Аграрний тиждень. Україна

    АГРО 2012


    Особисто відкривати відому далеко за межами України Міжнародну агропромислову виставку «Агро» в перших осіб нашої держави стало доброю традицією. От і цього року Президент України Віктор Янукович прибув до Національного комплексу «Експоцентр України» привітати тисячі учасників наймасштабнішої аграрної події року, яка, на думку багатьох відвідувачів, не поступається за значенням і популярністю відомому футбольному чемпіонату «Євро-2012».

    Хіба що «Агро-2012» проводиться трьома місяцями пізніше, у вересні, а не у червні, як зазвичай. Та у такій «затримці» є й перевага своя. Вже чітко окреслилися деякі результати роботи аграрного сектору цього року. Вони радують. От і Президент у вітальному слові приємно констатував, що значно зросли обсяги виробництва сільгосппродукції в 15 регіонах. Говорячи ж про значення агросектору для всієї країни, Віктор Янукович підкреслив: «Сільське господарство нашої країни – це один із наріжних каменів економіки, запорука стабільності й упевненості у майбутньому. В аграрному секторі формується значна частка валового внутрішнього продукту держави. Український селянин був і залишається дбайливим господарем, який вміє працювати, впроваджувати нові технології, виробляти якісну продукцію. Україна твердо закріпила за собою звання провідної зернової держави світу». Втім, Глава держави окреслив і проблеми, й стратегічні цілі. Зокрема: «Надто повільно просувається курс реформ. А ключовою складовою реформування сільгоспвиробництва має стати запровадження ринку земель. Хочу особливо підкреслити, що мета аграрної реформи – створити прозорий механізм обігу земель сільськогосподарського призначення. Ми зробимо все, щоби земельна реформа захищала, насамперед, інтереси селян, сприяла реалізації їхніх прав та припинила схеми тіньової приватизації сільгоспземель. Інше болюче питання – недотримання норм ведення землеробства та безгосподарне ставлення до землі. Внаслідок цього в Україні спостерігаються процеси деградації й виснаження ґрунтів».

    Не обминув Віктор Янукович і гострої теми – недостатнього рівня споживання основних продуктів харчування власне громадянами України, зазначивши: «Україна є імпортозалежною за окремими видами продовольства. Це ті продукти, які ми можемо достатньо виробляти в нашій державі, навіть експортуючи їх. Отже, одне з провідних завдань аграрної реформи – формування вертикально-інтегрованих, високотехнологічних комплексів з виробництва харчових продуктів, забезпечення насичення ринку вітчизняним продовольством з високим рівнем переробки». Президент наголосив також на необхідності розвитку інфраструктури агросектору, забезпеченні розбудови транспортної та логістичної бази, роздрібної мережі продажу продовольчих товарів безпосередньо виробниками.

    Завершуючи вітальне слово, Віктор Янукович побажав усім присутнім успішного втілення планів, задумів, сподівань на радість рідним, близьким і на благо піднесення й розвитку всієї України.

    Цьогорічна експозиція «Агро-2012», до речі, як і у минулому році, охопила широкий спектр тематичних розділів: Animal'EX 2012 - XI (спеціалізована виставка сільськогосподарських тварин, ветеринарії та товарів для тваринництва); ЕквіСвіт 2012 (IX Національна виставка конярства та кінного спорту); FishExpo (VI Спеціалізована виставка рибного господарства та риболовства); Біопаливо 2012 (V Спеціалізована виставка відновлюваних джерел енергії); Вирощування грибів (Спеціалізована виставка грибної індустрії); ЕкспоАгроТех 2012 (II Спеціалізована виставка сільгосптехніки, обладнання та запасних частин).

    Наукові установи Національної академії аграрних наук України презентували на «Агро-2012» наукомісткі й конкурентоспроможні наукові розробки з питань землеробства, рослинництва, зоотехнії, ветеринарної медицини, механізації виробництва, аграрної економіки та земельних відносин.

    Створюючи свої експозиції, працівники науково-дослідних установ академії особливу увагу відвідувачів звернули на змістовне оприлюднення суті та значення для розвитку АПК об’єктів, які мають статус національних надбань, на новітні типи технологій вирощування зернових культур, на оновлений сортовий потенціал сільськогосподарських культур, на прогресивні вітчизняні технології виробництва тваринницької продукції, на реалізацію інноваційних проектів.

