Аграрний тиждень. Україна
» » Ми стали 58-ми, приєднавшись до Схем сортової сертифікації та контролю за рухом насіння в Міжнародній торгівлі ОЕСР
» » Ми стали 58-ми, приєднавшись до Схем сортової сертифікації та контролю за рухом насіння в Міжнародній торгівлі ОЕСР

    Ми стали 58-ми, приєднавшись до Схем сортової сертифікації та контролю за рухом насіння в Міжнародній торгівлі ОЕСР


     

    Інтеграція з європейськими структурами є одним із пріоритетів зовнішньої політики нашої держави. Розвиток і зміцнення економічних відносин з іншими країнами, в тому числі і в галузі насінництва, вихід України як рівноправного партнера на міжнародний ринок вимагає її вступу до відповідних міжнародних організацій.

     

    Наші наміри приєднатися до схем сортової сертифікації ОЕСР передбачають подальше введення в Україні сортової сертифікації відповідно міжнародним нормативно-правовим і методичним вимогам. Впровадження системи оцінки насіннєвого матеріалу відповідно до ОЕСР та ІСТА забезпечить селекціонерам України вихід на міжнародний ринок насіння. Для цього необхідно привести у відповідність до міжнародних вимог: польову оцінку посівного матеріалу відповідно до насіннєвих схем ОЕСР; лабораторну оцінку посівного матеріалу відповідно до вимог ІСТА (Міжнародної асоціації з контролю за якістю насіння); підготовку підсумків і оцінку проекту.

    alt Довідково. Розроблено й подано на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України наказ Мінагрополітики України від 3.07.2009 р. №463 "Про затвердження Порядку здійснення організації та контролю за проведенням апробації сортових посівів"; розроблено "Методику проведення апробації сортових посівів зернових культур" і "Методику проведення інспектування насінницьких посівів кукурудзи та сорго" та затверджено Науково-технічною радою Мінагрополітики України 17.03.2009 року (протокол № 3). Ці методики регламентують порядок проведення польового інспектування сортових посівів, включаючи просторову ізоляцію і вимоги щодо чистоти. Окремим дорученням заступника міністра аграрної політики України Мельника С. І. №13-2/8 від 27.04.2009 р. зобов'язано Укрдержнасінінспекцію, Держсортослужбу, УААН прийняти до неухильного виконання положення методик спільно з усіма суб'єктами насінництва.

    Схеми є офіційно визнаним інструментом для сертифікації і спрощують міжнародну торгівлю насінням. Однак країна, яка є учасником схем, має право використовувати вимоги лише для експортованого насіння, а на внутрішньому ринку використовувати власні нормативні акти. Втім, використання схем для внутрішнього ринку може надати значну допомогу національному ринку та його конкурентноздатності.

    Щорічний список сортів, дозволених до сортової сертифікації за схемами ОЕСР, включає сорти, які офіційно визнані як відмінні та цінні

    хоча б в одній країні. Кількість зареєстрованих сортів постійно зростає. Переважають гібриди та сорти кукурудзи, ріпаку, соняшнику, рису та деяких кормових рослин. Мінімальні вимоги до чистоти сорту досягаються умовами вирощування, ізолюючими відстанями, польовими оглядами та іншими відповідними перевірками.

    alt Довідково. Розроблено і подано на державну реєстрацію до Мінюсту наказ міністерства від 22.11.2009 р. №426 "Про затвердження правил пакування та маркування насіння сільськогосподарських культур". Згідно Положення про правила пакування і маркування насіння сільгоспкультур, усі партії оригінального (добазового) та елітного (базового) насіння незалежно від призначення, а також репродукційного (сертифікованого) насіння, призначеного для реалізації, підлягають обов'язковому пакуванню та маркуванню. Копії етикеток від насіннєвих партій до посіву знімаються з пакувальних одиниць і разом з сортовими документами додаються до Заяви на проведення апробації сортових посівів (згідно Порядку здійснення організації та контролю за проведенням апробації сортових посівів).

    На щорічному засіданні Ради Організації Економічного Співробітництва і розвитку, яке відбулося 11-12 червня в м. Париж (Франція), прийнято рішення про приєднання України до схем сортової сертифікації. Це зобов'язує всі причетні служби і, в першу чергу, Укрдержнасінінспекцію і Держсортслужбу, постійно працювати над проведенням інспектування, сертифікації, пре-контролю, ґрунт-контролю та лабораторного контролю.

