що, незважаючи на всі труднощі, які виникли в АПК після вступу України до Світової організації торгівлі (СОТ), ми продовжуємо адаптацію нашої нормативно-правової бази до вимог світових стандартів.

    - Що це дає нашим аграріям?

           - з листопада 2009 року Україна приєдналася до Схем сортової сертифікації насіння Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР), що дозволить ввести в нашій країні сортову сертифікацію відповідно до міжнародних нормативно-правових і методичних вимог. Це буде зроблено для зернових культур, кукурудзи та сорго. Я переконаний, що впровадження системи оцінки насіннєвого матеріалу відповідно до ОЕСР забезпечить вітчизняним селекціонерам вихід на міжнародний ринок насіння. Щоправда, для цього необхідно привести у відповідність до міжнародних вимог: польову оцінку посівного матеріалу (відповідно до насіннєвих схем ОЕСР); лабораторну оцінку посівного матеріалу (відповідно до вимог ІSТА - Міжнародної асоціації по контролю за якістю насіння); підготовку підсумків і оцінку проекту.

             Протягом останніх років Україна займає чільні місця в світі по експорту зерна, а також по виробництву ячменю і соняшнику. Водночас експортуємо насіння пшениці, сої і кукурудзи лише 2,5-3 тис. т, а можемо в рази більше. Тож, маючи 27 млн. га ріллі, погодьтесь, маємо гарний потенціал вирощування якісного насіння.

    - Здається, ми не перший рік вели переговори щодо приєднання до Схем ОЕСР?

    - Так, перша заявка в цю організацію була подана нами ще в 1998 році. Але і вона, й інші звернення залишалися поза увагою ОЕСР. Торік ми розпочали справу «з чистої сторінки»: запросили до України експертів з Франції, начальників насіннєвих інспекцій Нідерландів і Великобританії.

     

    altПісля такої презентації України нас дуже підтримали, в першу чергу, Франція, США, країни Євросоюзу і Прибалтики (8 країн).

    Зважте: зазвичай заявка щодо приєднання до Схем ОЕСР розглядається близько півгодини. Нашу розглядали майже два дні (!) й прийняли рішення... про ще один візит інспекторів. Уже після нього експерти зробили остаточний висновок і 19 жовтня 2009 року на засіданні комітету всі 57 країн-членів ОЕСР проголосували за приєднання України до Схем сортової сертифікації по зерновим культурам і кукурудзі та сорго.

    Мета організації проста - забезпечити використання якісного насіння в країнах-учасницях. Тому насіння, вироблене та оброблене у відповідності зі схемами, супроводжується етикетками і сертифікатами. Сертифікація ОЕСР використовується для сортів, які відповідають вимогам DUS (відмінність, однорідність та стійкість). У такий спосіб за допомогою схем у ході процесу розмноження, обробки тощо забезпечується збереження чистоти та оригінальності сорту.

    - Тобто відтепер усі партії нашого насіння повинні мати відповідний сертифікат?

    - Я хочу звернути увагу виробників насіння, що схеми є офіційно визнаним інструментом для сертифікації і спрощують міжнародну торгівлю насінням. Однак країна, яка є учасником схем, має право використовувати ці вимоги лише для експортованого насіння, а на внутрішньому ринку застосовувати власні нормативні акти. Але використання схем і для внутрішнього ринку надасть значну допомогу національному ринку та його конкурентноздатності.

    Ви ж розумієте, що у сучасному сільському господарстві високоякісний насіннєвий та садивний матеріал, як засіб

     

    altвиробництва, має першочергове значення. Лише через них реалізуються здобутки селекційного прогресу, втілені в нових сортах. Щорічний список сортів, дозволених до сортової сертифікації за Схемами ОЕСР, включає сорти, які офіційно визнані хоча би в одній країні. Водночас кожного року кількість зареєстрованих сортів зростає, переважають гібриди та сорти кукурудзи, ріпаку, соняшнику, рису, деяких кормових рослин. Мінімальні ж вимоги до чистоти сорту досягаються умовами вирощування, ізолюючими відстанями, польовими оглядами та іншими відповідними перевірками.

            - Якими нормативними актами регламентується наше приєднання до Насіннєвих схем ОЕСР? Напевне, виробники повинні знати ці документи?

    - А вони не є секретними. Для виконання плану заходів Мінагрополітики (наказ №685 від 22.10.2008 р.), спрямованих на приєднання України до Насіннєвих схем Організації економічного співробітництва і розвитку, та за результатами місії експертів ОЕСР міністерство спільно з Українською державною насіннєвою інспекцією та Державною службою з охорони прав на сорти рослин розробили ряд нормативно-правових актів.

