Аграрний тиждень. Україна
» » Забезпечення ветконтролю за якістю та безпечністю харчових продуктів
» » Забезпечення ветконтролю за якістю та безпечністю харчових продуктів

    Забезпечення ветконтролю за якістю та безпечністю харчових продуктів


    У процесі реалізації заходів, що проводяться Урядом України з метою інтеграції до Європейського Співтовариства, надзвичайно важливим є забезпечення якості та безпечності продуктів харчування.
    Вирішення такого питання як модернізація систем безпечності та якості харчових продуктів тваринного й рослинного походження дало б змогу не лише гарантувати продовольчу безпеку країни в умовах євроінтеграції аграрного сектору економіки, але й підвищити конкурентоспроможність вітчизняної агропродукції на міжнародному ринку.
    Така позиція в Україні підкріплена належним законодавчим забезпеченням. Так, впродовж 2005-2006 рр. прийняті закони України, які регламентують вимоги щодо державного контролю та нагляду за харчовими продуктами, а саме: "Про безпечність та якість харчових продуктів" від 06.09.2005 №2809-IV; "Про ветеринарну медицину" від 16.11.2006 №361-V; "Про карантин рослин" від 19.01.2006 №3369-IV.
    Ці українські закони гармонізовано до міжнародних вимог, зокрема до Угоди СОТ про застосування санітарних і фітосанітарних заходів та до Санітарного кодексу наземних тварин Міжнародного Епізоотичного Бюро.
    Торік було підготовлено проект Концепції Загальнодержавної цільової економічної програми проведення моніторингу залишкових кількостей препаратів та забруднюючих речовин у живих тваринах, продуктах тваринного походження і кормах, а також у харчових продуктах, підконтрольних ветеринарній службі на 2008-2013 роки. Концепція схвалена розпорядженням Кабінету Міністрів України від 21 листопада №1033-р. Відповідно до нього 2008 року заплановано внести на розгляд Уряду проект Закону України "Про Загальнодержавну цільову економічну програму проведення моніторингу залишкових кількостей препаратів та забруднюючих речовин у живих тваринах, продуктах тваринного походження і кормах, а також у харчових продуктах, підконтрольних ветеринарній службі на 2008-2013 роки", який буде сприяти підвищенню конкурентоспроможності харчових продуктів тваринного походження та кормів.
    “Для забезпечення безпечності харчових продуктів тваринного походження державна служба ветеринарної медицини забезпечує стабільну епізоотичну ситуацію на території України, здійснює державний ветеринарно-санітарний контроль і нагляд за діяльністю потужностей (об’єктів) щодо забою тварин, а також контроль виробництва, переробки та обігу необроблених харчових продуктів тваринного походження і державний контроль за готовою продукцією у процесі її виробництва на потужностях, які використовують необроблені харчові продукти тваринного походження, як сировину”, - повідомив голова Держкомітету ветмедицини Григорій Іванов.
    Для виконання цих завдань в Україні введено посади уповноважених (офіційних) лікарів ветеринарної медицини, у т.ч. на м’ясопереробних – 1461, молокопереробних – 273, рибопереробних – 419, інших – 1506. На решті підприємств контроль здійснюють закріплені спеціалісти державних установ ветеринарної медицини, а це понад 10270 суб’єктів господарювання.
    Торік державними інспекторами ветмедицини спільно з іншими контролюючими службами проведено 45287 перевірок суб’єктів господарювання, які здійснюють свою діяльність на ринку сільгосппродукції. Під час перевірок виявлено 32546 порушень чинного законодавства.
    Крім того, для викриття фактів перевезення автомобільним транспортом небезпечної продукції тваринного походження на автошляхах України перевірено 17168 автомобілів.
    До 31,5 тисяч осіб вжито заходи адміністративного впливу у вигляді штрафів на суму 591401 грн. Винесено 6507 приписів щодо усунення виявлених порушень. За грубі порушення ветеринарно-санітарних правил призупинено роботу 605 об’єктів.
    До слідчих підрозділів органів внутрішніх справ і прокуратури передано 133 матеріали, за результатами розгляду порушено 25 кримінальних справ.
    Спільно з іншими контролюючими службами з початку року вилучено з обігу 2, 177 тис. т продукції тваринного походження сумнівної якості (на суму близько 20 млн. грн.), утилізовано – 1616 тонн. Це дало можливість не допустити ускладнення епізоотичної та епідеміологічної ситуації у державі, уникнути харчових отруєнь й забезпечити споживачів безпечною продукцією.
    В ході цієї роботи затримано 111 вантажів, які направлялися на експорт: 492,179 т – м'ясо та молокопродукція, інші вантажі – 6657,838 т. Затримано 552 вантажі, які завозились в Україну, а саме: 4488,824 т – м'ясо-, молоко-, рибопродукти; інші вантажі – 3370,711 тонн.
    Важливою умовою виконання Закону України "Про безпечність та якість харчових продуктів” є розробка і впровадження на виробництвах систем моніторингу безпечності та якості харчових продуктів. Нині в харчовій промисловості розроблено 403 національні стандарти на харчову продукцію, гармонізовані до міжнародних і європейських стандартів, в т.ч. 13 технічних регламентів. Разом з цим, залишаються незатвердженими 12 технічних регламентів на харчову продукцію та її виробництво, які були розроблені ще в 2005 році.
    Прес-служба Держдепартаменту ветмедицини





    Схожі новини
  • Майже 15 тонн неякісної харчової продукції могло потрапити на прилавки до українців
  • Ветеринарна міліція вилучила з обігу 32 тонни тваринницької продукції
  • Ветеринарна міліція вилучила з обігу понад 4,3 тонни неякісної продукції тваринного походження
  • Суворо пильнуємо
  • Системний і постійний контроль