    Мінагрополітики і відповідні служби активно продовжують роботу з приведення у відповідність до вимог ОЕСР нормативно-правових і спеціальних актів, стандартів, а також інших документів, пов'язаних із сертифікацією насіння в Україні.

    На виконання наказу Міністерства аграрної політики України від 22.10.2008 р. №685 "Про затвердження плану заходів, спрямованих на приєднання України до насіннєвих схем Організації економічного співробітництва і розвитку" та результатів місії експертів ОЕСР, Мінагрополітики спільно з Українською державною насіннєвою інспекцією та Державною службою з охорони прав на сорти рослин розробили і здійснили ряд заходів.

    alt Довідково. Розроблено проект дизайну і форми етикеток на насіння, що планується на експорт і надано для затвердження Секретаріатом ОЕСР. Проведено навчання - атестацію державних інспекторів з насінництва на право проведення польового інспектування та відбору проб за міжнародними правилами. У відповідності з наказом Мінагрополітики України №866 від 23.12.2008 року, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22.01.2009 року №53/16069 «Про затвердження Порядку проведення ґрунтового та лабораторного сортового контролю», проведення ґрунтового контролю за методиками, рекомендованими ОЕСР, здійснюватиме Державна служба з охорони прав на сорти рослин. Проведенням лабораторного сортового контролю перевіряється наявність і ступінь прояву сортових ознак відповідно до офіційного опису сорту, за яким було здійснено державну реєстрацію. Цей аналіз проводиться за методикою експертизи на відмінність, однорідність і стабільність (ВОС).

    Уже проведено роботу по забезпеченню державних інспекторів -офіційних відбірників проб сучасними пробовідбірниками з наступним навчанням і отриманням відповідних посвідчень. Укрдержнасінінспекцією проведено реконструкцію лабораторії, подана заявка на її акредитацію до Міжнародної організації з контролю якості насіння (ІСТА). Закуплено 150 комплектів пробовідбірників типу Ноббе, що відповідають вимогам міжнародних правил відбору проб і сертифікації насіння (наказ Укрдержнасінінспекції від 24.04.2009 р. №14 "Про обов'язкове використання пробовідбірників типу Ноббе при відборі проб насіння, який проводиться в рамках сертифікації ОЕСР").

    6-9 липня в Україні перебували експерти ОЕСР. Оцінювальну групу супроводжував особисто голова Секретаріату ОЕСР Майкл Райан.

    7 липня експерти ОЕСР і українські експерти відвідали Гостомельську та Маньківську державні сортодослідні станції, де оглянуті ділянки пост-контролю зернових культур, кукурудзи та сорго.

    8 липня експерти оглянули дослідне господарство НДСГЦ с. Дачне Одеської області. Тут українські держінспектори з насінництва провели інспектування сортового посіву пшениці Годувальниця категорії добазове (ОН) під наглядом експертів ОЕСР. Для оцінювання сортової чистоти (типовості) насінницького посіву пшениці інспектор використав офіційний опис сорту Годувальниця та надані йому результати ґрунтового контролю насіння.

    На насіннєвому заводі ЗАТ "Селена" членам місії продемонстрували порядок відбору проб, маркування, затарювання партій насіння, призначеного для реалізації, та перевезення і супровід його документами від комбайну до заводу. Для пакування насіння використано види пакувань, які забезпечують надійну цілісність їх вмісту під час зберігання і транспортування та унеможливлюють фальсифікацію після закриття пакування (тари), та спеціально призначені ваги і дозатори, які пройшли державну метрологічну повірку.

    Тож із впевненістю можна сказати: впровадження в Україні сортової сертифікації насіння за схемами ОЕСР, яка розповсюджується на всі держави-члени цієї організації, видача єдиних сортових документів на насіння дозволить нашій країні брати повноправну участь в міжнародній торгівлі насінням. Це дозволить підвищити сортову чистоту вітчизняного насіннєвого матеріалу, забезпечить зростання врожайності основних агрокультур у межах 30%, а головне - відкриє шлях насінню сортів української селекції на світовий ринок.

