Аграрний тиждень. Україна
» » » » Біле золото землі...
» » » » Біле золото землі...

    Біле золото землі...


    Безцінний скарб підземних глибин – кам'яна сіль – дивний, життєво необхідний матеріал, володіння яким одвіку приносило здоров'я, багатство, владу. Довгий час сіль була предметом державних конфліктів і навіть війн. А в окремі історичні періоди сіль за ціною прирівнювалася до золота. Не випадково солевидобуток був одним із перших промислів в Київській Русі.

     

    А вже початок шахтного видобутку кам'яної солі і вугілля на Донбасі став потужним поштовхом до подальшого розвитку підземної розробки і промислового використання безлічі природних багатств Донецького краю. Серед соленосних регіонів особливе місце займає південно-східна частина Донбасу, де 250 млн. років тому на місці мілководої затоки давнього Пермського моря утворилися величезні поклади найчистішої кам'яної солі.

    Найпотужніше родовище - українське

    Історики свідчать: ще до нашої ери люди отримували цей життєво важливий мінерал, випаровуючи його з солоної ропи Торських і Бахмутських озер, розташованих на території розвіданого згодом Артемівського родовища кам'яної солі. Припущення про наявність поблизу Бахмута і Тора багатих покладів кам'яної солі окремі дослідники висловлювали ще в середині XVIII століття. Але лише у 1880 році видатний російський вчений-геолог О. П. Карпінський на основі своїх науково обґрунтованих розрахунків довів існування величезного соляного родовища в нашому степовому краї, через який століттями пролягав відомий Чумацький шлях до Криму, багатого на сіль.

    Здійснена в 1876-1880 роках гірським інженером П. І. Івановим проходка так званої "Урядової свердловини" біля села Брянцевка, в 10 верстах від Бахмута, показала, що в земних глибинах є 5 соляних пластів, у тому числі найбільш потужний – Брянцевський, товщина якого близько 40 метрів.

    Це сенсаційне відкриття привернуло увагу промисловців. Вони й розвернули у цьому районі інтенсивне будівництво соляних шахт. У 1881-му була введена в експлуатацію перша соляна шахта – «Брянцевська копальня», яка належала приватній промисловій компанії відставного генерала М. М. Летуновського. Тоді солевидобуток на копальнях відбувався із застосуванням важкої ручної праці впродовж всього виробничого процесу. Перші шахтарі-соляники вручну бурили і підривали сіль, вантажили її у вагонетки та за допомогою кінного відкочування доставляли до ствола, видаючи нагора за допомогою парової підйомної машини.

     

    Славетне підприємство

    Починаючи з 60-х років минулого століття, на шахтах використовують технологію із застосуванням свердловибухових робіт. А вже у 80-х роках здійснено перехід шахт на комбайнову виїмку солі.

     

    Довідково. Державне підприємство «Артемсіль» - одне з найкрупніших солевидобувних підприємств в Європі - є флагманом соляної промисловості України.

    Згідно Постанови Кабінету Міністрів України №1734, виданої в грудні 2004 року, «Про затвердження переліку підприємств, які мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави» ДП «Артемсіль» увійшло до складу стратегічно важливих для країни суб'єктів господарювання, адже держава надала солі статус стратегічного товару.  

     

      Сьогодн на підприємстві «Артемсіль» велику увагу приділяють екологічній безпеці виробництва і забезпеченню бездоганної чистоти продукції, що добувається. Для цього використовують новітні виробничі технології. Цікаво, що оригінальні технологічні схеми комбайнової виїмки, застосовані на рудниках «Артемсолі» не мають аналогів у світовій практиці при видобутку на потужних солеродовищах планети.

    Досягнення науково-технічного прогресу дозволили підприємству застосувати новітні шахтні та солепереробні комплекси, запровадити комп’ютеризовані і автоматизовані вантажні операції. Пуск нових ліній з виробництва фасованої солі в поліетиленових 1-кілограмових пакетах з груповим упакуванням по 10, 25 і 50 кг сприяє повнішому насиченню ринку солепродукцією, полегшує працю фасувальниць, покращує естетику виробництва.

    Сіль, що видобувається державним підприємством «Артемсіль», характеризується високим процентним вмістом хлориду натрію – до 98,5%, а також наявністю практично всіх природних мікроелементів, необхідних людському організму. В світі подібних покладів кам'яної солі немає ні за обсягами запасів, ні за потужністю (5 пластів загальною потужністю 120 м), ні за природною чистотою мінералу.