    На сьогодні виробникам агропродукції науковці запропонували понад 200 наукових розробок нового покоління, які здатні забезпечити зростання обсягів аграрного виробництва, підвищення продуктивності праці та зниження трудомісткості продукції.

    Стенди НААН, в числі небагатьох, відвідав після урочистого відкриття виставки Президент України Віктор Янукович.

    Згодом, провівши брифінг для журналістів, на всі їхні запитання щодо АПК відповів міністр агрополітики і продовольства України Микола Присяжнюк. Представники мас-медіа, насамперед, запропонували міністру оцінити роль XXІV Міжнародної агропромислової виставки «Агро-2012» і для вітчизняних сільгоспвиробників, і для розвитку економіки держави. «Це найпотужніша з усіх виставок, що проводяться в державі, - підкреслив міністр. - Це виправдано й обґрунтовано, адже вітчизняний АПК демонструє значне нарощування валу виробництва й експортного потенціалу. Зокрема, цього року ми вже продали за кордон сільгосппродукції на 9 мільярдів доларів. До того ж, 800 компаній з 30 країн взяли участь в «Агро-2012». А це говорить про те , що український АПК приваблює світ.

    Відповідаючи на запитання щодо стратегії розвитку агросектору, Микола Присяжнюк наголосив на актуальності технічної й технологічної модернізації, висловивши впевненість, що «Агро-2012» стане поштовхом до гармонізації розвитку аграрного бізнесу з розвитком і вирішенням проблем українського села. Поділився міністр й експортними прогнозами, назвавши цифру: 21-22 млн. тонн зерна. Але ситуація на ринку може внести свої корективи. Головне, на думку міністра, щоби експорт був збалансованим. Поцікавилися в міністра й перспективами виробництва вітчизняної сільськогосподарської техніки. Микола Присяжнюк визнав відставання, але розповів про урядові програми щодо відродження українського сільгоспмашинобудування, зокрема на перевагах вітчизняного лізингу. Наголосив міністр й на необхідності якнайшвидшого нарощування виробництва вітчизняних комбайнів, адже через відсутність доступної й якісної зернозбиральної техніки українські сільгоспвиробники щороку втрачають понад 6 млн. тонн зерна…

    Але в забезпеченні вітчизняною технікою вже відчуваються зрушення вперед. Такими враженнями від «Агро-2012» з нами поділилася директор ТОВ «Франк Лемекс» Ельвіра Божонок, зазначивши: «Ця виставка на краще відрізняється від минулорічної не тільки поверненням до найзручнішого й масштабнішого національного презентаційного майдану «Експоцентр України», а ще й значним збільшенням представництва вітчизняних сільськогосподарських машин. Це обнадіює».

    Такої думки були й наступні наші співрозмовники.    

     

     

    ЄВРОПЕЙСЬКА СТРИМАНІСТЬ В ПОЄДНАННІ З УКРАЇНСЬКИМ ТЕМПЕРАМЕНТОМ

     

    XXIV Міжнародна агропромислова виставка «Агро-2012» видалася особливою, бо поєднала, здається, на перший погляд несумісні речі.

     

    Особливість у тому, що цьогорічна виставка продемонструвала, що великі й досвідчені українські компанії вийшли на новий якісний рівень презентації власної продукції. Підбір кольорів, гасел, банерів - все це в одному стилі, гармонійно і по-дизайнерськи. Відвідувачі побачили справжній європейський стиль, який тепер притаманний і українському аграрному бізнесу. І це приємно. Але ще приємніше спостерігати, що перейнявши та навчившись чомусь в інших, ми не позбулися власного. Особливо вразили представництва областей України: народні ансамблі в українських костюмах, короваї, запальні пісні... Наймузичнішою і найголосистішою виявилася Полтавщина, навіть міністр аграрної політики та продовольства найдовше затримався біля стенду цієї області. А найоригінальніше і естетично досконале представництво на виставці мав, беззаперечно, Крим, бо на 20 квадратних метрах було відображено всю колоритність півострову. Загалом Автономній Республіці Крим і на виставці вдалося підтвердити свою автономність в особливості.