                                                                                                                             





    Схожі новини
  • Держсільгоспінспекція проводить інспектування насінницьких посівів
  • Оцінили роботу на «п’ятірку»
  • Перспективи виходу насіння української селекції на міжнародний ринок
  • Насіннєві схеми ОЕСР запроваджуватимуться в Україні
  • Відповідно до міжнародних вимог і стандартів

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Ми стали 58-ми, приєднавшись до Схем сортової сертифікації та контролю за рухом насіння в Міжнародній торгівлі ОЕСР


 

Інтеграція з європейськими структурами є одним із пріоритетів зовнішньої політики нашої держави. Розвиток і зміцнення економічних відносин з іншими країнами, в тому числі і в галузі насінництва, вихід України як рівноправного партнера на міжнародний ринок вимагає її вступу до відповідних міжнародних організацій.

 

Наші наміри приєднатися до схем сортової сертифікації ОЕСР передбачають подальше введення в Україні сортової сертифікації відповідно міжнародним нормативно-правовим і методичним вимогам. Впровадження системи оцінки насіннєвого матеріалу відповідно до ОЕСР та ІСТА забезпечить селекціонерам України вихід на міжнародний ринок насіння. Для цього необхідно привести у відповідність до міжнародних вимог: польову оцінку посівного матеріалу відповідно до насіннєвих схем ОЕСР; лабораторну оцінку посівного матеріалу відповідно до вимог ІСТА (Міжнародної асоціації з контролю за якістю насіння); підготовку підсумків і оцінку проекту.

alt Довідково. Розроблено й подано на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України наказ Мінагрополітики України від 3.07.2009 р. №463 "Про затвердження Порядку здійснення організації та контролю за проведенням апробації сортових посівів"; розроблено "Методику проведення апробації сортових посівів зернових культур" і "Методику проведення інспектування насінницьких посівів кукурудзи та сорго" та затверджено Науково-технічною радою Мінагрополітики України 17.03.2009 року (протокол № 3). Ці методики регламентують порядок проведення польового інспектування сортових посівів, включаючи просторову ізоляцію і вимоги щодо чистоти. Окремим дорученням заступника міністра аграрної політики України Мельника С. І. №13-2/8 від 27.04.2009 р. зобов'язано Укрдержнасінінспекцію, Держсортослужбу, УААН прийняти до неухильного виконання положення методик спільно з усіма суб'єктами насінництва.

Схеми є офіційно визнаним інструментом для сертифікації і спрощують міжнародну торгівлю насінням. Однак країна, яка є учасником схем, має право використовувати вимоги лише для експортованого насіння, а на внутрішньому ринку використовувати власні нормативні акти. Втім, використання схем для внутрішнього ринку може надати значну допомогу національному ринку та його конкурентноздатності.

Щорічний список сортів, дозволених до сортової сертифікації за схемами ОЕСР, включає сорти, які офіційно визнані як відмінні та цінні

хоча б в одній країні. Кількість зареєстрованих сортів постійно зростає. Переважають гібриди та сорти кукурудзи, ріпаку, соняшнику, рису та деяких кормових рослин. Мінімальні вимоги до чистоти сорту досягаються умовами вирощування, ізолюючими відстанями, польовими оглядами та іншими відповідними перевірками.

alt Довідково. Розроблено і подано на державну реєстрацію до Мінюсту наказ міністерства від 22.11.2009 р. №426 "Про затвердження правил пакування та маркування насіння сільськогосподарських культур". Згідно Положення про правила пакування і маркування насіння сільгоспкультур, усі партії оригінального (добазового) та елітного (базового) насіння незалежно від призначення, а також репродукційного (сертифікованого) насіння, призначеного для реалізації, підлягають обов'язковому пакуванню та маркуванню. Копії етикеток від насіннєвих партій до посіву знімаються з пакувальних одиниць і разом з сортовими документами додаються до Заяви на проведення апробації сортових посівів (згідно Порядку здійснення організації та контролю за проведенням апробації сортових посівів).

На щорічному засіданні Ради Організації Економічного Співробітництва і розвитку, яке відбулося 11-12 червня в м. Париж (Франція), прийнято рішення про приєднання України до схем сортової сертифікації. Це зобов'язує всі причетні служби і, в першу чергу, Укрдержнасінінспекцію і Держсортслужбу, постійно працювати над проведенням інспектування, сертифікації, пре-контролю, ґрунт-контролю та лабораторного контролю.