             Так, у відповідності з наказом міністерства № 866 від 23.12.2008 (зареєстрований в Мінюстиції 22.01.2009 р. за №53/16069) «Про затвердження Порядку проведення ґрунтового та лабораторного сортового контролю», проведення ґрунтового контролю за методиками, рекомендованими ОЕСР, здійснюватиме Державна служба з охорони прав на сорти рослин. Лабораторним сортовим контролем перевіряється наявність і ступінь прояву сортових ознак відповідно до офіційного опису сорту, за яким було здійснено державну реєстрацію. Цей аналіз проводиться за методикою експертизи на відмінність, однорідність і стабільність (ВОС).

             Наказ Мінагрополітики від 3.07.2009 р. № 463 “Про затвердження Порядку здійснення організації та контролю за проведенням апробації сортових посівів” зареєстрований в Мінюсті 21.07.2009 р. за №659/16675.

             Розроблено "Методику проведення апробації сортових посівів зернових культур" і "Методику проведення інспектування насінницьких посівів кукурудзи та сорго". Їх затверджено Науково-технічною радою Мінагрополітики України 17 березня 2009 року (протокол №3). Дані методик регламентують порядок проведення польового інспектування сортових посівів, включаючи просторову ізоляцію, і вимоги щодо чистоти.

              Прийнято і наказ Мінагрополітики (від 22.06.2009 р. №426) “Про затвердження Правил пакування та маркування насіння сільськогосподарських культур в Україні” (зареєстровано в Мінюсті 15.07.2009 р. за №639/16655).

             - Тепер аграрії будуть по-іншому пакувати вироблене насіння?

             - Деякі зміни є. Згідно Положення про правила пакування та маркування насіння сільгоспкультур, усі партії оригінального (добазового) і елітного (базового) насіння, незалежно від призначення, а також репродукційного (сертифікованого) насіння, призначеного для реалізації, підлягають обов'язковому пакуванню й маркуванню. Копії етикеток від насіннєвих партій до посіву знімаються з пакувальних одиниць і разом із сортовими документами додаються до Заяви на проведення апробації сортових посівів (згідно Порядку здійснення організації та контролю за проведенням апробації сортових посівів).

              Уже розроблено проект дизайну і форми етикетки на насіння, що планується на експорт. Їх передано для затвердження Секретаріатом ОЕСР.

              -  Як гадаєте, аграрії усвідомлюють державне прагнення до високих європейських інституцій?

             - Наші аграрії повинні розуміти ряд надзвичайно важливих моментів. По-перше, впровадження в Україні сортової сертифікації насіння за Схемами ОЕСР, яка розповсюджується на всі держави-члени цієї організації, та видання єдиних сортових документів на насіння, дозволить нашій країні повноправно брати участь у міжнародній торгівлі насінням. Членство в ОЕСР вплине на підвищення сортової чистоти вітчизняного насіннєвого матеріалу, зростання врожайності основних сільгоспрослин (в межах 30%), а головне - відкриє шлях насінню сортів української селекції на світовий ринок.

             Рішення Ради ОЕСР приєднати Україну до Насіннєвих схем було прийняте 16 листопада 2009 року.

    Подальше становлення вітчизняної селекції та насінництва, їх вихід на міжнародний ринок, залучення іноземних інвестицій для створення інфраструктури насінництва і підвищення конкурентноздатності українського насіннєвого матеріалу сільгоспрослин не може відбутися без членства нашої країни в Міжнародній асоціації з контролю якості насіння (ІSТА). Хоча Україна є членом ІSТА ще з 1996 року, провести акредитацію лабораторії до 2009 року нам не вдавалося. Виконання значного обсягу робіт з реконструкції лабораторії, підготовки інструкцій та методик, що повністю відповідають міжнародним нормам, виконання контрольних завдань ІSТА, а також аудит лабораторії Української державної насіннєвої інспекції дозволили досягти бажаного результату. Рішенням президента ІSТА від 23 грудня 2009 року лабораторія Укрдержнасінінспекції має статус «акредитована ІSТА».

    Здобуті успіхи, звичайно, надихають. Сподіваюсь, наші виробники зможуть тепер «підняти планку» в системі насінництва України на ще більш високий рівень. Одним із першочергових завдань сьогодення є захист позицій України в системі Європейської еквівалентності, а також вступ до Європейської насіннєвої асоціації. Завдання на 2010 рік - приєднання України до Схем ОЕСР по багаторічних травах, насінництво яких активно розвивається, та ряд інших питань, які допоможуть українським виробникам насіння впевнено почуватися на світовому насіннєвому ринку.