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Забезпечення ветконтролю за якістю та безпечністю харчових продуктів


У процесі реалізації заходів, що проводяться Урядом України з метою інтеграції до Європейського Співтовариства, надзвичайно важливим є забезпечення якості та безпечності продуктів харчування.
Вирішення такого питання як модернізація систем безпечності та якості харчових продуктів тваринного й рослинного походження дало б змогу не лише гарантувати продовольчу безпеку країни в умовах євроінтеграції аграрного сектору економіки, але й підвищити конкурентоспроможність вітчизняної агропродукції на міжнародному ринку.
Така позиція в Україні підкріплена належним законодавчим забезпеченням. Так, впродовж 2005-2006 рр. прийняті закони України, які регламентують вимоги щодо державного контролю та нагляду за харчовими продуктами, а саме: "Про безпечність та якість харчових продуктів" від 06.09.2005 №2809-IV; "Про ветеринарну медицину" від 16.11.2006 №361-V; "Про карантин рослин" від 19.01.2006 №3369-IV.
Ці українські закони гармонізовано до міжнародних вимог, зокрема до Угоди СОТ про застосування санітарних і фітосанітарних заходів та до Санітарного кодексу наземних тварин Міжнародного Епізоотичного Бюро.
Торік було підготовлено проект Концепції Загальнодержавної цільової економічної програми проведення моніторингу залишкових кількостей препаратів та забруднюючих речовин у живих тваринах, продуктах тваринного походження і кормах, а також у харчових продуктах, підконтрольних ветеринарній службі на 2008-2013 роки. Концепція схвалена розпорядженням Кабінету Міністрів України від 21 листопада №1033-р. Відповідно до нього 2008 року заплановано внести на розгляд Уряду проект Закону України "Про Загальнодержавну цільову економічну програму проведення моніторингу залишкових кількостей препаратів та забруднюючих речовин у живих тваринах, продуктах тваринного походження і кормах, а також у харчових продуктах, підконтрольних ветеринарній службі на 2008-2013 роки", який буде сприяти підвищенню конкурентоспроможності харчових продуктів тваринного походження та кормів.
“Для забезпечення безпечності харчових продуктів тваринного походження державна служба ветеринарної медицини забезпечує стабільну епізоотичну ситуацію на території України, здійснює державний ветеринарно-санітарний контроль і нагляд за діяльністю потужностей (об’єктів) щодо забою тварин, а також контроль виробництва, переробки та обігу необроблених харчових продуктів тваринного походження і державний контроль за готовою продукцією у процесі її виробництва на потужностях, які використовують необроблені харчові продукти тваринного походження, як сировину”, - повідомив голова Держкомітету ветмедицини Григорій Іванов.
Для виконання цих завдань в Україні введено посади уповноважених (офіційних) лікарів ветеринарної медицини, у т.ч. на м’ясопереробних – 1461, молокопереробних – 273, рибопереробних – 419, інших – 1506. На решті підприємств контроль здійснюють закріплені спеціалісти державних установ ветеринарної медицини, а це понад 10270 суб’єктів господарювання.
Торік державними інспекторами ветмедицини спільно з іншими контролюючими службами проведено 45287 перевірок суб’єктів господарювання, які здійснюють свою діяльність на ринку сільгосппродукції. Під час перевірок виявлено 32546 порушень чинного законодавства.
Крім того, для викриття фактів перевезення автомобільним транспортом небезпечної продукції тваринного походження на автошляхах України перевірено 17168 автомобілів.
До 31,5 тисяч осіб вжито заходи адміністративного впливу у вигляді штрафів на суму 591401 грн. Винесено 6507 приписів щодо усунення виявлених порушень. За грубі порушення ветеринарно-санітарних правил призупинено роботу 605 об’єктів.
До слідчих підрозділів органів внутрішніх справ і прокуратури передано 133 матеріали, за результатами розгляду порушено 25 кримінальних справ.
Спільно з іншими контролюючими службами з початку року вилучено з обігу 2, 177 тис. т продукції тваринного походження сумнівної якості (на суму близько 20 млн. грн.), утилізовано – 1616 тонн. Це дало можливість не допустити ускладнення епізоотичної та епідеміологічної ситуації у державі, уникнути харчових отруєнь й забезпечити споживачів безпечною продукцією.
В ході цієї роботи затримано 111 вантажів, які направлялися на експорт: 492,179 т – м'ясо та молокопродукція, інші вантажі – 6657,838 т. Затримано 552 вантажі, які завозились в Україну, а саме: 4488,824 т – м'ясо-, молоко-, рибопродукти; інші вантажі – 3370,711 тонн.
Важливою умовою виконання Закону України "Про безпечність та якість харчових продуктів” є розробка і впровадження на виробництвах систем моніторингу безпечності та якості харчових продуктів. Нині в харчовій промисловості розроблено 403 національні стандарти на харчову продукцію, гармонізовані до міжнародних і європейських стандартів, в т.ч. 13 технічних регламентів. Разом з цим, залишаються незатвердженими 12 технічних регламентів на харчову продукцію та її виробництво, які були розроблені ще в 2005 році.
Прес-служба Держдепартаменту ветмедицини





Схожі новини
  • Майже 15 тонн неякісної харчової продукції могло потрапити на прилавки до українців
  • Ветеринарна міліція вилучила з обігу 32 тонни тваринницької продукції
  • Ветеринарна міліція вилучила з обігу понад 4,3 тонни неякісної продукції тваринного походження
  • Суворо пильнуємо
  • Системний і постійний контроль

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.