    Техніки та обладнання для ведення будь-якого агробізнесу було представлено достатньо - від мотоблоків до потужних агрегатів. Натомість частково пустував майданчик для тваринницької галузі. Цьогоріч через карантин до Києва не привезли свиней. Для відвідувачів то звичайно прикрість, але для тварин, погодьтесь, - уникнення зайвого стресу.

    А загалом і окрім поросят на XXIV Міжнародній агропромисловій виставці «Агро-2012» було на що подивитись і особливо повчитись, адже під час роботи виставки проходили навчальні конференції, семінари, форуми.

    Про враження від «Агро-2012» ми запитали в учасників виставки.

     

    Микола Дикун, фермер (має в обробітку 500 га землі):

    - На виставці представлено багато технологій, техніки, інтелектуальної продукції. Водночас маємо один недолік - у сільгоспвиробників немає оборотних коштів. І ця техніка, яку ми бачимо на «Агро-2012», не по кишені аграріям, вони не в змозі її купити. Вартість сівалки, приміром, 1 мільйон гривень. Хто може її купити? Хіба що великі агрохолдинги. Так що треба, щоб фермерам, сільгоспвиробникам давали кредити з мінімальними відсотками чи запроваджували лізингові програми. А ще проблему вбачаю в тому, що вирощена українськими аграріями продукція не затребувана. Ми вирощуємо достатньо якісної продукції, але не маємо збуту.

     

    Віталій Кобизкий, начальник бюро продажів ВАТ «Завод «Ніжинсільмаш»:

    - Цього разу на виставці ми традиційно представляємо обладнання для промислового птахівництва, а також варіант кліткового обладнання для фермерських господарств. Обладнання для невеличких господарств з утримання несучок і перепелів ми розробили зовсім нещодавно, а цьогоріч привезли на «Агро-2012» ще одну свою новинку - клітку для качки. Перші такі клітки вже ось днями відправляться на Миколаївщину. Загалом маємо достатньо замовлень, і якраз агровиставка є тим місцем, де можна продемонструвати наші напрацювання, познайомитися, можливо, з майбутніми замовниками. До речі, на виставку приїхала делегація Узбекистану, яка цікавиться клітковим обладнанням. Отож наразі тривають перемовини про співпрацю.

     

    Віктор Лісний, директор ТОВ «Фрідом Фарм Бекон»

    - Без представлення галузі свинарства виставка не є повноцінною. Бо свинарство є однією з провідних галузей, яка останніми роками потужно розвивається. Тож погодьтеся, що набагато цікавішою і ефективнішою робота виставки буде тоді, коли представлятимуться всі галузі у повній мірі.

    Ми цей раз готувалися до «Агро-2012» і планували привезти поголів'я. Збиралися показати традиційні породи - велику білу, ландрас, крім цього термінальних тварин - кнурів помісі п’єтрен х дюрок, чисті породи яких ми завезли в 2010 році й зараз відтворюємо гібридного кнура для системи гібридизації. Але, на жаль, не дозволили. Тому свинарство цьогоріч представлено лише буклетами.

     

    Віктор Слободянюк, директор ТОВ НВП «Херсонський машинобудівний завод»

    - Херсонський машинобудівний завод приймає участь у виставці «Агро-2012» з трьома основними нашими продуктами: комбайном «СКІФ-250», кукурудзозбиральною жниваркою КМС-8 та новою жниваркою для збирання соняшнику ПЗС-12. Цьогоріч на серійне виробництво поставили комбайн «СКІФ-230 А». Машини зарекомендували себе добре і нічим не гірші за іноземну техніку. Можу з упевненістю сказати, що ці комбайни мають майбутнє, адже українські аграрії потребують оновлення технічного парку. Ми ж пропонуємо якісну техніку за прийнятною ціною. Хочу зазначити: виробники вітчизняної техніки розуміють, що сільгоспвиробники не мають достатньо коштів, тож держава має насамперед підтримати аграріїв. Тоді українська земля оброблятиметься вітчизняною технікою.