     

    Довідково. Готова продукція ДП «Артемсіль» відповідає вимогам стандартів України і країн СНД, нормам міжнародного стандарту Codex Alimentarius відносно харчової солі. Великим досягненням колективу підприємства стало впровадження Системи управління якістю, яка відповідає вимогам ISO 9001: 2008.

     

    За 130 років існування підприємством видобуто, перероблено і реалізовано понад 267 млн. тонн солі, що складає не більше 2% запасів гірського відведення Артемівського соляного родовища. Наявної в ньому солі вистачить на багато сотень років. Водночас виробничі потужності «Артемсолі» у сучасних умовах роботи дозволяють підприємству забезпечити щорічний видобуток, переробку і реалізацію солі в обсягах до 7 млн. тонн.

    Відлагоджена роками маркетингова діяльність і раціональна організація процесів збуту продукції дозволяють підприємству водночас максимально задовольнити високі вимоги споживачів солі в повному обсязі і дають можливість ДП «Артемсіль» успішно конкурувати, високо тримаючи свою марку на світовому ринку.

    Спектр застосування кухонної кам'яної солі (хлориду натрію) надзвичайно великий. Солі потребують багато галузей промисловості, серед яких – харчова, хімічна, металургійна, текстильна, шкіряна та інші. Її використовують також у сільському і житлово-комунальному господарствах. Не обходяться без солі і нафтовики, працівники котельних, дорожніх організацій.

    Щороку зростає попит на такі види продукції як сіль, розфасовану у фальцьовані поліпропіленові пакети масою по 1 кг, у картонні пачки і поліпропіленові пакети по 500 г, сіль сіяну, розфасовану у баночки з полімерних матеріалів по 180 г, 450 г і 500 г , сіль для ванн, розфасовану у відерця з полімерних матеріалів по 800 г і 1000 грамів.

    ДП «Артемсіль» має в своєму розпорядженні потужності з виробництва йодованої солі в обсязі 1 575 тис. тонн на рік. Ця сіль використовується для профілактики захворювань, пов'язаних з йодною недостатністю.

    Для потреб сільського господарства підприємство випускає сіль кормову як з мінеральними добавками, так і без - у вигляді брикетів або соляних блоків. 

    Випускає «Артемсіль» і сувенірну продукцію - свічники і світильники «Соляне сяйво», які створять унікальний мікроклімат соляної шахти у ваших домівках.

    І ще один аргумент на користь славетного підприємства: з урахуванням співвідношення «ціна-якість», ДП «Артемсіль» є постачальником №1 у країнах східної і центральної Європи та СНД. Нині підприємство експортує свою продукцію в 22 країни світу. Якість донецької солі високо цінують Австрія, Німеччина, Азербайджан, Болгарія, Білорусь, Вірменія, Грузія, Данія, Естонія, Ізраїль, Казахстан, Латвія, Литва, Молдова, Польща, Російська Федерація, Румунія, Сербія, Словаччина, Угорщина, Фінляндія, Чехія.

     

    Довідково. За роки своєї роботи ДП «Артемсіль» удостоєно безлічі міжнародних і національних винагород. Лише за останнє десятиліття до них додалися:

    - «Срібний дельфін» - в номінаціях «Компанія 21 століття» (Мадрид, 2001 р.);

    - «Корона за якість» (Напрями Ділових Ініціатив, Лондон, 2002 р.);

    - Винагорода Донецької ТПП "Золотий Меркурій" за досягнення в експорті продукції ДП «Артемсіль» (2003 р.);

    - «Діамантова зірка» (Європейські контракти, Париж, 2004 р.);

    - «Винагорода тисячоліття Era Century Award» (Напрями Ділових Ініціатив, Мадрид, 2005 р.);

    - Міжнародна винагорода «Вершина якості» (Нью-Йорк, Business Initiative Directions, серпень 2006 р.).