    - Як сільгоспвиробники зможуть придбати насіння високоврожайних сортів озимих культур для посіву під урожай 2010 року?

    - Дуже доречне запитання. Інформація про якісне насіння високоврожайних сортів озимих культур, ціни та адреси виробників розміщена на офіційному веб-сайті Мінагрополітики, надрукована в газетах «Аграрний тиждень.Україна», «Сільські вісті», «Урядовий кур’єр», в більшості обласних і районних газет. Ця ж інформація також донесена через державні насіннєві інспекції областей і районів до кожної сільської ради.

    Основним путівником у виборі конкретного сорту є «Каталог сортів рослин, придатних для поширення в Україні на 2009 рік», виданий Українським інститутом експертизи сортів рослин. Каталог розміщений на веб-сайті Держсортслужби. Він містить інформацію про кожен сорт, придатний для поширення в Україні. Можна ознайомитися із рекомендованою ґрунтово-кліматичною зоною його вирощування, продуктивністю, напрямком використання, групою стиглості, характеристиками зимостійкості, стійкості до хвороб, посухи, вилягання та осипання, якісними показниками вирощеної продукції. На цьому ж веб-сайті розміщений і «Державний реєстр виробників насіння і садивного матеріалу в 2009 році», в якому можна знайти виробника необхідної категорії насіння вибраного сорту.

                                                       Підготовлено прес-службою МінАП





    Схожі новини
  • №42 (254)
  • Лабораторії Держсільгоспінспекції мають міжнародну акредитацію та працюють у штатному режимі
  • Оцінили роботу на «п’ятірку»
  • Молока стало меньше
  • Ми стали 58-ми, приєднавшись до Схем сортової сертифікації та контролю за рухом насіння в Міжнародній торгівлі ОЕСР

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Перспективи виходу насіння української селекції на міжнародний ринок



altНе секрет, що сільське господарство України перебуває нині у стадії оновлення структури і принципів його управління. Тут ми, безумовно, орієнтуємося на досвід кращих країн. Відтак відкритість у міжнародних стосунках теж є для нас абсолютним пріоритетом.

 

Що вже принципово зроблено для цього, скажімо, в галузі рослинництва? Наш сьогоднішній співрозмовник – заступник міністра аграрної політики Сергій Мельник.

- Отже, Сергію Івановичу, Мінагрополітики планувало ряд суттєвих кроків у поліпшенні роботи рослинницької галузі. Чи вдалося досягти запланованого?

- Ви прекрасно знаєте, що, незважаючи на всі труднощі, які виникли в АПК після вступу України до Світової організації торгівлі (СОТ), ми продовжуємо адаптацію нашої нормативно-правової бази до вимог світових стандартів.

- Що це дає нашим аграріям?

       - з листопада 2009 року Україна приєдналася до Схем сортової сертифікації насіння Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР), що дозволить ввести в нашій країні сортову сертифікацію відповідно до міжнародних нормативно-правових і методичних вимог. Це буде зроблено для зернових культур, кукурудзи та сорго. Я переконаний, що впровадження системи оцінки насіннєвого матеріалу відповідно до ОЕСР забезпечить вітчизняним селекціонерам вихід на міжнародний ринок насіння. Щоправда, для цього необхідно привести у відповідність до міжнародних вимог: польову оцінку посівного матеріалу (відповідно до насіннєвих схем ОЕСР); лабораторну оцінку посівного матеріалу (відповідно до вимог ІSТА - Міжнародної асоціації по контролю за якістю насіння); підготовку підсумків і оцінку проекту.

         Протягом останніх років Україна займає чільні місця в світі по експорту зерна, а також по виробництву ячменю і соняшнику. Водночас експортуємо насіння пшениці, сої і кукурудзи лише 2,5-3 тис. т, а можемо в рази більше. Тож, маючи 27 млн. га ріллі, погодьтесь, маємо гарний потенціал вирощування якісного насіння.

- Здається, ми не перший рік вели переговори щодо приєднання до Схем ОЕСР?

- Так, перша заявка в цю організацію була подана нами ще в 1998 році. Але і вона, й інші звернення залишалися поза увагою ОЕСР. Торік ми розпочали справу «з чистої сторінки»: запросили до України експертів з Франції, начальників насіннєвих інспекцій Нідерландів і Великобританії.

 

altПісля такої презентації України нас дуже підтримали, в першу чергу, Франція, США, країни Євросоюзу і Прибалтики (8 країн).

