Аграрний тиждень. Україна
» » » Резерви збереження цукросировини
» » » Резерви збереження цукросировини

    Резерви збереження цукросировини


    На жаль, виробництво цукрових буряків в Україні зазнало суттєвого скорочення. Причин цьому є багато, і його механізм досить складний.

     

    Слід виділити найбільш вагомі причини цього явища:

    - жорстка конкуренція за продуктивністю з іншими цукроносними культурами;

    - імпорт дешевого закордонного цукру та його хімічних замінників;

    - відсутність експорту цукру на зовнішній ринок;

    - висока собівартість вирощування цукрових буряків в економічних умовах України порівняно із зерновими культурами;

    - відсутність державної підтримки виробників цукрових буряків.

    Утім, незважаючи на вказане скорочення, в світі виробництво цукрових буряків і відповідно технічних засобів для його механізації залишається актуальним та рентабельним. Так, нами проведене порівняння витрат виробництва цукрових буряків у Німеччині та в Україні. В результаті встановлено: прибуток становить близько 400-600 євро з гектару (рис.1).

    Вивчивши стан забезпечення технікою виробників цукрових буряків, ми з’ясували, що вони достатньо забезпечені технікою для операцій підготовки ґрунту і посіву, а також технікою для захисту та збирання цукрових буряків. Проте, операції по механічному догляду за посівами цукрових буряків практично не проводяться. Тому, відповідно, майже відсутні необхідні для цього технічні засоби.

     



    Затрати на вирощування 1 га цукрових буряків у ФРН:

    посівний матеріал - 250 євро;

    добрива - 462 євро;

    засоби захисту – 286 євро;

    механізація - 452 євро;

    страховка від стихійних явищ – 50 євро. Всього, сума змінних затрат - 1500 євро/га.

     

    Затрати на вирощування 1 га цукрових буряків в Україні:

    посівний матеріал - 125 євро;

    добрива - 317,8 євро;

    засоби захисту – 134 євро;

    механізація - 470 євро.

    Всього, сума змінних затрат - 1046 євро/га.

    Рис.1. Порівняльна характеристика затрат на виробництво цукрових буряків в Україні та за кордоном

    Оскільки Україна достатньо добре забезпечена технікою для виробництва солодких коренів, то ми поставили перед собою завдання - дослідити умови її експлуатації та якість роботи, аби з’ясувати проблеми, з якими стикаються виробники. Зважаючи на це, нами проведені дослідження операцій закриття вологи, передпосівного обробітку ґрунту та сівби. Оскільки для росту і розвитку цукрових буряків одними з головних параметрів, які формуються операціями обробітку ґрунту, є твердість та щільність ґрунту, вони й були вибрані в якості досліджуваних. Результати досліджень показали, що на момент посіву вказані параметри не відповідали агротехнічним вимогам (гребенистість та фракційний склад ґрунту, рис. 2), а отже на цьому етапі виробництва цукрових коренів існує проблема, яка потребує нагального вирішення.




    Рис 2. Показники якості сівби цукрових буряків

    Також і сама сівба була незадовільною. Зокрема, показники якості посіву не задовольняли агротехнічних вимог (глибина посіву цукрових буряків коливається в межах 3,6-4,8 см, що не відповідає агротехнічним вимогам - 2-3 ± 0,5 см).

    Нами був проведений моніторинг показників якості техніки для збирання коренеплодів цукрових буряків (табл. 1). Основними проблемами, що були виявлені в процесі дослідження виробничих умов, є неправильне регулювання гичкозрізальних та очисних робочих органів комбайнів. Унаслідок цього ми спостерігали значні перевищення агротехнічних вимог за втратами цукроносної маси та залишками гички, а також за пошкодженнями головок коренеплодів.