    Державне підприємство «Артемсіль» під керівництвом Д.М. Доценко досягло високих виробничих результатів, що було відмічено наступними винагородами:

             - у березні 2009 р. Міжнародною академією рейтингових технологій і соціології “Золота фортуна” ДП «Артемсіль» був вручений Академічний диплом “Якість третього тисячоліття”; 

             - у серпні 2009 р. ДП «Артемсіль» стало переможцем Всеукраїнського конкурсу “Кращий вітчизняний товар 2009 року”;

             - у вересні 2009 року ДП «Артемсіль» було визнане переможцем регіонального етапу Всеукраїнського конкурсу якості “100 кращих товарів Україні”;

             - у грудні 2009 року визнано переможцем всеукраїнського конкурсу якості продукції “100 кращих товарів Україні”;

     - у червні 2010 року Донецька обласна організація працедавців нагородила Д.М. Доценко Знаком Пошани “За високу соціальну відповідальність бізнесу” (Кращий працедавець) за підсумками 2009 року.

     

    З турботою про колектив

    Державне підприємство «Артемсіль» має численну кількість об’єктів соціальної сфери. Це означає, що співробітники підприємства мають можливість повноцінно відпочивати, оздоровлюватись, розраховувати на матеріальну підтримку ветеранів соляного виробництва і членів їхніх сімей.

    До послуг соляників та їхніх дітей – сучасний спортивний комплекс, басейн, стадіон, база відпочинку і оздоровча дитяча установа. Щороку співробітники «Артемсолі» відпочивають за пільговими путівками в оздоровницях на узбережжі Азовського і Чорного морів. А спортивну честь свого підприємства гідно захищають на змаганнях обласного, європейського і світового рівня волейболісти, футболісти, баскетболісти, плавці, боксери, борці.

    Унікальність «Артемсолі» ще й у тому, що в своєрідному царстві солі на глибині 188 м (у відпрацьованих галереях однієї з соляних шахт загальною площею 4725 кв. м) створено музей та відреставрована надзвичайно красива підземна церква, побудована ще в минулому столітті.

    Нині, у рік свого 130-річчя, підприємство працює стабільно, результативно і впевнено дивиться у майбутнє. А орденоносний колектив соляників ювілейну дату зустрічає в гарному настрої та з високими трудовими досягненнями.

     

     

     

     

     





    Схожі новини
  • №33-34 (274)
  • Візитери з Франції
  • „АГРО-2012” запрошує
  • МінАП визначив перелік і ціни на сільгосптехніку
  • Справжній смак солі

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Біле золото землі...


Безцінний скарб підземних глибин – кам'яна сіль – дивний, життєво необхідний матеріал, володіння яким одвіку приносило здоров'я, багатство, владу. Довгий час сіль була предметом державних конфліктів і навіть війн. А в окремі історичні періоди сіль за ціною прирівнювалася до золота. Не випадково солевидобуток був одним із перших промислів в Київській Русі.

 

А вже початок шахтного видобутку кам'яної солі і вугілля на Донбасі став потужним поштовхом до подальшого розвитку підземної розробки і промислового використання безлічі природних багатств Донецького краю. Серед соленосних регіонів особливе місце займає південно-східна частина Донбасу, де 250 млн. років тому на місці мілководої затоки давнього Пермського моря утворилися величезні поклади найчистішої кам'яної солі.

Найпотужніше родовище - українське

Історики свідчать: ще до нашої ери люди отримували цей життєво важливий мінерал, випаровуючи його з солоної ропи Торських і Бахмутських озер, розташованих на території розвіданого згодом Артемівського родовища кам'яної солі. Припущення про наявність поблизу Бахмута і Тора багатих покладів кам'яної солі окремі дослідники висловлювали ще в середині XVIII століття. Але лише у 1880 році видатний російський вчений-геолог О. П. Карпінський на основі своїх науково обґрунтованих розрахунків довів існування величезного соляного родовища в нашому степовому краї, через який століттями пролягав відомий Чумацький шлях до Криму, багатого на сіль.

Здійснена в 1876-1880 роках гірським інженером П. І. Івановим проходка так званої "Урядової свердловини" біля села Брянцевка, в 10 верстах від Бахмута, показала, що в земних глибинах є 5 соляних пластів, у тому числі найбільш потужний – Брянцевський, товщина якого близько 40 метрів.