     

     

    Тамара Махіна, ведучий спеціаліст ВО «Південний машинобудівний завод»:

    - Ми представляємо дві моделі тракторів власного виробництва. Одна вже серійна. А це - новинка. В нашій машині 16 швидкостей переднього ведучого мосту й 8 – заднього. Двигун потужністю 100 кінських сил. Ми навіть не очікували такого напливу відвідувачів, яких зацікавила ця модель. Це яскраве свідчення того, що вітчизняне машинобудування має великий потенціал, який ще повною мірою не реалізований. Головне – ми вміємо випускати конкурентні високотехнологічні машини, які не гірше імпортних за якістю й надійністю і набагато дешевші. До речі, тільки-но представники з Харківщини уклали з нами договір на придбання такого трактору. От вам і результат. А ще й двох годин не минуло з часу відкриття виставки!        

    Вадим Ка, директор по роботі з VIP-клієнтами групи компаній «Техноторг»:

    - Хоч ми пропонуємо асортимент продукції машинобудування в понад сотню найменувань, але у перші ж години «Агро-2012» склалося враження, що цього замало. Українські аграрії дуже «виросли» в професійному рівні. Вони чудово розуміються в сучасних технологіях ефективного ведення сільськогосподарського виробництва й серйозно налаштовані на технічне переозброєння. Вони не згодні працювати на машинах вчорашнього дня. Вони дивляться в завтра й дбають про завтрашній день. І це надихає. Значить, не за горами той час, коли українські сільгоспвиробники виведуть нашу державу на передові позиції в світі, а іноземці вчитимуться в нас успішно працювати і заздритимуть нашому добробуту. Виставка «Агро-2012» наближає нас до цієї мети.   

    Оксана Бондаренко, заступник начальника відділу ТОВ «I.C.K. Інжиніринг»:

    - Минулого року ми не були в захваті від проведення «Агро-2011» у Міжнародному Виставковому Центрі. Там явно бракувало місця для масштабного представлення потенціалу українського АПК. З перших же годин ХХIV Міжнародної агропромислової виставки «Агро-2012» можна судити про те, що вона вдалася. Хоча я ще не встигла оглянути й десяту частину експозицій, але можна говорити про вельми яскраву палітру високотехнологічних новинок багатьох галузей як вітчизняного, так і зарубіжного АПК й агробізнесу. Більше сотні відвідувачів вже встигли поцікавитися експозицією групи компаній І.С.К. Вони, як правило, представляють і середні, й крупні сільськогосподарські підприємства, що мають досвід співробітництва з нами. Сьогодні прийшли ознайомитися з новинками. Тож сподіваємось на нові знайомства з перспективними партнерами, на нові договори.

    Олег Барановський, регіональний менеджер компанії «Конкорд»:

    - «Мінус» «Агро-2012» - в запізнілому й неорганізованому інформуванні про її проведення й, зокрема, про програму. Незручність і у відсутності достатньої кількості покажчиків, де розміщувалася б інформація про павільйони та експозиції. Відверто кажучи, відвідувачу важко зорієнтуватися в такому океані представництв і знайти саме те, що йому потрібно. А добре те, що така значуща подія відбувається вже після жнив, коли можна підбити деякі підсумки й будувати плани на майбутнє. Отже, велике побажання організаторам у подальшому значно більше прислухатися до думок, зауважень, побажань учасників і відвідувачів цього дуже важливого й знакового заходу. Тоді й на граблі не доведеться наступати. І все ж, попри ці «мінуси», ми задоволені. Видно, що наша аграрно-індустріальна країна успішно розвивається і має що показати.    