Зважте: зазвичай заявка щодо приєднання до Схем ОЕСР розглядається близько півгодини. Нашу розглядали майже два дні (!) й прийняли рішення... про ще один візит інспекторів. Уже після нього експерти зробили остаточний висновок і 19 жовтня 2009 року на засіданні комітету всі 57 країн-членів ОЕСР проголосували за приєднання України до Схем сортової сертифікації по зерновим культурам і кукурудзі та сорго.

Мета організації проста - забезпечити використання якісного насіння в країнах-учасницях. Тому насіння, вироблене та оброблене у відповідності зі схемами, супроводжується етикетками і сертифікатами. Сертифікація ОЕСР використовується для сортів, які відповідають вимогам DUS (відмінність, однорідність та стійкість). У такий спосіб за допомогою схем у ході процесу розмноження, обробки тощо забезпечується збереження чистоти та оригінальності сорту.

- Тобто відтепер усі партії нашого насіння повинні мати відповідний сертифікат?

- Я хочу звернути увагу виробників насіння, що схеми є офіційно визнаним інструментом для сертифікації і спрощують міжнародну торгівлю насінням. Однак країна, яка є учасником схем, має право використовувати ці вимоги лише для експортованого насіння, а на внутрішньому ринку застосовувати власні нормативні акти. Але використання схем і для внутрішнього ринку надасть значну допомогу національному ринку та його конкурентноздатності.

Ви ж розумієте, що у сучасному сільському господарстві високоякісний насіннєвий та садивний матеріал, як засіб

 

altвиробництва, має першочергове значення. Лише через них реалізуються здобутки селекційного прогресу, втілені в нових сортах. Щорічний список сортів, дозволених до сортової сертифікації за Схемами ОЕСР, включає сорти, які офіційно визнані хоча би в одній країні. Водночас кожного року кількість зареєстрованих сортів зростає, переважають гібриди та сорти кукурудзи, ріпаку, соняшнику, рису, деяких кормових рослин. Мінімальні ж вимоги до чистоти сорту досягаються умовами вирощування, ізолюючими відстанями, польовими оглядами та іншими відповідними перевірками.

        - Якими нормативними актами регламентується наше приєднання до Насіннєвих схем ОЕСР? Напевне, виробники повинні знати ці документи?

- А вони не є секретними. Для виконання плану заходів Мінагрополітики (наказ №685 від 22.10.2008 р.), спрямованих на приєднання України до Насіннєвих схем Організації економічного співробітництва і розвитку, та за результатами місії експертів ОЕСР міністерство спільно з Українською державною насіннєвою інспекцією та Державною службою з охорони прав на сорти рослин розробили ряд нормативно-правових актів.

         Так, у відповідності з наказом міністерства № 866 від 23.12.2008 (зареєстрований в Мінюстиції 22.01.2009 р. за №53/16069) «Про затвердження Порядку проведення ґрунтового та лабораторного сортового контролю», проведення ґрунтового контролю за методиками, рекомендованими ОЕСР, здійснюватиме Державна служба з охорони прав на сорти рослин. Лабораторним сортовим контролем перевіряється наявність і ступінь прояву сортових ознак відповідно до офіційного опису сорту, за яким було здійснено державну реєстрацію. Цей аналіз проводиться за методикою експертизи на відмінність, однорідність і стабільність (ВОС).

         Наказ Мінагрополітики від 3.07.2009 р. № 463 “Про затвердження Порядку здійснення організації та контролю за проведенням апробації сортових посівів” зареєстрований в Мінюсті 21.07.2009 р. за №659/16675.

         Розроблено "Методику проведення апробації сортових посівів зернових культур" і "Методику проведення інспектування насінницьких посівів кукурудзи та сорго". Їх затверджено Науково-технічною радою Мінагрополітики України 17 березня 2009 року (протокол №3). Дані методик регламентують порядок проведення польового інспектування сортових посівів, включаючи просторову ізоляцію, і вимоги щодо чистоти.

          Прийнято і наказ Мінагрополітики (від 22.06.2009 р. №426) “Про затвердження Правил пакування та маркування насіння сільськогосподарських культур в Україні” (зареєстровано в Мінюсті 15.07.2009 р. за №639/16655).

         - Тепер аграрії будуть по-іншому пакувати вироблене насіння?