Це сенсаційне відкриття привернуло увагу промисловців. Вони й розвернули у цьому районі інтенсивне будівництво соляних шахт. У 1881-му була введена в експлуатацію перша соляна шахта – «Брянцевська копальня», яка належала приватній промисловій компанії відставного генерала М. М. Летуновського. Тоді солевидобуток на копальнях відбувався із застосуванням важкої ручної праці впродовж всього виробничого процесу. Перші шахтарі-соляники вручну бурили і підривали сіль, вантажили її у вагонетки та за допомогою кінного відкочування доставляли до ствола, видаючи нагора за допомогою парової підйомної машини.

 

Славетне підприємство

Починаючи з 60-х років минулого століття, на шахтах використовують технологію із застосуванням свердловибухових робіт. А вже у 80-х роках здійснено перехід шахт на комбайнову виїмку солі.

 

Довідково. Державне підприємство «Артемсіль» - одне з найкрупніших солевидобувних підприємств в Європі - є флагманом соляної промисловості України.

Згідно Постанови Кабінету Міністрів України №1734, виданої в грудні 2004 року, «Про затвердження переліку підприємств, які мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави» ДП «Артемсіль» увійшло до складу стратегічно важливих для країни суб'єктів господарювання, адже держава надала солі статус стратегічного товару.  

 

  Сьогодн на підприємстві «Артемсіль» велику увагу приділяють екологічній безпеці виробництва і забезпеченню бездоганної чистоти продукції, що добувається. Для цього використовують новітні виробничі технології. Цікаво, що оригінальні технологічні схеми комбайнової виїмки, застосовані на рудниках «Артемсолі» не мають аналогів у світовій практиці при видобутку на потужних солеродовищах планети.

Досягнення науково-технічного прогресу дозволили підприємству застосувати новітні шахтні та солепереробні комплекси, запровадити комп’ютеризовані і автоматизовані вантажні операції. Пуск нових ліній з виробництва фасованої солі в поліетиленових 1-кілограмових пакетах з груповим упакуванням по 10, 25 і 50 кг сприяє повнішому насиченню ринку солепродукцією, полегшує працю фасувальниць, покращує естетику виробництва.

Сіль, що видобувається державним підприємством «Артемсіль», характеризується високим процентним вмістом хлориду натрію – до 98,5%, а також наявністю практично всіх природних мікроелементів, необхідних людському організму. В світі подібних покладів кам'яної солі немає ні за обсягами запасів, ні за потужністю (5 пластів загальною потужністю 120 м), ні за природною чистотою мінералу.

 

Довідково. Готова продукція ДП «Артемсіль» відповідає вимогам стандартів України і країн СНД, нормам міжнародного стандарту Codex Alimentarius відносно харчової солі. Великим досягненням колективу підприємства стало впровадження Системи управління якістю, яка відповідає вимогам ISO 9001: 2008.

 

За 130 років існування підприємством видобуто, перероблено і реалізовано понад 267 млн. тонн солі, що складає не більше 2% запасів гірського відведення Артемівського соляного родовища. Наявної в ньому солі вистачить на багато сотень років. Водночас виробничі потужності «Артемсолі» у сучасних умовах роботи дозволяють підприємству забезпечити щорічний видобуток, переробку і реалізацію солі в обсягах до 7 млн. тонн.

Відлагоджена роками маркетингова діяльність і раціональна організація процесів збуту продукції дозволяють підприємству водночас максимально задовольнити високі вимоги споживачів солі в повному обсязі і дають можливість ДП «Артемсіль» успішно конкурувати, високо тримаючи свою марку на світовому ринку.

Спектр застосування кухонної кам'яної солі (хлориду натрію) надзвичайно великий. Солі потребують багато галузей промисловості, серед яких – харчова, хімічна, металургійна, текстильна, шкіряна та інші. Її використовують також у сільському і житлово-комунальному господарствах. Не обходяться без солі і нафтовики, працівники котельних, дорожніх організацій.

Щороку зростає попит на такі види продукції як сіль, розфасовану у фальцьовані поліпропіленові пакети масою по 1 кг, у картонні пачки і поліпропіленові пакети по 500 г, сіль сіяну, розфасовану у баночки з полімерних матеріалів по 180 г, 450 г і 500 г , сіль для ванн, розфасовану у відерця з полімерних матеріалів по 800 г і 1000 грамів.

ДП «Артемсіль» має в своєму розпорядженні потужності з виробництва йодованої солі в обсязі 1 575 тис. тонн на рік. Ця сіль використовується для профілактики захворювань, пов'язаних з йодною недостатністю.