     

     

     


    Володимир ВІЛЬОВИЧ

    Людмила ЛЕБІДЬ   

     

     

     





    Схожі новини
  • Участь у виставках «Agro Animal Show» та «Зернові технології» - запорука успішного господарювання
  • КІЛЬКІСТЬ НЕ ЗАВЖДИ ГАРАНТУЄ ЯКІСТЬ
  • Сьогодні відкриється XXIV Міжнародна агропромислова виставка "Агро-2012"
  • „АГРО-2012” запрошує
  • МінАП визначив перелік і ціни на сільгосптехніку

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

АГРО 2012


Особисто відкривати відому далеко за межами України Міжнародну агропромислову виставку «Агро» в перших осіб нашої держави стало доброю традицією. От і цього року Президент України Віктор Янукович прибув до Національного комплексу «Експоцентр України» привітати тисячі учасників наймасштабнішої аграрної події року, яка, на думку багатьох відвідувачів, не поступається за значенням і популярністю відомому футбольному чемпіонату «Євро-2012».

Хіба що «Агро-2012» проводиться трьома місяцями пізніше, у вересні, а не у червні, як зазвичай. Та у такій «затримці» є й перевага своя. Вже чітко окреслилися деякі результати роботи аграрного сектору цього року. Вони радують. От і Президент у вітальному слові приємно констатував, що значно зросли обсяги виробництва сільгосппродукції в 15 регіонах. Говорячи ж про значення агросектору для всієї країни, Віктор Янукович підкреслив: «Сільське господарство нашої країни – це один із наріжних каменів економіки, запорука стабільності й упевненості у майбутньому. В аграрному секторі формується значна частка валового внутрішнього продукту держави. Український селянин був і залишається дбайливим господарем, який вміє працювати, впроваджувати нові технології, виробляти якісну продукцію. Україна твердо закріпила за собою звання провідної зернової держави світу». Втім, Глава держави окреслив і проблеми, й стратегічні цілі. Зокрема: «Надто повільно просувається курс реформ. А ключовою складовою реформування сільгоспвиробництва має стати запровадження ринку земель. Хочу особливо підкреслити, що мета аграрної реформи – створити прозорий механізм обігу земель сільськогосподарського призначення. Ми зробимо все, щоби земельна реформа захищала, насамперед, інтереси селян, сприяла реалізації їхніх прав та припинила схеми тіньової приватизації сільгоспземель. Інше болюче питання – недотримання норм ведення землеробства та безгосподарне ставлення до землі. Внаслідок цього в Україні спостерігаються процеси деградації й виснаження ґрунтів».

Не обминув Віктор Янукович і гострої теми – недостатнього рівня споживання основних продуктів харчування власне громадянами України, зазначивши: «Україна є імпортозалежною за окремими видами продовольства. Це ті продукти, які ми можемо достатньо виробляти в нашій державі, навіть експортуючи їх. Отже, одне з провідних завдань аграрної реформи – формування вертикально-інтегрованих, високотехнологічних комплексів з виробництва харчових продуктів, забезпечення насичення ринку вітчизняним продовольством з високим рівнем переробки». Президент наголосив також на необхідності розвитку інфраструктури агросектору, забезпеченні розбудови транспортної та логістичної бази, роздрібної мережі продажу продовольчих товарів безпосередньо виробниками.

Завершуючи вітальне слово, Віктор Янукович побажав усім присутнім успішного втілення планів, задумів, сподівань на радість рідним, близьким і на благо піднесення й розвитку всієї України.

Цьогорічна експозиція «Агро-2012», до речі, як і у минулому році, охопила широкий спектр тематичних розділів: Animal'EX 2012 - XI (спеціалізована виставка сільськогосподарських тварин, ветеринарії та товарів для тваринництва); ЕквіСвіт 2012 (IX Національна виставка конярства та кінного спорту); FishExpo (VI Спеціалізована виставка рибного господарства та риболовства); Біопаливо 2012 (V Спеціалізована виставка відновлюваних джерел енергії); Вирощування грибів (Спеціалізована виставка грибної індустрії); ЕкспоАгроТех 2012 (II Спеціалізована виставка сільгосптехніки, обладнання та запасних частин).

Наукові установи Національної академії аграрних наук України презентували на «Агро-2012» наукомісткі й конкурентоспроможні наукові розробки з питань землеробства, рослинництва, зоотехнії, ветеринарної медицини, механізації виробництва, аграрної економіки та земельних відносин.