     

    Таблиця 1. Усереднені експлуатаційні показники бурякозбиральних комбайнів Holmer, Ropa, Vervaet та ін. у виробничих умовах при екстремальній вологості ґрунту (22%)

    Назва показника

    Значення

    Кількість нормально зрізаних коренеплодів

    16

    Кількість високо обрізаних

    34

    Кількість необрізаних коренеплодів

    22

    Кількість низько обрізаних коренеплодів

    24

    Кількість низько обрізаних нижче основи зелених вічок

    2

    Кількість сильно пошкоджених

    68

    Кількість слабо пошкоджених

    14

    Кількість косо обрізаних

    14

    Кількість коренеплодів із сколеними головками

    18

    Коренеплоди із обламаною хвостовою частиною

    96

    Втрати цукроносної маси при зрізі головок

    5,2

    Втрати цукроносної маси від зламу хвостової частини

    3.8

    Сумарні втрати цукроносної маси

    9

    Забруднення гичкою (за даними цукрового заводу)

    6…8

     

    Основними причинами вказаного стану речей, ми вважаємо, є:

    - неправильні (необґрунтовані) регулювання робочих органів та експлуатація техніки;

    - несвоєчасне проведення операцій вирощування цукрових буряків;

    - необґрунтовані технологічні схеми машин для виробництва цукрових буряків (по типах робочих органів).

    Всі вищевказані фактори впливають на урожайність коренеплодів цукрових буряків та повноту збору врожаю збиральною технікою. Для подолання вказаних недоліків ми пропонуємо розробку автоматичної системи встановлення висоти безкопірного зрізу цукрових буряків. Проте такі системи в даний час лише розробляються, тому з існуючих технічних засобів доцільно використовувати машини комбінованого типу, де застосований безкопірний зріз основної маси гички та копірне дообрізання головок коренеплодів робочими органами активного та пасивного типів (компанії «Аміті технолоджі», «Грімме»).


     

    А. М. БОРИС, канд. техн. наук,

    в.о. старшого наукового співробітника лабораторії механізації виробництва коренебульбоплодів,

    ………………………………………..

    …………………………………………….

    ННЦ «Інститут механізації та електрифікації сільського господарства»

     





    Схожі новини
  • Хід польових робіт
  • Найсолодші виробники цукру
  • Сільгосппідприємства Харківщини розпочали посів пізніх зернових культур
  • В Україні вироблено понад 938 тис. т цукру
  • ХІД ПОЛЬОВИХ РОБІТ

  • Додати комментар
    Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Резерви збереження цукросировини


На жаль, виробництво цукрових буряків в Україні зазнало суттєвого скорочення. Причин цьому є багато, і його механізм досить складний.

 

Слід виділити найбільш вагомі причини цього явища:

- жорстка конкуренція за продуктивністю з іншими цукроносними культурами;

- імпорт дешевого закордонного цукру та його хімічних замінників;

- відсутність експорту цукру на зовнішній ринок;

- висока собівартість вирощування цукрових буряків в економічних умовах України порівняно із зерновими культурами;

- відсутність державної підтримки виробників цукрових буряків.

Утім, незважаючи на вказане скорочення, в світі виробництво цукрових буряків і відповідно технічних засобів для його механізації залишається актуальним та рентабельним. Так, нами проведене порівняння витрат виробництва цукрових буряків у Німеччині та в Україні. В результаті встановлено: прибуток становить близько 400-600 євро з гектару (рис.1).

Вивчивши стан забезпечення технікою виробників цукрових буряків, ми з’ясували, що вони достатньо забезпечені технікою для операцій підготовки ґрунту і посіву, а також технікою для захисту та збирання цукрових буряків. Проте, операції по механічному догляду за посівами цукрових буряків практично не проводяться. Тому, відповідно, майже відсутні необхідні для цього технічні засоби.

 



Затрати на вирощування 1 га цукрових буряків у ФРН:

посівний матеріал - 250 євро;

добрива - 462 євро;

засоби захисту – 286 євро;

механізація - 452 євро;

страховка від стихійних явищ – 50 євро. Всього, сума змінних затрат - 1500 євро/га.

 

Затрати на вирощування 1 га цукрових буряків в Україні:

посівний матеріал - 125 євро;

добрива - 317,8 євро;

засоби захисту – 134 євро;

механізація - 470 євро.

Всього, сума змінних затрат - 1046 євро/га.