Для потреб сільського господарства підприємство випускає сіль кормову як з мінеральними добавками, так і без - у вигляді брикетів або соляних блоків. 

Випускає «Артемсіль» і сувенірну продукцію - свічники і світильники «Соляне сяйво», які створять унікальний мікроклімат соляної шахти у ваших домівках.

І ще один аргумент на користь славетного підприємства: з урахуванням співвідношення «ціна-якість», ДП «Артемсіль» є постачальником №1 у країнах східної і центральної Європи та СНД. Нині підприємство експортує свою продукцію в 22 країни світу. Якість донецької солі високо цінують Австрія, Німеччина, Азербайджан, Болгарія, Білорусь, Вірменія, Грузія, Данія, Естонія, Ізраїль, Казахстан, Латвія, Литва, Молдова, Польща, Російська Федерація, Румунія, Сербія, Словаччина, Угорщина, Фінляндія, Чехія.

 

Довідково. За роки своєї роботи ДП «Артемсіль» удостоєно безлічі міжнародних і національних винагород. Лише за останнє десятиліття до них додалися:

- «Срібний дельфін» - в номінаціях «Компанія 21 століття» (Мадрид, 2001 р.);

- «Корона за якість» (Напрями Ділових Ініціатив, Лондон, 2002 р.);

- Винагорода Донецької ТПП "Золотий Меркурій" за досягнення в експорті продукції ДП «Артемсіль» (2003 р.);

- «Діамантова зірка» (Європейські контракти, Париж, 2004 р.);

- «Винагорода тисячоліття Era Century Award» (Напрями Ділових Ініціатив, Мадрид, 2005 р.);

- Міжнародна винагорода «Вершина якості» (Нью-Йорк, Business Initiative Directions, серпень 2006 р.).

Державне підприємство «Артемсіль» під керівництвом Д.М. Доценко досягло високих виробничих результатів, що було відмічено наступними винагородами:

         - у березні 2009 р. Міжнародною академією рейтингових технологій і соціології “Золота фортуна” ДП «Артемсіль» був вручений Академічний диплом “Якість третього тисячоліття”; 

         - у серпні 2009 р. ДП «Артемсіль» стало переможцем Всеукраїнського конкурсу “Кращий вітчизняний товар 2009 року”;

         - у вересні 2009 року ДП «Артемсіль» було визнане переможцем регіонального етапу Всеукраїнського конкурсу якості “100 кращих товарів Україні”;

         - у грудні 2009 року визнано переможцем всеукраїнського конкурсу якості продукції “100 кращих товарів Україні”;

 - у червні 2010 року Донецька обласна організація працедавців нагородила Д.М. Доценко Знаком Пошани “За високу соціальну відповідальність бізнесу” (Кращий працедавець) за підсумками 2009 року.

 

З турботою про колектив

Державне підприємство «Артемсіль» має численну кількість об’єктів соціальної сфери. Це означає, що співробітники підприємства мають можливість повноцінно відпочивати, оздоровлюватись, розраховувати на матеріальну підтримку ветеранів соляного виробництва і членів їхніх сімей.

До послуг соляників та їхніх дітей – сучасний спортивний комплекс, басейн, стадіон, база відпочинку і оздоровча дитяча установа. Щороку співробітники «Артемсолі» відпочивають за пільговими путівками в оздоровницях на узбережжі Азовського і Чорного морів. А спортивну честь свого підприємства гідно захищають на змаганнях обласного, європейського і світового рівня волейболісти, футболісти, баскетболісти, плавці, боксери, борці.

Унікальність «Артемсолі» ще й у тому, що в своєрідному царстві солі на глибині 188 м (у відпрацьованих галереях однієї з соляних шахт загальною площею 4725 кв. м) створено музей та відреставрована надзвичайно красива підземна церква, побудована ще в минулому столітті.

Нині, у рік свого 130-річчя, підприємство працює стабільно, результативно і впевнено дивиться у майбутнє. А орденоносний колектив соляників ювілейну дату зустрічає в гарному настрої та з високими трудовими досягненнями.

 

 

 

 

 





Схожі новини
  • №33-34 (274)
  • Візитери з Франції
  • „АГРО-2012” запрошує
  • МінАП визначив перелік і ціни на сільгосптехніку
  • Справжній смак солі

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.