Створюючи свої експозиції, працівники науково-дослідних установ академії особливу увагу відвідувачів звернули на змістовне оприлюднення суті та значення для розвитку АПК об’єктів, які мають статус національних надбань, на новітні типи технологій вирощування зернових культур, на оновлений сортовий потенціал сільськогосподарських культур, на прогресивні вітчизняні технології виробництва тваринницької продукції, на реалізацію інноваційних проектів.

На сьогодні виробникам агропродукції науковці запропонували понад 200 наукових розробок нового покоління, які здатні забезпечити зростання обсягів аграрного виробництва, підвищення продуктивності праці та зниження трудомісткості продукції.

Стенди НААН, в числі небагатьох, відвідав після урочистого відкриття виставки Президент України Віктор Янукович.

Згодом, провівши брифінг для журналістів, на всі їхні запитання щодо АПК відповів міністр агрополітики і продовольства України Микола Присяжнюк. Представники мас-медіа, насамперед, запропонували міністру оцінити роль XXІV Міжнародної агропромислової виставки «Агро-2012» і для вітчизняних сільгоспвиробників, і для розвитку економіки держави. «Це найпотужніша з усіх виставок, що проводяться в державі, - підкреслив міністр. - Це виправдано й обґрунтовано, адже вітчизняний АПК демонструє значне нарощування валу виробництва й експортного потенціалу. Зокрема, цього року ми вже продали за кордон сільгосппродукції на 9 мільярдів доларів. До того ж, 800 компаній з 30 країн взяли участь в «Агро-2012». А це говорить про те , що український АПК приваблює світ.

Відповідаючи на запитання щодо стратегії розвитку агросектору, Микола Присяжнюк наголосив на актуальності технічної й технологічної модернізації, висловивши впевненість, що «Агро-2012» стане поштовхом до гармонізації розвитку аграрного бізнесу з розвитком і вирішенням проблем українського села. Поділився міністр й експортними прогнозами, назвавши цифру: 21-22 млн. тонн зерна. Але ситуація на ринку може внести свої корективи. Головне, на думку міністра, щоби експорт був збалансованим. Поцікавилися в міністра й перспективами виробництва вітчизняної сільськогосподарської техніки. Микола Присяжнюк визнав відставання, але розповів про урядові програми щодо відродження українського сільгоспмашинобудування, зокрема на перевагах вітчизняного лізингу. Наголосив міністр й на необхідності якнайшвидшого нарощування виробництва вітчизняних комбайнів, адже через відсутність доступної й якісної зернозбиральної техніки українські сільгоспвиробники щороку втрачають понад 6 млн. тонн зерна…

Але в забезпеченні вітчизняною технікою вже відчуваються зрушення вперед. Такими враженнями від «Агро-2012» з нами поділилася директор ТОВ «Франк Лемекс» Ельвіра Божонок, зазначивши: «Ця виставка на краще відрізняється від минулорічної не тільки поверненням до найзручнішого й масштабнішого національного презентаційного майдану «Експоцентр України», а ще й значним збільшенням представництва вітчизняних сільськогосподарських машин. Це обнадіює».

Такої думки були й наступні наші співрозмовники.    

 

 

ЄВРОПЕЙСЬКА СТРИМАНІСТЬ В ПОЄДНАННІ З УКРАЇНСЬКИМ ТЕМПЕРАМЕНТОМ

 

XXIV Міжнародна агропромислова виставка «Агро-2012» видалася особливою, бо поєднала, здається, на перший погляд несумісні речі.

 

Особливість у тому, що цьогорічна виставка продемонструвала, що великі й досвідчені українські компанії вийшли на новий якісний рівень презентації власної продукції. Підбір кольорів, гасел, банерів - все це в одному стилі, гармонійно і по-дизайнерськи. Відвідувачі побачили справжній європейський стиль, який тепер притаманний і українському аграрному бізнесу. І це приємно. Але ще приємніше спостерігати, що перейнявши та навчившись чомусь в інших, ми не позбулися власного. Особливо вразили представництва областей України: народні ансамблі в українських костюмах, короваї, запальні пісні... Наймузичнішою і найголосистішою виявилася Полтавщина, навіть міністр аграрної політики та продовольства найдовше затримався біля стенду цієї області. А найоригінальніше і естетично досконале представництво на виставці мав, беззаперечно, Крим, бо на 20 квадратних метрах було відображено всю колоритність півострову. Загалом Автономній Республіці Крим і на виставці вдалося підтвердити свою автономність в особливості.