         - Деякі зміни є. Згідно Положення про правила пакування та маркування насіння сільгоспкультур, усі партії оригінального (добазового) і елітного (базового) насіння, незалежно від призначення, а також репродукційного (сертифікованого) насіння, призначеного для реалізації, підлягають обов'язковому пакуванню й маркуванню. Копії етикеток від насіннєвих партій до посіву знімаються з пакувальних одиниць і разом із сортовими документами додаються до Заяви на проведення апробації сортових посівів (згідно Порядку здійснення організації та контролю за проведенням апробації сортових посівів).

          Уже розроблено проект дизайну і форми етикетки на насіння, що планується на експорт. Їх передано для затвердження Секретаріатом ОЕСР.

          -  Як гадаєте, аграрії усвідомлюють державне прагнення до високих європейських інституцій?

         - Наші аграрії повинні розуміти ряд надзвичайно важливих моментів. По-перше, впровадження в Україні сортової сертифікації насіння за Схемами ОЕСР, яка розповсюджується на всі держави-члени цієї організації, та видання єдиних сортових документів на насіння, дозволить нашій країні повноправно брати участь у міжнародній торгівлі насінням. Членство в ОЕСР вплине на підвищення сортової чистоти вітчизняного насіннєвого матеріалу, зростання врожайності основних сільгоспрослин (в межах 30%), а головне - відкриє шлях насінню сортів української селекції на світовий ринок.

         Рішення Ради ОЕСР приєднати Україну до Насіннєвих схем було прийняте 16 листопада 2009 року.

Подальше становлення вітчизняної селекції та насінництва, їх вихід на міжнародний ринок, залучення іноземних інвестицій для створення інфраструктури насінництва і підвищення конкурентноздатності українського насіннєвого матеріалу сільгоспрослин не може відбутися без членства нашої країни в Міжнародній асоціації з контролю якості насіння (ІSТА). Хоча Україна є членом ІSТА ще з 1996 року, провести акредитацію лабораторії до 2009 року нам не вдавалося. Виконання значного обсягу робіт з реконструкції лабораторії, підготовки інструкцій та методик, що повністю відповідають міжнародним нормам, виконання контрольних завдань ІSТА, а також аудит лабораторії Української державної насіннєвої інспекції дозволили досягти бажаного результату. Рішенням президента ІSТА від 23 грудня 2009 року лабораторія Укрдержнасінінспекції має статус «акредитована ІSТА».

Здобуті успіхи, звичайно, надихають. Сподіваюсь, наші виробники зможуть тепер «підняти планку» в системі насінництва України на ще більш високий рівень. Одним із першочергових завдань сьогодення є захист позицій України в системі Європейської еквівалентності, а також вступ до Європейської насіннєвої асоціації. Завдання на 2010 рік - приєднання України до Схем ОЕСР по багаторічних травах, насінництво яких активно розвивається, та ряд інших питань, які допоможуть українським виробникам насіння впевнено почуватися на світовому насіннєвому ринку.

- Як сільгоспвиробники зможуть придбати насіння високоврожайних сортів озимих культур для посіву під урожай 2010 року?

- Дуже доречне запитання. Інформація про якісне насіння високоврожайних сортів озимих культур, ціни та адреси виробників розміщена на офіційному веб-сайті Мінагрополітики, надрукована в газетах «Аграрний тиждень.Україна», «Сільські вісті», «Урядовий кур’єр», в більшості обласних і районних газет. Ця ж інформація також донесена через державні насіннєві інспекції областей і районів до кожної сільської ради.

Основним путівником у виборі конкретного сорту є «Каталог сортів рослин, придатних для поширення в Україні на 2009 рік», виданий Українським інститутом експертизи сортів рослин. Каталог розміщений на веб-сайті Держсортслужби. Він містить інформацію про кожен сорт, придатний для поширення в Україні. Можна ознайомитися із рекомендованою ґрунтово-кліматичною зоною його вирощування, продуктивністю, напрямком використання, групою стиглості, характеристиками зимостійкості, стійкості до хвороб, посухи, вилягання та осипання, якісними показниками вирощеної продукції. На цьому ж веб-сайті розміщений і «Державний реєстр виробників насіння і садивного матеріалу в 2009 році», в якому можна знайти виробника необхідної категорії насіння вибраного сорту.

                                                   Підготовлено прес-службою МінАП





Схожі новини
  • №42 (254)
  • Лабораторії Держсільгоспінспекції мають міжнародну акредитацію та працюють у штатному режимі
  • Оцінили роботу на «п’ятірку»
  • Молока стало меньше
  • Ми стали 58-ми, приєднавшись до Схем сортової сертифікації та контролю за рухом насіння в Міжнародній торгівлі ОЕСР

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.