Мінагрополітики і відповідні служби активно продовжують роботу з приведення у відповідність до вимог ОЕСР нормативно-правових і спеціальних актів, стандартів, а також інших документів, пов'язаних із сертифікацією насіння в Україні.

На виконання наказу Міністерства аграрної політики України від 22.10.2008 р. №685 "Про затвердження плану заходів, спрямованих на приєднання України до насіннєвих схем Організації економічного співробітництва і розвитку" та результатів місії експертів ОЕСР, Мінагрополітики спільно з Українською державною насіннєвою інспекцією та Державною службою з охорони прав на сорти рослин розробили і здійснили ряд заходів.

alt Довідково. Розроблено проект дизайну і форми етикеток на насіння, що планується на експорт і надано для затвердження Секретаріатом ОЕСР. Проведено навчання - атестацію державних інспекторів з насінництва на право проведення польового інспектування та відбору проб за міжнародними правилами. У відповідності з наказом Мінагрополітики України №866 від 23.12.2008 року, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22.01.2009 року №53/16069 «Про затвердження Порядку проведення ґрунтового та лабораторного сортового контролю», проведення ґрунтового контролю за методиками, рекомендованими ОЕСР, здійснюватиме Державна служба з охорони прав на сорти рослин. Проведенням лабораторного сортового контролю перевіряється наявність і ступінь прояву сортових ознак відповідно до офіційного опису сорту, за яким було здійснено державну реєстрацію. Цей аналіз проводиться за методикою експертизи на відмінність, однорідність і стабільність (ВОС).

Уже проведено роботу по забезпеченню державних інспекторів -офіційних відбірників проб сучасними пробовідбірниками з наступним навчанням і отриманням відповідних посвідчень. Укрдержнасінінспекцією проведено реконструкцію лабораторії, подана заявка на її акредитацію до Міжнародної організації з контролю якості насіння (ІСТА). Закуплено 150 комплектів пробовідбірників типу Ноббе, що відповідають вимогам міжнародних правил відбору проб і сертифікації насіння (наказ Укрдержнасінінспекції від 24.04.2009 р. №14 "Про обов'язкове використання пробовідбірників типу Ноббе при відборі проб насіння, який проводиться в рамках сертифікації ОЕСР").

6-9 липня в Україні перебували експерти ОЕСР. Оцінювальну групу супроводжував особисто голова Секретаріату ОЕСР Майкл Райан.

7 липня експерти ОЕСР і українські експерти відвідали Гостомельську та Маньківську державні сортодослідні станції, де оглянуті ділянки пост-контролю зернових культур, кукурудзи та сорго.

8 липня експерти оглянули дослідне господарство НДСГЦ с. Дачне Одеської області. Тут українські держінспектори з насінництва провели інспектування сортового посіву пшениці Годувальниця категорії добазове (ОН) під наглядом експертів ОЕСР. Для оцінювання сортової чистоти (типовості) насінницького посіву пшениці інспектор використав офіційний опис сорту Годувальниця та надані йому результати ґрунтового контролю насіння.

На насіннєвому заводі ЗАТ "Селена" членам місії продемонстрували порядок відбору проб, маркування, затарювання партій насіння, призначеного для реалізації, та перевезення і супровід його документами від комбайну до заводу. Для пакування насіння використано види пакувань, які забезпечують надійну цілісність їх вмісту під час зберігання і транспортування та унеможливлюють фальсифікацію після закриття пакування (тари), та спеціально призначені ваги і дозатори, які пройшли державну метрологічну повірку.

Тож із впевненістю можна сказати: впровадження в Україні сортової сертифікації насіння за схемами ОЕСР, яка розповсюджується на всі держави-члени цієї організації, видача єдиних сортових документів на насіння дозволить нашій країні брати повноправну участь в міжнародній торгівлі насінням. Це дозволить підвищити сортову чистоту вітчизняного насіннєвого матеріалу, забезпечить зростання врожайності основних агрокультур у межах 30%, а головне - відкриє шлях насінню сортів української селекції на світовий ринок.

                                                                                                                         





Схожі новини
  • Держсільгоспінспекція проводить інспектування насінницьких посівів
  • Оцінили роботу на «п’ятірку»
  • Перспективи виходу насіння української селекції на міжнародний ринок
  • Насіннєві схеми ОЕСР запроваджуватимуться в Україні
  • Відповідно до міжнародних вимог і стандартів

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.