Техніки та обладнання для ведення будь-якого агробізнесу було представлено достатньо - від мотоблоків до потужних агрегатів. Натомість частково пустував майданчик для тваринницької галузі. Цьогоріч через карантин до Києва не привезли свиней. Для відвідувачів то звичайно прикрість, але для тварин, погодьтесь, - уникнення зайвого стресу.

А загалом і окрім поросят на XXIV Міжнародній агропромисловій виставці «Агро-2012» було на що подивитись і особливо повчитись, адже під час роботи виставки проходили навчальні конференції, семінари, форуми.

Про враження від «Агро-2012» ми запитали в учасників виставки.

 

Микола Дикун, фермер (має в обробітку 500 га землі):

- На виставці представлено багато технологій, техніки, інтелектуальної продукції. Водночас маємо один недолік - у сільгоспвиробників немає оборотних коштів. І ця техніка, яку ми бачимо на «Агро-2012», не по кишені аграріям, вони не в змозі її купити. Вартість сівалки, приміром, 1 мільйон гривень. Хто може її купити? Хіба що великі агрохолдинги. Так що треба, щоб фермерам, сільгоспвиробникам давали кредити з мінімальними відсотками чи запроваджували лізингові програми. А ще проблему вбачаю в тому, що вирощена українськими аграріями продукція не затребувана. Ми вирощуємо достатньо якісної продукції, але не маємо збуту.

 

Віталій Кобизкий, начальник бюро продажів ВАТ «Завод «Ніжинсільмаш»:

- Цього разу на виставці ми традиційно представляємо обладнання для промислового птахівництва, а також варіант кліткового обладнання для фермерських господарств. Обладнання для невеличких господарств з утримання несучок і перепелів ми розробили зовсім нещодавно, а цьогоріч привезли на «Агро-2012» ще одну свою новинку - клітку для качки. Перші такі клітки вже ось днями відправляться на Миколаївщину. Загалом маємо достатньо замовлень, і якраз агровиставка є тим місцем, де можна продемонструвати наші напрацювання, познайомитися, можливо, з майбутніми замовниками. До речі, на виставку приїхала делегація Узбекистану, яка цікавиться клітковим обладнанням. Отож наразі тривають перемовини про співпрацю.

 

Віктор Лісний, директор ТОВ «Фрідом Фарм Бекон»

- Без представлення галузі свинарства виставка не є повноцінною. Бо свинарство є однією з провідних галузей, яка останніми роками потужно розвивається. Тож погодьтеся, що набагато цікавішою і ефективнішою робота виставки буде тоді, коли представлятимуться всі галузі у повній мірі.

Ми цей раз готувалися до «Агро-2012» і планували привезти поголів'я. Збиралися показати традиційні породи - велику білу, ландрас, крім цього термінальних тварин - кнурів помісі п’єтрен х дюрок, чисті породи яких ми завезли в 2010 році й зараз відтворюємо гібридного кнура для системи гібридизації. Але, на жаль, не дозволили. Тому свинарство цьогоріч представлено лише буклетами.

 

Віктор Слободянюк, директор ТОВ НВП «Херсонський машинобудівний завод»

- Херсонський машинобудівний завод приймає участь у виставці «Агро-2012» з трьома основними нашими продуктами: комбайном «СКІФ-250», кукурудзозбиральною жниваркою КМС-8 та новою жниваркою для збирання соняшнику ПЗС-12. Цьогоріч на серійне виробництво поставили комбайн «СКІФ-230 А». Машини зарекомендували себе добре і нічим не гірші за іноземну техніку. Можу з упевненістю сказати, що ці комбайни мають майбутнє, адже українські аграрії потребують оновлення технічного парку. Ми ж пропонуємо якісну техніку за прийнятною ціною. Хочу зазначити: виробники вітчизняної техніки розуміють, що сільгоспвиробники не мають достатньо коштів, тож держава має насамперед підтримати аграріїв. Тоді українська земля оброблятиметься вітчизняною технікою.