Рис.1. Порівняльна характеристика затрат на виробництво цукрових буряків в Україні та за кордоном

Оскільки Україна достатньо добре забезпечена технікою для виробництва солодких коренів, то ми поставили перед собою завдання - дослідити умови її експлуатації та якість роботи, аби з’ясувати проблеми, з якими стикаються виробники. Зважаючи на це, нами проведені дослідження операцій закриття вологи, передпосівного обробітку ґрунту та сівби. Оскільки для росту і розвитку цукрових буряків одними з головних параметрів, які формуються операціями обробітку ґрунту, є твердість та щільність ґрунту, вони й були вибрані в якості досліджуваних. Результати досліджень показали, що на момент посіву вказані параметри не відповідали агротехнічним вимогам (гребенистість та фракційний склад ґрунту, рис. 2), а отже на цьому етапі виробництва цукрових коренів існує проблема, яка потребує нагального вирішення.




Рис 2. Показники якості сівби цукрових буряків

Також і сама сівба була незадовільною. Зокрема, показники якості посіву не задовольняли агротехнічних вимог (глибина посіву цукрових буряків коливається в межах 3,6-4,8 см, що не відповідає агротехнічним вимогам - 2-3 ± 0,5 см).

Нами був проведений моніторинг показників якості техніки для збирання коренеплодів цукрових буряків (табл. 1). Основними проблемами, що були виявлені в процесі дослідження виробничих умов, є неправильне регулювання гичкозрізальних та очисних робочих органів комбайнів. Унаслідок цього ми спостерігали значні перевищення агротехнічних вимог за втратами цукроносної маси та залишками гички, а також за пошкодженнями головок коренеплодів.

 

Таблиця 1. Усереднені експлуатаційні показники бурякозбиральних комбайнів Holmer, Ropa, Vervaet та ін. у виробничих умовах при екстремальній вологості ґрунту (22%)

Назва показника

Значення

Кількість нормально зрізаних коренеплодів

16

Кількість високо обрізаних

34

Кількість необрізаних коренеплодів

22

Кількість низько обрізаних коренеплодів

24

Кількість низько обрізаних нижче основи зелених вічок

2

Кількість сильно пошкоджених

68

Кількість слабо пошкоджених

14

Кількість косо обрізаних

14

Кількість коренеплодів із сколеними головками

18

Коренеплоди із обламаною хвостовою частиною

96

Втрати цукроносної маси при зрізі головок

5,2

Втрати цукроносної маси від зламу хвостової частини

3.8

Сумарні втрати цукроносної маси

9

Забруднення гичкою (за даними цукрового заводу)

6…8

 

Основними причинами вказаного стану речей, ми вважаємо, є:

- неправильні (необґрунтовані) регулювання робочих органів та експлуатація техніки;

- несвоєчасне проведення операцій вирощування цукрових буряків;

- необґрунтовані технологічні схеми машин для виробництва цукрових буряків (по типах робочих органів).

Всі вищевказані фактори впливають на урожайність коренеплодів цукрових буряків та повноту збору врожаю збиральною технікою. Для подолання вказаних недоліків ми пропонуємо розробку автоматичної системи встановлення висоти безкопірного зрізу цукрових буряків. Проте такі системи в даний час лише розробляються, тому з існуючих технічних засобів доцільно використовувати машини комбінованого типу, де застосований безкопірний зріз основної маси гички та копірне дообрізання головок коренеплодів робочими органами активного та пасивного типів (компанії «Аміті технолоджі», «Грімме»).


 

А. М. БОРИС, канд. техн. наук,

в.о. старшого наукового співробітника лабораторії механізації виробництва коренебульбоплодів,

………………………………………..

…………………………………………….

ННЦ «Інститут механізації та електрифікації сільського господарства»

 





Схожі новини
  • Хід польових робіт
  • Найсолодші виробники цукру
  • Сільгосппідприємства Харківщини розпочали посів пізніх зернових культур
  • В Україні вироблено понад 938 тис. т цукру
  • ХІД ПОЛЬОВИХ РОБІТ

  • Додати комментар
    Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.