 

 

Тамара Махіна, ведучий спеціаліст ВО «Південний машинобудівний завод»:

- Ми представляємо дві моделі тракторів власного виробництва. Одна вже серійна. А це - новинка. В нашій машині 16 швидкостей переднього ведучого мосту й 8 – заднього. Двигун потужністю 100 кінських сил. Ми навіть не очікували такого напливу відвідувачів, яких зацікавила ця модель. Це яскраве свідчення того, що вітчизняне машинобудування має великий потенціал, який ще повною мірою не реалізований. Головне – ми вміємо випускати конкурентні високотехнологічні машини, які не гірше імпортних за якістю й надійністю і набагато дешевші. До речі, тільки-но представники з Харківщини уклали з нами договір на придбання такого трактору. От вам і результат. А ще й двох годин не минуло з часу відкриття виставки!        

Вадим Ка, директор по роботі з VIP-клієнтами групи компаній «Техноторг»:

- Хоч ми пропонуємо асортимент продукції машинобудування в понад сотню найменувань, але у перші ж години «Агро-2012» склалося враження, що цього замало. Українські аграрії дуже «виросли» в професійному рівні. Вони чудово розуміються в сучасних технологіях ефективного ведення сільськогосподарського виробництва й серйозно налаштовані на технічне переозброєння. Вони не згодні працювати на машинах вчорашнього дня. Вони дивляться в завтра й дбають про завтрашній день. І це надихає. Значить, не за горами той час, коли українські сільгоспвиробники виведуть нашу державу на передові позиції в світі, а іноземці вчитимуться в нас успішно працювати і заздритимуть нашому добробуту. Виставка «Агро-2012» наближає нас до цієї мети.   

Оксана Бондаренко, заступник начальника відділу ТОВ «I.C.K. Інжиніринг»:

- Минулого року ми не були в захваті від проведення «Агро-2011» у Міжнародному Виставковому Центрі. Там явно бракувало місця для масштабного представлення потенціалу українського АПК. З перших же годин ХХIV Міжнародної агропромислової виставки «Агро-2012» можна судити про те, що вона вдалася. Хоча я ще не встигла оглянути й десяту частину експозицій, але можна говорити про вельми яскраву палітру високотехнологічних новинок багатьох галузей як вітчизняного, так і зарубіжного АПК й агробізнесу. Більше сотні відвідувачів вже встигли поцікавитися експозицією групи компаній І.С.К. Вони, як правило, представляють і середні, й крупні сільськогосподарські підприємства, що мають досвід співробітництва з нами. Сьогодні прийшли ознайомитися з новинками. Тож сподіваємось на нові знайомства з перспективними партнерами, на нові договори.

Олег Барановський, регіональний менеджер компанії «Конкорд»:

- «Мінус» «Агро-2012» - в запізнілому й неорганізованому інформуванні про її проведення й, зокрема, про програму. Незручність і у відсутності достатньої кількості покажчиків, де розміщувалася б інформація про павільйони та експозиції. Відверто кажучи, відвідувачу важко зорієнтуватися в такому океані представництв і знайти саме те, що йому потрібно. А добре те, що така значуща подія відбувається вже після жнив, коли можна підбити деякі підсумки й будувати плани на майбутнє. Отже, велике побажання організаторам у подальшому значно більше прислухатися до думок, зауважень, побажань учасників і відвідувачів цього дуже важливого й знакового заходу. Тоді й на граблі не доведеться наступати. І все ж, попри ці «мінуси», ми задоволені. Видно, що наша аграрно-індустріальна країна успішно розвивається і має що показати.    

 

 

 


Володимир ВІЛЬОВИЧ

Людмила ЛЕБІДЬ   

 

 

 





Схожі новини
  • Участь у виставках «Agro Animal Show» та «Зернові технології» - запорука успішного господарювання
  • КІЛЬКІСТЬ НЕ ЗАВЖДИ ГАРАНТУЄ ЯКІСТЬ
  • Сьогодні відкриється XXIV Міжнародна агропромислова виставка "Агро-2012"
  • „АГРО-2012” запрошує
  • МінАП визначив перелік і ціни на сільгосптехніку

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.